Logo Logo

Etsy’de Nasıl Satış Yapılır? Etsy Mağaza Açma Rehberi

İçindekiler
08.09.2022 - 25 dk Okuma Süresi

Etsy’de satış yapmak, yurt dışındaki potansiyel müşteri adaylarına ulaşmak ve yeni pazarlara açılmak açısından son derece avantajlıdır. Özellikle kendi ürettikleri ürünleri ve tasarımları satmak isteyenler, bu platformda yer almalıdır. Etsy’de döviz üzerinden kazanç sağlayarak ciddi bir ciro elde edebilirsiniz. Etsy’de satış yapmak için gereken işlemler, Türkiye’de bulunan mevcut pazar yerleri ile aynı mantıkla gerçekleştirilir.

Platformun Türkçe dil desteğinin olmaması, bu aşamada dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Fakat üyelik aşamasında çok iyi İngilizce bilmenize gerek yok. Online çeviri araçları yardımıyla üyelik adımlarınızı tamamlayabilirsiniz. 

Etsy Nedir?

Etsy, uluslararası online pazar yeri olarak hizmet veren bir Amerikan firmasıdır. Firmanın kuruluş tarihi 2005’tir. Firma, satış kategorileri arasında el yapımı ürünler, kişiye özel tasarımlar, nostaljik parçalar ağırlıktadır. Aynı zamanda satışa sunulacak ürünlerin Etsy standartlarını taşıması da gerekir. 

Etsy, bir fuar alanı mantığıyla işler. Bu alanda herkesin bir listesi vardır. Bu listeleri yayınlamak için satıcılar, Etsy’ye belirli bir ücret öder. Aynı zamanda platformda satış başına komisyon da alınır. Satıcıların Etsy’ye yapması gereken ödemelere ilişkin faturalar, ay sonlarında iletilir. 

Etsy sitesinde bulunan ürün sayısı 120 milyonun üzerindedir. Bunun yanı sıra 7 milyonun üzerinde satıcı da platformdaki faaliyetlerini sürdürmektedir. Oldukça büyük ve avantajlı bir platform olan Etsy’de farklı ürünler için mağaza açabilirsiniz. Özel ilgi alanlarına hitap eden ve Türkiye’de alıcı bulmakta zorlandığınız ürünler bu platform için idealdir. Aynı zamanda platformun kurallarına uygun olan farklı ürünleri de satabilirsiniz. 

Etsy’de Nasıl Mağaza Açılır?

Etsy’de mağaza açmak için belirli adımları takip etmeniz gerekir. Mağaza açılış süreci Türkiye’deki online pazar yerlerine benzerlik gösterir. Kimlik ve şirket bilgilerinize ilişkin bilgilerin girilmesi ve ardından ürün özelliklerinin, görsellerinin sisteme yüklenmesi ile süreç büyük oranda tamamlanır. Kargo seçimleri ve ödeme yöntemleri de başvuru aşamasında belirlenmesi gereken detaylardır. 

Satıcı Kayıt Ekranına Giriş Yapın

Satıcı kayıt ekranına giriş yapmak için etsy.com adresine girdiğinizde ana sayfanın alt kısmında yer alan “Sell on Etsy” alanına ulaşmalısınız. 

“Sell on Etsy”, Etsy’de satış yap anlamına gelen bir ifadedir. Bu ifadeye tıklayarak gelen ekranda üyelik başvurusu giriş kısmına ulaşabilirsiniz.

Üyelik Başvuru Formunu Doldurun

Üyelik başvuru formunu doldurmak için gelen ekranda yer alan “Get Started” seçeneğine tıklamalısınız. 

“Get Started” linkine tıkladığınızda karşınıza “Sign in to continue” şeklinde bir alan çıkar. Burada devam etmek için giriş yapmanız istenmektedir. 

Etsy’de bir üyelik kaydı oluşturmak için mail adresinizi girerek “Continue” linkine tıklayabilir ya da Gmail, Facebook ve Apple hesabınızla devam edebilirsiniz. Gmail, Apple ya da Facebook hesaplarınızla giriş yaparak hızlı bir şekilde sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz. Mail adresinizle giriş yaptıktan sonra tekrar “Get Started” yazan yere tıklayarak yönlendirmeleri takip edebilirsiniz. 

Soruları Cevaplayın

Soruları cevaplayarak kayıt işlemine devam edebilirsiniz. Etsy sizi ve işinizi daha yakından tanımak için bazı sorular sorar. “Skip the question” yazan kısma tıklayarak yanıtlamak istemediğiniz soruları geçebilirsiniz. Fakat platformun sizi doğru hedef kitleye ulaştırması için tüm soruları yanıtlamanızda fayda vardır.

İlk gelen sorular işinizle alakalıdır. “What brings you to Etsy” neden Etsy’de satış yapmak istediğinizi sorgulayan bir sorudur. Seçenekler ise sırasıyla şu manalara gelir:

  • İlk defa satış yapacağım.
  • Bir işim var fakat online olarak ilk defa satış yapacağım.
  • Online satış ağımı genişletmek için Etsy’de satış yapmak istiyorum. 
  • Ben platformu keşfetmek için buradayım. 
  • Etsy’den Yardım Alın

Etsy’den yardım almak başvuru sürecinde işinizi kolaylaştırır. Yukarıdaki soruyu cevapladıktan sonra size farklı başlıklar altında yardım kaynakları gösterilir. Bu kaynakların üzerine tıklayarak ilgili süreç hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

Görselde yer alan kutucukların üzerini işaretleyerek hangi konularda yardım almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Size sunulan yardım konuları şunlardır:

  • Ne satacağınıza karar verme(Deciding what to sell)
  • Mağaza adlandırma ve markalaşma(Shop naming-branding)
  • Online satış(Selling online)
  • Ürün fotoğrafları(Taking photos of items)
  • Aramada keşfedilme(Getting discovered in search)
  • Paketleme ve kargolama(Packing&shipping)
  • Ürün fiyatlandırması(Pricing items)
  • Ücret ve ödemeler(Understanding finances&fees)
  • Mevcut ürün listelerini Etsy’ye taşımak(moving existing listings to etsy)
  • Yeni kitlelere pazarlama(Marketing to new audiences)
  • Uluslararası satış(Selling internationally)

Bu konulardan hangisi hakkında yardıma ihtiyacınız varsa Etsy size mağaza oluşturma sürecinde gerekli desteği sunar. 

Mağazanızı Oluşturmaya Başlayın

Mağazanızı oluşturmaya başlamak için ilk etapta dil, para birimi ve ülke seçimi yapmalısınız. Dil seçimi sonradan değiştirilemeyeceği için önemlidir. Dil seçimini, Türkçe ya da farklı bir dilde yapabilirsiniz. Burada önemli olan ürünlerinizi kimlere satmak istediğinizdir. Eğer farklı ülkelerde birçok insana ürünlerinizi satmayı planlıyorsanız uluslararası geçerli bir dil olan İngilizceyi seçebilirsiniz. 

Hedefiniz tek bir ülkedeki alıcılara ulaşmaksa o ülkenin dilini seçebilirsiniz. Tabii burada sizin hangi dili bildiğiniz ve ürünlerinizi o dilde tanıtabilmeniz de önem kazanır. Bu nedenle dil seçeneğinde en doğru kararı vermeniz için detaylıca düşünmenizde yarar vardır. 

İkinci seçmeniz gereken ülkenizdir. Satışlarınızı hangi ülkeden gerçekleştirecekseniz ona göre seçim yapmalısınız. Son olarak da para birimi tercih edin. Para birimini Türk lirası olacak şekilde belirleme şansınız vardır. Tüm alıcılar sizin sunduğunuz fiyatı kendi ülkesinin para birimine çevrilmiş şekilde görür. Seçimlerinizi yaptıktan sonra “Save and Continue” kısmına tıklayarak devam edebilirsiniz. 

Mağaza Adını Belirleyin

Mağaza adını belirleme işlemi ilk başta taslak olarak yapılır. Bu nedenle ilerleyen süreçte farklı bir isim kullanmak istediğinizde değişiklik yapabilirsiniz.

“Name your shop” kısmından mağaza adınızı oluşturabilirsiniz. Mağaza adınız 4 ila 20 karakter arasında olmalı, Türkçe ve özel karakter içermemelidir. Yani ş, ü, ğ gibi Türkçe harfleri mağaza isminizde kullanmamanız gerekir. 

Ürün Fotoğraflarınızı Yükleyin

Ürün fotoğraflarınızı yükleme aşamasına mağazanıza isim verdikten sonra geçebilirsiniz. Tek tek ürün girişi yapacaksanız bu adımda tüm ürünlerinizi girebilirsiniz. Ürünlerinize ilişkin girdiğiniz bilgileri sonradan değiştirme şansınız da vardır. 

Yukarıda gösterilen kısımdan ürününüze ait fotoğrafları girebilirsiniz. Tek ürün için en fazla on adet fotoğraf ekleyebilirsiniz. Etsy’nin fotoğraf çekimi yaparken sizden beklentileri şu şekildedir:

  • Çekimlerinizi flaşsız ve doğal ışıkta yapın.
  • Ölçek için ortak bir nesne ekleyin.
  • Ürünleri model üzerinde göstermeye çalışın.
  • Arka planda doğallıktan yana olun. 
  • Ürünün farklı varyantlarına ilişkin görsellerle alıcıların seçim yapmasını kolaylaştırın. 

Hangi fotoğraflarınızı yükleyeceğinize karar verdikten sonra “Add a photo” kısmından ekleyebilirsiniz. 

Ürün Videolarınızı Yükleyin

Ürün videolarını yükleme işlemini fotoğraflarınızı yükledikten sonra gerçekleştirebilirsiniz. Videolar en kısa 5; en fazla 15 saniye sürmelidir. Etsy sessiz bir şekilde ürün videolarınızı yüklemenize imkân verir. Bu nedenle ürününüzü etkileyici bir şekilde gösteren videoları tercih etmelisiniz. 

Tüketiciler, video ile tanıtılan ürünleri satın almaya daha fazla eğilim gösterir. Bu nedenle satışlarınızı artırmak için videoları kullanmalısınız. 

Ürün Detaylarını Girin

Ürün detaylarını girmek için size bir form verilir. Bu formda “Title” olarak belirtilen kısım ürün adıdır. Ürün adını anahtar kelime içerecek şekilde girmeniz, alıcılara ulaşmanızı kolaylaştırır. Örneğin makrome çanta satıyorsanız “Askılı makrome kadın çantası” gibi detaylı bir isim girebilirsiniz. 

“About this listing” kısmında size ürünü kimin, ne zaman yaptığı sorulur. Aynı zamanda bitmiş ve son kullanıcıya sunulan bir ürün olup olmadığı da önemlidir.  “What is it” kısmından bu soruyu cevaplayabilirsiniz. “Who made it?” yani ürünü kim yaptı kısmında size üç seçenek sunulur:

  • I did(ben yaptım)
  • A member of my shop(işletmemim herhangi bir üyesi yaptı.)
  • Another company or person (Başka bir firma ya da kişi yaptı.)

Yukarıdaki seçenekler arasından ürününüz için uygun olanı tercih edebilirsiniz. “What is it?” sorusuna verebileceğiniz iki cevap vardır. Bunlardan ilki “A finished product” yani bitmiş bir üründür. Diğeri ise “A supply or tool to make things” yani bir şeyler yapmak için kullanılan aracı ürünlerdir.

Category” seçeneğine geldiğinizde ise ürünün yer aldığı kategoriyi seçmelisiniz. “Renewal options” eklediğiniz ürünün yenilenmesi ile ilgili size sunulan seçeneklerdir. Ürün bittiğinde ya da en az dört ay listelendikten sonra yayından kaldırılır. Bunu önlemek için otomatik ya da manuel yenileme seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Otomatik yenileme karşılığında sizden ücret talep edilir. 

Type” seçeneğinden ürünün çeşidini tercih etmeniz gerekir. Burada “Physical” yani fiziksel ve “Digital” seçeneği size sunulur. Dijital nitelik taşıyan ürünlerde bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. 

Description” kısmında ürününüzle ilgili detaylı bir açıklama yazabilirsiniz. Bu sayede alıcılar ürününüzü daha net bir şekilde tanıyabilir. Aynı zamanda akıllarına takılan sorulara da açıklamalarınız sayesinde kolayca yanıt bulabilirler. 

“Section” alanı ürünlerinizi farklı kategorilere bölmenizi sağlar. Bu bölümden kolyeler, küpeler, yüzükler gibi farklı gruplar oluşturabilirsiniz. Böylece alıcının aradığı ürünü bulması çok daha kolay hale gelir. Bu kısımdan bir sınıflandırma yapmak, tamamen opsiyonel bir seçenektir. 

“Tags” kısmından yine alıcıların işini kolaylaştıracak ve ürünlerinizi niteleyen etiketler kullanabilirsiniz. Bu kısım da opsiyoneldir. Fakat satışlarınızı artırmak için bu alanları düzenlemenizde fayda vardır. 

“Materials” alanı ürünün bileşenleri ve hangi malzemelerden yapıldığını ifade etmek için kullanabileceğiniz yine opsiyonel bir seçenektir. 

Ürünlerinizi Fiyatlandırın

Ürünlerinizi fiyatlandırma aşamasında farklı maliyetleri göz önünde bulundurmalı ve ona göre uygun bir tutar belirlemelisiniz. Aynı zamanda kâr payı da koyarak fiyata son şeklini vermeniz gerekir. Yurt dışı alıcılara yurt içine sunduğunuzdan daha yüksek bir fiyat vermeniz, taşıma giderlerinin maliyetini çıkarabilmeniz açısından önemlidir. 

Price” alanından sizin için uygun olan fiyatı belirleyebilirsiniz. “Domestic & global pricing” alanından ise yurt içi ve dışı için ayrı fiyat belirleyebilirsiniz. Malzeme, işçilik ve diğer işletme giderlerini fiyat hesaplama sürecine dâhil edebilirsiniz. Ücretsiz gönderim seçeneğiniz varsa karlılık oranlarında bir değişim olmaması için bunu da fiyata eklemelisiniz. 

Quantity” seçeneği ürün miktarını ifade eder. Buradan söz konusu üründen elinizde kaç tane olduğunu yazmanız gerekir. Birden fazla miktar için bu liste, tükenene kadar otomatik olarak yenilenir. Her seferinde 0,20 ABD doları tutarında bir listeleme ücreti ödersiniz.

SKU (Stok Tutma Birimi)” numaraları, envanterinizi takip etmenin ve stokta ne olduğunu hızlı bir şekilde tanımlamanın yoludur. Ayrıca Etsy mağazanızdaki ürünlerinizi hızlı bir şekilde bulmak için de SKU kullanabilirsiniz. Bu kısım alıcılar tarafından görünmez. Opsiyonel olan bu seçeneği kullanarak mağazanızı yönetme sürecini daha kolay hale getirebilirsiniz. SKU’larınızı sayı, harf veya her ikisini bir arada kullanarak oluşturabilirsiniz. 

Ürünlerinizin Varyantlarını ve Kişiselleştirme Bilgilerini Girin

Ürünlerinizin varyantlarını ya da kişiselleştirme bilgilerini girmek için aşağıda verilen alanı kullanabilirsiniz. Aşağıdaki alanda beden, renk gibi farklı alternatifler ekleyebilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar kendilerine en uygun seçeneği tercih eder. “Add variations” kısmından ürünün renk, beden alternatifleri gibi bilgileri girebilirsiniz. 

“Personalization” kısmından kişiselleştirilmiş ürünleriniz için istediğiniz bilgileri yazabilirsiniz. Örneğin isim baskılı kolye satıyorsanız bu kısımdan alıcının adını öğrenebilirsiniz. 

Kargo Bilgilerini Girin

Kargo bilgilerini girme aşamasında önemli olan alıcılarda gerçekçi beklentiler oluşturmaktır. Bu nedenle Etsy’de satış yapmak istediğinizde teslimat süreleri gibi bilgileri gerçekçi bir şekilde vermelisiniz. 

“Shipping” kısmından alıcıya ürünü ne kadar sürede hazırlayacağınızı bildirmeniz gerekir. “Processing Time” alanında size farklı süre seçenekleri sunulur. 1 ila 7 gün arasında değişen seçenekler arasından seçim yapabilir ya da kendiniz bir süre aralığı belirleyebilirsiniz. 

Yukarıda verilen ekrandan hem Türkiye hem de diğer ülkeler için ayrı ayrı firma ve kargo ücreti belirleyebilirsiniz. Kargo firmanızla anlaşmanıza göre alıcılara bir günde teslim, ekonomik gibi farklı gönderim seçenekleri de sunabilirsiniz. 

Destination” seçeneğinden domestic ya da international alanını tercih ederek avantajlı kargo seçeneklerine ilişkin bilgileri girebilirsiniz. Son aşamada “Save as shipping profile” kısmına tıklayarak sonraki ürün eklemelerinde de bu kargo avantajını kolayca ekleyebilirsiniz. Bu ekranda son aşamada yer alan kargo işlemlerini de tamamladıktan sonra “Save and Continue” seçeneğine tıklamalısınız. 

Ödemeleri Nasıl Alacağınızı Belirleyin

Ödemelerinizi nasıl alacağınızı belirlemek için ürünlerinizi ekledikten sonra tercihlerinizi ayarlamanız gerekir. Seçenekleriniz arasında; PayPal, çek veya havale, Etsy Payments yer alır. Etsy Payments, alıcılara siparişleri için birçok ödeme seçeneği sunar ve tüm ödemeleri Etsy Payment hesabınızda birleştirir. PayPal, Türkiye’de kullanılmadığı için bu yöntemi kullanarak ödeme almanız mümkün değildir. 

How you’ll get paid” bölümünde Etsy Payments ile ödeme seçeneğini tercih ettikten sonra banka hesap ve ikametgâh bilgilerini girmeniz gerekir. Yapılan tüm ödemeler, Etsy Payments aracılığıyla hesabınıza aktarılır. 

Etsy’nin Sizden Nasıl Tahsilat Yapacağını Belirleyin

Etsy’nin sizden tahsilat yapması için kredi kartı bilgilerinizi “Set Up Billing” aşamasında girmeniz gerekir. Komisyon, yenileme gibi ücretler kredi kartınızdan tahsil edilerek faturalandırılır. Bu aşamayı da tamamladıktan sonra “Open Your Shop” seçeneği ile mağazanızı açık konuma getirebilirsiniz. 

Etsy’de Nasıl Satış Yapılır?

Etsy’den satış yapmak için mağaza açılış adımlarını tamamladıktan sonra kendinize uygun şekilde düzenlemeler yapabilirsiniz. Platform size çeşitli özelleştirmeler yapmanız için geniş bir alan sunar. Satışlarınıza başlamadan önce bu alanı düzenleyerek daha ilgi çekici bir yapıya kavuşturabilirsiniz. Mağazanız için bir hakkımızda alanı oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra logonuzu mağazanıza ekleyebilirsiniz. İstediğiniz değişiklikleri yapmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Your shop, shop settings alanına ulaştıktan sonra “Click on your header image”; bu kısımdan logo, banner ekleyebilirsiniz.
  • Your shop ardından edit shop ve son olarak “About” kısmından hakkımızda yazısı oluşturabilirsiniz.
  • Your shop ardından edit shop ve “Policies” kısmından mağaza politikalarınızı oluşturabilirsiniz.
  • Your shop, shop settings ardından “Info&appearance ve message to buyers” alanından alıcılara satış sonrası mesaj gönderebilirsiniz.

Satış sonrası mesaj, müşterilerinize hoş bir jest yapmanızı sağlar. Bu düzenlemelerin hepsi sizin müşteri odaklı bir satıcı olduğunuzu göstermenize yardımcı olur. 

Etsy’de Toplu Ürün Yükleme Özelliği Var mıdır?

Etsy’de toplu ürün yükleme özelliği yoktur. Fakat daha önce yüklediğiniz ürünler üzerinden kopya oluşturarak yeni ürünün özelliklerini, fotoğraflarını, videoları girebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken “Shop Manager/Listing” kısmından daha önce eklediğiniz ürünün üzerindeki ayar sembolünden “Manage/copy “ seçeneğine tıklamaktır. “Copy” seçeneğine girdiğinizde karşınıza ürüne ilişkin bilgiler çıkar. Bu bilgileri yeni ürününüze uygun olacak şekilde değiştirebilirsiniz. 

Etsy’de Nasıl Satış Analizlerine Nasıl Bakılır?

Etsy’de satış yapmak için artık alıcıların ürünlerinize ulaşmasını beklemelisiniz. Bu bekleme sürecinde boş durmamalı; satış rakamlarını ve sayfa görüntülemelerinizi kontrol etmelisiniz. Etsy sayfanıza ilişkin istatistikleri, Shop Manager- “Stats” sekmesinden görebilirsiniz. Stats sekmesinden son bir gün, son bir hafta gibi farklı aralıklarla sorgulama yapabilirsiniz. Bu sorgulama sonucuna göre elde edeceğiniz veriler şu şekildedir:

  • Sayfanıza gelen ziyaretçi sayısı(Visits)
  • Orders(Sipariş sayısı)
  • Ziyaretlerin siparişe dönüşüm oranı(Conversion rate)
  • Elde edilen kazanç(Revenue)

Etsy Güvenilir mi?

Etsy güvenilirlik yönünden herhangi bir problem yaşatmayacak bir platformdur. Yıllardır milyonlarca alıcı ve satıcı tarafından kullanılan platformda gönül rahatlığıyla satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Etsy’de Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Etsy’de satış yapmanın avantajları, ürünlerinizi dünyanın her yerine ulaştırmaktır. Bunun yanı sıra güvenilir bir platform olan Etsy’de her şey son derece net ve açıktır. Ürünlerinizi platforma son derece rahat bir şekilde yükleyebilir ve satışlarınıza başlayabilirsiniz. 

Etsy’de satış yapmanın avantajları şunlardır:

  • Marka Bilinirliği: 

Dünya’nın en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Etsy’de satış yapmak, marka bilinirliğinize uluslararası çapta katkı sağlar.

  • Döviz Kazanma:

Yurt dışına satış yaptığınız için döviz cinsinden oldukça karlı satış yapabilirsiniz.

  • Müşteri Kitlesini Arttırma:

Sadece ulusal alanda değil Dünya genelinde satış ağına girmek, Esty’nin hizmet verdiği ülkelerdeki insanların da potansiyel müşteri kitlenize dahil olmasını sağlar.

  • Pazarlama Avantajları:

Etsy üzerinden satış yapmak, pazarlama maliyetlerinizi düşürür. Etsy’nin marka bilinirliği ve pazarlama gücü, doğrudan markanıza destek sağlar.

Etsy’den Ödemeler Nasıl Alınır?

Etsy’de ödemeler, Etsy Payments aracılığıyla alınır. Müşterileriniz sizin belirlediğiniz tutarları kendi para birimleri ile öder. Onların yaptıkları ödemeler ise Easy Payments aracılığıyla hesabınıza aktarılır. 

Etsy’de Satış Stratejisi Nasıl Olmalı?

Etsy’de satış stratejisi, müşteri memnuniyeti odaklı olmalıdır. Mağaza düzeniniz, ürünlerinizin özellikleri ve görselleri her zaman alıcıların dikkatini kolayca çekebilmelidir. Bu nedenle detaylı bir hazırlık sürecinden sonra Etsy mağazanızı açmanızda fayda vardır. 

Etsy Komisyon Oranları Nedir?

Etsy komisyon oranları işlem türüne göre değişiklik gösterir. Platform tarafından sizden listeleme ücreti alınır. Aynı zamanda satış başına belirli bir komisyon ödersiniz. Bunun yanı sıra platformun sizden standart olarak talep ettiği bir ücret vardır. Reklam yayınları sayesinde ürün satmanız halinde de Etsy tarafından komisyon alınır.

Komisyon TürüÜcret
ListelemeÜrün başına 0.20 Dolar 
İşlem Ücreti%5
Ödeme işlem ücreti%6,5+3 TL
Site Dışı Reklam%15

Yukarıdaki tabloda Etsy mağazanız için ödeyeceğiniz ücretler yer alır. Bu ücretleri de göz önünde bulundurarak ürün fiyatlandırması yapmanızda fayda vardır. 

ETSY’DE SATIŞLARI ARTIRMANIN YOLLARI NELERDİR?

Etsy’de satışları artırma yolları arasında çok fazla alternatif vardır. Her şeyin başında mağazanızın kullanıcıların beğenisini kazanacak yapıda olması önemlidir. Aynı zamanda ürün görsel, video ve açıklamalarının kalitesi de satış rakamlarınızı artırmanız anlamında ciddi fayda sağlar. 

  • SEO Çalışmaları Yapmak

SEO, e-ticarette yüksek satış rakamları elde etmek isteyenler için vazgeçilemeyecek bir yöntemdir. Bu yöntemi Etsy için de kullanabilirsiniz. Ürünlerinizin adlarında, açıklamalarında anahtar kelimeler kullanmak, SEO anlamında yapabileceklerinizin başında yer alır. Bu anahtar kelimeleri Google Ads, Keywords Tool, SEMRush gibi araçları kullanarak bulabilirsiniz. 

Etsy için SEO çalışmalarının önemli bir ayağı da alıcı mantığıyla düşünmektir. Siz alıcı olsanız hangi kelimelerle bir ürünü arardınız? Bu konuda doğru tahminler yürüterek anahtar kelimeleri çeşitlendirmekte fayda vardır. Örneğin, çanta satışı yapılan bir mağazada; omuz askılı, postacı ya da yandan takılan çanta gibi anahtar kelimeler türetilebilir. 

Mağazanızın sayfasına backlink vererek de SEO çalışmalarına katkıda bulunabilirsiniz. Kendi e-ticaret sitenizden ya da hedef kitleniz tarafından ziyaret edilen farklı sayfalardan Etsy mağazanıza backlink verebilirsiniz. 

  • Reklam Vermek

Reklam vermek Etsy’deki satışlarınızı artırmak için etkili yöntemlerden biridir. Bunun için Google’ı kullanabileceğiniz gibi Etsy üzerinden de reklam verme şansınız vardır. 

Etsy’de reklam vermek için ilk önce “Shop Manager” kısmında sol tarafta açılan listeye ulaşmanız gerekir. Ardından bu kısımda yer alan “Marketing” sekmesine tıklamalısınız. Son olarak “Etsy Ads” seçeneğine tıkladığınızda reklam alanına ulaşırsınız. 

Gelen ekranda sizden günlük reklam bütçesi girmeniz istenir. Günlük olarak kullanabileceğiniz bütçe, en az 1 en fazla 50 dolardır. Bütçenizi belirledikten sonra “Start Advertising” yazan yere tıklayarak reklamınızı yayınlamaya başlayabilirsiniz. 

Aynı alandan reklam istatistiklerini de takip etme şansınız vardır. İstatistik sonuçlarına göre size görüntüleme, tıklanma ve reklamdan gelen sipariş sayıları gösterilir. Alt kısımda reklamlarınızı yönetmeniz için iki seçenek yer alır. Bunlar:

  1. Manage your budget, reklam bütçenizi buradan azaltabilir ya da artırabilirsiniz.
  2. Manage advertised listings, reklam verdiğiniz listelerde değişiklik yapabilirsiniz.
  • Sosyal Medyayı Kullanmak

Sosyal medyayı kullanmak, e-ticaretin olmazsa olmazlarından biridir. Sosyal medya hesaplarınızda Etsy mağaza linklerinizi paylaşmak ya da doğrudan ürün sayfa linklerini vermek, ciddi anlamda geri dönüşüm elde etmenizi sağlayabilir. Bunun yanı sıra influencer hesapları ile iş birliği yaparak da ürünlerinizin tanıtılmasını sağlayabilirsiniz. 

SIK SORULAN SORULAR

Etsy’den Ödemeler Nasıl Alınır?
Etsy’den ödemeler Etsy Payments aracılığıyla banka hesabınıza aktarılır. 

Etsy’de şirket kurmadan satış yapılır mı?
Etsy’den şirket kurmadan satış yapmanız mümkündür. Bunun için esnaf muafiyeti hakkına sahip olmanız gerekir. 

Etsy’de en çok ne satılır?
Etsy’de en çok satılan ürünlerin başında kıyafetler gelir. Özellikle farklı tarzlarda ve özel tasarım ürünler kendisine bu platformda rahatlıkla alıcı bulur. 

Etsy vergi levhası istiyor mu?
Etsy vergi levhası istemez. 

İnternetten satış yapabileceğim diğer pazaryerleri nelerdir?
İnternetten satış yapabileceğiniz pek çok pazar yeri vardır. Bunlar:

Etsy’de sorun yaşadığımda nereye başvurmalıyım?
Etsy’de sorun yaşadığınızda https://help.etsy.com/hc/en-us/requests/new adresinden farklı yardım konularını okuyabilirsiniz. 

Etsy’de hangi kargo firmaları ile çalışabilirim?
Etsy Türkiye satışları için PTT, MNG ve Yurt İçi gibi farklı firmalarla çalışabilirsiniz. Yurt dışı için PTT, Fedex, UPS gibi seçenekleriniz vardır. 

Etsy Mağazamı Kapatabilir mi?
Etsy mağaza kapatma gibi sorunlarla karşılaşmanız mümkündür. Bu sorun farklı nedenlerden dolayı yaşanabilir. En sık yapılan hataların başında ödeme bilgilerinin size ait olmaması gelir. Etsy ‘ye yapacağınız ödemeler için sadece kendinize ya da firmanıza ait kredi kartlarını kullanmalısınız.

Üretim sürecinde başka kimse dâhil değilmiş gibi mağazanızı açmanıza rağmen farklı iş ortaklarınızın olması da mağazanızın kapanmasına yol açar. Bu nedenle en baştan iş ortaklarınızı belirtmenizde fayda vardır. 

Yanlış kategorilerde sergilenen ürünler de bir kapanma gerekçesi olabilir. Ürün ağacını en mantıklı şekilde oluşturarak bu sorunu çözebilirsiniz. Birbirinden farklı dükkânlarda aynı ürünleri sergilemeniz, mağazanızın satış yapamamasına yol açar. Etsy tamamen size ya da ekibinize ait özgün ürünlerin satışını gerçekleştiren bir platform olduğu için farklı sayfalarda aynı ürünlerin satışına sıcak bakmaz.

Etsy’nin bilgisi dışında site kullanıcılarına reklam ve tanıtım içerikli mesajlar göndermeniz, mağazanızın kapatılmasına sebebiyet verir. Bu nedenle böyle eylemlerde bulunmamaya özen göstermelisiniz.  

Etsy’de Index Sorunu Yaşadığımda Ne Yapmalıyım?
Etsy’de index sorunu sık karşılaşılan problemlerin başında gelir. Ürünleri yüklemenize ve gerekli tüm alanları doldurmanıza rağmen aramalarda görünmeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ilk önce ürünle ilgili size verilen tüm boşlukları doldurduğunuzdan emin olmalısınız. Aynı zamanda ödeme için paylaştığınız kredi kartı, hesap numarası gibi bilgileri de kontrol etmelisiniz. Hesaplarınızın blokeli ya da kapalı olması da index sorununa yol açabilir.

Ürün görsellerinin orijinal olması ve aynı zamanda Etsy kurallarına uygun olması da önemlidir. Soruna çözüm bulamadığınız takdirde https://help.etsy.com/hc/en-us/requests/new?segment=selling&ticket_form_id=360000108008#issue_missing_listing adresinden platform yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz. 

Etsy’de Hangi Ürünlerin Satışı Yasaktır?
Etsy’de satışı yasak olan ürünler şu şekilde listelenebilir:

  • Alkol ve uyuşturucu içeren ürünler
  • Hayvansal ürünler ve insan vücudu parçaları
  • Silah vb. patlayıcılar
  • Nefrete yönelik teşvik edici ürünler
  • Yasa dışı ve yasa dışılığı teşvik eden ürünler
  • Uluslararası alanda satışa müsaade edilmeyen ürünler
  • Yetişkinlere yönelik tasarlanan +18 ürünler
  • Şiddete teşvik eden ürünler

Yukarıda listelenen ürünlerin Etsy üzerinden satılmasına izin verilmez. Bu tarz ürünleri mağazanıza yüklediğiniz takdirde mağazanız kapatılır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için  Etsy’de satış yapmak isteyen kişiler, ilk önce platformun kurallarını net bir şekilde öğrenmelidir. 

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir