Amazon Komisyon Oranları Ne Kadar? | PayTR
Logo Logo

Amazon Komisyon Oranları Ne Kadar?

İçindekiler
27.09.2022 - 15 dk Okuma Süresi

Amazon komisyon oranları, ürün kategorilerine göre değişiklik gösterir. Komisyon oranları çok fazla değişken olmayan Amazon’da sizden yüksek tutarlar alınmaz. Bu durum Amazon’u satıcılar için cazip bir platform haline getirir. Amazon, 2018 yılı itibarıyla Türkiye’de faaliyetlerine başlamıştır. Amazon komisyon oranlarının avantajlı olmasının yanı sıra dünyanın en büyük online pazar yeri olarak da ön plana çıkar. Jeff Bezos tarafından kurulan platform ilk online alışveriş sitesi olma özelliğini de taşır.

Amazon’da birçok ürünün satışını yapmanız ve gelir elde etmeniz mümkündür. Platformda satabileceğiniz çok fazla ürün vardır. En az fiziksel mağazanıza gösterdiğiniz özen kadar Amazon mağazanıza da gerekli ihtimamı gösterirseniz siz de Amazon satıcısı olarak yüksek gelir elde edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken platformda mağaza açılış işlemlerini gerçekleştirmek ve ürünlerinizi listelemeye başlamaktır. 

Amazon Komisyonu Nedir?

Amazon komisyonu, sattığınız ürünler üzerinden alınan bir ücrettir. Bu ücret kategorilere göre %6 ya da %20 arasında değişiklik gösterir.  Komisyon kesintisi toplam satış tutarı üzerinden kesinti olarak uygulanır. Toplam satış tutarına kargo ücreti de dâhildir. Komisyon uygulaması her online pazar yerinde karşınıza çıkar. Bazı online pazar yerlerinde komisyon oranları daha yüksek olabilir. Amazon bu konuda avantajlı bir platform olarak değerlendirilir.

Amazon Türkiye Komisyon Oranları

Amazon Türkiye komisyon oranları kategorilere göre şekillenir. Bazı kategorilerde yer alan ürünler daha yüksek komisyon tutarlarına sahiptir. Aşağıdaki tablodan kategorilere göre komisyon oranlarını öğrenebilirsiniz.

Satışa Uygun KategorilerSatış Komisyonu(+KDV)
Fotoğraf Makinesi%6
Cep Telefonu%6
Giyim%10
Bilgisayar%6
Elektronik%6
Elektronik Aksesuarlar%10
Kişisel Bakım Cihazları%10
Yapı Market, Bahçe, Ev ve Mutfak Eşyaları, Dekorasyon%10
Mobilya%20
Küçük Ev Aletleri%6
Beyaz Eşyalar%7
Oyuncaklar ve Oyunlar%10
Kitaplar%10
Bebek Ürünleri%10
Ofis Ürünleri%10
Spor%10
Ayakkabılar, Kol Çantaları ve Ayakkabı Aksesuarları%10
Kol Saatleri%15
Bavullar ve Seyahat Aksesuarları%15
Güzellik%10
Sağlık ve Kişisel Bakım%10
Gıda Ürünleri%10
Video Oyunu Konsolları%6
Video Oyunları%10
Otomotiv ve Motosiklet%7
Evcil Hayvan Ürünleri%10
Müzik Ekipmanları ve Enstrümanları%10
Diğer%10

Yukarıda görüldüğü gibi komisyon oranları genellikle %6 ve %10’dur. Mobilya, beyaz eşya, kol saatleri, bavullar, otomotiv ve motosiklet kategorisinde yer alan ürünlerde ise komisyon oranları farklılaşır. Bu komisyon oranları dönemsel olarak değişikliğe uğrayabilir. Amazon’un internet sitesinde belirtilen en güncel komisyon oranları ise yukarıdaki biçimdedir. 

Amazon Türkiye ‘de Komisyon Nasıl Tahsil Edilir?

Amazon Türkiye’de komisyon tahsilatı, satış tutarı üzerinden yapılır. Alıcılardan tahsil edilen toplam satış tutarı üzerinden komisyon düşüldükten sonra size ödeme yapılır. Sizin ayrıca bir komisyon ödemesi yapmanıza gerek kalmaz. Amazon sizden mağaza açılışı sırasında bir hesap numarası ve kredi kartı numarası talep eder. 

Tahsilatlar da hesabınızdan; hesabınızda para olmaması halinde kredi kartınızdan yapılır. Tahsilat yapıldıktan sonra size ödenecek olan tutar hesabınıza aktarılır. Ödemeler 14 günde bir yapılmaktadır.

Amazon Türkiye‘de Komisyon Hesaplama

Amazon Türkiye’de komisyon hesaplama için toplam satış tutarı üzerinden değerlendirme yapmanız gerekir. Örneğin 200 TL’ye bir mobilya sattığınızı düşünelim. Kargo ücreti de 20 TL olsun. Ürünün toplam satış tutarı 220 TL’dir. 220 TL’den %20 komisyon alındığında geriye 176 TL kalır. Burada komisyon tutarı 44 TL’dir. Burada hesaplanan KDV dâhil edilmemiş komisyon tutarıdır. 

Amazon’da Komisyon İndirimi Uygular mı?

Amazon komisyon indirimi uygulayarak yeni satışa başlayanlar için avantaj sağlar. Bu fırsattan yararlanmak için Amazon’un zaman zaman düzenlediği kampanyaları takip etmelisiniz. 

Amazon Türkiye ‘de Aylık Satıcı Ücreti

Amazon Türkiye’de aylık üyelik bedeli uygulaması söz konusudur. Amazon, sizden üyeliğinizin devam ettiği her ay için belirli bir ücret alır. Bu ücret 99 TL+KDV şeklinde uygulanır. Bazı dönemlerde düzenlenen kampanyalar sayesinde üyelik ücreti ödemenize gerek kalmadan satıcı hesabınızı oluşturabilirsiniz. 

Amazon Türkiye Lojistik Ücreti Ne Kadar?

Amazon Türkiye lojistik ücretine ilişkin tablo aşağıdaki görselde detaylı olarak aktarılmıştır. Tabloyu inceleyerek gönderi ebatlarına ve ağırlığına göre ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Tablo en güncel rakamları içerir.

Gönderi türleri arasında standart ve büyük zarflar; dar, büyük ve standart paketler vardır. 

Amazon Türkiye lojistik ücreti ürünün boyutuna ve ağırlığına göre değişir. Fiyatlar da birim başına 50 TL’ye kadar çıkabilir. Gönderilerin ebatı ve ağırlığı arttıkça fiyatı da yükselir. 

Amazon’da Mağaza Açılış Ücreti Ne Kadardır?

Amazon mağaza açılış ücreti yerine sizden aylık olarak ücret alır. Bu ücret sizden mağazanız açık kaldığı sürece alınır. Mağaza ücreti açılış sırasında belirttiğiniz kredi kartı üzerinden tahsil edilir. 

Amazon’da Satıcılardan Alınan Ücretler Nelerdir?

Amazon’da satıcılardan alınan ücretler; komisyon tutarları, lojistik, depo ücretleri ve reklam giderleri şeklinde sıralanabilir. Bu hizmetlerden sadece yararlanmanız halinde sizden ücret alınır. Amazon, sunduğu lojistik desteği sayesinde sizin adınıza tüm gönderim sürecinizi yönetir. Bu sayede sizin tek yapmanız gereken mağazanızı yönetmek olur. 

Amazon’da Kârlılık Nasıl Hesaplanır?

Amazon’da kârlılık hesaplaması yapmak için toplam satış tutarı üzerinden maliyetleri düşmeniz gerekir. Amazon komisyon oranlarının yanı sıra sizden mağaza ücreti, kargo ücreti tahsil ettiği için kârlılığınızı hesaplarken bu giderlere ilişkin tutarları da hesaplamaya dâhil etmelisiniz. 

Amazon’da Karlılık Artışı Nasıl Sağlanır?

Amazon’da kârlılık artışı sağlamak için mağazanızı tüm müşterilerin beğeneceği bir yapıya kavuşturmalısınız. Mağaza düzenlemeleri, yapacağınız SEO çalışmaları ve reklamlar bu noktada önem arz eder. Mağazanıza ne kadar emek verirseniz geri dönüşü de o kadar olumlu olur. Bunun yanı sıra müşteri iletişimi, kargolama süresi, iptal-iade işlemleri gibi süreçlerde de son derece hassas davranmalısınız. 

SEO

SEO, ürünlerinizin sıralamada daha üst sıralarda yer almasını ve Amazon ziyaretçileri tarafından daha kolay bulunmasını sağlar. SEO çalışmaları kapsamında yapmanız gereken ürün açıklamalarında ve ürün adlandırmalarında anahtar kelimelere yer vermektir. Örneğin, ayakkabı satışı yapıyorsanız söz konusu ayakkabının adında önemli özelliklerine de yer vermelisiniz. Açıklama kısmında ise uygun olan anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Anahtar kelime araştırması için Keywordtool, Semrush, Google Ads gibi araçları kullanabilirsiniz. 

Reklam

Reklam vermek, bilinirliğinizi artırmak açısından önemlidir. Amazon reklamlarından yararlanarak bu hedefinize ulaşabilirsiniz. Amazon’un reklam alternatifleri şu şekildedir:

  • Sponsored Products;  bu reklam türünde teki ürünler üst sıralarda görünür. Reklam ücreti tıklama başına alınır. 
  • Sponsored Brands; Markanın logosunun, özel bir başlığın ya da birden fazla ürünün yer aldığı reklamlardır. 
  • Stores; Ücretsiz olarak kullanılan mağaza alanında markanızı dilediğiniz gibi tanıtabilirsiniz.

En etkili sonuç için farklı reklamları bir arada kullanmanız tavsiye edilir. Sponsored Products sizin ürünlerinizle ilgilenen kullanıcılara ulaşmanızı kolaylaştırır. Sponsored Brands ise daha fazla değerlendirme almanıza yardımcı olur. Stores sizin özgürlük alanınızdır. Orada müşteriye sunacağınız satış deneyimi ile her zaman sadık bir kitle elde edebilirsiniz. 

İlk reklam verme aşamasında Sponsored Products ile başlayabilirsiniz. Bu reklam türünde otomatik hedefleme, manuel olarak anahtar kelime seçimi ve ürün hedefleme gibi farklı özellikler vardır. Reklamlar için minimum günlük bütçe 85 TL olarak uygulanır. 

Mağaza Düzenleme

Mağaza düzenleme geniş kitlelere ulaşabilmek için dikkat etmeniz gereken önemli detaylardandır. Mağazanıza giren müşteri adaylarının aradıklarını kolayca bulması ve ilgilendikleri ürünle ilgili kapsamlı bilgilere ulaşmaları için gereken düzenlemeleri yapmalısınız. Bunun için ürün görsellerini detaylandırmanızda fayda vardır. Ürünü farklı açılardan görüntüleyen görseller ile kullanıcılar ürünün kendileri için uygunluğuna son derece kolay bir şekilde karar verir. 

Ürün görsellerinde profesyonel bir fotoğrafçıdan destek alabilir ya da kaliteli bir cihaz yardımıyla istediğiniz fotoları çekebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ürün açıklamalarıdır. Ürünleri sahip oldukları özellikleri ile aktarmalı ve kullanım hakkında ipuçları vermelisiniz. Bu sayede özellikle akıllarında soru işareti bulunan kişiler açıklamalardan yola çıkarak en doğru kararı verebilir. 

Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları

Amazon’da satış yapmanın avantajları oldukça fazladır. Platform, milyonlarca kişi tarafından ziyaret edildiği için çok geniş bir kitleye ulaşma şansı elde edersiniz. Aynı zamanda Amazon’un ödeme garantisi, satıcı desteği gibi avantajları da vardır. Bu platformda bulunan mağazanız için komisyon, lojistik ve depolama desteklerinden yararlanabilirsiniz. 

Mağazanızda farklı kategorilerde pek çok ürün satabilir ve bunları istediğiniz kadar listelemeye devam edebilirsiniz. Müşterileriniz her türlü sorunu Amazon yetkilileri ile halledeceği için sizin tek yapmanız gereken mağazanızı gerektiği gibi düzenlemektir.

https://www.paytr.com/blog/amazonda-satis-yapmak-magaza-acmak-2657

Amazon’da Satış Yapmanın Dezavantajları

Amazon’da satış yapmanın dezavantajları da vardır. Platform, her ne kadar milyonlarca alıcıya aynı anda ulaşma fırsatı verse de markanızı ön plana çıkarmanıza engel olabilir. Çoğu insan Amazon kalitesine güvenerek sizden alışveriş yaptığı için marka adınızı ya da kurumsal kimliğinizi önemsemez. Bu nedenle markalaşmak isteyen firmalar için bir e-ticaret sitesi sahibi olmak daha avantajlı olabilir.

Amazon’da komisyon oranları bir diğer dezavantajdır. Sattığınız her ürün için komisyon+KDV ödemek, istediğiniz kâra ulaşmanızı engeller. Amazon’da komisyon ücretine ek olarak bir de aylık mağaza ücreti vardır. Buna kargo ücreti de eklendiğinde maliyetleriniz ciddi manada artar. 

Amazon’da En Çok Hangi Ürünler Satılır?

Amazon’da en çok satışı yapılan ürünler arasında farklı alternatifler vardır. İlk defa e-ticarete girecek olan kişiler platformda ne satabileceklerini merak eder. Bunun yanı sıra hali hazırda ellerinde bulunan ürünleri platformda satmayı planlayanlar da vardır. Amazon’da bulunan ana kategoriler şunlardır:

  • Ayakkabı
  • Bahçe
  • Bebek
  • Bilgisayar
  • Elektronik
  • Ev ve Yaşam
  • Evcil Hayvan
  • Gıda Ürünleri
  • Kişisel Bakım ve Kozmetik
  • Kitap
  • Kadın Moda
  • Erkek Moda
  • Çocuk ve Bebek Moda
  • Mutfak
  • Müzik Ekipmanları ve Enstrümanları
  • Ofis ve Kırtasiye
  • Otomotiv
  • Oyuncak
  • Sağlık, Bakım ve Temizlik
  • Spor ve Outdoor
  • Telefon
  • Televizyonlar ve Ev Sinema Sistemleri
  • Video Oyunu ve Konsol
  • Yapı Market
  • Outlet Reyonu

Yukarıda verilen kategorilerde pek çok ürünün satışını gerçekleştirmeniz mümkündür. Burada dikkat etmeniz gereken ürünlerin kaliteli olması ve müşteri memnuniyetini artıracak nitelikler taşımasıdır. Aksi takdirde sattığınız ürünler için çok sayıda iade talebi alabilir ve maddi kayıp yaşarsınız. Bu detaya dikkat ettiğiniz takdirde sorunsuz bir mağaza yönetiminin keyfini çıkarırsınız. 

Amazon’da Satışı Yasak Olan Ürünler Nelerdir?

Amazon’da satışı yasak olan ürünler mevcuttur. Amazon, bazı ürünlerin satışına kısıtlama getirir ya da tamamen yasaklar. Getirilen bu kısıtlamalar tamamen insanların yararına olacak şekildedir. Aynı zamanda çalıntı, taklit ürünlerin engellenmesi sayesinde haklarınız korunur. 

Amazon bazı ürünlerin satışını izne de tabii tutabilir. Bazı ürünler için sizden temel kriterleri yerine getirmenizi isteyebilir. Platformun kısıtlılar listesinde yer alan ürünlerden biri yöresel ürünler ve reçetesiz satılan ilaçlardır. 

Aşağıdaki listede Amazon’un hangi kategorilerde kısıtlamalar getirdiğini görebilirsiniz:

  • Otomotiv ve güç sporları
  • Giysi ve aksesuarlar
  • Koleksiyon niteliğinde sayılabilecek kitaplar
  • Koleksiyon parçaları
  • Hediye kartları
  • Marketlerde satılan ürünler ve çeşitli yiyecekler
  • Endüstriyel ve bilimsel nitelik taşıyan ürünler
  • Mücevher
  • Seyahatlerde kullanılan bavul ve diğer aksesuarlar
  • Beyaz eşya
  • Ayakkabılar, güneş gözlükleri ve çantalar
  • Spor koleksiyon parçaları
  • Saat

Bu kısıtlamaların yanı sıra Amazon’da bazı ürünlerin satışı tamamen engellenmiş de olabilir. Amazon’un bunu yapma sebebi sahte ürün satışlarını engellemektir. Bir kategoride sahte ürün satışı riski çok fazla ise o kategori kapatılarak önlem alınır. Marka onayı ya da Amazon’un belirlediği farklı kriterleri yerine getirerek bu kategorilerde satışlarınızı yapabilirsiniz. 

Amazon’dan Yurt Dışına Satış Yapılır mı?

Amazon’dan yurt dışına satış yaparak e-ihracata başlayabilirsiniz. Amazon farklı bir ülkede satış yapma sürecini sizin için son derece kolay hale getirir. Öncelikle tüm Avrupa ülkelerine tek bir platform üzerinden satış yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Avrupa tatil tarihlerine göre bir strateji belirleyebilir ve satışların en yoğun olduğu dönemlerin hangisi olduğunu Amazon sayesinde öğrenebilirsiniz. 

Amazon, farklı ülkelerin vergi politikalarına göre ödeme yapmanızı da kolaylaştırır. Farklı para birimleri ile ödeme kabul edilen platformda tüm işlemleri Türk Lirası üzerinden yürütebilirsiniz. 

Amazon yurt dışında satış yapabilmeniz için size birtakım teşvikler sunar. Bu teşvikler kredi, indirimli kargo, ücretsiz reklam desteği, depolama ve lojistik gibi konularda sağlanır. Tüm bu avantajlardan yararlanarak ürünlerinizi Avrupa ülkelerinde satabilir ve daha yüksek kazanç elde edebilirsiniz. 

Amazon Satıcı Hesabımı Nasıl Oluşturabilirim?

Amazon satıcı hesabını oluşturmak için sellercentral.amazon.com adresinden giriş adımlarını tamamlamanız gerekir. Ardından sizden birtakım bilgiler istenir. Bu bilgileri hatasız şekilde paylaşmalısınız. Bunun yanı sıra firmanıza ilişkin bazı belgeleri sisteme yüklemelisiniz. Tüm adımları sorunsuz şekilde tamamladıktan sonra yapmanız gereken mağazanızın incelenmesinin tamamlanmasıdır. Ardından ürünlerinizi yükleyerek satış yapmaya başlayabilirsiniz. 

Ürünleriniz, Amazon kriterlerine uygun olmalıdır. Çok sık iade ve müşteri şikayeti ile karşılaşırsanız mağazanız platform tarafından kapatılır. 

Amazon’da Satış Yapmak için E-ticaret Sitesi Sahibi Olmanız Gerekli mi?

Amazon’da satış yapmak için bir e-ticaret sitesi sahibi olma şartı yoktur. Ancak hali hazırda vergi mükellefiyeti bulunan bir firmanızın olması gerekir. Bir e-ticaret sitesine sahip olmak müşterilerinizin gözünde kurumsal bir imaj çizmek ve size özel bir hedef kitle yaratmak noktasında avantaj sağlar.

Bir e-ticaret siteniz varsa her zaman sadece sizin isminizle ve ürünlerinizle ilgilenen bir hedef kitleye sahip olursunuz. Pazar yerlerinin komisyon oranları ya da aylık ödemeleri olmadan e-ticaret sitenizi yönetebilirsiniz. E-ticaret sitesinin maliyeti daha azdır. Önemli olan güvenli bir ödeme altyapısı kurmak ve tüketicilerin memnun kalacağı bir tasarıma sahip olmaktır. 

E-ticaret sitesinde online pazar yerlerindeki gibi hazır bir müşteri kitlesi olmadığından reklam ve farklı tanıtım çalışmalarına yatırım yapmanız gerekir. Böylece her zaman sadık bir kitleye sahip olursunuz. 

E-Ticaret Siteleri için En Uygun Ödeme Çözümü: PayTR

E-ticaret sitelerinde ödeme yöntemleri farklı bankaların entegrasyon sistemlerinin kurulumunu yapmak şeklinde uygulanır. Her banka için ayrı ayrı ödeme sistemi kurmak oldukça zahmetlidir. Bu nedenle PayTR ile ödemelerinizi tek bir çatı altında toplayabilirsiniz. PayTR hem online pazar yerlerinde hem de e-ticaret sitelerinde kullanılır. Amazon komisyon oranları sizin için yüksekse PayTR avantajları ile ödemelerinizi alabilir ve kendi e-ticaret sitenizden satışlarınızı yapabilirsiniz. 

Amazon komisyon oranları genellikle %6 ve %10 şeklinde uygulanır. Bazı ürünlerde bu oran değişir. 

Amazon komisyon oranları toplam satış tutarı üzerinden tahsil edilir.

Belirli kampanya dönemlerinde Amazon komisyon indirimlerinden faydalanabilirsiniz. 

Amazon’da kâr elde etmek için mağazanızı müşteri beklentilerine uygun hale getirmelisiniz. 

Amazon’da farklı kategorilerde pek çok ürün satabilirsiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir