Logo Logo

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlamaya Başlamak İçin Detaylı Yol Haritası

İçindekiler
08.12.2021 - 32 dk Okuma Süresi

Dijital pazarlama, markaları müşteri ile buluşturma noktasında işe yarar çok sayıda araca sahiptir. Geleneksel pazarlama yöntemlerine göre bütçe, etkileşim ve hitap edilen kitle noktasında daha avantajlı olan dijital pazarlama; günümüz dünyasında küçükten büyüğe tüm işletme tiplerinin müşteriye ulaşmak için kullandıkları yöntemlerden oluşur. Doğru stratejiler uygulandığında dijital pazarlama adildir ve küçük işletmelerin rekabet etme gücünü artırır.

Dijital Pazarlama Nedir?

Marka ve ürünlerin potansiyel müşteri kitlesine alıştırılma sürecinin dijital platformlarda gerçekleştirilmesini için yapılan girişimleri kapsayan dijital pazarlama, elektronik ortamda ürün ve hizmet tanıtımını ifade eder. İnternet siteleri, sosyal medya mecraları, mobil uygulamalar ve e-posta ile gerçekleştirilen reklamlar dijital pazarlamayı ifade etmektedir. Dijital pazarlama çalışmaları yürütülürken pek çok dijital kanal kullanılır. Dijital pazarlama uzmanı ya ada ajansı, ilgili kanallar üzerinden kullandığı teknikler ile yatırım getirisi ve pazarlama bütçesi dengesini iyi kurar ve markanın tercih edilme sebeplerini etkili bir şekilde hedef kitleye sunmayı başarır.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Dijital pazarlama alanında kariyer yapmak isteyen kişilerin önünde takip edebilecekleri farklı yollar bulunmaktadır. İki yıllık ön lisans programı olarak TYR puan sıralaması ile öğrenci kabul eden iki özel üniversitede dijital pazarlama ağırlıklı bir eğitim alınabileceği gibi ücretli ve ücretsiz dijital pazarlama eğitimleri alınarak kariyer basamakları tırmanılabilir. Her iki tercih için de tecrübe ve bazı yetkinliklere sahip olunması gereklidir. Temel pazarlama ve dijital pazarlama kavramları ile birlikte dijital pazarlama ve web analiz terminolojisine hakimiyet gerektiren dijital pazarlama uzmanlığı, aşağıda sıralanan bileşenlerde işlem yapabilecek kabiliyet ve tecrübeyi gerektirir:

  • Metin İçerik Hazırlama
  • Video Yapımı
  • Web Tasarımı
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  • Sosyal Medya Becerisi
  • Tüketici Analizi
  • Dijital Reklamcılık
  • Veri Analizi ve Raporlama

 

1.Metin İçerik Hazırlama

İçerik oluşturma becerisi, dijital pazarlamanın temel becerileri arasında sayılabilir. Pazarlama uzmanları müşteri ilgisini çeken, kitleleri harekete geçiren ve arama motorlarının seveceği formatlarda metin içerikler hazırlayabilmelidir.

2. Video Yapımı

Video içerikler hedef kitlenin dikkatini çekme ve tanıtımı yapılan ürün veya hizmetlerle ilgili artıları müşteriye iletebilme açısından önemli birer dijital pazarlama araçlarıdır. Müşteri ile bağ kurmak ve sunulan hizmet veya ürünü en iyi şekilde anlatmak için dijital pazarlama uzmanı, video hazırlama ve başta YouTube olmak üzere hazırladığı videoların sosyal medya ve diğer araçlar üzerinden hedef kitleyle buluşturabilme becerilerine sahip olmalıdır.

3. Web Tasarımı

Web Siteleri dijital pazarlamanın tam merkezinde yer alır. Kontrolün tamamen dijital pazarlama uzmanında olduğu web sitelerinde, tasarımdan optimizasyona kadar müşteriye ulaşmak için yapılacak çok sayıda düzenleme bulunur. Mobil uyumlu responsive tasarımlar ile hazırlanan basit ve kullanışlı ara yüzler, bunlardan ilkidir. Web siteniz üzerinden ürün ve hizmetlerinizle ilgili müşterilerinize sürekli bilgilendirme yapabilmenin yanında onlarla etkili iletişim kanallarınızı paylaşabilirsiniz.

4. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Arama motorları tarafından bulunabilirliğinizi artıracak optimizasyon becerileri ile başta Google olmak üzere her gün milyarlarca kez ziyaret edilen arama motorlarının en üst sıralarında yer alabilirsiniz. SEO adı verilen bu optimizasyon işlemleri ile arama motoru algoritmalarının sizi keşfetmesine ve iyi bir sıralama ile ödüllendirilmesine sahip olabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin, yaptıkları aramalarda ilk sıralarda yer alan web sitelerini daha fazla tercih etme eğilimi gösterdikleri kanıtlanmıştır. SEO çalışmaları bu anlamda dijital pazarlama uzmanının yetkinlik portföyünde yerini mutlaka almalıdır.

5. Sosyal Medya Becerisi

Kullanıcıların sürekli ve anlık etkileşime girdikleri sosyal medya mecraları, dijital pazarlamanın en etkili olması gereken platformları oluşturur. Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter başta olmak üzere dijital pazarlama uzmanı; tüm sosyal medya mecralarını aktif olarak kullanabilme ve tüketicilere bu mecralar üzerinden ulaşabilme stratejilerine hakim olmalıdır.

6. Tüketici Analizi

Müşterinin ne istediğini bilen ürün veya hizmet satıcıları, takiplerinin her zaman bir adım önünde yer alır. Tüketicilerin nabzını ölçmek için dijital pazarlama uzmanının cephanesi oldukça geniştir. Google Analytics, sosyal medya analiz programları, Semrush, Ahrefs ve daha pek araç yardımı ile tüketicisi psikolojisini iyi analiz eden uzman; rakiplerinin her zaman bir adım önünde hedef kitlesine ulaşabilecek silahlara sahiptir.

7. Dijital Reklamcılık

Dijital reklamcılık, doğrudan hedef kitleye ulaşma fırsatı sunan çeşitli tanıtım araçlarını kullanma şansı tanır. Dijital pazarlama uzmanı, kendisine sunulan bu fırsatı iyi değerlendirerek optimum bütçe ile yüksek yatırım getirisi elde etmeyi hedefler. Dijital reklam yayınlama alanları olarak Google ve sosyal medya mecraları etkili platformlardır. Uzmanın bu alanlardaki tecrübesini dijital reklamcılık yetisi ile birleştirerek hedef kitle tarafından markanın fark edilmesini sağlayabilmesi gereklidir.

8. Veri Analizi ve Raporlama

Paylaşım ve reklamlara gösterilen etkileşimleri iyi anlaması gereken dijital pazarlama uzmanı, yaptığı veri analizlerini iyi bir rapora dökerek stratejisini düzenli olarak takip etmelidir. Veri analizi ile tüketicilerin değişen davranışları önceden fark edilebilir ve yeni stratejiler hazırlanırken bu değişimlerden yararlanılabilir.

Dijital Pazarlama Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Dijital pazarlama ile ilgili ön lisans eğitimi, şimdilik sadece iki özel üniversitede bulunur. TYT puan sıralaması ile öğrenci kabul eden ve burslu öğrenci kabulü opsiyonu bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi ve Ostim Teknik Üniversitesi, “Dijital Medya ve Pazarlama” bölüm ismi ile eğitim vermektedir.

İstanbul Kültür Üniversitesi 2019 yılında 306.15950 puan ile tam burslu, 239.65447 puanla %75 burslu ve 171.9888 puanla %50 burslu öğrenci kabulü gerçekleştirmiştir. Ostim Teknik Üniversitesi ise aynı yıl 288.53875 puanla tam burslu ve 203.00000 puanla %50 burslu Dijital Medya ve Pazarlama bölümü için öğrenci alımı gerçekleştirmiştir. Genel hatları ile sadece İstanbul ve Ankara’da bulunan Dijital Medya ve Pazarlama bölümü ders içerikleri şu şekildedir:

  • Dijital Pazarlama ve Reklamcılık
  • Pazarlama İletişimine Giriş
  • Görsel İletişim Tasarımı
  • Yeni Medyaya Giriş
  • Tasarım ve Yaratıcı Düşünce
  • Dijital Metin Yazarlığı
  • Sosyal Medya
  • Dijital Reklamcılık
  • E-Ticaret
  • Web Tasarım
  • Mobil Reklamcılık
  • Mesleki İngilizce
  • Bilişim Hukuku
  • İletişim Tarihi
  • Mesleki Staj

Dijital Pazarlama Kanalları

Dijital pazarlama kanalları, hedef kitleye erişim şansı sunan elektronik platformları ifade eder. Dijital pazarlama uzmanı yukarıda sıraladığımız sahip olduğu yetkinlikleri kullanarak, bahsedilen kanallar aracılığı ile müşteriye ulaşmayı hedefler. Bahsedilen platformlar ücretli ve ücretsiz tanıtım kampanyalarının yürütülmesi için uygundur. Geleneksel medyaya göre oldukça uygun maliyetler ile markaya yeni ve sadık müşteri kazandırma amacıyla aşağıda sıralanan tüm dijital pazarlama kanallarından etkili bir şekilde yararlanılması gereklidir:

  • SEO
  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • Sosyal Medya Reklamcılığı
  • Google Reklamcılığı
  • İçerik Pazarlaması
  • Affiliate Marketing
  • Influencer Marketing
  • E-posta Pazarlaması
  • Viral Pazarlama
  • Programatik

 

  • SEO

Google gibi arama motorlarının web sitenize sıralama kazandırılmasını sağlayan SEO çalışmaları, ücretsiz bir şekilde organik ziyaretçi çekmenize yardımcı olur. Web tasarımı aşamasından başlayan arama motoru optimizasyon çalışmaları, web sitesinin yayın hayatının tamamında devam eder. Burada kilit nokta, SEO çalışmaları ile arama motorlarının dikkatinin çekileceğidir. Arama motorları sadece organik ziyaretçi sunarken, dijital pazarlama bahsedilen organik ziyaretçilere satış yapılabilmesiyle de ilgilenir.

SEO çalışmaları site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılır. Site içi çalışmalar, web sitenizi daha kullanıcı dostu ve hızlı yapmaya odaklıdır. Meta title ve description düzenlemeleri, iç linklemeler, başlık düzenlemeleri, kategori düzenlemeleri, görsel optimizasyonları ve URL düzenlemeleri gibi işlem adımları On Page SEO ile ilişkilidir. On Page SEO ayrıca sitenin hızlı açılması ve sayfalar arası geçişin en düşük sürede yapılması ile de ilgilenir. Kullanıcı deneyiminin iç SEO ile ilişkilendirilebileceği düşünüldüğünde, bilgilendirici bloglar ve ürün açıklamalarının da iç SEO çalışmaları içerisinde yer alması gerektiği ifade edilebilir.

Dış SEO ise web sitenizin otoritesinin artırılması ve arama motorlarının sizi güvenilir bulması ile ilgilidir. Backlink çalışmaları, sosyal medya paylaşımları, tanıtım yazıları ve kullanıcı geri dönüşleri gibi pek çok hususu dış SEO çalışması olarak görmek mümkündür. Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta, iç ve dış SEO’nun ayrılmaz iki parça olmasıdır. Dijital pazarlamada her iki çalışma da koordineli şekilde yürütülmeli ve tüm çalışmalarda “kullanıcı deneyimi” ön planda yer almalıdır.

  • Sosyal Medya Pazarlaması

Ürün veya hizmetlerinizle ilgilenecek hedef kitleniz, bir günlük sürenin önemli bir zaman dilimini sosyal medya platformlarında geçirir. Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, Snapchat, TikTok ve LinkedIN gibi sosyal ağlar bu açıdan bakıldığında hedef kitleye kendinizi göstermek için en etkili platformlardır. Sosyal ağlar üzerinden insanlar “sosyalleşme” ihtiyaçlarını karşılamanın yanında ihtiyaç duydukları ürün veya hizmetlerin de araştırmasını yaparak arklarında analiz edilmesi gereken önemli ipuçları bırakmaktadır.

Markanızın dijital pazarlama stratejilerinde sosyal medya mecraları önemli yer tutar. Ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için bu platformları etkili olarak kullanmanız gereklidir. Bu açıdan sosyal medya pazarlaması başlığı altında, ücretsiz olarak yapabileceğiniz etkinlikleri içerir. Markanızın bu mecralarda aktif bir hesabının bulunması, kullanıcılar ve arama motorları gözünde “güvenilir” olduğunuzun bir ispatı olarak değerlendirilir. Yaptığınız paylaşımlar ve hashtag kullanımı gibi ücretsiz etkili yöntemler ile hedef kitlenizin dikkatini çekebilir, takip edilerek ürün veya hizmetlerinizin daha fazla kişi tarafından izlenmesini sağlayabilirsiniz.

Doğru hashtag kullanımı, sosyal medya pazarlamasında önemlidir. Hashtag size takipçilerinizin dışında kalan ve ilgi alanı ürün veya hizmetleriniz olduğu kitlelerle buluşturur. Bunun dışında belirli günlerde etkinlik düzenlemek ve kullanıcı yorumlarına geri dönüşler yapmak da sadık müşteri kitlesi edinme adına başvurabileceğiniz etkili yöntemlerdir. Sosyal medyayı aktif olarak kullanan başarılı isim ve markaları iyi analiz ederek siz de kendinize ait sosyal medya pazarlama stratejileri üretebilirsiniz.

  • Sosyal Medya Reklamcılığı

Sosyal medya ücretsiz olarak iyi bir çalışma ile hatırı sayılır müşteri kitlesi edinmenize katkı sağlar. Ama bu platformlarda yapabilecekleriniz bununla sınırlı değildir. Doğrudan potansiyel müşterilerinize sizi tanıtacak reklam programları ile daha geniş kitlelere erişim şansı sağlayabilirsiniz.

Sponsor reklam çalışmalarında birçok sosyal medya mecrasından faydalanabilirsiniz:

  • Facebook
  • Instagram
  • Tiktok

Bu mecraların story ve postlarında sponsorlu reklamlar kullanabilirsiniz.

Sosyal medya reklamları, iyi analiz edilmiş tüketici davranışları kullanılarak doğrudan sizinle ilgilenecek kitlelere erişim sağlamanıza yardımcı olur. Bu platformlar aracılığı ile daha fazla etkileşim yakalayarak tanınırlığınızı artırabilirsiniz. Sosyal medya reklamları için öncelikle düşük bir bütçe ile işe başlamanız ve doğru stratejiyi yakalamanın ardından kademeli olarak bütçenizi artırmanız tavsiye edilir.

  • Google Reklamcılığı

Dünyanın açık ara en çok kullanılan arama motoru olan Google, tüketicilere ulaşmak açısından sizlere önemli araçlar sunar. SEO çalışmaları ile organik ziyaretçi hedefinizi yakalamanın yanında Google reklamlar ile direkt hedef kitlenizle buluşmanız mümkündür. Google Ads reklam türleri kullanan işletmeler, yayınlanan reklamları ile sıralamanın ilk bölümlerinde, organik sonuçların da üzerinde yer alır. Sıralamada ilk sıralarda yer almanın önemini tekrardan sizlere hatırlatır ve Google reklamcılığının şu yöntemlerini kullanmanızı tavsiye ederiz:

  • Arama Ağı Reklamları
  • Görüntülü Reklam Ağı (CDN)
  • Alışveriş Reklamları
  • Yeniden Pazarlama Reklamları

 

  • İçerik Pazarlaması

Temelinde hedef kitlenize satış yapmayı değil bilgi vermeyi amaçlayan içerik pazarlaması stratejisi; yazılı, görsel ve video içerikler ile hedef kitlenize ulaşma şansı tanır. Dijital pazarlama stratejilerinde önemli bir yer tutan içerik pazarlaması için blogları, forumları ve haberleri etkili bir şekilde kullanabilir; düzenlediğiniz eğitimler ve etkinlikler aracılığı ile ürün veya hizmetlerinizle ilgili bilgilere daha fazla kişinin erişmesini sağlayabilirsiniz.

  • Affiliate Marketing

Türkçeye “Satış Ortaklığı” olarak çevrilen Affiliate Marketin, kuracağınız satış ortaklıkları ile erişemeyeceğinizi düşündüğünüz kitlelere ulaşmanızı sağlar. Bu yöntem ile yapılan satışların karının bir kısmını affiliate ortağınızla paylaşmanız gerekir. Başarısını kanıtlamış N11, Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret devlerinin bu yöntemden etkili bir şekilde kazanç elde ettiğini düşündüğünüzde, dijital pazarlama stratejileriniz arasında affiliate marketing’in mutlaka yer alması gerektiğine ikna olacağınızdan eminiz!

Birçok siteyle satış ortaklığı yapabilirsiniz. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

  • GCM Partner
  • Admitad
  • Sanalpazar
  • Gearbest
  • Alibaba
  • Amazon
  • Gittigidiyor
  • Hepsiburada
  • Medikalize
  • Banggood

 

  • Influencer Marketing

Sosyal medya üzerinden daha hızlı büyümenizi sağlayacak bu yöntem, Türkçeye “etkileyen” olarak çevrilebilen Influencer’lar ile ortak bir çalışma yapmanız şeklinde tanımlanabilir. Bu yöntem ile fenomen olarak adlandırılan hesaplar ile ortak bir çalışma gerçekleştirerek ürünlerinizin kısa sürede yüksek bir müşteri kitlesince tercih edilmesini sağlayabilirsiniz.

Influencer marketing çalışmalarının temelinde, insanların maruz kaldıkları reklamlar yerine ürün veya hizmetleri gerçekten deneyimlemiş kişilere güvenme eğilimi yatar. Sürekli takip edilen ve tabir-i caizse attığı her adım izlenen sosyal medya hesapları aracılığı ile daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Bu yöntemin başarısına dair bir örnek istiyorsanız, Trendyol’a bakmanız yeterlidir. Trendyol, 3000’e yakında Influencer ağına sahiptir.

  • E-posta Pazarlaması

E-posta reklamlarıyla markanızın bilinirliğini artırabilirsiniz. Yaratıcı başlıklarla insanların dikkatini çekerek e-postalarınızın okunmasını sağlayabilirsiniz. E-posta pazarlamasında yaratıcı metinler, görseller ve videolar ile müşteri kitlenizi büyütebilirsiniz.

  • Viral Pazarlama

‘‘Ağızdan ağıza yayılma’’ olarak da tanımlanabilecek viral pazarlama; ürün ve hizmetler üzerine kullanıcıların yorumlarını içerir. Birçok uzman en etkili pazarlama stratejisinin viral pazarlamadan geçtiğini belirtir. Sosyal medyada, internet sitelerin ve mobil uygulamalarda kullanıcı yorumları oluşturmak yeni potansiyel müşteriler yakalamanızı sağlayacaktır.

  • Programatik

TV, radyo, sinema gibi birçok alanda kullanılabilen programatik reklamcılık, geniş kitlelere kolayca ulaşmanızı sağlayan pazarlama tekniklerindedir. Hedef kitleye ulaşmak için farklı metrikler kullanarak çalışır. Kullanıcı davranışları algoritmaya dahil edilerek doğru hedef kitle tahmini yapılır. Programatik reklamcılık için hazırladığınız videolar, görseller, seslendirme metinleri ile hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Hazırlanır?

Dijital pazarlama stratejileri etkilemek istediğiniz müşteri kitlesine en kısa yoldan ve en uygun bütçe ile hitap edebilmeniz üzerine şekillendirilir. İyi bir dijital pazarlama uzmanı, sahip olduğu yetileri ve mevcut araçları en etkili şekilde kullanarak işlevsel bir strateji hazırlar. Stratejiler değişen tüketici eğilimlerine bağlı olarak sektöre göre farklılık gösterir. Aynı zamanda stratejinin esnek olması ve her daim yeni veriler ile geliştirilebilmesi gereklidir. Sektör, müşteri portföyü ve mevcut rekabet gibi şartlar farklı olsa da dijital pazarlama stratejisinin şu ana başlıklara dikkat edilerek hazırlanması önemlidir:

  • Hedef belirleme
  • Bütçe belirleme
  • Dijital platform seçme
  • İçerik üretimi
  • İçerik paylaşımı
  • İçerik performans analizi
  • Dijital platformlarda düzenleme
  • Veri takibi

 

  • Hedef Belirleme

Dijital pazarlamaya başlamadan önce hedeflerin belirlenmesi gereklidir. Yapılacak çalışmaların belirli periyotlar arasında nasıl bir başarı yakalaması gerektiği netleştirilmeli ve bu hedeflerin ne şekilde takip edileceği tespit edilmelidir. Hedeflerin gerçekçi olması, periyotların izlenebilir seçilmesi ve ölçümlenecek metriklerin belirlenmesi bu aşamada önemlidir. Belirlenen hedefler doğrultusunda dijital planlama hazırlanır ve stratejiyi oluşturan diğer aşamalara geçiş yapılır.

  • Bütçe Belirleme

Dijital pazarlama için ne kadarlık bir bütçe ayıracağınızı belirlemeniz gereklidir. Geleneksel pazarlama yöntemlerine göre maliyet açısından oldukça uygun olan dijital pazarlamada, ayırdığınız bütçe ile dikkat çekici bir geri dönüş elde edebilirsiniz. Sizi başarılı kılacak hedeflerinizin gerçekleşmesi için ne kadarlık bir bütçeniz olduğunu gerçekçi olarak belirleyin ve fayda – maliyet çalışmalarına yönelik analizler ile olası tüm senaryoları göz önüne alın.

  • Dijital Platform Seçme

Stratejinizi hangi dijital platformlar üzerinden yürüteceğinizin belirlenmesi önemlidir. Seçeceğiniz platformlar için belirlediğiniz bütçeyi de dikkate almanız ve bütçenizi optimum seviyede kullanmanız için yer almayı düşündüğünüz dijital medya kanallarını tercih etmeniz gereklidir.

Örneğin; güzellik salonunuz varsa ve hedefiniz kaliteli bir hizmet sunan güzellik salonu arayan kadınlara hizmet sunmaksa Instagram, Facebook ve Google Ads reklamlarıyla hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

E-ticaret siteniz varsa alışveriş yapacak potansiyel müşterilere erişmek için Facebook Ads, Criteo gibi mecralardan faydalanabilirsiniz.

  • İçerik Üretimi

Metin, görsel ve video içerikler müşterilerinizce fark edilecek ve ulaştığınızda onların tercihlerini sizden yana kullanmalarını sağlayacak etkili silahlardır. İşe iyi bir içerik oluşturma planı hazırlayarak başlamanız gereklidir. Bir üst başlıkta anlatıldığı şekilde yer almak istenen dijital medya kanallarına uygun, özgün ve kitleleri harekete geçirecek içerikler hazırlayarak paylaşım planınıza geçebilirsiniz.

  • İçerik Paylaşımı

Ürettiğiniz içeriklerin paylaşımı için iyi bir planlama yapmak önemlidir. Paylaşım yapacağınız dijital medya kanallarının kendi dinamiklerini göz önünde bulundurarak, her platforma uygun hazırladığınız içerikleri kullanmak şartı ile paylaşımlarda bulunmanız gereklidir. İçerik paylaşımı, zaman ve süreklilik çerçevesinde değerlendirilir. Bu nedenle planınızı yaparak tüketicilerden ve platformların kullanılma sıklığından elde ettiğiniz metrikleri etkili bir şekilde kullanarak başarıya ulaşabilirsiniz. 

İçeriğinizin yayınlanma zamanı, hedef kitlenizin içeriğinize en yoğun ulaşacağı dönemleri kapsamalıdır. Örneğin; hedef kitleniz sosyal medya araçlarını mesai saatleri dışında, 20.00 ile 23.00 arasında kullanıyorsa bu saatleri içerik yayınlama aralığı olarak belirlemelisiniz.

Demografik yapı da içerik paylaşımı için önemli bir kriterdir. Örneğin; gençlere yönelik bir ürün pazarlaması düşünüyorsanız sürekli göç veren ve yaşlı nüfusun yoğun olduğu küçük ölçekli bir il hedef kitlenizin demografisini oluşturamaz. 

  • İçerik Performans Analizi

Seçtiğiniz dijital kanallar üzerinden yaptığınız içerik paylaşımlarını sıkça takip etmelisiniz. Kullanıcıların karşılaştıkları içeriklere verdiği tepkileri iyi ölçmeniz, hangi zaman aralıkların ve hangi tip içeriklerde başarılı olduğunuzu tespit etmelisiniz. Yüksek etkileşim alan paylaşımları yineleyerek ve performansı düşük kalan dijital platformları tespit ederek stratejinizde yapabileceğiniz iyileştirmeler için harekete geçmelisiniz.

  • Dijital Platformlarda Düzenleme

İçerik paylaşımlarınızdan edindiğiniz verileri de kullanarak dijital platformlarda bir düzenlemeye gidebilirsiniz. Organik etkileşimi daha yüksek platformları öne alarak yaptığınız düzenlemelerde, ilk planınızda yer almayan ya da ek platform ekleme beklentileriniz doğrultusunda strateji geliştirmelisiniz. Marka bilinirliğinizi artırma, ürün veya hizmetlerinize olan ilgiyi çoğaltma ve tüketicilerin eyleme geçmelerini hızlandırma adına bu aşamada metrik verileri iyi kullanmanız önemlidir.

  • Veri Takibi

Son şeklini verdiğiniz dijital pazarlama stratejinizin gerçekten başarılı olup olmadığını anlamanın en kestirme yolu veri takibi yapmaktan geçer. Bütçenizi boşa harcamadan henüz çalışmaların başında yaptıklarınıza müdahil olma şansı sunan veri takibi ile stratejinizin aksayan yönlerini optimize edebilir ve bütçenizi aşmadan hedeflerinize ulaşmayı başarabilirsiniz.

Küçük İşletmeler (KOBİ) Dijital Pazarlama İçin Hangi Adımları İzlemeli?

Küçük işletmeler, dijital pazarlamayı kullanarak büyük rakiplerinin arasından sıyrılma ve hedef kitlesi tarafından fark edilme şansına sahiptir. Her ne kadar dijital pazarlama küçük işletmelere “adil rekabet” ortamı tanısa da sektörün büyükleri, dijital pazarlama alanını da efektif olarak kullanarak dominant yapıya kavuştular. Güvenilirlik konusunda dezavantaj yaşayan küçük işletmeler ise sahip oldukları handikapı aşmak ve rakiplerinin arasından sıyrılmak için doğru dijital pazarlama teknikleri kullanmalıdır.

Küçük işletmelerin tanıtım faaliyetlerini farklılaşma ve uzmanlaşma üzerine kurgulamaları önemlidir. Büyük markalara dikkat edildiğinde her sektörün en baskın isimlerinin bu markalar olduğu fark edilecektir. Bu baskıyı ortadan kaldırmak için küçük işletmeler iyi bir hikaye oluşturmalı ve alanlarında uzmanlaştıklarını doğru stratejiler kullanarak potansiyel müşterilerine ispatlamalıdır. Küçük işletmeleri marka olma yoluna çıktıkları yolda destekleyecek etkili dijital pazarlama önerileri aşağıda sıralanan alt başlıklardan takip edilebilir.

  • Tüketicilere Tanımaya Çalışın

İşe tüketicilerinizi anlamakla başlayın. Bu aşamada anket düzenlemeleri ve veri analizleri ile tüketicilerinizin beklentilerini en iyi şekilde anlamanız gerekir. Gerekli hallerde bizzat sahaya inmeniz ve tüketicilere neler beklediklerini ve rakiplerinizde gördükleri eksik yanları sizinle paylaşmalarını isteyebilirsiniz.

  • Rakiplerinizi Analiz Edin

Kimlerle rekabet ettiğinizi bilmek, dijital pazarlamanın temelini oluşturur. Sektörde sadece büyük markalar değil, sizin gibi küçük ve orta ölçekli işletmeler de potansiyel sektör rakiplerinizdir. Rakiplerinizi iyi analiz etmeniz, araştırmanız ve eksik yanlarına iyi çalışmanız önemlidir. Onların müşteri ile etkileşime geçerken kullandıkları stratejileri iyi bilmeniz ve geliştirilecek yönlerine uygun müdahaleleri yapabilmeniz farkınızı göstermek için iyi bir başlangıç noktası olacaktır.

  • Markanız İçin İyi Bir Hikaye Oluşturun

İnsanlar her zaman hikayeleri takip etmeyi sever. Sıfırdan başlayan ve sektörün en iyisi olan başarılı iş insanlarının ve markaların hikayelerinin bu denli takip edilmesi, insanların bu merakının bir sonucudur. Siz de insanların ilgisini çekecek bir marka hikayesi ile takipçilerinizin sizi ilgiyle izlemesini sağlayabilirsiniz.

  • Web Sitenizi Oluşturun

Müşterilerinizi ve rakiplerinizi iyi tanıdıktan sonra tüm beklentilere karşılık veren bir mark hikayesi yaratmanın ardından, bu hikayeyi dijital dünyaya taşıma vaktiniz geldi! İşe tüm edindiğiniz verileri içine alarak bir web sitesi kurmayla devam etmelisiniz. Küçük bir işletmenin dijital dünyada başarı şansını artırmanın ilk yolu web sitesine sahip olmaktır. Web sitenizin SEO uyumlu tasarıma sahip olması ve değindiğimiz hız, kullanıcı odaklı ve responsive tasarım detaylarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

  • İçerik Oluşturun

Web siteniz üzerinden verdiğiniz hizmet veya satışını yaptığınız ürünlerin detaylı anlatımının yer aldığı özgün, kaliteli ve SEO uyumlu içerikler hazırlayarak yolunuza devam etmelisiniz. İçerikleri hazırlamadan önce faaliyet gösterdiğiniz ürün veya hizmetlerle ilişkili anahtar kelimeleri edinmeniz gerekir. Edindiğiniz anahtar kelimelerde kullanıcı odaklı içerik hazırlarken, arama motorlarının da dikkatini çekmeniz gerektiğini aklınızda tutun. İçeriklerinizi hazırlarken bir restoranda garsonun size yönelttiği sorunun neden, “İçecek alır mısınız?” değil “İçecek olarak ne alırsınız?” olduğunu iyi anlamaya çalışın. Kısaca, içeriklerinizde müşterilerinizi harekete geçirmek için etkili cümlelerden bol bol yararlanın!

  • Web Sitenizi Güncel Tutun

Web sitenizi oluşturmanın ardından başladığınız içerik üretiminde süreklilik önemlidir. Web sitenizin daima güncel olması ve her kategorinize sürekli içerikler girilmesi önemlidir. Sizi takip eden kitleler, her daim web sitenizin güncellendiğini fark etmelidir. Temel bilgilerinize web sitenizde yer verin ve “Blog” gibi yardımcı kategoriler üzerinden sitenizi güncelleyin.

  • SEO’ya Önem Verin

Web sitenizin daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesinin yolu arama motorlarına bağlıdır. Arama motorları ise sitenizin kullanıcı odaklı olması, düzenli olarak güncellenmesi ve SEO uyumuna dikkat eder. Web sitenizin optimizasyon çalışmalarına odaklanarak, arama motoru sıralamalarınızı yükseltmelisiniz. Üst sıralara taşınan her içeriğin, anahtar kelime aranma hacmine bağlı olarak daha fazla organik ziyaretçi anlamına geldiğini unutmayın!

  • Yerel Pazarda Öne Çıkın

Ulusal pazarda öne çıkmanın ilk şartı, yerel pazarda rakipsizliğini kanıtlamanızdır. Bütçe optimizasyonu açısından da size nefes alma şansı sunan bu strateji gereği önce işletmenizin yerel pazarda öne çıkmasını sağlayın. Google My Business ve Bing gibi platformlarda açacağınız hesaplar aracılığı ile işletme bilgilerinizi paylaşın. Google harita kaydı oluşturun ve yerel pazarda sizi öne çıkaran her stratejiyi kullanarak kendi pazarınızın lideri olun!

  • Sosyal Medyayı Etkili Kullanın

Sosyal medya, yerel ve ulusal pazarda tanınırlığınızı artırmanın ücretsiz ve ücretli yollarını size sunar. Sosyal medya üzerinden hedef kitlenize sizi ulaştıracak pek çok farklı strateji deneyebilirsiniz. İlk olarak işe, tüm sosyal medya mecralarında işletmenize ait sayfalar açarak başlayın. Sayfalarınızda işletmenize dair iletişim bilgilerinin de yer aldığı profil düzenlemelerine önem verin ve düzenli paylaşımlar yapın. Paylaşımlarınızda hashtag kullanarak kitlenizi artırabilir, Influencer marketing ile daha geniş bir müşteri portföyüne sahip olabilirsiniz.

  • İçerik Pazarlaması Gücünü Keşfedin

Çevrimiçi etki gücünüzü artırmak için içerik pazarlaması stratejisinden faydalanmanız önemlidir. Müşterileri anlama noktasında edindiğiniz verilerden de yararlanarak hazırladığınız bilgilendirici içerikler oldukça beğeni toplayacaktır. Herhangi bir satış amacı güttüğünüzü belli etmeyen bu çalışmalar, verdiğiniz bilgileri sunan markanın merak edilmesine ve web sitenizin yüksek ziyaretçi almasına katkı sağlayacaktır. Gelen her ziyaretçi potansiyel satış anlamına gelir. İnsanların hayatlarını kolaylaştıracak konular ve sektörünüzle ilgili hazırladığınız içerikler aracılığı ile marka bilinirliğinizi artırma noktasında önemli kazanımlar elde edebilirsiniz.

  • Dijital Reklamcılık Alanlarını Kullanın

Bu aşamaya kadar yaptığınız tüm çalışmalar ile küçük işletmeniz tanınırlık ve satış artırma noktasında önemli aşamalar kaydetmiştir. Şimdi sırada daha fazla müşteriye sizi ulaştıracak dijital reklamcılık çalışmalarına daha fazla eğilmek var! Belirli bir müşteri portföyüne sahip olmanın ardından dijital reklamlar için bütçe ayırmak da sizin için zor olmayacaktır. Bu aşamada sosyal medya ve Google reklamcılığı, Influencer marketing ve Affiliate marketing ile önemli aşamalar kaydedebilirsiniz.

  • Değişen Tüketici Eğilimlerini İyi Takip Edin

Dijital dünyada yer alan aktörlerin ve yeni giriş yapan tüketicilerin doğrultusunda, hitap şekli ve anahtar kelime gibi değişkenlerin sürekli güncellendiği bilinmektedir. Siz de takip ettiğiniz ve size başarı getiren stratejilerin zaman sınırı olmadan işleyişini garanti altına almak için değişen kullanıcı eğilimlerini yakından takip etmelisiniz. Gerekli durumlarda yapılacak müdahaleler ile başarıda süreklilik kazanılır ve her iyileştirme ile sadık müşteri kitlesinde artış yakalanır. Trend takibinde iyi olmanız ve trend belirleme yönünde mevcut ücretsiz ve ücretli araçları iyi kullanmanız önemlidir.

Bilmeniz Gereken Dijital Pazarlama Teknikleri

Dijital pazarlamanın ne denli etkili olduğu ve sahip olduğu araçlar ile geleneksel pazarlama ile erişilemeyecek alanlarda var olmanıza yardımcı olduğu bilinmektedir. Tüm işletmeler için kullanışlı olan dijital pazarlama teknikleri, bu alanda başarınızı artırmanıza yardımcı olur. Ürettiğiniz içerikleri, ürün veya hizmetleri müşterilere ulaştırmak için kullanabileceğiniz dijital pazarlama teknikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu): Ücretsiz olarak web sitenizin organik ziyaretçi çekmesine yardımcı olan SEO çalışmaları, daha fazla anahtar kelimede Google sıralamanızın yükselmesine yardımcı olur.
  • E-Posta Pazarlama: Müşterileriniz için hazırladığınız özel içerikler ile e-posta üzerinden ulaşarak tanıtımınız için etkili bir pazarlama stratejisinden yararlanabilirsiniz. 2017 yılında Campaign Monitor tarafından yapılan bir araştırma, e-posta pazarlama ile gönderilen her bir mailin 40 dolar kazanca dönüştüğü ortaya çıkartılmıştır.
  • Video Pazarlama: YouTube ve sosyal medya ağları üzerinden hazırladığınız video içerikler ile tüketicilere ulaşabilirsiniz. YouTube ile Google arasında kurulan ortaklık ardından YouTube videoları sıralamalarda daha fazla yer almaya başladı ve Google, YouTube kanalına sahip işletmelere güvenilirlik yönünden önemli bir artı puan vermekte. İlerleyen yıllarda internet kullanımının %84’ünün video üzerinden geleceğini gösteren araştırmalar da göz önüne bulunarak markanız için video pazarlamanın etkili bir strateji olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
  • Sosyal Medya Pazarlaması: Sosyal medya, dijital pazarlamanın neredeyse merkezidir. Ürettiğiniz içerikleri ücretsiz ve ücretli paylaşım yöntemleri ile sosyal medya üzerinden pazarlayabilirsiniz. Sosyal medyanın günlük kullanıcı hacmi “milyarlar” ile ifade edilmektedir. Sosyal medya üzerinden etkili pazarlama stratejileri oluşturarak en kullanışlı tekniğin avantajlarından yararlanabilirsiniz.
  • Çok Kanallı Pazarlama: Tüketicilerin her geçen gün değişen eğilimi, tek bir dijital pazarlama tekniğine bağlı kalmanın aslında çok işe yaramayacağını göstermektedir. Çok kanallı pazarlama adı verilen ve tüm dijital pazarlama tekniklerinin kullanılabildiği bu yöntem ile müşteri kitlenize ulaşmayı hedefleyebilirsiniz.

Dijital Pazarlama ile Geleneksel Pazarlama Arasında Farklar

  • Geleneksel pazarlama, dijital pazarlamaya oranla daha maliyetlidir.
  • Geleneksel pazarlamada tek yönlü, dijital pazarlamada çift yönlü iletişim vardır. Geleneksel pazarlamada müşteri sadece reklamı dinlerken dijital pazarlamada müşteri dönüt de verir.
  • Dijital pazarlamanın kampanya kurgu süreci daha kısadır.
  • Dijital pazarlamada her an, her yerde müşteriye ulaşma potansiyeli vardır.
  • Geleneksel pazarlama belli bir mesai süresini kapsarken dijital pazarlama 24 saattir.
  • Dijital pazarlamada gerek duyulan personel sayısı, geleneksel pazarlamaya göre daha azdır.

Dijital Pazarlamanın Geleceği

Dijital pazarlamanın gelişmeye açık olması, geleceği hakkında yapılan öngörülerin önemini artırmaktadır. Sektörün aktörlerinin her geçen gün geliştirdiği farklı yöntemler ile tüketicilere ulaşmak için etkin yollar ortaya çıkmaktadır. Mevcut başarınızı korumak ya da daha başarılı olarak her daim rakiplerinizin önünde yer almak istiyorsanız, dijital pazarlamanın bugünü kadar geleceğine de odaklanmanız ve çalışmalarınızı bu alanlarda yoğunlaştırmanız gereklidir. Gelecekte dijital pazarlamanın muhtemel gelişimi hakkında en çok konuşulan senaryolara ilişkin merak ettiğiniz detaylar için aşağıda yer alan başlıkları takip edebilirsiniz.

  • Video Pazarlamanın Yükselişi

Bir üst başlıkta da değindiğimiz gibi video pazarlama alanı giderek genişlemekte ve henüz 2022 yılında internet kullanımının yaklaşık %84’ünün “video kullanımı” üzerine gerçekleşeceği öngörülmektedir. Video içeriklerin altın çağına giriş yaptığımız düşünüldüğünde, stratejilerinizi bu yönde şekillendirmeniz akıllı bir seçim olacaktır. Yapılan araştırmalar henüz bugünlerde mobil internet kullanımının %37’sini YouTube’un oluşturduğunu göstermektedir. Tüm verilerin desteklediği bu öngörüyü, dijital pazarlamanın geleceği hakkında kafa yorarken göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.

  • Yapay Zeka Destekli Sesli Asistanlar Geliyor

Yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler ve öğrenme algoritmasına dayalı ortaya çıkan birbiri ardına muazzam projeler, dijital pazarlamanın geleceğinde yapay zekanın var olmadığını düşünmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermek için yeterlidir. Tüketici verileri toplanırken yararlanılan yapay zekanın ilerleyen günlerde daha fazla dijital pazarlama ile içli dışlı olması beklenmektedir. Yapay zeka destekli ve insanların duygularını anlayabilen çağrı merkezi personellerinin müşterileri daha fazla arayarak gerçek asistanlara göre daha yüksek satış hacmi yakalayacağını düşünmek yanlış olmayacaktır.

  • Sanal Gerçeklik Potansiyeli Artıyor

Sanal ve artırılmış gerçeklik alanında yaşanan değişimler de pek çok sektörün pazarlama planlarında bu gelişmelerin yer alacağını düşündürüyor. Halihazırda 360 derece sanal turlar ile emlak ve otomotiv sektörünün bu teknolojilerden yararlandığı bilinmektedir. Bizi bekleyen yıllarda bu teknolojilerin daha fazla hayatımıza girmesi ve dijital pazarlamanın vazgeçilmezi arasında yer alması gerektiği kolayca söyleyebiliriz.

  • Sosyal Medya Reklamları Halen Lider

Dijital pazarlamanın önemli bir bileşeni olan sosyal medyayı gelecekte de etkili bir şekilde görmeye devam edeceğiz. Sosyal medya üzerinden kullanıcı odaklı reklamların halen popülerliğini koruduğu yakın ve uzak gelecekte, değişen tek şey içeriklerin türü olacağa benziyor. Video içeriklerin giderek hakimiyetinin arttığını görmenin yanında duyguları ifade etmek için “emoji” kullanımının giderek artacağı öngörülmektedir. Sosyal medyaya bugün yapılan yatırımların geleceğe yatırım anlamı taşıdığı unutulmamalıdır.

  • Chatbot’ların Önü Açık

Gelecek yıllarda chatbot işlevselliğinin de artması öngörülüyor. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin chatbot üzerinden alışverişi sadece %19 oranla tercih etmedikleri ön plana çıkmıştır. Chatbotların satış yapma noktasında gelecekte daha fazla sorumluluk alacağı beklenirken, siz de bu alanda önlemlerinizi şimdiden almayı ihmal etmeyin!

  • Canlı Video Trendi

Facebook ve Instagram üzerinden çekilen canlı videolara ilgi giderek büyüyor. Kullanıcıların anlık heyecanlarını, duygularını ve tepkilerini ölçebildiğiniz bu ayrıcalığın gelecekte de devam etmesini bekleyebilirsiniz. Videonun yükselişini de göz önünde bulundurarak dijital pazarlamada canlı video trendinin süreceğini düşünebilirsiniz.

Soru – Cevap

Dijital Pazarlama Kavramı Nedir?

Dijital pazarlama, elektronik ortam üzerinden satışı yapılan ürün veya hizmetlerin tanıtılmasını içeren pazarlama yöntemidir.

Dijital Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

Dijital pazarlama teknikleri SEO, Google reklamları, sosyal medya reklamları, içerik pazarlaması, e-mail pazarlama, yeniden pazarlama ve Influencer marketin olarak sıralanabilir.

Pazarlama ve Dijital Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?

Pazarlamada iletişim, müşteri ve marka arasında sınırlıdır. Dijital pazarlamada bu sınırlar kalkar ve iletişim marka ile birden fazla müşteri arasında gerçekleşir.

Ücretli ve Ücretsiz Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

Dijital pazarlamada web siteleri, sosyal medya mecraları, e-posta ile birlikte içerik, affiliate ve Influencer pazarlama kanalları ücretli veya ücretsiz olarak kullanılabilir.

Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir ve Ne İş Yapar?

Dijital pazarlama uzmanı hizmet verdiği firmanın markasını, hizmet veya ürünlerini daha tanınır hale getiren ve kitle iletişim araçlarını bu hedefte kullanan profesyonellerdir. Hedef kitle tespiti, yeni müşteri kazandırma ve firmanın dijital alanda yönlendirilmesi gibi işlemler dijital pazarlama uzmanının işini tanımlar.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Çalışır?

Dijital pazarlama uzmanı hizmet verdiği firmanın müşteriye ulaşması için çalışır. Dijital pazarlama tekniklerini ve araçlarını etkili bir şekilde kullanarak müşterinin markayı tanımasını sağlar.

Dijital Pazarlama Uzmanı Neleri Bilmeli?

Dijital pazarlama uzmanının web tasarım, SEO, sosyal medya platformları, metrik takip yazılımları, mobil pazarlama, Google ve sosyal medya reklamcılığı gibi alanlarda bilgi ve tecrübe sahibi olması gereklidir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir