Logo Logo

Etsy Komisyon Oranları Ne Kadar?

İçindekiler
25.09.2022 - 15 dk Okuma Süresi

Etsy komisyon oranları sabit olan bir platformdur. Bu sayede yüksek masraflara katlanmadan satışlarınızı yurt dışına taşıyabilirsiniz. Etsy genellikle kendi ürünlerini üreten ve tasarımları, farklı bir üretici eliyle hayat bulan kişilere yöneliktir. Bu sayede özellikle Türkiye’de ürünlerinizle yeterince ilgili bir hedef kitleye sahip değilseniz ya da satışlarınızı yurt dışına da taşımak istiyorsanız Etsy’yi tercih edebilirsiniz. Etsy komisyon oranları yönüyle avantajlı bir platform olduğu gibi size farklı fırsatlar da sunar. 

Etsy normal online alışveriş sitelerinden farklı olarak daha kısıtlı bir ürün grubunun satışını gerçekleştirir. 2005 yılında kurulan platformun amacı kendi ürünlerini üreten kişileri daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamaktır. Platformda ayrıca kişisel tasarımlar ve retro ürünler de yer alır. 

Türkiye’deki Etsy satıcıları için platformun tek dezavantajı Türkçe dil desteğinin olmaması olarak düşünülebilir. Ancak Etsy’nin satış süreci ile ilgili tüm detayları ayrıntılı bir biçimde anlatması, basit bir çeviri programı kullanılarak tüm adımların kolayca tamamlanmasına imkân verir. Böylece platformdan mağazanızı kolayca açabilir ve satışlarınıza başlayabilirsiniz. 

Etsy Komisyonu Nedir?

Etsy komisyonu, platformdaki mağazanızdan satış yaptıkça ödediğiniz ve ürün başına alınan bir ücrettir. Bu ücret, Etsy’nin sizin satışlarınızdan aldığı pay olarak değerlendirilebilir. Bu pay, Etsy’de diğer online pazar yerlerinden biraz daha farklı bir biçimde şekillenir. Platformda sadece ürün satışlarından komisyon alınmaz. Aynı zamanda listeleme, ödeme işlem, site dışı reklam ve işlem ücreti gibi kalemler de vardır. 

Etsy komisyonları birçok farklı platforma göre daha sabit tutarlardadır. Her ürüne göre ayrı hesaplama yapmanıza gerek kalmaz. Bu sayede Etsy’de ne satarsanız satın kârlılığınız yüksek olur. Platformda satmak için uygun ürünleriniz varsa ihracata başlamak için Etsy ideal bir platformdur. Komisyon avantajlarından yararlanmak için hemen mağaza açılış işlemlerini gerçekleştirebilir ve satışlara başlayabilirsiniz. 

Etsy Ne Kadar Komisyon Alıyor?

Etsy’nin aldığı komisyon miktarı ücret türüne göre değişiklik gösterir. Etsy’de komisyon türleri listeleme, işlem ücreti, ödeme işlem ücreti ve site dışı reklam olarak sıralanabilir. 

Komisyon TürüÜcret
ListelemeÜrün başına 0.20 Dolar 
İşlem Ücreti%5
Ödeme işlem ücreti%6,5+3 TL
Site Dışı Reklam%15

Etsy’de listeleme ücreti ürün başına 0.20 Dolar şeklinde uygulanır. Ürün başına alınan işlem ücreti %5; ödeme işlem ücreti %6,5+3 TL ve site dışı reklam %15 olarak uygulanır. Her eklediğiniz ürün başına ödemeniz gereken tutar 0,20 Dolar şeklindedir. Listeleme ücretleri, ürünlerin satışı devam ettiği sürece alınır. Listeleme süresi ise 4 aydır. Dört ayda bir liste yenilenir. 

%5 olan işlem ücreti ise ürünün satış tutarından alınır. Her satış başına %5’lik bir kesinti yapılır. Bunun yanı sıra standart ödeme olarak %6,5+3 TL alınır. Platformun aylık ücreti yoktur. Site dışı reklam ücreti ise %15’tir. Bu ücret sadece yapılan satış başına ödenir. 

Etsy Komisyonu Nasıl Tahsil Edilir?

Etsy komisyonları tahsil edildikten sonra alıcılardan gelen ödemeler hesabınıza aktarılır. Satış tutarı üzerinden alınmayan ücretler ise kredi kartınız üzerinden tahsil edilir. Bu sayede sizin ödemeleri takip etmenize ve vakit kaybetmenize gerek kalmaz. Etsy’de satış yapmak için sadece mağazanızla ilgilenmeniz yeterlidir. Ödeme ve komisyon kesintileri tamamen otomatik olarak gerçekleştirilerek ay sonunda size fatura edilir. 

Etsy komisyonlarının yanı sıra ek ücret ödeyerek plus paketine üye olabilirsiniz. Bu paket kapsamında aylık 185.30 TL ücret ödeyerek farklı araçlardan yararlanabilirsiniz. Size sunulan fiyat seçenekleri dolar kuruna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Etsy Komisyon İndirimleri Yapar mı?

Etsy komisyon indirimleri yaparak satıcıların farklı avantajlardan yararlanmasını sağlar. Bunun için size farklı krediler tanımlanır. Listeleme ve reklam kredileri sayesinde ücretsiz olarak ürünlerinizi ön plana çıkarabilir ve tanıtımlarını gerçekleştirebilirsiniz. Etsy’nin size verdiği kredi tutarı 15’dir. Bu sayede ürünlerinizi listelemek için 15 kredi kullanabilir ve daha uzun süre listeleme yapabilirsiniz. Aynı zamanda reklam kredisi de kazanarak daha geniş kitlelere ürünlerinizi tanıtabilirsiniz.

Etsy’de Satıcı Masrafları Nelerdir?

Etsy’de satıcı masrafları belirli kalemlerle sınırlıdır. Bir mağazaya katılmak ve bir mağaza açmak ücretsizdir. Üç temel satış ücreti vardır. Bunlar; listeleme ücreti, işlem ücreti ve ödeme işlem ücreti şeklindedir. Ayrıca site dışı reklamlardan gelen satışlar için bir reklam ücreti vardır.

Etsy’de bir liste yayınlamak yaklaşık 3,71 TL’ye mal olur. Bir liste, dört ay veya ürün satılana kadar yayınlanmaya devam eder. Bir ürün satıldığında, satış fiyatından (belirlemiş olduğunuz kargo fiyatı dâhil) %6,5 işlem ücreti alınır. Etsy Payments üzerinden ödeme kabul etmeniz durumunda bir ürün satıldığında %6,5 + 3,00 TL ödeme işlem ücreti alınır.

Listeleme ücretleri 0,20 ABD Doları üzerinden faturalandırılır, bu nedenle bankanızın para birimi ABD Doları değilse tutar döviz kurundaki değişikliklere göre değişebilir. Ödeme işlem ücreti bankanın ülkesine göre de değişebilir.

Site dışı reklamlardan yaptığınız tüm satışlarda bir reklam ücreti ödersiniz. Etsy mağazanızı açtığınızda, Etsy’nin reklam hizmetlerine katılmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.

Etsy Kârlılık Oranı Nasıl Hesaplanır?

Etsy kârlılık oranı, masraflar düşüldükten sonra Etsy’den size kalan kazançtır. Kazancınızın yüksek olması için fiyat belirleme noktasında dikkatli olmanız gerekir. Komisyon masraflarını ve kargo ücretini fiyata ekleyerek kârlılığınızı artırabilirsiniz. Bu aşamada fiyatın normal standartların çok üzerinde olmamasına dikkat etmelisiniz.

Etsy’de Hangi Ürünleri Satabilirim?

Etsy’de satabileceğiniz ürünler arasında el yapımı, vintage ve zanaat malzemeleri vardır. Vintage malzemeler en az 20 yıllık olmalıdır. El yapımı malzemeler sizin tarafınızdan üretilmiş ya da tasarlanmış olabilir. Aynı zamanda ekibinizden biri tarafından tasarlanmış bir ürünü de Etsy’de satabilirsiniz. Bu durumu Etsy mağaza açılışı sırasında belirtmeniz gerekir. 

Platformda el yapımı ürünlerin tasarımında ve yapımında kullanılan malzemeleri de satabilirsiniz. Düğme, kutu, ip gibi ara malzemeleri satarak yeni tasarımların hayat bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Etsy’de Satışı Yasak Olan Ürünler Var mıdır?

Etsy’de satışı yasak olan ürünlerden bahsetmek mümkündür. Bu ürünler arasında alkol ve uyuşturucu niteliği taşıyanlar ilk sırada yer alır. Hayvanlardan elde edilen ürünler, insan parçaları, silah ve benzeri ürünler, yasa dışı ve suça teşvik eden ürünler; platform üzerinden satılamaz. Yetişkinlerin kullanımı için tasarlanan +18 kategorisinde yer alan ürünlerin de Etsy’de satışı yasaktır.

Etsy’de Ürün Kategorileri Nelerdir?

Etsy’de ürün kategorileri oldukça çeşitlidir. Ana kategorilerin yanı sıra alt kategorilerin de oldukça çeşitli olması sayesinde alıcılar aradıkları her ne ise ona kolay bir şekilde ulaşır. Etsy’deki ana kategoriler şunlardır:

  • Takı ve aksesuarlar
  • Giyim ve ayakkabı
  • Ev ve yaşam
  • Parti malzemeleri
  • Oyuncak ve eğlence malzemeleri
  • Sanat ve koleksiyon
  • Zanaat malzemeleri ve araçları
  • Nostaljik 

Bu kategorilere uygun olan ürünlerinizi sabit Etsy komisyon oranları ile satabilir ve kazancınızı artırabilirsiniz. Birbirinden özgün ürünleri buluşturan Etsy sayesinde diğer online pazar yerlerinde kaybolup giden ürünlerinizi, ciddi alıcılarla buluşturabilirsiniz.

Etsy İle Hangi Ülkelere Satış Yapabilirim?

Etsy ile satış yapabileceğiniz ülkelerin sayısı bir hayli fazladır. Dünyanın pek çok ülkesine Etsy aracılığıyla satışlarınızı yapabilirsiniz. Platformda bulunan satıcıların pek çoğu ABD’dedir. ABD kökenli bir şirket olan Etsy Türkiye’den de çok sayıda satıcı ile çalışır.

Etsy’de Satıcı Olmanın Avantajları

Etsy satıcı olmanın avantajlarının başında platformun sizi yaşadığınız her sorunda desteklemesi gelir. Alıcılarla yaşadığınız en ufak sorunlarda satıcı koruması devreye girer. Alıcılardan kaynaklanan sorunlar söz konusu olması halinde Etsy sizin haklarınızı her zaman korur. 

Etsy’de satıcı olmanın önemli avantajlarından biri de benzersiz ürünlerin satıldığı bir platform olmasıdır. Bu platforma gelen alıcının amacı her zaman özgün ürünler ya da nostaljik parçalar satın almak olur. Bu nedenle Etsy’nin benzersiz bir müşteri portföyü olduğu söylenebilir. 

Etsy düşük komisyon ücretleri sayesinde ihracata yeni başlayacak olanlar açısından avantaj sağlar. Böylece çok yüksek maliyetlere katlanmadan yurt dışındaki alıcılara ulaşabilirsiniz. Alıcıların sizin hakkınızda yapacakları olumlu yorumlar daha fazla alıcıya ulaşmanızı kolay hale getirir.

Etsy’de Satıcı Olmanın Dezavantajları

Etsy’de satıcı olmanın dezavantajları marka bilinirliğini artırmak isteyenler için söz konusu olabilir. Etsy’nin popülaritesi altında kalan markanızın bilinirliğini sağlamak biraz zor olabilir. Bunun yanı sıra komisyon ve diğer masraflar da bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir. 

Türkçe dil desteğinin olmaması da bu noktada bir sorun olarak değerlendirilebilir. Özellikle internet kullanımı konusunda yeterince bilgi sahibi olmayanlar, İngilizce olarak verilen mağaza açma talimatlarını yerine getirmekte zorlanabilir. 

Ürün açıklamalarını Türkçe yükleyememek sizin için sorun olabilir. Bu nedenle mağaza açılışı safhasında yabancı dil bilgisi olan birinden destek almanız gerekir. Aksi takdirde hatalı birtakım işlemler yapabilirsiniz. 

Etsy’de Nasıl Mağaza Açabilirim?

Etsy’de mağaza açmak için Etsy.com’da gösterilen adımları takip etmek gerekir. Ana sayfada yer alan “Sell on Etsy” kısmından işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu kısımda üyelik başvuru formu yer alır. Bu formu doldurduktan sonra size birtakım sorular sorulur. Bu sorular sizin nasıl ürünler sattığınızı anlamaya yöneliktir. Bu sorulara doğru cevap vererek doğru hedef kitleye daha kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz. İlk etapta size sorulan soru Etsy’de neden satış yapmak istediğinizdir. 

https://www.paytr.com/blog/etsy-satis-rehberi-4177

İlk defa satış yapmak, ilk defa online satış yapmak ya da platformu keşfetmek gibi amaçlarla Etsy’de mağaza açabilirsiniz. Sonraki aşamada ise ne satacağınıza karar vererek mağaza kurulumunu tamamlayabilirsiniz. Mağaza açılış aşamasında desteğe ihtiyacınız olursa Etsy ekibinden yardım isteyebilirsiniz. 

Mağaza açılış aşamasında sizden ürün görsellerini yüklemeniz de istenir. Tüm görseller mümkün mertebe model üzerinde gösterilmeli, doğal bir ortamda çekilmelidir. Etsy, size ait olmayan ve başka bir yerden alıntı olan görselleri kullanmanıza izin vermez. Resimlerin yanı sıra uzunluğu 5-15 saniye arasında olan ürün tanıtım videolarını da mağazanıza ekleyebilirsiniz. Videolu ürünler daha çok satılmakta ve alıcıların daha kolay bir şekilde ilgisini çekmektedir. 

Mağaza açılışı sırasında dil seçimini doğru yapmalısınız. Belirli bir bölgedeki alıcılara ulaşmak istiyorsanız o bölgedeki alıcıların dilini kullanarak detayları yazabilirsiniz. Farklı ülkelerden alıcılara hitap edecekseniz ortak bir dil olan İngilizceyi kullanmalısınız. 

Etsy’de Ödeme Alma Yöntemleri Nelerdir?

Etsy’de ödeme alma yöntemleri PayPal, çek ya da havale şeklinde olabilir. Aynı zamanda Etsy Payments da tercih edebileceğiniz ödeme yöntemlerinden biridir. Genellikle PayPal en çok tercih edilen ödeme yöntemi olsa da bu yöntemin Türkiye’de olmaması sizin için bir dezavantajdır. Yapmanız gereken Etsy Payments üzerinden ödeme almaktır. Alıcılar farklı para birimleri üzerinden ödeme yapsa da hesabınıza para seçtiğiniz para birimi üzerinden aktarılır. 

Şirketi Olmayanlar Etsy’de Mağaza Açabilir mi?

Şirketi olmayanlar da Etsy üzerinden satışlarını yapabilir. Esnaf muafiyeti belgeniz varsa siz de Etsy’de bir mağaza açabilirsiniz. Evinde ürettikleri ürünleri satanlar esnaf muafiyeti kapsamında değerlendirilir. Siz de evinizde el işi yapıyor ya da farklı ürünler üretiyorsanız esnaf muafiyeti hakkından yararlanmak için vergi dairesine başvurabilirsiniz. Bunun için yanınızda personel çalıştırmamanız ve kazancınızın belirli bir tutar ile sınırlı olması gerekir.

Etsy; evinde makrome çantalar yapan, kumaş boyayan ya da kanaviçe işleyen kadınların ürünlerine farklı ülkelerden alıcı bulmalarını sağlar. Evde kendi kendinize üretim yapıp yakın çevrenize satış yaparken bir anda dünyanın farklı ülkelerinden sipariş alabilirsiniz. Etsy ile tanışanlar bu sayede işlerini büyütmüş ve kendi atölyelerini kurarak daha fazla ürün ortaya çıkarmıştır. Siz de bu satıcılardan biri olabilirsiniz.

Etsy Güvenilir Bir Platform mudur?

Etsy’nin güvenilirliği konusunda herhangi bir endişe taşımanıza gerek yoktur. 2005 yılından bu yana milyonlarca alıcıya ürün teslimatı gerçekleştiren ve çok sayıda satıcıyla çalışan Etsy dünyada en çok bilinen platformlardandır. Farklı ülkelerden birçok alıcıya ve satıcıya hitap eden platform sayesinde ihracata başlamak daha kolay hale gelir. 

Etsy’de Daha Fazla Karlılık için Satış Stratejileri Nelerdir?

Etsy’de daha çok satış yapmanın yollarını araştıranların tercih edebileceği pek çok alternatif vardır. Farklı yöntemlerden yararlanarak mağazanızın satışını ciddi manada artırabilirsiniz. SEO çalışması yapmak bu aşamada ilk tercih edebileceğiniz yöntemdir. SEO çalışmaları sayesinde ürünlerinizle ilgilenen kişilere daha kolay şekilde ulaşabilirsiniz.

SEO çalışmaları kapsamında yapmanız gereken ürün isimlerini ve ürün açıklamalarını anahtar kelime içerecek şekilde düzenlemektir. Bu sayede spesifik bir ürün arayışında olan kişileri kolayca mağazanıza çekebilirsiniz. 

Reklam vererek de satışlarınızı artırma şansınız vardır. Mağazanız için vereceğiniz reklamlar sayesinde sizi hiç bilmeyen Etsy kullanıcılarına ulaşabilirsiniz. Sosyal medyayı etkin kullanarak da daha çok kişiye mağazanızı tanıtmanız mümkündür. Sosyal medya hesaplarınızda mağaza linklerinizi paylaşabilirsiniz. Farklı dillerdeki kullanıcılara hitap eden sosyal medya hesapları açarak, daha geniş bir kesimi mağazanıza yönlendirme şansınız olur.   

Etsy’de satışlarınızı artırmak için dikkat etmeniz gereken önemli detaylardan biri de mağazanızı düzenlemektir. Mağazanızda yer alan ürünleri en iyi şekilde alıcılara tanıtmalısınız. Bunun için kaliteli görseller kullanmanız ve ürün açıklamalarını detaylandırmanız gerekir. Detaylı ürün açıklamaları sayesinde kullanıcılar ürünü daha yakından tanır ve satın alma eğilimi artar. 

Etsy’de Satış Yapmam İçin E-Ticaret Sitemin Olmasına Gerek Var mı?

Etsy’de satış yapmak için bir e-ticaret sitenizin olmasına gerek yoktur. Ancak bir e-ticaret sitesine sahip olmak, her zaman daha geniş bir kullanıcı portföyüne ulaşmanıza yardımcı olur. Sadece sizin ürünlerinizle ilgilenen, markanızı bilen ve güvenen bir kitle sayesinde kurumsal bir kimlik kazanmanız kolaylaşır. 

Hem Etsy mağazasına hem de e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Bu sayede e-ticaret sitenizden mağazanıza yönlendirme yapabilirsiniz. Aynı zamanda e-ticaret sitenizde de özgürce satışlarınızı gerçekleştirerek farklı kanallardan müşterilerinize ulaşabilirsiniz. 

E-Ticaret Sitelerinde Güvenli Ödeme İçin PayTR

E-ticaret sitelerinde güvenli ödeme için PayTR kullanma şansınız vardır. PayTR e-ticaret sitenizden ödemeleri sorunsuz şekilde almanıza yardımcı olur. Birçok farklı bankanın entegrasyon programlarını kullanmak yerine tek bir sistem üzerinden ödemelerinizi takip edebilirsiniz. Etsy komisyon oranları ve benzeri maliyetler sizin için yüksekse kendi e-ticaret siteniz üzerinden satış yapabilir; ödemelerinizi PayTR ile alabilirsiniz. 

Etsy komisyon oranları listeleme başına 0,20 Dolar şeklindedir. Aynı zamanda ödeme işlem ücreti %6,5+3 TL’dir.

Etsy’de el yapımı ya da nostaljik ürünleri ve zanaat malzemelerini satabilirsiniz.

Etsy ile dünyanın pek çok ülkesine satış yapmak mümkün.

Etsy ödemeleri ay sonlarında hesabına aktarılır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir