Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? [Detaylı Rehber]
İnternetten alışverişe olan talebin artması yeni girişimler için oluşan fırsatları dijital pazara kaydırıyor. Pek çok kişinin ek iş olarak başladığı ve sonrasında esas işine haline dönüşen Dropshipping, büyüyen E-ticaret sektörünün sunduğu yeni akımların en popüler örneğidir.
Pasif gelir sağlamak amacı ile başlanan ve herhangi bir sermaye harcaması yapmadan online alışveriş sektöründe yer almayı sağlayan Dropshipping, düşük maliyetle yüksek kar etme potansiyeli taşımayı sürdürüyor. Mevcut işinizi bırakmadan başlayabileceğiniz Dropshipping ile herhangi bir zarar riskine girmeden her geçen gün büyüyen internetten alışveriş sektöründe yerinizi alabilirsiniz.
Türkiye’de ve Dünya’da e-ticaret hacimleri göz önüne alındığında droshipping’in önemi daha iyi anlaşılacaktır:Dünyada e-ticaret yıllık bazda yüzde 18 büyüdü, 2020 yılı dünya e-ticaret hacmi 4,3 trilyon dolar oldu. Geçen yıl itibarıyla Türkiye’de e-ticaret hacminin 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 136 milyar liradan 226 milyar 200 milyon liraya yükseldi.
Dropshipping Nedir?
Dropshipping herhangi bir stok tutmadan tedarikçi ile müşterinin buluşturulmasına dayanan e-Ticaret şeklidir. Dropshipping’i basit ifade ile stoksuz e-Ticaret ya da direkt nakliye olarak tanımlamak mümkündür. Müşteri, tedarikçiye yönlendirilerek kazanç elde edilir. Aracı firma, şirket politikaları uyarınca belirlenen oranda komisyon alır.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping tanımlamasına bakıldığında, yöntemin bir nevi “aracılık” olduğu düşünülebilir. Basit ifade ile bu düşünce doğru olsa da sistemin işleyişine inildiğinde var olan farklılıklar göze çarpacaktır. Dropshipping yapmak isteyenler niş pazarlama yöntemi ile hedef kitleye ulaşır ve yaptığı satışlara ait bilgileri tedarikçiye ileterek ürünün teslimatının yapılmasını sağlayarak gelir elde eder.Niş Pazarlama, daha spesifik ürün veya hizmet gereksinimi duyan kitleye erişim için geliştirilen bir pazarlama stratejisidir. Dropshippers markalara ait niş ürünleri seçer ve bu ürünler ile ilgilenen kitleye ulaşmak için sanal mağaza modeline benzer bir organizasyon oluşturur. Seçtiği satış platformu aracılığı ile tedarikçinin deposunda yer alan ürünü satar ve satıcıya ait teslimat bilgilerini tedarikçiye ulaştırarak ödeme ve teslimat aşamalarının tamamlanmasını sağlar.Sistemin işleyişinden anlaşılacağı gibi Dropshippers herhangi bir stok riskine girmeden kazanç elde etmiş, tedarikçi de ürün veya hizmetin ulaşamadığı bir pazarda müşterisine satmayı başarmıştır. Sürecin işleyiş aşamaları her ne kadar basit olsa da başarı elde edilmesi için Dropshipping aşamalarının doğru ve eksiksiz şekilde takip edilmesi gereklidir.
Dropshipping Yaparken Hangi Aşamalar İzlenmelidir?
Dropshipping kolay bir işleyişe sahiptir. Bu yönteme ek gelir olarak başlayan ve esas işi haline dönüştüren çok sayıda başarı hikayesine de sahiptir. Başarılı olmak için çaba sarf etmek ve doğru zamanda doğru hamleleri yapmak gereklidir. Dropshipping aşamaları bu anlamda planlı ilerlemenizi ve doğru strateji izlemenizi sağlar. Her bir aşamayı doğru bir şekilde izleyerek e-ticaret’in başarılı isimleri arasında yerinizi alabilirsiniz. Dropshipping yapmak isteyenler için aşağıda sırası ile izlenecek işlem sıralamalarını paylaştık. Kısa ve uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için bu aşamalara dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
-
Doğru Ürün Seçimi
Yöntemin en önemli aşaması doğru ürün seçimidir. Seçtiğiniz ürünün niş olması ve büyük dijital marketlerde yer almaması gereklidir. Düşük rekabette bir ürün tercih etmenin yanında, bu ürünün hatırı sayılır bir müşteri kitlesi olduğundan da emin olmanız gereklidir.Doğru ürünün seçerken fiyatına da dikkat etmeniz gerekir. Düşük fiyatlı ve kısa kullanım ömrüne sahip ürünlere yönelerek sürümden kazanma ve tercih edilme şansınız artar. Dropshipping yöntemi ile satılan ve saydığımız kriterlere uyan ürünler ise hobi ürünleri, evcil hayvan ürünleri, kişisel bakım ürünleri, ofis sarf malzemeleri ve elektronik eşyalara ait aksesuarlardır. Bahsedilen kategorilerde yer alan her ürün hem düşük fiyatlı hem de çabuk tükenen ve düzenli aralıklarla tüketicilerin değiştirme eğilimi gösterebileceği seçenekler içerir.Satış için yanlış ürün seçmek ise gerek maliyeti artırma, gerek kısa raf ömrü nedeniyle başarısız bir Dropshippers olmanıza neden olur. Dropshipping yaparken uzak durmanız gereken ürünler ise kırılabilir eşyalar, büyük boyutlu ürünler, yiyecek ve içecekler, donmuş ürünler ve değerli eşyalar olarak sıralanabilir. Bu ürünler nakliye yöntemi, süresi ve dış etkenler gibi değişkenlere karşı hassastır. Bozulma, kırılma veya çalınma gibi riskler nedeni ile zarar etmenize yol açar.
-
Hedef Kitle Belirlemek
Ürün seçimi ile iç içe olan bu kavram, ticarette başarının anahtarını elinde tutar. Ürünlerinizle ilgilenen kitlenin kim olduğu ve onlara nasıl ulaşacağınızı bilmeniz satış yapabilmek için gereklidir. Kitleyi belirlerken seçtiğiniz yöntemlerin tedarikçiler tarafından uygulanmıyor olmasına dikkat edin. Yoksa yüksek rekabet nedeni ile tercih edilme ihtimali düşer ve planladığınız getiriyi elde etmekten uzaklaşırsınız.
-
Doğru Tedarikçi Seçimi
Tedarikçiyi doğru seçmek satışlarda sürekliliği destekler. Tedarikçi seçerken ürün kalitesi ve fiyatı yanında, tedarikçinin operasyon becerilerini de dikkate almanız gerekir. Malını satacağınız tedarikçi fiyat ve kalite yönünden sizden olur alabilmeli, yapılan satışları en hızlı sürede kargo veya nakliye yolu ile müşteriye ulaştırabilmelidir. Müşteri memnuniyetinin anahtarı tedarikçi elindedir. Tedarikçi ile sürekli iletişim halinde olmanız ve işlerin yolunda gittiğini düzenli olarak kontrol etmeniz gereklidir.
-
Satış Platformu Seçimi
Satılacak ürünü bulmanın ardından, ürünü müşteri ile buluşturmak için doğru platformu seçmeniz gerekir. Dilerseniz yerel ve uluslararası satış platformlarında dükkan açarak işe koyulabilir, dilerseniz kendi web sitenizi kurarak Dropshipping yöntemi ile ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.
-
Pazarlama Teknikleri
Satış yapabilmek için hedef kitlenize ulaşmanız gereklidir. Dijital dünyada görünür olmak ve kullanıcı odaklı tanıtım kampanyaları düzenlemek kısa sürede fark edilmenizi sağlar. Öncelikli olarak kısa ve uzun vadeli pazarlama stratejinizi belirleyerek işe başlamanız, bu strateji doğrultusunda gerekli adımları atmanız gerekir.Mağazanızı pazarlamak için uzun vadeli stratejiler, kalıcılık sağlamak ve belirli bir satış hacmini korumak üzerine kurgulanmalıdır. SEO çalışmaları ve sosyal medya hesap açılışı fark edilme ve sadık müşteri kazanma açısından gereklidir. Ürünlere bilgilendirici ve anahtar kelime odaklı açıklamalar hazırlamak, sosyal medya etkileşimine önem vermek ve kullanıcılardan geri dönüşler almak uzun vadede kalıcı olmanızı sağlar.Kısa vadeli pazarlama stratejileri ise sektöre ilk giriş dönemi ve dönemsel kampanyalara yönelik olarak hazırlanır. Twitter, Instagram, YouTube ve Facebook reklamları düşük bütçe ile doğrudan kullanıcıya erişim şansı tanır. Satış yaptığınız ürüne ilişkin anahtar kelimelere Google Ads reklamları verilerek marka bilinirliği artırılabilir. Kısa ve uzun vadeli pazarlama tekniklerinin koordineli olarak birlikte yürütülmesi önemlidir. Mağazanızın tanınırlığını artırma ve sadık müşteri oluşturma için pazarlama stratejilerinize önem verin.
Türkiye’de Dropshipping Yapmak
Türkiye’de Dropshipping için iki yöntem bulunur. Her iki yöntemde de stoksuz çalışma esastır. İlk yöntemde ürünün sattığınız tedarikçinin bu konuda bilgisi yoktur. Farklı bir tedarikçinin ürünün daha pahalıya satmak ise güvenilirlik ve olası iade konularında sorun yaşamanıza yol açar. Müşteri yaptığı alışverişi pahalı gerçekleştirdiğini kolayca anlayacak ve bir daha sizi tercih etmeyecektir.İkinci yol ise tedarikçinin bilgisi dahilinde satış yapmayı esas alır.
Bu yöntem Türkiye’deki Dropshipping’in temelini oluşturur. Güvenilir bir tedarikçi ile anlaşılarak müşteriye ulaşılır ve ürün satışı gerçekleştirilir. Doğru ürün, isabetli hedef kitle analizi ve doğru platform seçimi ile farklı tedarikçilerin ürünlerinin satışını başarı ile yerine getirerek hatırı sayılır gelir elde edebiliriz.Türkiye’de Dropshipping yapmaya engel herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Yurtiçi pazarda satışı için engel teşkil eden ürün seçimi yapmadığınızda, yasal bir şekilde Dropshipping yolu ile kar elde edebilirsiniz.
Dropshipping Yapabileceğiniz Platformlar
Dropshipping yapmak için yerli ve uluslararası platformları tercih edebilirsiniz. Mevcut platformlar kendi işini kurmak veya mevcut işini dijital pazara taşımak isteyenler için gereken her opsiyonu sunar. Kolay kullanım, güvenlik, tanınırlık ve sosyal medya entegrasyonları ile seçilen platformlarda Dropshipping hakkında bilginiz olmasa bile pazara dahil olabilirsiniz.
1- Shopify Dropshipping
Türkiye ve dünyada en çok kullanılan e-Ticaret sistemleri arasında yer alan Shopify, Dropshipping için kolay ve kullanışlı bir sistem sağlar. Sisteme dahil olmak için ilk olarak Shopify üzerinden e-Ticaret sitesi kurmanız gereklidir. Site kurulumu sonrası Oberlo uygulaması ile dükkanınızı bağlamanız Dropshipping için yeterlidir. Oberlo üzerinden tedarikçi ürünlerini kendi mağazanıza kolayca çekebilir, sistemin sunduğu eklenti destekleri ile pek çok aşılması gereken problemi çözüme kavuşturabilirsiniz. Shopify aylık 29 dolar kiralama ücreti ve yapılan her satıştan %1,5 komisyon kesintisi ile hizmet verir. Dilerseniz 14 günlük deneme sürümü ile sistemin artılarını ve eksilerini test edebilirsiniz.
2- WooCommerce Dropshipping
Kısmen zor bir kurulum aşaması ardından Dropshipping yapabilmenize olanak tanıyan WooCommerce, WordPress siteniz üzerinden satışa başlamanızı sağlar. Ücretsiz olan WooCommerce, birkaç haftalık kurulum aşamasını tamamlamanız sonrasında sunduğu entegrasyon çözümleri ile işinizi kolaylaştırır. Yurtdışı Dropshipping için AliExpress entegrasyonu sağlayan WooCommerce, aldığınız siparişleri tedarikçiye ileterek takip için ayırdığınız vakti minimum düzeye çeker. Kişiselleştirilebilir ve ölçeklendirilebilir bir sistem olan WooCommerce ile güvenlik önlemlerini almanız halinde kendi sunucunuzu kullanarak Dropshipping yapabilirsiniz.
3- Amazon Dropshipping
Dünyanın en popüler e-Ticaret Pazar yeri unvanını elinde tutan Amazon, Dropshipping ile kazanç elde etmek isteyenlerin de ilk durağı oluyor. Pazar yeri satış büyüklüğü 200 milyar doları aşan Amazon’da, satıcı hesabı oluşturarak Dropshipping yapabilirsiniz. Oluşturulan hesap sonrası manuel ya da yazılım aracılığı ile ürünler satıcıdan alınarak Amazon’da listelenir. Patent konularında hassas olan platform, tedarikçiden izinsiz satılan ürünlere izin vermeyecektir. Bu hatayı yapmanız halinde ise hesabınızın geçici ya da tamamen kapatılacağını unutmayın.Amazon Türkiye, satılan ürün başına komisyon ücreti almaktadır. Alınan komisyon oranı ise satılan ürünün ait olduğu kategoriye göre değişir. Ortalama %6 ila %10 arasında komisyon kesintisi Amazon’da uygulanır. Komisyonlar ise KDV’ye dahil edilmiştir, yani fiyatın içindedir.[1]
4- Trendyol Dropshipping
Yurtiçi pazarın sevilen e-Ticaret markası Trendyol, Dropshipping için tercih edilen popüler platformlar arasında yer alır. Trendyol’da satıcı mağazası açarak farklı tedarikçilerin ürünlerini milyonlarla ifade edilen potansiyel müşterilere ulaştırabilirsiniz. Trendyol 25 milyonu aşan üye sayısı ve aylık 50 milyonu aşan ziyaretçi sayısı ile sektörün en popüler markasıdır.Açılan mağaza ardından tedarikçi ürünleri manuel ya da API yardımı ile sisteme eklenir. Yapılan satışlar ise satıcı panelinden takip edilerek tedarikçiye iletilmelidir. Ürün teslimat hızı ve paketleme gibi konularda Trendyol standartlarına uygun hareket etmeniz gerekir. Yapılan satıştan alınan komisyonlar ise ürün grubuna göre farklılık gösterir. %5 ila başlayan Trendyol komisyonları, ürün grubuna bağlı olarak %30’a kadar gerçekleşebilir.
5- Gittigidiyor Dropshipping
Aylık ortalama 83 milyon kişinin ziyaret ettiği Gittigidiyor, Dropshippers’lar için ülkemizdeki en popüler noktaların başında gelir. Üye olmanız ve ardından mağaza açmanız halinde her gün milyonlarca kullanıcıya ulaşma potansiyelini kullanarak Gittigidiyor’dan güzel getiriler elde edebilirsiniz.Tedarikçi firma ile aranızda köprü olan ve aylık ortalama 100 TL civarında ücret ödenen yazılımlar ile müşteri ile tedarikçi arasında köprüyü oluşturabilirsiniz. Yapılan satışlar için platformun komisyon oranları %6,5’dan başlar. En yüksek satış komisyon oranı ise %17’dir. Düşük tutarlı reklam paketleri ile ürünlerinizi ön plana çıkartarak Gittigidiyor’da satışınızı artırabilirsiniz.
6- Hepsiburada Dropshipping
Yurtiçi ve yurtdışında ürün satmak için Hepsiburada’da Dropshipping yapabilirsiniz. Hepsipartner başvurusu yaparak açılan mağaza ardından ücretsiz mağaza oluşturabilir, aylık 250 milyonu aşan ziyaretçiye sahip platformda 32 farklı kategori seçeneğinde satış yapabilirsiniz. Hepsiburada’da komisyonlar %4 ile başlar ve kategoriye göre belirlenir. En fazla %20’ye kadar komisyon ödemesi yaparak Dropshipping yolu ile Hepsiburada’dan para kazanabilirsiniz.
7- N11 Dropshipping
Trendyol, Hepsiburada ve Gittigidiyor gibi n11’de mağaza açılış ardından satış yapma fırsatı tanır. Dropshipping için n11’i tercih ettiğinizde, ücretsiz mağaza açarak işe koyulabilirsiniz. Komisyon oranları yeni yılda yenilenen n11’de, %6 ila %15 arasında kategoriye göre değişen kesintiler uygulanır. Her ay on milyonlarca ziyaretçi alan ve mobil uygulama desteği ile pazardaki payını giderek artıran n11 ile doğru strateji takip ederek güzel kazançlar elde edebilirsiniz.
Dropshipping Vergilendirme Nasıldır?
Türkiye’de Dropshipping ile ilgili doğrudan bir vergilendirme bulunmamaktadır. Yurtdışı satış yapmanız halinde, satış yapılan ülkelere ait vergilendirme kanunlarını inceleyerek ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.Türkiye’de satış yapıyorsanız, artan satış hacminin ilerleyen süreçte sorun teşkil etmemesi için iyi bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşarak gelir beyanında bulunmanızı tavsiye ederiz.
Başarı Hikayeleri
Yurtiçi ve yurtdışında Dropshipping yaparak zengin olan çok sayıda başarı örneği bulunur. Gelin, hep birlikte ilham veren Dropshipping başarı hikayelerine göz atalım:
- Michael Mackay: İlk yılında 757 dolarlık satış yapan Mackay, Shopify aracılığı ile 2 yılda kazancını 2 milyon dolara yükseltti.
- Scott Hilse: Üniversiteyi üçüncü yılında bırakan Hilse, garsonluk ve taksicilik yapmanın ardından e-Ticaret’e atılmak ister. İlk denemesinde pes eden Hilse, ikinci denemesinde bir yıl içerisinde 210 bin doları aşan kazanç elde etmeyi başardı.
- HYGO: 2017 yılında tasarlanan oluşum, kısa sürede en iyi rekabet eden siteler arasında 32. sıraya yükseldi.
- Dizüstü Bilgisayar Terapisi: Genç kadınları hedef alarak sektöre giriş yapan oluşum, ayda 700 bin dolar gibi bir satış hacmine ulaştı.
Başarısızlık Hikayeleri ve Hata Yapılan Noktalar
“Sermayesi satış” ve “maliyetsiz e-Ticaret” gibi kavramlar ile herkesin Dropshipping’e yönelmesine yol açıyor. Sistemin işleyişi basit olsa da yapılan yaygın hatalar nedeni ile bu yöntem, pek çok başarısızlık hikayesi de barındırıyor. Genellikle kısa yoldan zengin olmak isteyenlerin başarısız olduğu Dropshipping’de, yapılan şu hatalar başarısızlığı beraberinde getirmektedir:
- Pazar, ürün, tedarikçi ve hedef kitle konularında yetersiz araştırma yapmak,
- Geniş ve rekabetçi bir niş alan seçmek,
- Müşteri ilişkilerine ve bilgilendirmelerine yeterince önem vermemek,
- Rekabet ettiği kişi ve kuruluşlardan kendisini pozitif ayıran bir özellik ortaya koymamak,
- Satış yapılan platformların kurallarını ihlal etmek,
- İşe yarar stratejileri takip etmek yerine art niyetli kişilerce verilen “sözde” eğitim paketlerine güvenmek Dropshipping’te başarısız olanların ortak noktasıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Türkiye’de Dropshipping Yasal Mı?
Ülkemizde Dropshipping’i yasaklayan herhangi bir düzenleme bulunmaz. Satışı yasak olan bir ürüne yönelmediğiniz sürece, Dropshipping’i “stoksuz ve yasal bir online satış yöntemi” olarak tanımlayabilirsiniz.
Dropshipping Tehlikeli Mi?
Farklı tedarikçilerin ürünlerinin satılması ve stok – depo gibi risklerin bertaraf edilmesi Dropshipping’in risklerini azaltır. Herhangi bir satış yapmasanız bile gider kaybı yaşamayacağınız Dropshipping tehlikeli değildir.
Dropshopping ile Dropshipping Aynı Kavramlar Mı?
Dropshopping ve Dropshipping aynı kavramlardır. Her ikisi terim de sermayesiz e-Ticaret yapılması tanımına karşılık gelir.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çağda, işletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k