Amazon’da Satış Yapma ve Mağaza Açma Rehberi | PayTR
Logo Logo

Amazon’da Satış Yapma ve Mağaza Açma Rehberi

İçindekiler
16.10.2021 - 10 dk Okuma Süresi

Dünyanın en büyük online alışveriş platformu olan Amazon, e-Ticaret’e atılmak isteyen herkesin gözdesidir. Dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan ve Dropshipping için de tüm girişimcilerin gözdesi haline gelen Amazon, Prime sistemi ile Türkiye’de internette satış alanına hızlı bir giriş yaptı. 2017 yılında dünya genelinde 5 milyarı aşan ürün satışı yapan platform, bu başarısını her geçen gün artırarak Pazar payını artırmaktadır. Amazon’da satış yapmak, satış tutkunuzu en hızlı ve kolay şekilde nakde dönüştürmek anlamına gelir. Makul komisyon oranları ve yüksek güvenilirliği ile dünyanın en büyük 5. Markasında yerinizi almanız için bilmeniz gerekenleri yazımızdan takip edebilirsiniz. Amazon, Google benzeri e-ticaret özelinde büyük bir arama motorudur. Avrupa’da birçok ülkede Google yerine tercih edilmektedir.

Amazon Nedir?

Dünyanın en büyük 5 şirketi arasında yer alan Amazon; e-ticaret, dijital akış, yapay zeka ve bulut bilişim odaklı faaliyet gösterir. Muadil E-Ticaret sitelerinden farklı olarak satıcıların sattıkları ürünler ile ilgili tüm işletmeler Amazon tarafından yapılır. Yapılan bir araştırma, internetten yapılan alışverişlerde kullanıcıların %89 gibi ezici çoğunluğunun Amazon’u tercih ettiği tespit edilmiştir. Amazon’u e-Ticaret’te bu denli önemli kılan etmenler ise kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  • Dünyada e-ticaret denince ilk akla gelen şirket Amazon’dur.
  • Amazon e-ticaret’te otorite kabul edilmekte olup tüketicilerin %90’ı fiyat karşılaştırması yaparken Amazon’u tercih etmektedir.
  • Yüksek hizmet kalitesi ile çalışan Amazon, 2020 yılında İngiltere’de “Son 10 yılın en iyi müşteri hizmeti sağlayan şirketi” seçilmiştir.
  • Günlük ortalama 1,6 milyon gönderim yapan şirket, 2017 yılında 5 milyarı aşan ürün teslim sayısı ile pazardaki en büyük paya sahiptir.
  • Amazon satışlarının %50’den fazlasını üçüncü parti satıcılar gerçekleştirmektedir. Bu oran, platformda satış yapmanın ne derece kolay olduğunu gösterir.
  • Amazon Prime uygulaması ile farklı bir müşteri kitlesi yaratmayı başaran platform, bu üyelik ile yılda kişi başına 1.400 dolar gibi harcama ortalaması elde etmiştir.
  • Küçük ve orta ölçekli şirketler, farklı platformlarda ulaşamayacakları kitleye Amazon aracılığı ile ulaşır. Amazon’da küçük ve orta ölçekli işletmelerin dakikada 4.000 adet ürün sattığı kaydedilmiştir.

Amazon’daki Ürün Yorumlarının Satış Üzerindeki Etkisi Nedir?

Amazon’da yapılan satışlarda alıcılar tarafından ürünlere yapılan dönüşler, satış hacmini doğrudan arttırır. Müşterilerin ürün alımlarında öncelikle daha önce satın almış kişilerin yorumlarını inceledikleri unutulmamalıdır.

Amazon Güvenilir Mi?

Amazon, dünyanın en büyük 5 markası arasında yer alan ve ürün gönderimi ve ödeme kanalları konusunda yoğun mesailer harcayan e-Ticaret devidir. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde hizmet kalitesi ve güvenilirliği ödüle layık görülen Amazon güvenilirdir. Tüketici araştırmalarına göre Amazon, tüm e-Ticaret sitelerine göre 5 kat fazla güvenilir bulunmaktadır.

Amazon’da Satış Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Dünyanın en güvenilir online alışveriş sitesi Amazon, sahip olduğu marka değerini korumak ve müşteri güvenliğini ön planda tutmak için satıcılara bazı koşullara uymaları konusunda bilgilendirmelerde bulunmaktadır. Amazon satıcı sözleşmesi dışında şirkete ait politika ve talimatlara uyarak e-Ticaret devinde satış işlemlerinize devam edebilirsiniz. Amazon’da satış yapmak için iyi müşteri deneyimi ve satıcının güvenilirliği noktalarında belirlenen şu talimatları bilmeniz ve üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirmeniz gereklidir:

  1. Satış yapılan her bölge için sadece tek bir Seller Central hesabı bulundurabilirsiniz.
  2. İade ve değişim politikalarınız hakkında detaylı net ve detaylı bilgi sunmanız gereklidir.
  3. Ürün veya şirketle ilgili verileri paylaşırken, tüketicileri farklı bir web sitesine (e-Ticaret siteniz) yönlendirecek bilgi paylaşımından kaçınmanız gereklidir.
  4. Satışı yapılacak ürünlerin doğru kategorilerde listelenmesi gereklidir.
  5. Ürünlere ait fotoğrafların paylaşılması, doğru ve güvenli satış yapılabilmesi için ürünlerin tamamen beyaz bir arka plana sahip olacak şekilde fotoğraflanması gereklidir. Ürünle birlikte teslim edilmeyecek aksesuarların görsellerde yer almaması gereklidir.
  6. Ürün açıklamalarını minimum 80, maksimum 200 karakter uzunluğunda ayrıntılı ve detaylı hazırlamanız gereklidir.
  7. Ürün gönderim (kargo) detaylarını tercih ettiğiniz yönteme göre özelleştirmeniz gereklidir.

Amazon’da Mağaza Nasıl Açılır?

Amazon’da mağaza açmak ürün satışı için zorunlu tutulur. İstenen evraklarla birlikte yapılan Amazon Seller Account kaydı sonrası satış için mağazanıza sahip olabilirsiniz. İşlemler için takip edilecek sıralama şu şekildedir:
1. https://services.amazon.com.tr/ adresine giriş yapın.

2. Yapılan giriş sonrası açılan sayfada, aşağıda gösterildiği şekilde “Amazon hesabınızı oluşturun” butonuna tıklayın.

3. Açılan üyelik formunda aşağıda gösterildiği şekilde formu eksiksiz doldurun.

4. Formu doldurmanın ardından doğrulama bulmacasını çözün.

5. Girmiş olduğunuz e-Posta adresine gönderilen doğrulama kodunu, aşağıda gösterildiği şekilde ilgili alana girin ve “Doğrula” butonuna tıklayın.

6. Satış yapmak istediğiniz ülke veya bölgeyi seçin.

7. Amazon’da satış yapmak için firmaya, banka hesabına, sorumlu kişiye ve kredi kartına ait bilgiler girilmeli; iletişim bilgileri eksiksiz doldurularak mağaza açılışı tamamlanmalıdır.

8. Açılış sonrası mağazanız için isim ve logo girişi yaparak, ürün eklemeye başlayabilirsiniz.

Amazon’da Satış Yapmak İçin Gerekli Evraklar

Amazon’da ürün satmak için bazı evraklar kullanılarak mağaza açma zorunluluğu bulunmaktadır. Açılacak mağaza için platformda talep edilen evraklar şu şekildedir:

  • İmza sirküsü
  • Vergi levhası
  • Faaliyet belgesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketler için)
  • Marka tescil belgesi (Ürüne ait marka kaydı olması halinde)
  • Pay defteri (Şahıs şirketlerinde yok ise muadil belge)
  • Hesap cüzdanı
  • Kimlik veya pasaport fotokopisi (Önlü arkalı)
  • Nüfus kayıt örneği (Online)
  • 4B veya 4A hizmet dökümü (Şirkette %25 pay sahibi olan herkes için)
  • İkametgah belgesi (PDF formatında)

Amazon’dan Ödemelerimi Nasıl Alabilirim?

Amazon’da yapmış olduğunuz satışlara ait ödemeleri almak için “Ayarlar” menüsü altından işlemlerini tamamlamanız gereklidir. Eklemiş olduğunuz banka hesap bilgileri doğrultusunda yapılan her onaylanan satış ardından belirlediğiniz ücretlerde ödemeleriniz, hesabınıza otomatik olarak yansır. Hesap bilgilerinizi ayarlamak için takip etmeniz gereken işlem sıralaması şu şekilde özetlenmiştir:

  1. “Ayarlar” menüsüne tıklayarak “Hesap Bilgileri” sekmesine giriş yapın.
  2. Açılan sekmede “Ödeme Bilgileri” menüsüne ulaşın.
  3. Açılan menüde “Banka hesabı bilgileri” seçeneğine giriş yapın.
  4. “Yeni Depozito Yöntemi Ekle” seçimini yapın.
  5. Banka konumu seçin.
  6. Banka hesap bilgilerinizi ekleyin.
  7. Amazon satıcı hesabını oluştururken kullandığınız hesap numarası aracılığı ile girdiğiniz banka hesap bilgilerini doğrulayın.
  8. Bilgileri kaydederek işlemi tamamlayın.

Amazon’da E-Ticaret Komisyon Oranları Nedir?

Amazon’da komisyon ücretleri kategori bazında değişir. Amazon Türkiye için uygulanan komisyon oranları %6 ile %10 gibi iki farklı tarifede uygulanır. Amazon Türkiye için ürün kategorisine göre e-Ticaret komisyon oranları şu şekildedir:

  • Bilgisayar: %6
  • Cep Telefonu: %6
  • Elektronik Ürünler: %6
  • Fotoğraf Makinesi: %6
  • Bebek Ürünleri: %10 (Kıyafet hariç)
  • Elektronik Aksesuarlar: %10
  • Ev Gereçleri ve Dekorasyon: %10
  • Ev ve Mutfak Ürünleri: %10
  • Kişisel Bakım Aletleri: %10
  • Kitap: %10
  • Ofis Ürünleri: %10
  • Oyuncak ve Oyunlar: %10
  • Spor: %10

Ürün Seçimi ve Popüler Ürünleri Bulmak

Amazon’da toptan veya perakende ürün satışı yapabilirsiniz. Farklı platformlarda satışta olan ürünleri, “Retail Arbitrage” ismi verilen yöntem ile Amazon’da satabileceğiniz gibi yeni ürün veya kendi ürünlerinizi imal ettirmek suretiyle satış yapabilirsiniz.

Satılacak olan ürünü seçerken, kar marjı yüksek ve popüler ürünlere yönelmek her daim başarıyı beraberinde getirir. Hedeflediğiniz kar marjlarını yakalamak için kullanılan bazı programlara yönelmeyi (Jungle Scout, vb.) tercih edebilirsiniz. Bahsedilen programlar sahip oldukları anahtar kelime aracı ile ürünlerin arama hacmine ulaşılmasını sağlamanın yanında trend ürün belirlemek için ihtiyacınız olan her istatistiği temin etmenizi sağlar. Bu programlar vasıtası ile ürün seçimini kusursuz gerçekleştirerek doğrudan yüksek karla satış yapma fırsatını yakalayabilirsiniz. Ürün belirlerken yönteminiz her ne olursa olsun, Amazon’un politikalarına uymanız gereklidir. Ürün satışı için Amazon tarafından getirilen sınırlandırmalar şu şekildedir:

  • Patentli ürünleri listenizden çıkarın.
  • Seçilen ürünün satış yapılan ülkeye kargo edilebilir olmasına dikkat edin.
  • Teslimat süresini hesaplarken, ürün tedariki nedeni ile yaşayabileceğiniz problemleri göz önünde bulundurun.

Amazon Mağazam İçin Nasıl Reklam Yapabilirim?

Amazon mağazanızı tanıtmak ve yüksek rekabet içinde fark edilirliğini artırmak için Amazon reklamlarını kullanabilirsiniz. Amazon’a üye hedef kitleye daha kolay ulaşmanızı sağlayan Amazon Reklamlar, üç farklı modelde sunulur. Amazon mağazanız için yararlanabileceğiniz reklam modelleri hakkında ayrıntılı bilgiyi aşağıdan takip edebilirsiniz.

Sponsorlu Ürünler

Öne çıkartmak istediğiniz ürünler için Amazon’da sponsorlu ürünler reklam modelini kullanabilirsiniz. Tüketiciler ile doğru ürünleri buluşturmak için kullanılan bu reklam yöntemi, belirlenen kriterler doğrultusunda yayınlanır. Anahtar kelime ve arama sorgularına yönelik olarak kriterler belirleyerek tüketicilerin ilgi alanına veya kategori tipine bağlı olarak seçtiğiniz ürünleri öne çıkartabilirsiniz.

Sponsorlu Marka Programları

Sayfanın en başı ve en altında reklamınızın görüntülenmesini sağlayan bu yöntemde, seçtiğiniz üç ürünü ön plana çıkartabilirsiniz. Sizin seçtiğiniz başlıkla yayınlanan reklamlar, tüketicilerin ilgi alanına yönelik  olarak seçtiğiniz anahtar kelimeler doğrultusunda yayınlanır.

Amazon Demand Site Platform

Farklı uygulamalar üzerinden Amazon’a ait hedef kitleye ulaşmak için DSP platformunu (Amazon Demand Site Platform) kullanabilirsiniz. Doğrudan mağaza bilinirliğinizi artırmak üzere seçebileceğiniz bu modelde, farklı içeriklere yönelik reklam hazırlayarak markanızı duyurabilirsiniz. Platformca desteklenen reklam modelleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Masaüstü
  • Mobil banner
  • Video
  • Mobil uygulama içi
  • Mobilde web görünüm

 

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Amazon satıcı hesabı açılışlarında, seçtiğiniz bölgeye satış yapabilirsiniz. Eğer hesabınız Amazon Türkiye üzerinden açılmışsa, yeni bir hesap açılışı yaparak Amazon üzerinden yurtdışı satış yapabilirsiniz.

Amazon’da satış yapmak için şirket gerekli değildir Bireysel kullanıcılar da Amazon politikalarına uygun hareket ederek Amazon üzerinden ürün satışı yapabilirler.

Amazon’da satış hesabı açmak için https://sellercentral.amazon.com/ adresine giriş yapılarak üyelik işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Üyelik için doğrulama gerekmesi nedeni ile bilgilerin eksiksiz olarak doldurulması ve istenen doğrulamaların tamamlanması önemlidir.

Amazon’da satıcı hesabı açmak ücretlidir. Mağazalar aylık 99 TL + KDV ücret karşılığında açılır. Aylık ücret dışında satılan ürün kategorisine bağlı olarak yapılan her satıştan komisyon kesintisi uygulanır.

Amazon’da Dropshipping yapmak için satıcı hesabı oluşturmanız gerekir. Yapılan e-Ticaret yöntemine ait prosedürler “Amazon Drop Shipping Policy” şartları ile tanımlanmıştır. Gerekli şartlara uyum sağlamanız halinde müşteriden gelen siparişleri tedarikçiye ileterek, dropshipping ile Amazon’dan kazanç elde edebilirsiniz.

Profesyonel hesap, kurumsal firmaların satışları için oluşturdukları online mağazayı ifade eder. Bireysel satıcı hesabı ise şahsi ürün satış mağazaları için kullanılır.

Amazon’a entegre e-ticaret yazılımları sunan firmalardan destek alınarak yapılabilir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir