Evde İyi Vakit Geçirme Rehberi 1
Koronavirüs ile #evdekal, İyi Vakit Geçirmek İçin Rehberimizi Oku
Koronavirüs salgını sebebiyle birçok kişi #evdekal etiketiyle birbirini sosyal mesafe kurallarına uymaya ve toplum sağlığını korumaya katkıda bulunmaya davet ediyor. Biz de evde kalanlar için iyi vakit geçirme rehberi ile yapabileceğiniz farklı şeyleri bir araya getirdik.
Rehberimizin bu bölümünde online ortamda evimize getirebileceğimiz kültür-sanat etkinliklerinden bahsetmek istiyoruz.
Hayatınızda kültür-sanat ağırlığını artırın
COVID-19 ile eve kapananlar aktivite konusunda çeşitlilik arıyorlar. Uzmanlar farklı aktivitelerin iyi hissetmeye ve dolaylı yoldan bağışıklık sistemine de katkı sağlayacağını belirtiyorlar.
Etrafınızda kitap okuyamamaktan, dizi izleyememekten, sinemaya gidememekten dolayı şikayetçi birileri illâ vardır. Belki siz de iş yoğunluğu, hayat koşturmacası derken bu durumdaydınız. Artık bahaneniz kalmadı. İster klasikleri okuyun, ister IMDB’nin ilk 250 listesindeki filmlerden (https://www.imdb.com/chart/top/) eksikleri tamamlayın.
Kültür sanat sosyallik gerektirir, aktivite işidir diyorsanız, o konuda da #evdekal döneminin bir avantajı var. Türkiye’deki ve dünyadaki birçok müze koleksiyonlarını açıyor, tiyatrolar oyunlarını, operalar performanslarını, festivaller filmleri internetten ücretsiz yayınlıyor, sanatçılar mini konserler düzenliyor.
İncelenebilecek siteler:
- Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu (http://niluferkentiyatrosu.com/), yetişkin ve çocuk oyunlarını ücretsiz yayınlıyor.
- Lüleburgaz’daki Türkiye’nin tek çocuk kukla tiyatrosu Uçaneller Kuklaevi (https://www.youtube.com/channel/UCc1O8r4qgUU7maBI5-Cl9CA) oyunlarını YouTube üzerinden yayınlamaya başladı.
- Google Arts & Culture (https://artsandculture.google.com/) ile dünya genelinde 500’den fazla müze ve galeriyi online gezebilirsiniz. Aralarında Pera Müzesi (https://artsandculture.google.com/partner/pera-museum) ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ndeki koleksiyonlar da var.
- İstanbul Modern (http://www.istanbulmodern.org/), koleksiyon ve sergilerinin bir kısmını dijital ortama taşıdı.
- Yapı Kredi (http://yapikredisanalmuze.com/) de koleksiyonlarını internette sanal müze başlığıyla yayınlıyor.
- Şehir Tiyatroları (https://kultursanat.istanbul/) da bir çocuk ve bir yetişkin oyununu online gösteriyor.
- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TRT 2’de kültür ve sanat etkinlikleri gerçekleştireceklerini açıkladı. 24 Mart’tan itibaren 6 hafta boyunca her Salı akşamı tiyatro oyunları, her Cuma akşamı senfoni ve opera konserleri canlı olarak yayınlanacak. Cumartesi akşamları ise Troya, Aida ve La Boheme gibi dünyaca ünlü operalar TRT 2’den izlenebilecek.
- İş Sanat, aralarında arşivden konser ve sergi görüntülerinin bulunduğu “Evde İş Sanat” adlı yeni bir Instagram serisine başladı.
- Filmmor (https://twitter.com/Filmmor_) ve Documentarist (https://twitter.com/documentar_ist) her gün yeni bir film yayınlıyor.
- Amsterdam Belgesel Film Festivali (IDFA) arşivindeki 300 filmi erişime açtı.
- New York Metropolitan Operası (https://www.metopera.org/) da her gün geçmiş performanslarından birini yayınlama kararı aldı.
- Dünyanın en önemli üniversite yayınlarından Cambridge Üniversitesi Yayınları, bünyesindeki 700 kitabı mayıs sonuna dek erişime açtı.
- Sesli kitap platformu Audible, yüzlerce çocuk hikayesini ücretsiz yayınlıyor (maalesef Türkçe kitap yok ama İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca gibi dillerde kitaplar mevcut).
- Can Yayınları’nın öykü uygulaması Trendeki Yabancı (https://trendekiyabanci.com/), 30 gün boyunca ücretsiz erişime açıldıç Bugüne kadar çıkan tüm sayılara ve Klasikler serisinden seçilen bazı eserlere ulaşmak mümkün.
- TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik, Bilim Genç, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik adlı popüler bilim dergilerine https://services.tubitak.gov.tr/edergi/user/index.jsp linkinden ücretsiz erişebilirsiniz.
- Çocuklara yönelik kitapları ücretsiz erişime açan bir diğer arşiv de TUDEM Yayınları (https://tudem.com/tudem-yaninda/)’nın.
- Arşivinde pek çok nitelikli podcast ve sesli kitap bulunan sesli kitap uygulaması Storytel (https://www.storytel.com/tr/tr/), daha önce 14 gün olan ücretsiz deneme süresini 30 güne çıkardı.
- Dünyanın en geniş dijital kütüphanesi Scribd (https://www.scribd.com/readfree), binlerce e-kitap, dergi ve sesli kitaptan oluşan tüm arşivini bir aylık ücretsiz erişime açtı.
- Can Yayınları tarafından çıkarılan aylık spor dergisi Socrates (https://dukkan.socratesdergi.com/products/dijital-abonelik), tüm sayılarını bir ay boyunca ücretsiz erişime açtı. (Ücretsiz abonelik için sepette “SOCRATESYANINDA” kodunu girmeniz gerekiyor.)
- İthaki Yayınları (https://twitter.com/ithakiyayinlari), her gün editörlerin seçtiği yerli ve yabancı iki öyküyü çevrimiçi yayınlıyor.
- ABD’de bulunan Guggenheim Müzesi (https://archive.org/details/guggenheimmuseum), çok sayıda monograf, katalog ve sanat kitaplarının bulunduğu koleksiyonunu 2012’den bu yana dijital arşive taşıyor.
Evde İyi Vakit Geçirme Rehberi yazı serimizin devamı için takipte kalın!
🏠#EvdeKal
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır?
Veri güvenliği standartları, online ödeme sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düny
Veri Şifreleme Nedir ve Ödeme Sistemlerinde Nasıl Kullanılır?
Dijital çağda veri güvenliği gittikçe önem kazanan konuların başında gelir. Özellikle finansal işlemlerde, ha
Ödeme Sistemlerinde ISO 27001 Uyumluluğu Nedir?
Günümüzde bilgi güvenliği her sektör için büyük öneme taşır. Ancak söz konusu ödeme sistemleri gibi hassas