Yurt Dışına Satış Yapmanın Püf Noktaları
E-ticaret sitenizi küresel bir işe dönüştürmek için göz önünde bulundurmanız gereken iki temel faktör vardır: İlki, bir işin küreselleşmesi için gerekenler, ikincisi ise bu küreselleşmenin e-ticaret özelinde getirdiği spesifik ihtiyaçlar…
Dünyaya açılmak, dijital ya da fiziksel tüm mağazalar için farklı engeller ve hesaba katılması gereken zorluklar içerir. Ancak her ikisinin de göz önünde bulundurması gereken bazı ortak öncüller söz konusudur. Bunlara hazır olmak ve bir stratejiye dayanarak hareket etmek başarı şansınızı artırır.
Yeni bir pazara girmeyi planlayan her firma/birey öncelikle ürün ve hizmetlerinin ihraç potansiyelini belirlemesi gerekir. Eğer ürünlerinizin söz konusu yeni pazarda satılacaklarını düşünüyorsanız, sıradaki adım pazarın dinamiklerini keşfetmektir. Bu dinamikler arasında rekabet şartları, ülkedeki tüketiciler alışveriş alışkanlıkları vb. birçok değişken göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca farklı ülkeler için, o ülkeye özel farklı teklifler, fiyatlandırmalar ve kampanyalar belirlemeniz tavsiye edilir. Yabancı bir pazarda tutunmak ve büyümek için kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyarsınız. Bu strateji ayrıca, yeni pazarda ihtiyaç duyacağınız kaynakların doğru planlanmasını da mümkün kılar ve beklenmedik sürprizlerin ortaya çıkma ihtimalini azaltır.
E-Ticaretinizi Yurt Dışına Açın
Buraya kadarki bölümde, yurt dışına açılmak isteyen her işin göz önünde bulundurması gereken ortak gereklilikleri inceledik. Şimdiyse dijital bir inisiyatifin anavatanı dışında başarıya ulaşması için uygulaması gereken stratejilere değineceğiz:
Farklı Ülkelere Farklı Pazarlama Stratejileri
Birden çok pazarda başarılı olan dijital işletmelerin başarısı, farklı ülkelere göre yerelleştirilmiş pazarlama stratejileridir. Her ülke kendi pazarlama planlamasını gerektirir. Veri tabanları, blog’lar, SEO çalışmaları ve sosyal ağlar gibi uzayıp giden gereklilikler listesi, tek bir ülke düşünülerek kurgulanmalıdır. Pazarlama stratejinizi bir ülke için ne kadar özelleştirirseniz, o ülkenin insanları e-ticaret sitenize o kadar yakın hissedeceklerdir. Müşteri temsilcinizin alacağı bildirimler ile de bu stratejileri geliştirmeye devam edebilirsiniz.
Yerel Bir İmaj İçin Yerel Bir Alan Adı
Satış yapmak istediğiniz her ülke için özel bir alan adı almak ve e-ticaret sitenizi bu yerel uzantı üzerinden sunmak, işinize yerel bir imaj kazandıracaktır. Öte yandan yerel alan adları, Google gibi arama motorları tarafından önceliklendirilir ve o ülkede yapılan arama sonuçlarında daha üst sıralarda listelenir.
Benzersiz ve Özelleştirilmiş İçerikler
Yerelleştirme çalışmalarınızı alan adıyla sınırlı bırakmayın ve e-ticaret sitenizde o ülkenin karakteristik özelliklerine ve gündem maddelerine göre özelleştirilmiş yerel dilde içerikler yayınlayın. Bu sayede markanız daha müşteri odaklı olacak ve internet kullanıcılarının dikkatini çekecektir.
Yerel İmaj İçin Yerel Dil
Uzantısı com.tr olan bir e-ticaret sitesinde bozuk, Google Translate ile çevrildiği her halinden belli olan metinler görmek satın alma kararınızı nasıl etkilerdi? Sitenizin hangi dilde olursa olsun kusursuz metinlere sahip olması ve müşterilere güven vermesi kritik önem taşır. Bu konuda profesyonellerle çalışmanız tavsiye edilir.
Yasal ve Finansal Farklılıklar
Ülkelerin yasaları ve finansal işleyişleri birbirinden farklılık gösterebilir. Pazara girmeden önce o ülkenin yasaları, finansal kuralları vb. dinamikleri araştırmalı ve ülkede iş yapmanız için gerekli olan şartlar ile satış yapmanızı kolaylaştıracak özellikleri saptamalısınız. Örneğin faaliyet gösterdiğiniz ve/veya hedeflediğiniz her ülkenin yerel para birimiyle ödeme kabul edebilmelisiniz.
Ülke Özelinde Ölçün ve Analiz Edin
E-ticaretinizi birden fazla ülkeye açtığınızda, hangi ülkede hangi stratejileri uygulayacağınızı belirlemek için analitik araçlardan faydalan malısınız. Ancak bu konuda da yerel yaklaşım göstermek bir hayli önemli. Hangi ülkede en yüksek kârlılığı yakaladığınız, neden bu ülkede bu kadar başarılı olduğunuz, hangi sayfanızın hangi ülkede en çok tıklandığı gibi soruların yanıtını almak, e-ticaretinizin hangi açılarını geliştirmek için yatırım yapmanız gerektiğine dair mantıklı çıkarımlar yapmanızı sağlar.
Yurt Dışı Satış ve Pazarlama Sorumluları
Yurt dışında yöneleceğiniz ülkelerin özellikleri ve yapıları hakkında bilgi sahibi, yabancı dili olan, pazar araştırması ve analizi yapma yeteneği olan pazarlama sorumlusu ve satış temsilcileri edinmeniz fark yaratabilecek faktörlerden. Bunları bölge satış sorumlusu veya ülke satış sorumlusu gibi ünvanlara ayırabilirsiniz. Böylece yurt dışı satış ve pazarlama sorumlunuz sadece belirlediğiniz alana odaklanabilir.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır?
Veri güvenliği standartları, online ödeme sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düny
Veri Şifreleme Nedir ve Ödeme Sistemlerinde Nasıl Kullanılır?
Dijital çağda veri güvenliği gittikçe önem kazanan konuların başında gelir. Özellikle finansal işlemlerde, ha
Ödeme Sistemlerinde ISO 27001 Uyumluluğu Nedir?
Günümüzde bilgi güvenliği her sektör için büyük öneme taşır. Ancak söz konusu ödeme sistemleri gibi hassas