Logo Logo

Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir ve Nasıl Olunur?

İçindekiler
27.05.2022 - 13 dk Okuma Süresi

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmaya başlaması ve gelişen teknoloji sayesinde birçok yeni meslek grubu ortaya çıktı. Hayatı idame ettirmek için gereken maddi kazancı elde etmek ve aynı zamanda monoton bir hayattan uzak kalmak isteyenler ise ortaya çıkan bu alternatif yaşam tarzı ile yeni bir sektör yaratıyor. Zamana ve mekana bağlı kalmadan para kazanmak ve aynı zamanda göçebe bir yaşam tarzı benimsemek isteyenler için birçok farklı iş kolu bulunmaktadır. 

Freelance olarak da bilinen serbest veya uzaktan çalışılan işler için ihtiyacınız olan şey bilgisayar, iyi bir akıllı cep telefonu, tablet veya fotoğraf makinesi ve internettir. Bunların tümüne veya sadece birine bile sahip olan kişilerin dijital göçebe olması mümkün hale gelmiştir. Dilediğiniz yerden ister kendi adınıza ister başkası adına çalışarak hem para kazanabilir hem de dünyayı gezebilirsiniz.  

Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir?

Dijital Göçebe (Digital Nomad)

Dijital göçebe, çoğu zaman serbest çalışan ile karıştırılan bir kavramdır. Temelde aynı gibi görünse de bazı farklar bulunur. Her iki yöntem de kişilerin para kazanmak için belirli bir yerde olmasına gerek yoktur. Dilediği yerden çalışma esnekliğine sahip kişiler genelde serbest veya uzaktan/remote çalışan olarak anılmaktadır. Dijital göçebelik ise girişimcilerden kurumsal çalışanlara kadar şirket için çalışan kişileri de kapsayacak bir kavram olarak değerlendirilebilir. 

Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygın bir kavram olan dijital göçebelik, uzaktan çalışma prensiplerini benimseyen ve sürekli olarak seyahat halinde olan kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu kişiler için sadece bir dizüstü bilgisayar ve internet yeterli olmaktadır. Eğlenceli meslekler olarak görünseler de uzaktan çalışan veya dijital göçebe olarak tanımlanan birçok kişi aslında çalıştıkları kurum için önemli olan birçok işi hali hazırda yerine getirmektedir. Bu nedenle belirli bir alanda uzmanlığınızın olması veya yetenekli almanız gerekecektir. 

Nomad Nedir?

Nomad, Türkçede ‘göçebe’ anlamına gelen bir kavramdır. Günümüzde yaygın olarak duyduğumuz ce başına gelen yeni kavramlar ile kapsamı genişleyen bu kavram, ilk olarak akla yüzyıllar önce yaşamış medeniyetleri getirmektedir. Son yıllarda ‘’digital nomad’’ kavramının yükselişe geçmesinin ardından bu alanda ne tür faaliyetlerin yapıldığı da merak edilmeye başladı. Dijital göçebe olarak popülerliği artan bu kavram ile asıl kastedilen ise dijital araçlar kullanılarak yapılan çalışma biçimi ve buna dayalı olarak sürekli seyahat etme durumudur. Genelde dünyayı gezmek isteyen ve belirli bir mekâna bağlı kalmadan uzaktan çalışmak isteyenler için işlerini dijital unsurları kullanarak uzaktan yürüten kişiler için bu tanımlama yapılmaktadır. 

Gezerek çalışmak ve dijital göçebelik kavramları arasında temel fark yapılan işin kapsamına göre ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir yazılımcı uzaktan işlerini yürüterek freelance veya doğrudan bir şirket adına çalışarak para kazanabilir. Bu kişi aynı zamanda sabit bir yerde ikamet etmiyorsa dijital göçebe olarak tanımlanabilir. 

Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

Dijital göçebe olmak günümüzde birçok kişinin hayalidir. Ancak sanıldığının aksine dijital göçebe olmak için belirli bazı niteliklere hatta uzmanlığa sahip olmak gerekir. Belirli bir işte çalışarak veya sadece içerik üreterek bile dijital göçebe olmak mümkündür. Mesai kavramının tümden değişmeye başlamasının ardından ortaya çıkan yeni meslekler beraberinde yeni uzmanlıkları da getirmektedir. Örneğin kendi adına içerik üreterek çalışan bir kişi, sponsorluk işleri, içerik planlaması ve diğer faktörler ile zamanının büyük bölümünü harcayabilir. Bu nedenle doğru bir kariyer hedeflemesi ve çalışma planı ile bu alanda kişinin kendini geliştirmesi önemlidir. 

Dijital göçebe olmak için öncelikle belirli bazı ekipmanlara sahip olmak gerekmektedir. Bu ekipmanlar arasında tahmin edileceği üzere ilk sırada bir dizüstü bilgisayar yer almaktadır. İşlerin vaktinde yetiştirilmesi ve uzaktan yapılması için aynı zamanda iyi bir internet bağlantısına da sahip olmak gerekecektir. Bazı işlerde gelişen teknoloji sayesinde akıllı telefon ve tabletler de yeterli olmaktadır. İşin niteliğine ve kapsamına göre dijital göçebe olmak isteyenlerin bu ekipmanlara ve bu ekipmanlar ile yapabilecekleri işlere odaklanması gerekmektedir. 

Göçebe Yaşam Tarzı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Türkiye’de de son yıllarda göçebe yaşam tarzı popülerlik kazanmıştır. Eski zamanlarda kabileler, obalar ve küçük topluluklar göçebe yaşam tarzını yetersiz kaynaklar, savaşlar ve salgın hastalıklar nedeniyle zorunlu olarak gerçekleştiriyordu. Günümüzde ise bireysel olarak ve çoğu zaman içsel nedenlere bağlı olarak bu yaşam tarzı benimsenmektedir. Göçebe yaşam tarzı özellikleri gereği oldukça geniş bir alanda tanımlanabilir. Uzaktan çalışarak dijital göçebe olarak yaşayan kişiler de bu kapsamda yer almaktadır. Öte yandan günübirlik işlerde çalışarak dünyayı gezenler de bu kapsamda yer alacaktır. 

Müzisyenler, dijital göçebeler, eğitmenler, çevreciler, gönüllüler ve daha birçok farklı kesimden insan bu tarz bir hayatı benimsemiştir. Hemen hemen birçok meslek dalının bu yaşam tarzına uyarlanması mümkündür. Özellikle çoğu zaman dijital araçlar üzerinden gerçekleştirilen işler, göçebe bir yaşam tarzını benimseyerek yaşamak isteyen ve hayatını idame ettirmek isteyenler için uygun meslek grupları arasında yer almaktadır. Günümüzde birçok kişi bu yaşam tarzını benimseyerek hem seyahat edip hem de hayatını idame ettirmenin farklı yollarını bulmaktadır.  

Gezerek Çalışmak Mümkün Mü? 

Dünyayı gezmek birçok kişinin hayalidir. Özellikle son yıllarda bu alanda ortaya çıkan birçok gelir kapısı sayesinde kişilerin hem dünyayı dolaşmaları hem de gelir elde etmeleri sağlanmaktadır. Düzenli veya yüksek bir gelir olmamakla beraber hem gezmek hem de para kazanmak isteyenler için birçok farklı iş bulunmaktadır. Youtube gibi birçok sosyal medya aracının da gelişmesiyle özellikle vlog veya çeşitli video içerikleri oluşturarak gelir elde edilmesi mümkün hale gelmiştir. 

Gezerek çalışabileceğiniz mesleklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Blog/metin/reklam yazarlığı,
  • Grafik tasarımcılık,
  • Web tasarımı – yazılım,
  • Dans eğitmenliği,
  • Bebek/hayvan/yaşlı bakımı,
  • Garsonluk,
  • Danışmanlık,
  • Uzaktan proje yönetimi,
  • Fotoğrafçılık,
  • İçerik üreticiliği vb. 

Hayatının büyük bölümünü ofislerde veya aynı dar bölgede geçirmek istemeyen birçok kişi gezerek çalışmak için birçok farklı mesleği tercih edebilmektedir. Örneğin otellerde veya kafe, restaurant gibi yerlerde günü kurtaracak kadar çalışmak ve sonrasında yola devam etmek de bir seçenek olacaktır. Bu yaşam tarzında karşılaşılabilecek tüm zorluklara uyum sağlamak ve ne tür sorunlarla karşılaşabileceğinizi önceden tespit etmeniz faydalı olacaktır. Her ne kadar gezerek çalışmak kulağa hoş gelse de birçok kişi için bu yaşam tarzı zorluklarla doludur. 

Dijital Meslekler Hangileridir? 

Dijitalde araçlar kullanılarak yapılan birçok yeni meslek olduğu gibi, geleneksel işlerde çalışan kişilerin de son yıllarda uzaktan veya hibrit çalışma modellerini benimsedikleri görülmektedir. Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid -19) salgını ile bu alanda çok daha hızlı bir şekilde gelişmeler yaşanmıştır. Birçok kurum tarafından uzaktan çalışma modelleri geliştirilmiş ve günümüzde de bu çalışma modelleri ile ofis veya işyerine gitmek zorunda kalmadan işlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Buna ek olarak dijital meslekler olarak anılan birçok iş, günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu meslekleri tercih eden kişiler, herhangi bir mekâna veya zamana bağlı kalmadan çalışabilmektedir. 

Hayatını idame ettirmek için dijital meslekleri tercih etmek isteyen ve uzaktan çalışma modeli ile yeni mesai kavramı ile tanışmak isteyenlerin tercih edebilecekleri mesleklerden bazıları şunlardır:

  • Video Oyun Tasarımcılığı
  • Sosyal Medya Uzmanı
  • İçerik Yazarı/Editörü 
  • Sanal Market İşletmecisi
  • Mobil/Web Uygulama Geliştirici 
  • Grafik Tasarımcı – Video Editörü 
  • Dijital Gazetecilik 
  • Stock Fotoğrafçılık vb. 

Sosyal medya ve internet araçlarının gelişmesi sayesinde günümüzde sadece dijital araçlar kullanılarak bile gelir elde edilmesi mümkündür. Özellikle son yıllarda bu alanda geleceğin meslekleri arasında da gösterilen web tasarımı ve yazılımcılık gibi meslekler, bulunduğunuz yer her neresi olursa olsun, sadece internet bağlantısı ve bir bilgisayar yardımı ile yapılabilen önemli işler arasında yer almaktadır. 

Remote Çalışma Nedir?

Hayatımıza yeni giren çalışma modellerinden biri olan remote çalışmak birçok kişinin aslında aşina olduğu bir kavramdır. Bilhassa pandemi sürecinde daha yaygın uygulanmaya başlayan bu sistem ile ofisten uzakta bir konumda çalışma ifade edilmektedir. Home Office veya uzaktan çalışma olarak tanımlanabilen remote, esnek bir yaşam tarzını benimseyen kişilerin tercih edebileceği çalışma modellerinden biridir. İşverenler açısından remote çalışanlarının sayısının çok olması, ofis giderlerinin ciddi manada azalması nedeniyle kârlı bir iş modeli olarak da gösterilmektedir. Öte yandan çalışanlar için bu iş modelinin artısı yine yol masrafları ve ofis ortamındaki stres gibi konularda avantaj elde etmesini sağlar. 

Bazı işler yine mesai gerektirse de remote çalışmaların büyük bölümü serbest bir zaman da sunmaktadır. İşlerin son teslim tarihine kadar yetiştirilmesi için doğru bir zaman yönetimi ile evinizden veya başka bir yerden çalışarak işinizi yapmaya devam edebilirsiniz. 

Blog Yazarlığı 

Seyahat etmeyi ve yazı yazmayı seven kişiler için adeta biçilmiş bir kaftan olan blog yazarlığı, günümüzde yeni bir meslek kolu olarak anılmaya başlamıştır. Ancak hem Türkiye’de hem dünyada bu işi yapan kişi sayısının her geçen gün artması rakipler arasından sizin öne çıkmak için yaratıcılığınızı artırmanızı gerektirmektedir. Öte yandan sıfırdan bu işe başlayacak kişilerin belirli bir süre düzenli içerik üretmesi ve kendi okuyucu kitlesini oluşturması gerekmektedir. Blog yazarak para kazanmak için başlarda seyahat için kendi çabalarınız ile hareket etmeniz gerekecektir. İçeriğiniz zenginleştikçe ve takipçi kitleniz genişledikçe seyahatleriniz için sponsor bulabilir, 5 yıldızlı otellerde ücretsiz konaklayabilirsiniz. 

Stock Fotoğrafçılık 

Türkiye’de henüz yeni bir kavram olan stock fotoğrafçılık ile iyi bir gelir elde etmek mümkündür. Temel fotoğrafçılık bilgisine sahip kişiler bile bu yöntem ile iyi bir gelir elde edebilir. Ancak stock fotoğrafçılıkta sabırlı olmak en önemli unsurdur. Shutterstock, İStock, Adobe Stock gibi kurumsal uluslararası sitelere üye olduktan sonra, çektiğiniz fotoğrafları yükleyerek döviz üzerinden bu fotoğrafların satılmasını sağlayabilirsiniz.

Stok fotoğrafçılıkta temel amaç sanatsal fotoğraflar çekmek değildir. Örneğin bir haber sitesinde kullanılmak üzere çekeceğiniz basit bir bozuk para fotoğrafı bile size gelir getirebilir. Dijital göçebelik konusunda meraklı olanların stok fotoğrafçılıkta kendini geliştirerek hayallerine kavuşması mümkündür.  

Video İçerik Üreticiliği 

Son yılların en popüler mesleklerinden biri olan içerik üreticiliği herkesi gezgin olmaya teşvik ediyor. Özellikle bu işi iiy yapan kişilerin sponsorluk anlaşmaları ile ciddi paralar kazanmaları da bu alana ilgiyi artıran unsurlar arasında yer alıyor. Youtube’a veya diğer dijital platformlara içerik üreterek kazanç elde edilebilmektedir. Hem seyahat etmek hem de video içeriği üreterek kazanç elde etmek isteyenler için dayanıklı ve iyi çekim yapan bir kameraya ve bilgisayara ihtiyaç duyulmaktadır. Gezi videoları veya kendi deneyimlerini anlattığı videoları özgün ve kaliteli şekilde yapacağına inanan kişiler video içerikleri üretmeye hemen başlayabilirler.  

Grafik Tasarım

Grafik tasarımı hayatın her alanında ihtiyaç duyulan ve gün geçtikçe de aranan meslek grupları arasında yer alıyor. Giydiğimiz tişörtlerden kahve içtiğimiz bardaklara, dev reklam panolarından logolara kadar geniş bir alanda çalışma imkânı elde eden bu meslek grubu, uzaktan çalışma modelinin benimsenebileceği en avantajlı mesleklerden biridir. Dünyanın neresinde olursanız olun ister yerel ister uluslararası ister freelance olarak kendi adınıza grafik tasarım işleri yaparak kazanç sağlayabilirsiniz. Adobe Photoshop, Illustrator gibi bilinen birçok program bu alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Firmalar için geçici olarak veya uzaktan çalışabileceğiniz bir şirket ile düzenli olarak grafik tasarım işleri yapabilirsiniz. 

Web Tasarımı – Yazılımcı 

Geleceğin en önemli ve popüler meslekleri arasında gösterilen web tasarımı ve yazılımcılık, hem iyi bir gelir elde edebileceğiniz hem de uzaktan çalışabileceğiniz bir meslek grubudur. Uzaktan çalışmak isteyen hemen hemen herkesin ilk sırada karşılaştığı bu meslek sadece web tasarımı veya uygulama geliştirme ile sınırlı değildir. Birçok elektronik sistemin yazılımı için iyi bir yazılımcıya ihtiyaç duyulacaktır. Mobil uygulama geliştiricisi veya web tasarımcısı olarak dijital göçebe olarak hayatınızı idame ettirebilirsiniz. Türkiye’de ve dünyada en çok aranan meslek grupları arasında ilk sıralarda yer almasıyla aynı zamanda iyi bir gelir elde etmek için de bu meslek tercih edilebilir. 

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir