E-Ticareti Dönüştüren Yeni Teknolojiler
E-ticaret sektörünün zirvesindeki küresel devler, teknolojinin gücünü kullanarak birbirlerine karşı avantaj sağlamaya çalışıyor. Statista’ya göre 2021 yılında 4,88 trilyon dolar gelir elde etmesi beklenen e-ticaret endüstrisini dönüştüren yeni teknolojilere birlikte bakalım.
Yaşadığımız dijital çağda teknoloji günlük yaşantılarımızın vazgeçilmez bir parçası konumunda. Bu da insanların seçeneklerini artırıyor ve davranışlarını değiştiriyor. E-ticaret de artık değişime ayak uydurmak zorunda olan köklü bir dijital konsepte dönüştü. Sektör, alışverişi zaman ve mekândan bağımsız hale getirmesiyle gerçekleştirdiği inovasyona yenilerini ekleyerek büyüyor.
Bu yıl e-ticaretin zirvesindeki rekabeti belirleyecek ve irili ufaklı tüm e-ticaret girişimlerinin yakından takip etmesi gereken teknolojiler şöyle sıralanıyor:
Sanal ve Artırılmış Gerçeklik
Sanal ve artırılmış gerçeklik, müşterilerin aklındaki birçok soru işaretini gidererek alışverişlerin tamamlanmasına hizmet ediyor. Başlıklar aracılığıyla deneyimlenen sanal gerçeklik, dijital arayüzleri sayesinde müşterilerin sanal mağazaları gezmelerine olanak tanıyor. Artırılmış gerçeklik ise dijital elementleri gerçek dünyaya taşıyor. Örneğin IKEA, mobil uygulaması aracılığıyla müşterilerin seçtikleri mobilyanın ya da eşyanın evlerinde nasıl duracağını daha satın almadan önce görmelerini sağlıyor.
Drone Teslimatları
Hızlı teslimat, e-ticaret sektörünün karşılık vermesi gereken en büyük taleplerin başında geliyor ve fiziksel mağazalarla karşılaştırıldığında çevrimiçi alışverişin tek dezavantajı olarak görülüyor. Günümüzde e-ticaret sektörü teslimatları hızlandırmak için aralarında insansız hava araçlarının (drone) da bulunduğu yenilikçi yöntemlere başvuruyor. Ancak bu araçların her ülkede farklı düzenlemelere tabi olmaları ve kolay uygulanamamaları, drone’la teslimat akımının hâlâ erken bir aşamada olduğunun göstergesi niteliğinde. Henüz şirketlerin çoğu drone’larla birkaç dakikada teslimat yapamıyor olsa da, sektörün büyük çoğunluğu aynı gün teslimat gerçekleştirebiliyor.
Görsel ve Sesli Aramalar
Müşteriler için en iyi ürün kataloğu aradıklarını bulabildikleridir. Bu nedenle arama sonuçlarının doğruluğu bir başarı kriteridir. Üstelik artık yalnızca yazılı değil, sesli aramalar da müşteriler tarafından kullanılıyor. 2020 yılında web’de yapılacak tüm aramaların yarısının akıllı telefonlar ve akıllı hoparlörle sesli olarak gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Görsel aramalar ise makine öğrenimi teknoloji sayesinde müşterinin tercihlerini anlamak için halihazırda kullanılıyor. Örneğin artık müşteriler aradıkları ürünü fotoğrafını arama motorlarına ya da pazar yerlerine yükleyerek bulabiliyorlar.
Sosyal Alışveriş
İnternet kullanıcıları müşteri kimlikleriyle sosyal ağlardalar ve erişilmeyi bekliyorlar. Dünya nüfusunun 3,4 milyar kadarı sosyal ağlarda aktif olarak yer alıyor. Sosyal ağlar, kampanyalar gibi satışı artıracak hamlelerin başlıca mecrasına dönüşmüş durumda. Öte yandan sosyal ağlardaki gelişmiş hedefleme araçları, spesifik ürünler için ince elenmiş kitlelere yönelik kampanyalar düzenlenmesini mümkün kılıyor.
Sohbet Botları
Sohbet botları, yapay zeka uygulamalarının modern ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya koyduğu bir çözüm olarak dikkat çekiyor. E-ticaret gibi müşterileriyle tüm etkileşimi dijital araçlar dolayısıyla gerçekleşen endüstriler için 7/24 sorular yanıtlayabilen ve ziyaretçileri doğru yönlendirebilen botlar, yorulmak bilmedikleri gibi hatasız programlandıklarında insandan daha az hata yapıyorlar.
Akıllı Hoparlörler
Google ve Amazon gibi web devlerinin geliştirdiği akıllı hoparlörler, kullanıcılara birçok konuda rehberlik ve danışmanlık yapan yapay zeka destekli dijital asistanlara sahipler. Bu asistanlar, kullanıcı tercihlerinden topladıkları verilerle kullanıcısına yeni ürünler önermekten, satın almayı tek bir onayla kendiliğinden tamamlayabilmeye kadar geniş yelpazede kabiliyetlere sahipler. Doğal dil işleme teknolojisi, yapay zeka ile insan arasındaki etkileşimlerin tıpkı iki insan arasında gerçekleşen diyaloglara benzemesini sağlıyor.
PAYTR Ürünlerini Keşfedin:
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen BaÅŸvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çaÄŸda, iÅŸletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığÄ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k