E-İhracat Rehberi: İhracat Nedir? E-İhracat Nasıl Yapılır?
İşletmeler ürün veya hizmetlerini yurtdışına ihraç etmek istediklerinde e-ihracat siteleri ya da online pazaryerlerini kullanabilmektedirler. Sağlanan vergi muafiyetleri, verilen devlet teşvik ve destekleri e-ihracat firmalarının elini güçlendirmek ve ihracat içinde e-ihracatın payı giderek artış kaydetmektedir. Giderek popülerleşen ve uluslararası sınırları kaldıran e-ihracat ile sınır ötesi ürün satışı gerçekleştirmek isteyen işletmeler için hazırladığımız ayrıntılı rehberde, hangi ürünlerin nasıl satılacağı ve teslimatta kullanılacak kargo şirketlerinin hangileri olduğu gibi merak edilen her sorunun yanıtı yer almaktadır.
İhracat Nedir?
İhracat bir mal veya hizmetin yabancı ülkelere yabancı para cinsinden satılması operasyonuna verilen isimdir. Dışsatım ya da yurtdışına satış olarak da tanımlanabilir. Bir satış operasyonunun ihracat olarak tanımlanabilmesi tanımdan da anlaşıldığı gibi operasyonun yabancı ülkeye, döviz ile yapılmış olmasına bağlıdır.
İhracatı yapan “İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği” üyesi, vergi numarası sahibi gerçek veya tüzel kişi ya da kurumlar ise ihracatçı olarak tanımlanmaktadır. İhracatçılar “Gümrük Yönetmeliği” kapsamında malın gümrük sınırları dışına ya da serbest bölgelere satışını yaparlar. Yapılan satış için farklı yöntemler bulunmakta olup ilgili yöntemler vergi muafiyeti, ithal edilen bir malın ihracı ya da satışın ayırt edici farklı bir yönüne göre çeşitlendirilmektedir.
Hangi Ürünler Satılır? Ürün Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Klasik ihracat anlayışını değiştiren ve yurtdışına ürün satmak isteyen girişimcilere büyük kolaylıklar sağlayan e-ihracat, doğru ürün tipi seçimleri ile kar marjını artırma noktasında büyük avantajlara sahiptir. Her ticaret tipinde olduğu gibi e-ihracatta da mevcut pazaryerleri ve olanaklara, müşteri demografisine ve ülke standartlarına bağlı olarak satışı yapılacak ürünlerde iyi analiz gereklidir.
E-ihracat ile hangi ürünler satılır sorusuna yanıt vermeden önce, satılacak ürünleri ararken nasıl analiz yapılması gerektiği hususunu biraz daha açmak gereklidir. Ürün araştırmasında yukarıda değindiğimiz gibi müşterinin iyi analiz edilmesi gereklidir. E-ihracatta müşteriler ise farklı ülkeler olması nedeniyle ülkelerin coğrafyası, kültürel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, iklim şartları ve politik durumları gibi önemli kriterlere bakılması gereklidir.
Örneğin sektörünüz giyimse Kuzey Avrupa ülkelerinin iklimi ile Ortadoğu ülkelerinin iklim tipinin farkını dikkate almalısınız. Benzer şekilde Kuzey Avrupa ülkelerinde koleksiyon değerine sahip ya da el emeği ürünleri kolayca satarken, Ortadoğu’da gösterişli hediyelik eşyalar ile daha iyi potansiyel yakalayabilirsiniz. Bu gibi analizler ile ilerleyebileceğiniz dış satımda bazı ürünlerin yüksek müşteri çekme potansiyeli olduğunu da söylemek mümkündür. Katma değeri yüksek ve iyi bir satış hacmi yakalanma potansiyeline sahip e-ihracat için en uygun sekiz sektör şu şekilde sıralanabilir:
- Ev tekstili
- Yöresel ürünler
- Anne ve bebek ürünleri
- Hediyelik eşya
- Oto aksesuar ve yedek parça
- El yapımı takı
- Kadın ve erkek giyim
- Elektronik ve teknoloji
https://www.paytr.com/blog/cok-satacak-karli-urunler-nasil-bulunur-2124
E-İhracatta Zorlanılan 4 Önemli Nokta
Pek çok avantaja sahip olan e-ihracatın yasal düzenlemeler, organizasyon yetersizlikleri ya da yetersiz devlet destekleri gibi nedenlerden dolayı dezavantajlı olduğu bazı durumlar bulunmaktadır. Bu olumsuzluklar e-ihracata başlamak isteyen girişimcilere zorluk çıkarmakta ve global pazarda Türk markalarının daha fazla yer almasının önünde engel teşkil etmektedir. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) bu sorunları beş başlık altında incelemiş ve “Türkiye’de E-ihracat – Fırsatlar ve Sorunlar” isimli raporu ile kamuoyuyla paylaşmıştır. Rapora göre e-ihracatta zorlanılan dört önemli nokta şu şekildedir:
1- Satış ve Pazarlama
Satış ve pazarlama alanında yetkinlik eksiği yaşanmaktadır. Yabancı ülkelerdeki kanunlar ve düzenlemeler hakkında yeterli seviyede bilgi sahibi olan nitelikli eleman sayısı azdır. Ayrıca bankalar ve yazılım şirketlerine yönelik olarak nitelikli insan kaynağı çekememe sorununa bulunmakta olup tüm bu yetkinlik eksiklikleri, e-ihracat yapan firmaları satış ve pazarlama alanında büyük bir handikap ile karşı karşıya bırakmaktadır.
2- Ödeme
Türkiye’deki mevzuat gereği yurtdışında kullanılan bazı ödeme yöntemleri, karşılaştıkları engeller nedeniyle ödeme çeşitliliği noktasında problem yaratmaktadır. Daha kısıtlı müşteri kitlesine hitap etmeye yol açan bu problem, müşteri güvensizliğine de yol açmaktadır.
3- Lojistik
Ülkemizde lojistik maliyetleri yurtdışı gönderiler için yüksektir. Firma prosedürleri gereği teslimat süreleri de uzamaktadır. Yabancı ülkelerdeki lojistik hizmet kalitesinin henüz yakalanamamış olması, tercih edilebilirlik noktasında e-ihracat yapan firmaların elini zayıflatmaktadır.
4- Satış Sonrası Yaşanan Problemler
Ülkemizde lisans ve kurumsal kapasite yetersizlikleri, satış sonrası müşterilere destek verilememesine yol açmaktadır. Bu eksiklik gerek marka güveni, gerek müşteri memnuniyeti açısından e-ihracat yapan Türk firmalarının olumsuz değerlendirilmelerine yol açmaktadır.
E-İhracat Yapmanın 7 Büyük Avantajı
Yurtdışına satış yapmayı online pazaryerleri ve e-ticaret siteleri üzerinden mümkün kılan e-ihracat, milyarlarla ifade edilen müşteri kitlesine erişim fırsatı tanır. Bu muazzam pazarın içinde olmak size aşağıda sıralanan yedi büyük avantaj sağlar:
1- Düşük Maliyet
Geleneksel ihracat yöntemlerine göre e-ihracat pek çok noktada düşük maliyetlidir. Vergi, kargo, pazarlama ve personel giderleri gibi pek çok farklı noktada düşük maliyetle küresel pazarda satış yapma şansını e-ihracat ile yakalayabilirsiniz.
2- Risksiz Satış
İşletmeniz herhangi bir risk üstlenmeden yurtdışında satış yapabilir. Banka teminatına ihtiyaç duyulmayan bu yöntemle satışını yaptığınız ürünüler genellikle küçük ürünlerdir. Sevkiyat zararları gibi geleneksel ihracatta karşılaşılan pek çok riskk ile e-ihracatta karşılaşmazsınız.
3- Daha Az Prosedür
Geleneksel ihracata göre daha az prosedürü tamamlayarak yurtdışına satış yapabilirsiniz. E-İhracatta konşimento prosedürlerine gerek yoktur. Satış yapmak için herhangi bir yatırım yapmanız ve bu uzun süreci beklemeniz gerekmez. Satış yapmanız için tek gereken e-ticaret sitenize ya da online mağazanıza ürün yüklemektir.
4- Müşteriye Kolay Ulaşım
E-İhracatta müşteriye daha kolay ulaşılır. Online pazaryerleri ya da kendi e-ticaret siteniz üzerinden müşterilerinize herhangi bir aracıya gerek kalmadan müşterilerinize ulaşarak satış yapabilirsiniz.
5- 7/24 Kesintisiz Satış
İşletmeniz 7/24 hizmet veren online platformlar aracılığı ile kesintisiz satış yapar. Siz istirahatteyken bile mağazanız ya da web siteniz müşterilerinizi ağırlamaya ve satış yapmaya devam eder.
6- Vergi Muafiyeti ve Devlet Destekleri
E-İhracat ülke ekonomisine döviz girdisi sağlar. Bu nedenle vergi indirimi, KDV muafiyeti ve çeşitli devlet destekleri ile e-ihracat yapan işletmeler desteklenmektedir. Aldığınız muafiyetler ve devlet destekleri ile maliyetlerinizi azaltabilir, azalan maliyetleri ürün fiyatlarına yansıtarak küresel rekabette önemli bir avantaj yakalayabilirsiniz.
7- Kur Dalgalanmalardan Avantaj
E-İhracatta ödemelerinizi yabancı para cinsinden almanız, kur riskine karşı sizi koruma altına alır. Doğal hedge pozisyonu sağlayan bu avantaj, yükselen kurda size TL cinsinden ekstra kar da sağlar.
E-İhracat Yapabileceğiniz Siteler Hangileridir?
E-ihracat yapmak için online pazaryerlerini kullanabilirsiniz. Pazaryerlerinin yüz milyonlar ile ifade edilen aylık müşteri sayıları, e-ihracata başlamak için aranan fırsatları girişimcilere sunmaktadır. Her platformun kendine has konsepti bulunmakta olup e-ihracat yapabileceğiniz en iyi dört site aşağıda sıralanmıştır:
Amazon
E-ticaret’te dünyanın en değerli markası olan Amazon, e-ihracat için de mutlaka bulunulması gereken pazaryerleri arasında yer alır. Tanınırlığı, markanın prestiji ve her gün milyonlarca ziyaretçi potansiyeli ile Amazon, internetten yurtdışına mal satışı için akla gelen ilk pazaryeridir.
eBay
Doğrudan ya da açık artırma yolu ile ürün satışı yapılan eBay, yurtdışına ürün satmak isteyen girişimciler için ideal şartları sunan pazaryerleri arasında yer alır. Koleksiyon değeri taşıyan ürünler için iyi bir Pazar oluşturan eBay, ikinci el ürün satışlarında da güçlü bir müşteri kitlesine sahiptir.
AliExpress
Çin’in e-ticaret devi AliExpress, uygun fiyatları ile dünyanın dört bir yanından müşteri kitlesine sahiptir. Ocak 2021 döneminde techjury.net verilerine göre AliExpress, tam 528 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edilmiştir. Bu denli büyük ziyaretçi kitlesini kullanarak e-ihracata başlamak için AliExpress, mutlaka bulunulması gereken online pazaryerleri arasında yer alır.
Etsy
Tasarım ve el yapımı ürünler için iyi bir pazaryeri olarak karşımıza çıkan Etsy, dünyada en çok ziyaret edilen e-ticaret platformları arasında yer alır. Yurtdışına el yapımı ürün satmak isteyen girişimciler Etsy aracılığı ile e-ihracata başlayabilirler.
Wish
Mobil e-ticaret uygulaması olarak bilinen Wish, 2021 yılı itibari ile Türkiye pazarına giriş yaparak e-ihracat yapmak isteyen girişimcilere alternatif bir pazaryeri kazandırdı. 100’den fazla ülkede satış yapmak için firmalar, wish.com üzerinden ücretsiz kayıt işlemi yaparak günde 1,8 milyon üzerinde satış yapan platform içerisinde yer alma şansını değerlendirebilirler.
Ozon
Rusya’nın en eski online mağazası Ozon, e-ihracat yapmak isteyenlere kapılarını açıyor. Rusya pazarının kapılarını ardına kadar açan Ozon, Forbes verilerine göre 2018 yılında 42,5 milyar ruble ciroya ulaştı. Bu büyük pazarda yer alan pek çok Türk markası gibi siz de hesap açılışı yapmanın ardından e-ihracat için önemli bir pazaryerinde yer alabilirsiniz.
E-İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
E-ihracat işlemleri ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile yürütülmektedir. Bu yöntem, pek çok evrakın ortadan kalkmasına yol açmaktadır. ETGB rejimine konu olan ürün ve eşyalar için 15.000 Euro değer ve 300 kg ağırlık sınırlaması getirilmiştir. Bu sınırlar içinde kalan e-ihracat satışları “mikro ihracat” kapsamında değerlendirilmekte ve gerekli pek çok belgenin tamamlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. ETGB gümrük müşavirliği hizmetlerine tabi değildir. Bu elektronik beyan e-ihracat kargo firmaları tarafından gönderilmektedir. Mikro ihracat kapsamında ETGB ile yurtdışına satış yapmak isteyen işletmeler için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:
- ETGB Formu (Kaşe ve imzalı)
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
- İhracat Bilgi Formu (İş Emri)
- Proforma Fatura
- Maliyet Onaylı Fatura / E-Arşiv Fatura (Türkçe, İngilizce)
E-ihracat için fatura kesme zorunluluğu, yukarıda sıralanan gerekli evraklarda kendisini gösterir. Bilindiği üzere fatura kesilebilmesi için şirket kurulması gereklidir. E-ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterli olurken, diğer şirket türleri ile de B2C iş modeli ile yurtdışına satış yapılabilmektedir. Şahıs şirketi kurarak e-ihracat yapmak isteyen girişimciler, ilk olarak aşağıda paylaşılan evraklar ile şirket kurulumu gerçekleştirmelidir:
- İki adet fotoğraf (Şirket sahibine ait)
- Kira kontratı ya da tapu fotokopisi
- İmza beyannamesi (Noterden alınacak)
- İkametgah belgesi
- Muhasebeci vekaleti (Noterden)
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) Formu Nasıl Doldurulur?
E-ihracat yapacak olan işletmelerin B2C iş modeli ile satış yapmak için pek çok belgeden muaf olduklarından bahsetmiştik. Bu muafiyeti sağlayan ETGB formunun yanlış doldurulması ile problem yaşanmasına yol açar. ETGB formu doldururken aşağıda sıralanan bilgileri eksiksiz olarak tamamlamanız halinde herhangi bir sorun yaşamadan ürünlerinizin teslimini gerçekleştirebilirsiniz:
- İhracatçı firmanın adı, adresi, vergi numarası ve dairesi
- Konşimento numarası
- GTIP No
- İhracatçıya ait banka bilgisi
- İlgili kişiye ait iletişim bilgileri (Telefon ve Faks numarası, e-Posta adresi)
- Gönderilen eşyanın cinsi, menşei, adedi, kıymeti ve ödemenin yapılma şekli
- Maliye tasdikli fatura bilgileri (Fatura numarası ve tarihi)
- Kap adedi (Net ve brüt ağırlık)
- Mal ile beraber gönderilecek evraklar
- Alıcı firma adı ve adresi
E-İhracat İçin Vergilendirme Nasıldır?
E-ihracat vergilendirmesi pek çok muafiyet ile işletmelere avantajlar kazandırmaktadır. Sahip olunan muafiyetler ise ticaretin yapıldığı ülkeye ve gönderilen ürüne göre değişmektedir. Devletin de e-ihracat yapan firmalara desteği bulunmakta olup, KDV ödenmemesi yararlanılan devlet desteklerine verilecek en güzel örnektir. Mikro ihracat yapılması halinde e-ihracat vergi muafiyetinden de yararlanılmakta olup bu oran, yıllık kazancın %50’sine uygulanmaktadır.
E-ihracatta B2C muafiyet sınırları içerisinde kalması halinde gümrükleme vergi muafiyetlerinden de yararlanılmaktadır. Gümrükleme vergi muafiyetleri ise ülke bazında değişmektedir. B2C siparişlerde ülkelere göre gümrük vergisi muafiyetlerine şu şekilde örnekler verilebilir:
Avrupa Birliği (AB) Üye Ülkeleri
İhracatçılar, hazır giyim ürün kategorisinde yapacakları 22 Euro bedele kadar satışlar için KDV’ye ek olarak gümrük vergisi ödemesinden muaftır.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
800 dolara kadar ABD’ye yapılan e-ihracat gönderileri, KDV ve gümrük vergisinden muaftır.
Körfez Ülkeleri
Körfez ülkelerine yapılan 270 dolar altı satışlar gümrük vergisinden ve KDV’den muaf tutulmaktadır.
Azerbaycan
500 Euroya kadar yapılan satışlardan gümrük vergisi ve KDV alınmaz.
Rusya
Rusya’ya 1.000 Euroya geçmemek kaydı ile yapılan e-ihracat satışları gümrük vergisinden ve KDV’den muaf tutulur.
Ukrayna
Ukrayna’da e-ihracat için gümrük vergisine ve KDV’ye muaf tutulacak satış tutarı 150 Euro olarak belirlenmiştir. Bu tutar ve altında yapılan satışlar için gümrük vergisi ödenmez.
İngiltere
AB’den ayrılan İngiltere e-ihracat gönderilerine %20 KDV uygular. Yapılan satış tutarı 135 GBP’yi geçmemesi halinde ise gümrük vergisinden muaftır.
Fransa
AB üye ülkesi olmasına karşın Fransa’da e-ihracat için gümrük vergisi ve KDV muafiyetleri için farklı prosedür izlenmektedir. Fransa, e-ihracat gönderilerine %22 oranında KDV uygular. Gümrük vergisi muafiyeti için ülkenin belirlediği en yüksek satış tutarı 150 Euro’dur.
Almanya
Almanya’da da gümrük vergisi muafiyeti ve KDV tarifesi Fransa ile benzerdir. %22 KDV uygulanan ülkede 150 Euro ve altı siparişler gümrük vergisinden muaf tutulur.
E-İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?
E-ihracat yolu ile satışını yaptığınız ürünler için hazırlayacağınız faturaları E-Arşiv Fatura ya da Maliye Onaylı Fatura şeklinde düzenleyebilirsiniz. Düzenlenen faturalarda gönderici ve alıcı firmalara ait tam ünvan, adres, veri dairesi ve vergi numarası gibi bilgilerin yanı sıra fatura tarihi, fatura tipi, fatura numarası, düzenlenme tarihi, ürün menşei ve gönderim şekli gibi bilgilerin yer alması gereklidir. Zorunlu olan bilgilerin yer aldığı faturada imza ve kaşe yer verilerek ürünle birlikte gönderimi yapılmalıdır. Verilen bilgilerin yer alması gereken faturada, bazı kritik detaylara dikkat edilmesi gereklidir. E-ihracat faturası hazırlarken dikkat edilmesi gereken altı husus şu şekilde sıralanabilir:
- Gönderici ve alıcı adresleri yazılırken, adreslerin hangi ülkeye ait olduğu bilgisini mutlaka faturaya eklemeniz gereklidir.
- Fatura sisteminize entegre imza ya da kaşe bulunmaması halinde, bu zorunluluğu ıslak imza ve kaşe kullanarak tamamlamanız gereklidir.
- E-ihracat satışları KDV’den muaftır. Bu nedenle faturada KDV eklememeniz gereklidir.
- Faturada eşya ve paketleme bedelleri ile navlun ve banka komisyonu gibi ücretler yer almalıdır. Faturanıza gümrükleme hizmet bedeli benzeri ek maliyet kalemleri eklememeniz gereklidir.
- Değer ve içerik bakımından proforma fatura ile ürünle gönderilecek resmi faturanın aynı olması zorunludur.
- Faturanızda GTIP ve menşei bilgilerine ek olarak Türkçe tanımı da belirtmeniz gereklidir.
E-İhracat Yaparken Çalışabileceğiniz Kargo Firmaları
E-ihracat yaparken ürünlerin müşteriye nasıl teslim edileceği noktasında bilinmezlik bulunmaktadır. Bu noktada ilk bilmeniz gereken, ülkemizde hizmet veren kargo firmalarının pek çoğu ile yurtdışına ürün gönderimi yapabilecek olmanızdır. Mevcut kargo firmaları yanında yurtdışı gönderilerini daha ucuza yapabileceğiniz aracı kargo firmaları da mevcuttur. Yurtdışı gönderileriniz için aşağıda sıralanan kargo firmaları ile anlaşma yapabilirsiniz:
- PTT Turpex
- MNG
- UPS
- Aras Kargo
- DHL
- Yurtiçi Kargo
- FedeX
- Iyziship
- Kargomix
- Navlungo
- Kargogo
- Express Kargo
E-İhracat Vs. İhracat
Yurtdışına satış yapmak için günümüzde işletmelerin elinde geleneksel ihracat ve e-ihracat olmak üzere iki farklı seçenek bulunmaktadır. Temelde her iki yöntem de dışsatım yolu ile döviz cinsi kazanç elde edileceğini gösterse de pek çok fark nedeniyle birbirlerinden ayrılmaktadır. İki yurtdışına satış yöntemini sağlıklı karşılaştırmak ve tercih noktasında isabetli karar verebilmek için aşağıda başlıklar halinde açıklanan ihracat ve e-ihracat arasındaki yedi fark iyi anlaşılmalıdır:
1- Satış Yöntemleri
İhracat ile yurtdışına yapılan satışlar işletmeden işletmeye, yani B2B satışlardır. E-İhracatta ise işletmeler, işletmeden müşteriye (B2C) satış yapmaktadırlar.
2- Verilen Beyannameler
İhracat yapan firmalar gümrük işlemlerinde gümrük beyannamesi vermektedir. E-İhracata ise E-Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) düzenlenir.
3- Gümrük Müşaviri
İhracat yapan işletmeler gümrük müşaviri ile çalışmaya gereksinim duyar. E-İhracat yapanların gümrük müşaviri ile çalışmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.
4- Gümrükleme İşlem Süresi
Gümrükleme işlemleri için gerekli süre ihracatta 2 ila 7 iş günüdür. E-İhracatta ise gümrükleme işlemleri en geç 2 günde tamamlanmaktadır.
5- Maliyet
E-İhracat, geleneksel ihracata göre daha düşük maliyetle yurtdışına satış yapma olanağı tanır. KDV muafiyeti, banka teminatı gerekmemesi, tasarruf edilen personel giderleri ve düşük kargo bedelleri gibi avantajlar geleneksel ihracata göre e-ihracatın daha düşük maliyetle yapılmasına olanak tanır.
6- Marka Tescili
İhracatta işletmelerin marka tescili yaptırmaları gereklidir. E-İhracatta ise marka tescili zorunluluğu bulunmamaktadır.
7- İş Takibi
E-İhracatta süreci tamamı elektronik ortamdan yürütülür. Daha az personel gerektiren bu avantaj, iş takibi noktasında geleneksel ihracata göre e-ihracatın avantajlı olmasını sağlamaktadır.
Türkiye E-İhracat İstatistikleri
Türkiye’de e-ihracat giderek gelişmekte ve diğer ülkelerin ülkemizde faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinden yaptıkları harcamalar artış kaydetmektedir. E-Ticaret Bilgi Platformu verilerine göre diğer ülkelerin Türkiye’den yaptıkları harcamalar %4,3 artarak 6,92 milyar TL’ye ulaşmıştır. Paylaşılan ETBİS rakamları ülkemiz e-ticaret siteleri üzerinden yapılan harcamaları göstermekte olup, yabancı pazaryerlerine ait veriler bu rakamlara dahil değildir.
TL’nin yaşadığı değer kaybı ile birlikte Türk markalarının ürünlerinin döviz cinsinden ucuzlayacak olması, 2021 yılının ikinci ayıyla birlikte satış rakamlarında artış yaşanma ihtimalini güçlendirmektedir. Bu anlamda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliği ile hazırlanan 2021 yılı Ağustos ayı dış ticaret istatistikleri beklentileri destekleyen veriler içermektedir. Verilere göre 2021 yılının Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %51,9 oranında artarak 18 milyar 916 milyon dolara yükselmiştir. İhracatta 2021 yılının ilk 8 ayındaki artış, geçen yılın aynı dönemine göre %36,9 olarak gerçekleşmiş ve 140 milyar 195 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştır.
E-ihracat ile ilgili devlet politikasının anlaşılması açısından geçtiğimiz yıl dönemin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından paylaşılan veriler önemli bilgiler içermektedir. Eski Bakan Pekcan’ın açıklamalarına göre ETG’nin devreye alındığı 2020 yılının son 6 ayında Türkiye 108 milyar 71 milyon dolarlık ihracat yapmış ve bu rakamın %1,3’üne karşılık gelen 1 milyar 421 milyon dolarlık pay e-ihracattan gelmiştir. Dünyada bu oranın %4,4 olduğuna işaret eden Pekcan, bu alanda desteklerin süreceğinin sinyalini de vermiştir.
2019 ve 2023 yılları arasındaki dönemlere yönelik açıklanan 11. Kalkınma Planı, ihracatta hedeflenen artışı göstermesi açısından önemlidir. Bu rakamlar ihracat politikalarının belirlenmesi ve olası devlet desteklerinin şekillenmesi açısından da önemlidir. 11. Kalkınma Planı’na göre ülkemizin ihracat ile e-ihracat hedefleri ve beklentileri şu şekilde açıklanmıştır:
- 2019 ve 2023 yılları arasındaki dört yıllı süreçte, yıllık ortalama %6,2 oranında ihracat artışı istatistiğine ulaşılması ve 2023 yılında 226,6 milyar dolarlık ihracat rakamının yakalanması hedeflenmektedir.
- Bu rakamlar doğrultusunda AB ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve Ortadoğu’da yer alan ülkeler ile dış ticaret hacminin artırılması hedeflenmektedir.
- E-ihracat yapan firma sayısının artırılması hedeflenmekte ve bu hedef doğrultusunda e-ihracat yapan firmalara verilen ücretsiz eğitim ve doküman sayısının artırılması kararlaştırılmıştır.
E-İhracat Teşvikleri, Muafiyetleri ve Devlet Destekleri
E-İhracatın ülkeye döviz girdisi gibi önemli bir artısının bulunması, bu alanda hizmet veren firmaların devlet tarafından çeşitli desteklere hak kazanmasını sağlamıştır. Destek, teşvik ve muafiyetler çeşitli konularda verilmekte olup firmaların bu artılardan yararlanabilmesi için girişimci ve ileri girişimci eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. E-İhracat yapan işletmelere devlet tarafından verilen 10 teşvik, muafiyet ve destek şu şekildedir:
-
KDV Muafiyeti
E-İhracat satışları, oranı ne olursa olsun KDV’den muaftır.
-
E-İhracat Vergi Muafiyeti
E-İhracat yıllık gelirlerinin %50’si E-İhracat vergi muafiyetine dahildir.
-
Belge Desteği
Ruhsat, eğitim, sertifika ve izin gibi belgeler için %50 devlet desteği verilir.
-
Marka Tescil Desteği
Yurtdışı pazarlarda markalarını tescil ettirmek isteyen firmalar, patent hizmetleri ve tescil araştırma süreçlerinde devlet desteklerinden yararlanabilir.
-
Rapor Desteği
Değerlendirme, hukuki, mali raporlar ve pek çok rapor türü için %60 oranında devlet desteği verilmektedir.
-
Şirket Satın Alma Desteği
Yabancı şirket satın alımı yapacak firmalar, mali rapor ve hukuki süreçlerdeki giderleri için %75 devlet desteğinden yararlanabilir.
-
Pazar Araştırması Desteği
Satış hedeflenen ülkeye yönelik yapılacak Pazar araştırmalarında; seyahat ve konaklama masraflarının %70’i devlet desteği kapsamındadır.
-
Birim Desteği
Yurtdışında kurulacak birimler için %40 ile %50 arasında devlet desteği verilmektedir.
-
Reklam ve Tanıtım Desteği
Firmalarca yapılan reklam, tanırım ve pazarlama çalışmaları %60 oranında devlet desteğinden yararlanılarak yapılabilir.
-
Fuar Desteği
E-İhracat firmaları yurtdışında düzenlenen fuarlara katılmak istediklerinde %50 oranında devlet desteğinden yararlanabilirler.
Not: Bu yazıdaki fiyat/ücret, tarih, süre vb. diğer verilere dayalı bilgiler yazının yayınlandığı tarihte ilgili platform, kuruluş vb. web sitelerinden alınmıştır. Zamana bağlı değişiklik gösterebilir.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
E-İhracat Hakkında
E-İhracat yapmak için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Şahıs şirketi kurabilecek olan herkes, e-ihracat yolu ile yurtdışına ürün satışı gerçekleştirebilir.
E-İhracatın tüm avantajlarından ve vergi muafiyetlerinden yararlanılabilmesi için işletmeden tüketiciye (B2C) e-ticaret modeli tercih edilmektedir.
E-İhracat için Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB), maliye onaylı fatura ya da e-arşiv fatura, dolaylı temsil yetki belgesi ve ihracat bilgi formu gereklidir.
E-İhracat yapmak için e-ticaret sitesi kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. E-İhracat yapılabilen Amazon, Etsy, eBay, AliExpress, Wish ve Ozon gibi online pazaryerleri aracılığı ile e-ticaret sitesi olmadan e-ihracat yapılabilir.
E-İhracat ile yöresel ürünler, erkek ve kadın giyim ürünleri, takı, hediyelik eşya, oto aksesuar ve yedek parça, anne ve bebek ürünleri ile ev tekstili ürünleri en çok satan ürünler arasında yer alır.
ETGB dokümanları sadece e-posta üzerinden alınabilmektedir. Kargo şirketine talebinizi iletmeniz halinde ETGB’ye ait dokümanları e-mail adresiniz üzerinden alabilirsiniz.
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Dijital Cüzdan Kullanımı ile Müşteri Sadakati Artırma Yolları
Dijital cüzdan kullanımı, yeni nesil finans teknolojisinin getirdiği en büyük kolaylıklardan biridir. Kullanıcı
Mobil Cüzdanların E-Ticaret İşletmelerine Katkıları
Mobil cüzdan, e-ticaret işletmeleri için özel olarak üretilen en etkili dijital ödeme çözümleri arasında yer a
Sanal POS ile Gelişmiş Müşteri Kimlik Doğrulama Teknikleri
Dijital güvenlik ve kimlik yönetimi, modern ödeme sistemlerinin temel taşlarıdır ve e-ticaret güvenliğini sağla