Logo Logo

AliExpress’te Nasıl Satış Yapılır? Mağaza Nasıl Açılır?

İçindekiler
12.09.2022 - 25 dk Okuma Süresi

Aliexpress satış yapma rehberi, platformda mağaza açmak isteyen kişilerin takip etmesi gereken adımları içerir. Siz de bu rehber sayesinde adım adım mağaza açılış işlemlerini öğrenebilir ve platformun kendine has yapısını kavrayabilirsiniz. Aliexpress satış yapma rehberi, özellikle online ticarete yeni başlayacaklar için bir yol gösterici niteliği taşır. 

AliExpress Nedir?

Aliexpress, online ticaret denilince akla gelen Alibaba bünyesinde faaliyet gösterir. B2C prensibiyle satış yapan platform, 2010 yılında kurulmuştur. Aliexpress’te çok sayıda kategoride ürün bulmak mümkündür. Platformun hizmet verdiği ülke sayısı 220’den fazladır. Diğer e-ticaret platformları ile kıyaslandığında ise en çok ziyaret edilenler arasında 6. sıradadır.

AliExpress’in Kendine Has Özellikleri Nelerdir?

Alexpress’in kendine has özellikleri vardır. Bunların başında ürün fiyatları gelir. Çin pazarındaki üreticilerin doğrudan satış yaptığı platformda, birçok ürün diğer platformlardan daha ucuz fiyata satılır. Mağazanızın bulunduğu yerde satış yapamamak da Aliexpress’i diğerlerinden ayıran bir özelliktir. Birçok satıcı toptan ürün alımlarında Aliexpress’i tercih eder. Bu durum da platformun bir toptancı özelliği taşımasına yol açar.

Aliexpress Mağazası Nasıl Açılır?

Aliexpress mağaza açılışı için aliexpress.com adresine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra üst kısımda yer alan “Aliexpress’te satış yapın” alanına giriş yapmalısınız. Buradan “Çin dışı satıcı kayıt” seçeneğini ardından “Aliexpress’e katılın” seçeneğini tercih ederek kayıt bilgilerini doldurmaya başlayabilirsiniz.

Hesap Oluşturma

Hesap oluşturma aşamasında ilk önce ülke seçimi yapmanız gerekir. Ülke seçimini yaptıktan sonra e-posta adresini girmelisiniz. Bu adres, siteye giriş işlemlerinde kullanılır. Bir sonraki adımda şifrenizi oluşturmanız ve üyelik sözleşmenizi onaylamanız gerekir. Siz gerekli onayı verdikten sonra e-posta adresinize bir doğrulama kodu gönderilir. Gelen ekranda bu kodu girmelisiniz.

Aliexpress bu aşamada sizden şirket bilgilerinizi talep eder. Şirket tipinizi uygun biçimde seçtikten sonra şirket adını ve adresini girmelisiniz. Bu aşamadan sonra Aliexpress sizden birtakım belgeleri sisteme yüklemenizi ister. Bu belgeler, kimlik ve ikametgâh dokümanıdır. Bu belgelerin “Add files” kısmından sisteme yüklenmesi gerekir. Ardından şirketinize ait sizden istenilen yeni bilgileri girmelisiniz.

Sonraki adımlarda sizden tekrar belge yüklemeniz istenir. Bu belgeler arasında vergi levhası, ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri yer alır. En son aşamada yasal temsilciye ilişkin bilgileri ve banka detaylarını paylaşmanız gerekir. 

Hesabınızı oluşturmayı tamamladıktan sonra birkaç gün içerisinde Aliexpress’ten size e-posta gönderilir. Mağaza açma işleminiz onaylandıysa marka tanımlama safhasına geçersiniz.  Bazı durumlarda eksik evrak gibi nedenlerle tekrar başvurunuzu düzenlemeniz gerekebilir. 

Marka Tanımlama

Kendi ürettiği ürünleri satan ve kendine özel markası olan bir firmaysanız ürünlerinizi yüklemeye başlamadan önde “Marka tanımlama” yapmalısınız. Bu işlem için “Hesap ve Avantajlar” kısmından “Benim Markam” alanına ulaşmalısınız.

Tekli Ürün Yükleme

Başvuru aşaması tamamlandığında artık tekli ürün yüklemeye başlayabilirsiniz. Ürün yükleme kısmına şu sekmelerden ulaşabilirsiniz:

  • Satıcı Hesabı
  • Ürün merkezi
  • Yeni ürün ekleme

Yeni ürün ekleme aşamasında sizden en az 6 tane görsel talep edilir. Bu görseller ürünlerinizi en iyi ifade edecek açıdan ve netliği artıran bir ışıkla çekilmiş olmalıdır. Aynı zamanda görsellerin orijinal olması da önemlidir. 

Dileyen satıcılar ürün videosu da ekleyebilir. Özellikle farklı ürünlerin bir arada satıldığı; hediyeli, kutulu ürünler için video eklemekte fayda vardır. Öte yandan karmaşık bir kurulumu ya da kullanımı olan ürünler için de bilgilendirici videolar hazırlayabilirsiniz. 

Ürün açıklamaları ekleyerek alıcının merak ettiği her şeyi öğrenmesini kolaylaştırabilirsiniz. Ürün açıklamaları şunları kapsamalıdır:

  • Teknik detaylar
  • Renk alternatifleri
  • Kullanım şekli
  • Ürünün sağladığı faydalar
  • Ürünün nasıl korunması gerektiği

Yukarıdaki seçenekleri kendi ürününüze göre şekillendirerek alıcıları kapsamlı şekilde bilgilendirebilirsiniz. 

Ürünlerin fiyatlarını belirleme aşamasında maliyetlerinizi, kargo giderlerini ve komisyon oranlarını göz önünde bulundurmalısınız. Aynı zamanda bölgesel olarak da fiyatları değiştirebilirsiniz. Türkiye’den uzaklaştıkça gönderim giderleriniz artacağı için en uygun fiyatı belirlemeli ve zarar etme riskini ortadan kaldırmalısınız. 

Fiyatı netleştirdikten sonra ürün özelinde alıcılara bir indirim fırsatı sunabilirsiniz. Örneğin üç adet alana bir tanesi bedava gibi seçenekler sunmanız, satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur. Son olarak ürünlerin kaç gün boyunca listeleneceğini belirlemelisiniz. Siz ürün girişini tamamladıktan sonra yapmanız gereken Aliexpress’in onay vermesini beklemektir. 

Toplu Ürün Yükleme

Toplu ürün yükleme ile daha hızlı biçimde ürünleri sayfanıza ekleyebilirsiniz. Bunun için “Ürünler” sekmesinden “Asistan-Toplu işlem aracı” kısmını tercih etmeniz gerekir. Açılan panelde karşınıza dört seçenek çıkar. Bunlar:

  • Ürün yönetimi
  • İşlem merkezi
  • İrsaliye yazdır
  • Eklenti yönetimi şeklindedir.

Bu seçenekler arasından “İşlem merkezi” toplu ürün yükleyebileceğiniz alandır. İşlem Merkezi kısmında toplu ürün yüklemenin yanı sıra şu işlemleri de yapabilirsiniz:

  • Stok ve fiyatı toplu güncelleme
  • Toplu karakteristik yükle
  • Toplu yükleme boyutu
  • Ürün açıklamalarını toplu değiştir.
  • Kategori eşleşmelerini ayarla

“Toplu yeni ürün ekle/düzenle” kısmından Excel şablonunu indirerek ilgili alanları doldurduktan sonra tekrar sisteme yüklemelisiniz. Excel şablonlarında sizden istenen bilgiler şu şekildedir:

  • SKU ve SPU kodları; SKU, ürünlerin karışmasını önleyen bir koddur. SPU ise ürünün varyantlarını ayırmak için kullanılan bir koddur. 
  • Resimleri link şeklinde Excel tablosuna eklemelisiniz.

Toplu ürün yüklerken Excel dosyasına 8000 adete kadar ürün yükleyebilirsiniz. Excel tablosunda yıldız ile işaretlenen bütün alanların doldurulması zorunludur. Ürünlerinize en fazla 13 adet varyant girebilirsiniz.

AliExpress’te Nasıl Satış Yapılır?

Aliexpress satış yapmak Türkçe dil desteğinin olması sayesinde son derece kolaydır. Panelde; mesajlar, siparişler, lojistik, iade ve itirazlar, ürünler ve ihlaller bölümleri bulunur. 

Bu ekrandan kolayca tüm işlemlerinizi takip edebilirsiniz. Dilerseniz günlük olarak satışlarınızı ve kazancınızı takip etme şansınız da vardır.

“Günlük Genel Bakış” olarak adlandırılan kısımda yer alan bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mağaza görünümleri
  • Mağaza ziyaretçileri
  • Siparişler
  • Ödenen siparişler
  • Ödeme miktarı
  • Sipariş veren alıcılar
  • Sipariş sayısı detayı

Bu bilgiler sayesinde her gün için bir değerlendirme yapabilir ve hafta sonunda performansınızı rahat bir şekilde ölçebilirsiniz.

AliExpress’te Kargo Süreci Nasıl İşler?

Aliexpress’te kargo süreci için satıcı paneli üzerinden bazı işlemler yapmanız gerekir. Bu işlemler için ilk önce “Siparişler” sayfasına girmelisiniz. Ardından şu adımları takip etmelisiniz:

  • Tüm siparişler
  • Kargolanmayı bekliyor
  • Şimdi gönder

Kargolanmayı bekliyor” sekmesinde sipariş verilen fakat sizin tarafınızdan henüz gönderimi yapılmayan ürünler yer alır. Bu ürünler arasından hangisini göndermek istiyorsanız onu seçmelisiniz. Bu işlemin ardından kargo şablonu oluşturmanız gerekir.

Aliexpress Cainiao (China Smart Logistics Network Limited) ile gönderimlerinizi yaptığınız takdirde 220 ülkeye ağırlığı 2 kg’ı geçmeyen paketler iletebilirsiniz. 180’in üzerinde ülkeye ise 2-30 kg arası ağırlığa sahip gönderileri teslim edebilirsiniz. 

Cainiao gönderileri için girmeniz gereken adres fuwu.cainiao.com’dur. Bu adresten kargo firmasının sözleşmesini, Aliexpress kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yaparak onaylamalısınız. Ardından tekrar satıcı panelinize dönerek “Ürünler” kısmından “Nakliye Şablonu Menüsü” içerisinden Cainiao’yu seçmelisimiz. Ardından standart navlun, ücretsiz kargo ve özel seçenekleri arasından tercihinizi yapmalısınız. 

“Çevrimiçi Toplu Gönderim” kısmında verilen boşlukları uygun biçimde doldurduktan sonra “Kargo Şablonunu İndir” seçeneğine tıklamalısınız. Şablonda ilgili kısımları doldurarak sisteme yüklemelisiniz. Son olarak kapıdan ya da şubeden kargonuzu teslim edebilirsiniz. 

Bu işlemlerden sonra “Hava Postası Siparişleri” arasından “Kargo Bekleniyor” kısmına girmelisiniz. Kargoladığınız ürünün adının yanında yer alan kutucuğu işaretleyerek “Etiketleri toplu dışa aktar” dediğinizde şablon hazırlama aşaması tamamlanmış olur. 

Siparişin sağında kalan alanda “Teslimat bildirimi ekle” yazan yere tıkladıktan sonra full shipment’i seçin. Ardından onay verdiğinizde gönderiniz için süreç işlemeye başlar.

AliExpress’te Kargo Ücretleri Ne Kadardır?

Aliexpress’te kargo ücretleri her ülkeye göre değişiklik gösterir. Cainiao’ya kendiniz ürünleri teslim ettiğiniz takdirde en fazla 2 kilogram ağırlığında olan ürünler için aşağıdaki fiyatlar söz konusudur. Türkiye’de Yurtiçi Kargo aracılığıyla Cainiao’ya teslimat yaparsanız ekstra ücret ödemeniz gerekir. 

Cainiao Sorting Center’a Müşterinin Kendi Teslim Etmesi
Para Birimi: USDRusyaİsrailABDGrup 1Grup 2Grup 3
Ağırlık(gr)ÜrünÜrünÜrünÜrünÜrünÜrün
0-100                  5,35                   5,35                 11,20                   5,35                   5,74                   5,98 
101-200                  5,50                   5,50                 11,74                   5,50                   6,28                   6,76 
201-300                  6,28                   6,28                 13,85                   6,28                   7,45                   8,16 
301-400                  7,06                   7,06                 15,96                   7,06                   8,62                   9,57 
401-500                  7,21                   7,21                 16,50                   7,21                   9,17                 10,35 
501-600                10,80                 10,80                 23,29                 10,80                 13,14                 14,57 
601-700                10,95                 10,95                 23,84                 10,95                 13,69                 15,35 
701-800                11,10                 11,10                 24,38                 11,10                 14,24                 16,13 
801-900                11,26                 11,26                 24,93                 11,26                 14,78                 16,91 
901-1000                11,41                 11,41                 25,47                 11,41                 15,33                 17,70 
1001-1100                16,25                 16,25                 38,50                 16,25                 20,56                 23,17 
1101-1200                16,41                 16,41                 39,05                 16,41                 21,11                 23,95 
1201-1300                16,56                 16,56                 39,60                 16,56                 21,65                 24,73 
1301-1400                16,72                 16,72                 40,14                 16,72                 22,20                 25,51 
1401-1500                16,87                 16,87                 40,69                 16,87                 22,74                 26,30 
1501-1600                17,03                 17,03                 41,23                 17,03                 23,29                 27,08 
1601-1700                17,18                 17,18                 41,78                 17,18                 23,84                 27,86 
1701-1800                17,34                 17,34                 42,33                 17,34                 24,38                 28,65 
1801-1900                17,49                 17,49                 42,87                 17,49                 24,93                 29,43 
1901-2000                17,64                 17,64                 43,42                 17,64                 25,47                 30,21 

AliExpress’te Gümrük Vergisini Kim Öder?

Aliexpress’te gümrük vergisini ödemek alıcıların yükümlülüğündedir. Alıcılar aynı zamanda damga pulu vergisi, ÖTV ve KDV ödemelerinden de sorumludur. Satıcılar ise sadece kendi elde ettikleri kazançlar üzerinden vergi ödemekle yükümlüdür.

AliExpress’te Dispute Açma Nedir?

Aliexpress’te dispute açma işlemi, alıcılar tarafından şikayet oluşturmak amacıyla yapılır. Aliexpress müşterilerine “Alıcı Koruması” kapsamında bu hakkı tanır. Üründen memnun kalmayan kullanıcı, dispute açma işlemini ürün eline ulaştığında ya da ulaşmadan yapabilir. 

Sizin ürünleriniz için alıcılar tarafından dispute açılması durumunda sessiz kalma, herhangi bir yanıt vermeme hakkınız vardır. Bu durumda alıcıya ücret iadesi yapılır. Aynı zamanda alıcı için yeni bir teklif oluşturabilirsiniz. Hakkınızda dispute açılması tek seferlik herhangi bir soruna yol açmasa da sık sık böyle bir durum olması, mağaza hesabınızın askıya alınmasına yol açabilir.

AliExpress’te Satışı Yasak Olan Ürünler Var Mıdır?

Aliexpress’te satışı yasak olan ürünler vardır. Bu ürünler platformun ürün satış politikasında madde madde sıralanmıştır. Bazı ürünlerin satışı tamamen yasakken bazılarına belirli sınırlamalar getirilmiştir. Bu listeden satışını yapmak istediğiniz ürünler varsa nasıl bir kısıtlama ve yasak uygulandığı konusunda Aliexpress yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz. Kısıtlı ya da yasaklı ürünler listesi şu şekildedir:

  1. Yasal ilaçlar, başlangıçlar ve ilaç araçları
  2. Alevlenebilir, patlayıcı ve tehlikeli kimyasallar
  3. Ateşli silahlar ve mühimmatlar
  4. Silahlar
  5. Resmi kurumlar tarafından verilen eşyalar
  6. Tıbbi ilaçlar
  7. Tıbbi cihazlar
  8. Yetişkinlere yönelik malzemeler
  9. Yasal amaçlarla kullanılan çevrim cihazları ve diğer ekipmanlar
  10. Yasadışı hizmetler
  11. Koleksiyonlar, eserler ve kıymetli metaller
  12. İnsan parçaları, insan kalıntıları ve korunan flora ve fauna
  13. Ulusal güvenliğe zararlı saldırıcı materyal ve bilgi
  14. Tütün ürünleri
  15. Kumar ekipmanları

AliExpress’te En Çok Hangi Ürünler Satılıyor?

Aliexpress’te en çok satılan ürünler kategorilere göre değişiklik gösterir. Herkes ilgi alanına ve ihtiyacına göre platformun kategorilerinde yer alan ürünlerden satın alır. Bu ürünler arasından hangisini satacağınıza Aliexpress satış yapma rehberi sayesinde daha kolay karar verebilirsiniz. 

Yukarıda verilen kategorilerde yer alanlardan hangisinin daha çok satıldığını öğrenmek için şöyle bir yol izleyebilirsiniz: 

  • İlk önce kategori ve alt kategori seçimi yapın. 
  • İlgili ürünlerin yer aldığı sayfaya geldiğinizde sağ kısımda yer alan 4 yıldız ve üzeri sembolünü işaretleyin. 
  • Karşınıza gelen ekranda o kategorinin en çok satılan, değerlendirilenleri üst sırada çıkar.
  • En iyi eşleşmeyi “Siparişler” şeklinde ayarlayarak da çok satanlara ulaşabilirsiniz. 

Yukarıdaki ekranda “Kadın elbise” kategorisinde en çok satan ürünlerin sıralaması yer alır. Fiyat kısmında alt ok sembolüne tıkladığınızda, fiyata göre azalan şeklinde sıralama yapılır. Yukarı ok tuşuna basarsanız düşükten yükseğe doğru bir sıralama yapılır.

Aliexpress Satış Stratejisi Nasıl Olmalıdır?

Aliexpress’te satış stratejisi, ürün bazında ve rekabet durumuna göre oluşturulmalıdır. Özellikle doğru bir strateji, fiyat belirleme noktasında son derece önemlidir. Bunun yanı sıra ülke bazlı bir strateji geliştirmeniz de gerekir. Her ülkede tüketici davranış ve alışkanlıkları farklıdır. Ülkenin ekonomik, geleneksel ve sosyolojik yapısı tüketici davranışlarında değişikliklere sebep olur.

Stratejinizi geliştirirken ürünün kullanıcı kitlesine de odaklanmanız gerekir. Kullanıcı kitlesinin ihtiyaç duyabileceği ürünleri bir arada satışa sunmak ya da özenli paketleme yapmak hedef kitleninizin sizden tekrar alışveriş yapma ihtimalini artırır.

Aliexpress’te bilinirliğinizi artırmak için çeşitli indirim kampanyaları da düzenleyebilirsiniz. Kampanyalar sayesinde popülariteniz bir hayli artar. 

AliExpress Komisyon Oranları Nedir?

Aliexpress komisyon oranları Türkiye’de bulunan e-ticaret platformları ile kıyaslandığında daha sabit bir orandan, düşük bir seviyede uygulanır. Platformun öngördüğü komisyon oranı %5 ila %8 aralığındadır.

KategorilerKomisyon Oranı
Spor Ayakkabısı%8
Tüketici Elektroniği%8
Güvenlik ve Koruma%5
Ev Aletleri%5
Cep Telefonu Aksesuarları%8
Otomobil ve Motosiklet%8
Bilgisayar ve Ofis%5-8
Anne ve Çocuk%8
Elektronik Bileşenler ve Sarf Malzemeleri%8
Spor ve Eğlence%8
İç Çamaşırı%8
Ev ve Bahçe%8
Oyunlar%8
Ofis ve Okul Malzemeleri%8
Moda Aksesuarları%8
Özel Kategori (Gıda)%8
Kol Saati%8

Yukarıdaki tabloda Aliexpress’te yer alan bazı kategorilere ilişkin komisyon oranları verilmiştir. İlk defa satış yapacak olanlar, düşük komisyonlu ürünler tercih ederek ticarete başlayabilir. Bu sayede daha az bir bütçe ile satışa başlayarak zarar ihtimali azaltılır.

Aliexpress’te Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Aliexpress’te satış yapmanın avantajları oldukça fazladır. Milyonlarca satıcıya tek bir platformdan ulaşmanıza imkân tanıyan Aliexpress sizin gelişiminize de önem verir. Platformun eğitimlerine katılarak satış becerilerinizi daha fazla artırabilirsiniz. 

Aliexpress satıcı destek noktasında da oldukça avantajlıdır. Herhangi bir sorun yaşadığınızda yetkililerden kolayca destek alabilir ve sorununuzu çözebilirsiniz. Geniş bir lojistik ağına sahip olan Aliexpress sayesinde gönderim süreci de sorunsuz bir şekilde işler.

Aliexpress’te Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?

Aliexpress’te satış yapmanın dezavantajlarından da bahsetmek mümkündür. Bu dezavantajların başında satış kısıtlamaları gelir. Gümrük ve vergi politikaları nedeniyle Aliexpress’teki birçok ürün, Türkiye’deki alıcılara gönderilmemektedir. Bunun yanı sıra Aliexpress ile Çin’e de satış yapılamaz. 

Platformda müşterilere sunulan özel fiyat tekliflerine satıcıların müdahil olamaması bir diğer sıkıntıdır. Yani ürününüz üzerinden bir indirim uygulandığında, bunu iptal etme hakkınız olmadığı için zararına satış yapmanız söz konusu olabilir. 

Aliexpress kural ihlali, hatalı gönderim gibi konularda oldukça hassastır. Müşteri yorumlarında yapılan şikâyetler ya da farklı bir sebeple mağazanız hiç beklemediğiniz bir anda kapatılabilir. Faturaların geç kesilmesi nedeniyle ödemelerinizde gecikmeler de olabilir.

Aliexpress Mağazaları Neden Kapatır?

Aliexpress mağaza kapatma nedeni olarak sayılabilecek farklı durumlar vardır. Telif hakkı, sahte ürün, müşteri şikâyeti gibi pek çok nedenle mağazanız kapatılabilir. Böyle durumlarda hemen firma ile iletişime geçerek haksız bir kapatma olduğunu belgelerle ispatlamalısınız. Aksi takdirde platformdan tekrar satış yapmanız mümkün olmayacaktır. 

Aliexpress Mağazamı Kendi İsteğimle Kapatabilir miyim?

Aliexpress mağazanızı kendi isteğinizle kapatma hakkınız vardır. Platformun yapısına ayak uyduramadığınız ya da istediğiniz gibi satış yapamadığınız takdirde mağazanızı kapatabilirsiniz. “Hesap Ayarları” kısmında yer alan “Hesabı Devre dışı bırak” seçeneğini kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Aliexpress canlı destek ile de bu işlemi yapmanız mümkündür. 

Aliexpress’te Kimler Satış Yapmalıdır?

Aliexpress’te satış yapması gerekenler, işini büyütmek ve uluslararası pazara açılmak isteyenlerdir. Bilmediğiniz bir pazara tek başınıza giriş yapmaktansa Aliexpress çatısı altında faaliyete başlamanız çok daha güvenlidir. Aliexpress size şu fırsatları sunar:

  • Yerli ürünler ile uluslararası arenada Türkiye’yi tanıtmak
  • Girişimlerinizi doğru yerde hayata geçirmek
  • Yatırımlarınızı doğru yere kanalize etmek 

Aliexpress’te Şirket Kurmadan Satış Yapılır mı?

Aliexpres’te şirket kurmadan satış yapmak mümkün değildir. Aliexpress sizden mağazanızı açarken bir şirketiniz olduğuna dair gerekli evrakları ister. Aynı zamanda her yaptığınız işlem için fatura kesmek zorundasınız. Bu nedenle şirketiniz yoksa platformda mağaza açamazsınız. 

Aliexpress Hangi Kargo Firmaları İle Çalışır?

Aliexpress’in çalıştığı kargo firmaları arasında Ship Entegra, UPS ve PTS vardır. Aynı zamanda Alibaba’ya bağlı olan Cainiao da gönderilerin dünyanın farklı ülkelerine ulaştırılmasını sağlar. Yurtiçi ve PTT Kargo, platformun Türkiye ayağında görev alır.

Aliexpress’de Satışlarımı Nasıl Artırırım?

Aliexpress’te satışlarınızı artırmak için yapabileceğiniz çok fazla şey vardır. Bunların başında mağaza düzeninizin kullanıcıların beğenisine hitap etmesi gelir. Bunun yanı sıra sattığınız ürünleri alıcılara en doğru şekilde tanıtmalısınız. 

Ürün ismi, içerisinde noktalama işareti olmadan girilmelidir. Aynı zamanda ürün özellikleri de başlık kısmında vurgulanmalıdır. Örneğin spor ayakkabı yerine “esnek file kumaş platform taban kadın spor ayakkabı” gibi açıklayıcı bir ürün ismi kullanmak her zaman daha doğrudur.

Ürün görsellerinizi farklı açılardan ve uzaklıklardan çekebilirsiniz. Seçeceğiniz görseller boyut hakkında da bilgilendirici olmalıdır. Beden ve ölçü tabloları eklemek de daha müşteri odaklı bir mağaza ortaya çıkarmak için gereklidir. 

SEO

SEO, Aliexpress mağazanızı arama motorlarına uyumlu hale getirmek için yapacağınız birtakım düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerden en sık kullanılan anahtar kelimelere; ürün başlığında, özelliklerinde yer vermektir. Ürününüze uygun anahtar kelimeleri, Semrush, Google Ads gibi anahtar kelime bulma araçlarından yararlanarak belirleyebilirsiniz. 

Sosyal Medya

Sosyal medya, insanlara bir ürünü tanıtmanın en kolay yollarından biridir. Bu nedenle sosyal medya hesaplarınızdan insanları Aliexpress mağazanıza yönlendirebilirsiniz. Satışlarınızı Türkiye’de yapmayacağınız için hedef ülkeye yönelik farklı sosyal medya hesapları kullanabilirsiniz. Tek bir sosyal medya hesabınız varsa bu hesabınızdan farklı dillerde paylaşımlar yaparak hedef kitlenizin ilgisini çekebilirsiniz. 

Aliexpress’te Reklam Nasıl Verilir?

Aliexpress’te reklam vermek, satışlarını artırmak isteyenlerin tercih edebileceği bir diğer yöntemdir. Reklamlar için Aliexpress, “Affiliate Marketing” adını verdiği bir sistem kullanır. Satış Ortaklığı Pazarlaması anlamına gelen bu sistemin özellikleri şu şekildedir:

  • Reklam harcamaları yaptığınız satışa göre belirlenir.
  • Sistem kapsamında yeniden pazarlama reklamları da yer alır. 
  • Bütçeyi kendiniz kontrol edebilir ve gerekli durumlarda reklam için ayırdığınız parayı azaltabilir ya da artırabilirsiniz. 
  • Affiliate marketing ile satış yapmadığınız takdirde sizden herhangi bir komisyon kesintisi yapılmaz. 

Flash Deal

Aliexpress’in reklam olarak nitelendirilebilecek bir diğer uygulaması da “Flash Deal” olarak adlandırılır. Flaş Fırsatlar anlamına gelen bu sistemde, bazı ürünleriniz için kısa süreli özel indirimler tanımlanır. İndirimli ürünler mobil uygulamada öne çıkarılır. Bu kısma giren ürünlerin trafiği oldukça yüksektir. 

Flaş Fırsatlar kampanyasına katılmak için satıcı seviyenizin master ve pro olması gerekir. Aynı zamanda ürünler de yüksek talep gören ve katılım kurallarına uyanlardan seçilmelidir. 

Featured Products, vitrin ürünleri anlamına gelir. Bu reklam türünde ürünleriniz ilgili kategoride daha ön sıralarda görünür. Bu hak sadece Aliexpress tarafından uygun görülen satıcılara verilir. Size kaç ürün için vitrine çıkma olanağı verildiyse hepsi için bu fırsattan yararlanmalısınız. Aksi takdirde tekrar bu haktan yararlanmanız konusunda bazı sınırlamalar söz konusu olabilir. 

Aliexpress’ten Elde Ettiğim Gelir İçin Vergi Öder miyim?

Aliexpress’ten elde edilen gelir için vergi ödemesi yapılmalıdır. Türkiye’de elde edilen kazançlar için vergi ödenmesi esastır. Bu nedenle kazancınızı yıllık beyannameleriniz ile vergi dairelerine bildirmelisiniz. Bu beyanınız esas alınarak hesaplanan gelir vergisini de ilgili vergi dairesine ödemelisiniz.

Aliexpress’te satış yapabileceğiniz ülkeler oldukça fazladır. Bu ülkeler arasından seçim yaparken gümrük politikalarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Aksi takdirde yüksek gümrük maliyetleri ya da gümrük politikaları nedeniyle ürünlerinizi satıcılara ulaştırmakta zorlanabilirsiniz. Avrupa’da Aliexpress üzerinden satış yapabileceğiniz ülkeler şunlardır: – Avusturya, Belçika, Kıbrıs – Almanya, Estonya, Finlandiya – Fransa, İspanya, Slovakya – Slovenya, İrlanda, İtalya – Yunanistan, Letonya, Litvanya – Lüksemburg, Hollanda, Malta ve Portekiz

Aliexpress satıcı destek ekibine ulaşmak için aeturkey@aliexpress.com adresine mail atabilirsiniz. Aynı zamanda 0850 955 2480 numarasından da yetkililere ulaşabilirsiniz. Bu iletişim kanallarını platformla ilgili yaşadığınız her türlü sorun için kullanabilirsiniz.

Aliexpress satışlarınız için KDV muafiyetinden yararlanma şansınız vardır. Platformdaki faaliyetleriniz mikro ihracat kapsamındadır. Çalıştığınız kargo firmasından ETGB belgesi alarak muafiyet başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Aliexpress ödemeleri müşterilerinden 38 farklı para birimi ile tahsil eder. Satıcıya ise dolar ile ödeme yapar. Ödemeler ürün müşteriye teslim edildikten sonra yapılır. Maksimum ödeme süresi beş gündür. Ödemelerin Alipay hesabından yapılması halinde %15’lik bir komisyon kesintisi söz konusudur. Anlaşmalı bankalardan yapılacak ödemelerde komisyon kesintisi uygulanmaz. 

Aliexpress’te tercüme desteği vardır. Bu nedenle platformda satış yapmak için yabancı dil bilmenize gerek kalmaz. Toplam 18 dilde tercüme desteği sunan platformda, müşterilerinizle iletişim kurmakta herhangi bir problem yaşamazsınız. 

Aliexpress’te platform kuralları son derece açık ve nettir. Mağaza açılış işlemlerini yaparken platform kurallarını içeren belgeyi kabul etmeniz istenir. Bu belgeyi onaylamadan önce detaylı bir şekilde okuyarak haklarınızı ve yükümlülüklerinizi öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda hangi ürünleri satmanız ya da satmamanız gerektiği de bu belgede size belirtilir. Aliexpress satış yapma rehberi sayesinde platformda dikkat etmeniz gereken her şeyi detaylarıyla öğrenebilirsiniz. 

İnternetten satış yapabileceğiniz diğer pazar yerleri: – Trendyol – Hepsiburada – Amazon – Çiçek Sepeti – Etsy

Aliexpress ile Türkiye ve Çin hariç 220’den fazla ülkeye satış yapabilirsiniz.

Aliexpress satıcısı olmak için başvurunuzu yaptıktan sonra gerekli belgeleri yüklemeli ve platform yetkililerinden onay almalısınız.

Aliexpress Türkiye’de PTT ve Yurtiçi Kargo ile çalışır. 

Aliexpress gönderi teslimleri ülkelere göre değişiklik gösterir.

Aliexpress’te mağaza açmak ücretsizdir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir