Logo Logo

Genç Girişimci Desteği Rehberi

İçindekiler
22.11.2022 - 21 dk Okuma Süresi

Genç girişimci desteği rehberi, genç yaşta iş hayatına atılmak isteyenler için yol göstericidir. Gençler, okullarını ilk bitirdikleri dönemde yeterli sermayeleri ve deneyimleri olmadığı için iş bulmakta ve kurmakta zorlanmaktadır. Bu rehberde böyle durumlarda gençler için yol gösterici nitelikte olabilecek öneriler bulunmakta. Rehber içerisinde genç girişimciler için başta yaş sınırı olan destekler olmak üzere, sigorta ve vergi destekleri, e-ticaret ve ileri gelişimci destekleri ile alakalı tüm sorularınıza cevap olabilecek nitelikte bilgiler mevcut. https://pixabay.com/tr/photos/giri%c5%9fimci-ba%c5%9flamak-adam-planlama-593358/

KOSGEB vb. kuruluşların verdiği destekler ve devlet tarafından genç girişimcilere sağlanan kolaylıklar; gençlere ciddi anlamda faydalı olmaktadır. Yeni bir iş kurmak isteyen ve bunun için yeterli bilgi ve becerisi olan kişiler, genç girişimci desteği rehberi sayesinde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini öğrenebilir. Bu sayede kişiler hem kendi işlerini kurabilir hem de bu yolda daha emin adımlarla ilerleyebilirler. 

Genç Girişimci Kime Denir?

Genç girişimci; fikir, proje, fizibilite gibi safhalarını tamamladığı bir iş için gerekli girişimleri başlatan kişidir. Burada genç, tek başına ya da bir ekip kurarak hareket edebilir. Aynı zamanda danışmanlık alarak ilerlemeyi tercih edenler de olabilir. Genç girişimciler; yeni bir ürün üretimi, hizmet sunumu gibi farklı işlerle piyasaya girebilir. Bu noktada herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak tercih ettikleri alanın kendi bilgi ve becerilerine uygun olması, uzun vadede sektörde tutunabilmeleri için gereklidir.

Genç girişimcinin yaş aralığı genellikle 18-30 olarak değerlendirilir. Ancak farklı kurumlar desteklerini ve teşviklerini sunarken farklı yaş aralıkları belirleyebilir. Çoğu zaman kriter, belirli bir tarihten önce doğmak şeklinde belirtilir. Ayrıca verilen desteklerde kriter olarak mezun olunan bölüm de sayılabilir. İşletme gibi bölümlerden mezun olanlar genellikle girişimcilik projelerine daha yoğun ilgi gösterirler. 

Genç girişimcilik desteklerinden yararlanmak için iyi düşünülmeli ve gerekli ön çalışma yapılarak bunun ardından desteğe başvurulmalıdır. Bu sayede destek alındıktan sonraki dönem için planlı ve doğru ilerlemek mümkün olabilir.  

Nasıl Girişimci Olunur?

Girişimci olmak için bazı detaylara dikkat etmek ve sağlam adımlarla ilerlemek gerekir. Her şeyin başında aklınızdaki fikrin ve projenin uygulanabilirliğine dikkat etmelisiniz. Olmayacak bir iş, tutmayacak bir fikir sermayenizi boşa harcamanıza sebebiyet verebilir. 

Sağlam adımlarla hareket etmek, güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmeyi de gerektirir. Olası riskler de bu noktada önemli bir detaydır. Piyasanın durumu, rakip analizi, risklerin değerlendirilmesi, maliyetin doğru hesaplanması gibi ayrıntılar üzerinde uzun süre çalışmanız gerekir. Bu aşamada profesyonel danışmanlık da alabilirsiniz. Daha önce bu işi yapan ve başarılı olan kişilerle de birebir görüşme gerçekleştirebilirsiniz. 

İşi kuracağınız bölgenin yapısı da bir diğer dikkat etmeniz gereken noktadır. Özellikle belirli bir bölgeye yönelik hizmet ya da ürün sunacaksanız o bölge hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız. Sürdürülebilirliği de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bazı işler belirli bir dönem popüler hale gelse de sonraki süreçte güncelliğini yitirebilir. Bu nedenle her zaman size kazanç sağlayacak bir yatırıma yönelmeli ya da yatırımlarınızı belirli bir döneme uygun olacak şekilde planlamalısınız. 

Girişimcilik, yeni bir iş atılımı olsa da tecrübe de gerektirir. Hiç bilmediğiniz bir sektör ya da iş, sizin için zorlayıcı olabilir. Bir işte herhangi bir tecrübeniz olmasa da tecrübesi olan biriyle yola çıkmanız daha faydalı olabilir. 

Desteklerle beraber sermayenin doğru yerlere kanalize edilmesi, kazancınızı artırmanız açısından son derece önemlidir. Alacağınız makineler, yazılımlar ve diğer donanımlar için belirli bir harcama planlaması yapabilirsiniz. Aynı zamanda hatalı yatırımlardan kaçınmak için ilk önce detaylı bir araştırma yapmanızda fayda vardır. 

Son olarak dikkat etmeniz gereken nokta ise farklı alternatiflere sahip olmaktır. İşinize her ne kadar fazla güvenseniz de daima B ve C planımıızn olması gerekir. Zarar etmeniz ya da farklı risklerin ortaya çıkması halinde ne yapacağınıza, nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermelisiniz. 

Girişimcilik Yapılacak Ticaret Alanı Nasıl Bulunur?

Girişimcilik yapılacak ticaret alanı tavsiyeleri arasında çok fazla seçenek vardır. Ancak bunlardan hangisinin size uygun olduğunu bulmak biraz zor olabilir. Belirli bir alanda yeteneğiniz varsa ona yönelerek firmanızı kurabilirsiniz. Örneğin; resim, takı tasarımı, heykel gibi farklı sanatlara merakınız varsa kendi ürettiğiniz ürünlerin satışını yapabilirsiniz. 

Kendi özel yeteneklerinizi kullanarak ürettiğiniz ürünleri, dilerseniz Etsy üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. Etsy; el yapımı, retro gibi farklı kategorilerde yer alan ürünlerin satışa sunulduğu bir sitedir. Üstelik bu sitede satış yapmak için şirket kurmanıza da gerek yoktur. Bu sayede deneme amaçlı Etsy’de satış yapabilir; başarılı olmanız durumunda şirketinizi kurarak daha profesyonel satış yapabilirsiniz. 

Popülaritesi yüksek ürünler ve hizmetler ya da uzun vadede popülaritesi artacak olanlar da girişimcilere ciddi gelir getirebilir. Sağlık turizmi son yılların en popüler hizmetlerinden biridir. Türkiye’de sunulan sağlık hizmetlerine yurt dışından da yoğun bir talep olması ve özel hastanelerin, kliniklerin sayısının her geçen gün artması, sektörü girişimciler için cazip kılmaktadır.

Kişiye özel ürün tasarımları da size uygun bir alan olabilir. Üzerinde fotoğraf baskısı yer alan tişörtler, yastıklar ya da isim baskılı kalemler son yıllarda hediye olarak sıklıkla tercih edilir. Üstelik bu işi yapmak için tek ihtiyacınız olan uygun özelliklere sahip bir baskı makinesidir. Bu sayede başlangıç aşamasında çok fazla maliyete katlanmadan girişimciliğe başlayabilirsiniz.

E-Ticaret

E-ticaret, tüm dünyada son yıllarda artan bir büyüme eğilimindedir. 2020 yılında yaşanan pandemi sonrasında internetten satışa soğuk bakan firmalar bile e-ticarete girmiştir. En ücra köşedeki yerel firmaların bile online pazar yerlerinde bir mağazasına rastlamak mümkündür. Siz de ürettiğiniz ya da tedarikçiden temin ettiğiniz ürünleri online pazar yerlerinde, kendi e-ticaret sitenizde satabilirsiniz. 

E-ticarete başlamak için de son derece bilinçli hareket etmek gerekir. Online alışveriş sitelerinde en çok satılan ürünlerin araştırılması, rakip analizi gibi konularda doğru adımların atılması son derece önemlidir. 

Uygulama, Yazılım ve Oyun Geliştirme

Dijitalleşen dünyada yapılabilecek en iyi işlerden biri uygulama, oyun ve yazılım geliştirmedir. Ancak bu işlerin her biri uzun süreli eğitim ve beceri gerektirir. Üniversitede ya da çeşitli kurslar aracılığıyla bu işin eğitimini alan kişiler, pratikte de yeterince iyi olmaları halinde bu işten ciddi bir gelir elde edebilirler. Özellikle mobil uygulamalar, her sektörde ihtiyaç duyulan bir hizmettir. Oyunlar ise boş vakitleri değerlendirmek için kişilerin telefonlarına ve PC’lerine yüklediği yazılımlardır.

Ürün Geliştirme

Ürün geliştirme, daha önce piyasada olmayan ve tasarımı size ait olan bir ürünü piyasaya sunmaktır. Bu tür durumlarda tanıtıma önem vermek gerekir. Henüz bilinmeyen ve tanınmayan bir ürünü birçok aşamadan sonra piyasaya sunmanız gerekir. Bu aşamalardan ilki konseptin belirlenmesidir. Bunun ardından endüstriyel ve mekanik tasarım yapılır. Diğer aşamalar ise analiz, prototip, test, imalat ve üretimdir. 

Popüler Ürünlerin Satışı

Popüler ürünlerin satışı girişimcilerin en çok başvurduğu yollardan biridir. Bazı ürünlerin belirli bir dönemde popülerliği artabilir. Pandemi döneminde renk renk, çeşit çeşit maskelerin çıkması; temizlik ve hijyen ürünlerinin satışının artması buna iyi bir örnektir. Bu nedenle en büyük tekstil firmaları bile maske satışına başlamıştır. 

Popüler ürünlerin yanı sıra popüler hizmetlere de yönelme şansınız vardır. Kurye, yemek dağıtımı gibi hizmetlerin son yıllarda popülerliğini artırması, firmaları bu sektörlere yönlendirmiştir. Siz de popüler kategorideki girişim alternatiflerini değerlendirerek kendinize uygun seçeneği bulabilirsiniz. 

Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama, firmaların çok fazla ihtiyaç duyduğu bir hizmettir. Dijital pazarlama kapsamına reklam, sosyal medya, web tasarım gibi farklı birçok iş girer. Doğru ekibi kurduğunuz takdirde dijital pazarlama ajansınızı kurabilir ve büyük firmalarla çalışarak kazancınızı artırabilirsiniz. 

Türkiye’de Genç Girişimcilere Verilen Destekler Nelerdir?

Türkiye’de genç girişimci destekleri anlamında farklı seçeneklerden yararlanma şansınız vardır. Çoğu gencin bir girişim fikri olsa da bunu hayata geçirmek için yeterli sermayesi olmayabilir. Bu aşamada desteklerden yararlanmak, ciddi manada avantaj sağlar.

Girişimci desteklerinin bazıları geri ödemeli bazıları ise geri ödemesizdir. Aynı zamanda kredi şeklinde olan destekler de vardır. Bu krediler belirli bir vadede ödeme şartıyla çekilir. Vadeler genellikle ileri tarihlidir. 

29 Yaş Altı Genç Girişimci Desteği

29 yaş altı genç girişimi desteği, sigortalılara prim ve vergi muafiyeti sağlaması yönüyle avantajlıdır. Şahıs şirketi kuracak olan genç girişimciler, 18-29 yaş aralığında olmaları şartıyla verilen destekten yararlanabilir. Verilen destek kapsamında 75 bin TL’ye kadar olan kazançlar için gelir vergisinden muafiyet sağlanır. Aynı zamanda bir yıllık prim ödemesi de devlet tarafından yapılır. 

Genç girişimci desteğinden yararlanmak için başvurularınızı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için vergi dairesine dilekçe yazmanız gerekir. Dilekçeniz onaylandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek işlemlerinizi başlatabilirsiniz.  

29 yaş altı genç girişimci desteği sayesinde iş kurmak isteyenlerin gözünü korkutan vergi ve prim yükü ciddi anlamda azalır. Bu sayede makine ve teçhizat yatırımı yapmak ya da personel maliyetlerini karşılamak daha kolay hale gelir. 

Sosyal Sigorta ve Vergi Destekleri

Genç girişimci desteğinin yanı sıra işverenlere tanınan farklı sigorta destekleri de vardır. Yeni personel istihdam eden firmalara sektöre göre değişen prim destekleri verilir. Bu destekler şu şekilde sıralanabilir:

  • İmalat ve bilişim sektörü için sigortalıların 17256 TL prime esas kazanç için ödenecek primleri
  • Diğer sektörlerde prime esas kazancın alt sınırından hesaplanacak primler için destek sağlanır.
  • Destek süresi 12 ay olarak uygulanır. Ancak bazı durumlarda 12 aydan daha uzun süreli bir destek süresi öngörülür.
  • 18-25 yaş arası erkekler, engelliler ve 18 yaşından büyük kadınlar için destek süresi 18 aydır. 

Genç Girişimci Yanında Çalışan Desteği

Genç girişimci yanında çalışan desteği sayesinde genç girişimciler yanlarında personel çalıştırarak daha kurumsal bir yapıya kavuşabilir. İstihdama ilişkin diğer teşvikler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanlara yönelik teşvikler
  • İlave istihdam ve ilave istihdama finansman kolaylığı
  • İşsizlik ödeneği alanların istihdamı için teşvik
  • Asgari ücret yardımı

29 Yaş Altı Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

29 yaş altı genç girişimci desteğinden yararlanabilecek olanlar konusunda belirli kısıtlamalar mevcuttur. Kısıtlamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yasal süre içerisinde işe başlama bildiriminin yapılması
  • İlk defa gelir vergisi mükellefi olunması
  • Destekten yararlanacak olan kişinin bizzat kendi işinde bilfiil çalışması
  • 18 yaşını tamamlamış ve 29 yaşını henüz doldurmamış olmak
  • Şirket bir ortaklık kapsamında kuruluyorsa tüm ortakların şartları sağlaması gerekir.
  • Şirketin devralma yoluyla edinilmiş olmaması gerekir. Ölüm halinde eş ve çocuklardan devralınan iş yerleri bu kapsam dışındadır.
  • Eş ve üçüncü dereceye kadar akrabalardan devralınan iş yerleri için destekten yararlanmak mümkün değildir.
  • Girişimci hali hazırda kurulu bir işletmeye sonradan ortak olması halinde de destekten yararlanamaz.
  • Yabancı uyrukluların da genç girişimci desteğinden yararlanması mümkündür. 

KOSGEB Girişimcilere Hangi Destekleri Veriyor?

KOSGEB, girişimcilere çeşitli destekler sunan bir kuruluştur. Kuruluşun sunduğu farklı desteklerden gerekli şartları taşımanız halinde yararlanabilirsiniz. KOSGEB; danışmanlık, AR-GE gibi konularda da size destekler verir. KOSGEB’in en çok başvurulan girişimcilik programı “Geleneksel Girişimci Destek Programı” olarak adlandırılır. Diğer programlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İleri girişimci destek programı
  • İş planı ödülü destek programı
  • Girişimcilik eğitimi

KOSGEB, sunduğu tüm girişimcilik programlarına, girişimcilik eğitiminden yararlanma şartı koşmaktadır. Eğitimini tamamlayanlar, diğer şartları da yerine getirerek uygun programa başvurabilir. 

Geleneksel girişimci destek programında destek miktarı 65 bin TL’ye kadar çıkar. Program kapsamında amaçlanan yeni kurulan işletmelerin daha uzun süre hayatta kalabilmesine yardımcı olmaktır. TÜİK tarafından sunulan istatistikler yeni kurulan işletmelerin birkaç yıl içerisinde kapandığını göstermektedir.

Girişimlerin hayatta kalma göstergeleri, 2015-2019          Doğum yılı
  20152016201720182019
Hayatta kalma(1)Büyüklük grubuGirişim sayısı Girişim oranı%Girişim sayısı Girişim oranı%Girişim sayısı Girişim oranı(%Girişim sayısı Girişim oranı%Girişim sayısı Girişim oranı%
1 yıllık hayatta kalmaToplam30958682,031776582,735363980,734507781,3    33950780,6
2 yıllık hayatta kalmaToplam24643965,3    25101965,4    28388764,8    27153764,0  
3 yıllık hayatta kalmaToplam 20339053,9    20990454,7    23436653,5    
4 yıllık hayatta kalmaToplam 17393846,1  17744346,2      
5 yıllık hayatta kalmaToplam 14984839,7        

Yukarıda yer alan tablodan da anlaşılacağı üzere yıllar geçtikçe işletmelerin hayatta kalma oranı düşmektedir. Bu düşüşün temel sebebi, işletmelerin zamanla kazançlarının düşmesidir. KOSGEB kredileri sayesinde işletmelerin daha uzun ömürlü olması sağlanmaya çalışılır. 

Geleneksel girişimcilik desteğinde geri ödeme yoktur. Destekler tek parça olarak değil dönem dönem ödenir. Kuruluş aşamasında gerçek kişi işletmelere 5 bin; sermaye şirketlerine 10 bin destek sağlanır. Performans desteği ise belirli bir dönem sonunda ödenir. Ödemeler aşağıdaki tabloda yer alan şekilde yapılır. 

DESTEK UNSURUDESTEK TUTARI
Kuruluş DesteğiGerçek kişi işletme 5.000 TLSermaye şirketi işletme 10.000 TL
Performans DesteğiBirinci Performans Dönemi180-539 gün ise 5.000 TL540-1079 gün ise 10.000 TL1080 ve üstü gün ise 20.000 TLİkinci Performans Dönemi360-1079 gün ise 5.000 TL1080-1439 gün ise 15.000 TL1440 ve üstü gün ise 20.000 TL

Geleneksel girişimci desteğinden yararlanmak isteyenlerin kuracakları şirketteki sermaye payı en az %50 olmalıdır. Destekten yararlanma süresi içerisinde şirketin kapanması halinde destek sona erer. Zaruri bir durum olmadığı takdirde ödenen para tekrar alınır. Şirket kuruluşunun eğitim sonrasına denk gelmesi de önemlidir. 

İleri Girişimci Destek Programı

İleri girişimci destek programı kapsamında girişimcilere 375 bin TL’ye kadar destek sağlanır. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin ileri girişimcilik eğitim programını tamamlaması şarttır. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu” kapsamındaki işlerden birini yürütmesi de gerekir. Bu tabloda düşük, orta, yüksek teknoloji gerektiren işler yer alır. 

DESTEK UNSURUDESTEK TUTARI
Kuruluş DesteğiGerçek kişi-5.000 TLSermaye şirketi-10.000 TL
Makine, Teçhizat ve Yazılım DesteğiDüşük orta-düşük teknoloji işletmelere 100.000TL,Orta-yüksek teknoloji işletmelere 200.000TL,Yüksek teknoloji işletmelere 300.000TL,
Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği10.000 TL
Performans Desteği1.Performans Dönemi180-539 gün- 5.000 TL 540-1079 gün-10.000 TL1080 ve üstü gün- 20.000 TL
 2.Performans Dönemi360-1079 gün-5.000 TL1080-1439 gün-15.000 TL1440 ve üstü gün-20.000 TL
Sertifika Desteği5000 TL

Yukarıda yer alan şartları taşıyanlar, ileri girişimcilik destek programına başvurarak yüksek miktarda bir ödeme alabilir. 

Genç Girişimcilere Destek Veren Farklı Kuruluşlar Var mı?

Genç girişimcilere destek veren farklı kuruluşlardan da bahsetmek mümkündür. Destek alabileceğiniz kuruluşların şartları ve destekledikleri işler birbirinden farklı olabilir. Genel desteklerin yanı sıra belirli bir sektöre ya da konuya özel teşviklerden de bahsetmek mümkündür.  Girişimci desteği alabileceğiniz kuruluşlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Tarım Bakanlığı
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
  • Kalkınma ajansları
  • Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü
  • Ticaret Bakanlığı
  • Avrupa Birliği
  • TÜBİTAK
  • Maliye Bakanlığı

Genç Girişimci Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadardır?

Genç girişimci şirket kurmanın maliyeti yukarıda bahsedilen desteklerden yararlandığı takdirde bir hayli düşer. Genç girişimciler şirket kurma maliyetlerinde en önemli ayağı, vergiler oluşturur. Bunun yanı sıra prim maliyetleri de bir hayli fazladır. Aynı zamanda ofis kiralama, iş yeri açma, elektrik, su, yakıt gibi maliyetler de hesaba katılması gereken tutarlardır. 

Genç girişimcilerin şirket kurarken dikkate alması gereken bir diğer maliyet ise muhasebe giderleridir. Defter tutmak ve beyanname vermek için bir mali müşavirle çalışmanız gerekir. Bu noktada her zaman güvenebileceğiniz bir mali müşaviri tercih etmenizde fayda vardır. 

Dünya’daki Genç Girişimciler

Dünyadaki genç girişimciler arasında başarılarıyla size örnek olacak ve “Ben de yapabilirim.” Demenizi sağlayacak çok sayıda kişi vardır. Bu kişilerin düşük sermayelerle fakat parlak fikirlerle bu yola çıktığını gördükçe siz de harekete geçmek için daha fazla acele edebilirsiniz. 

Mark Zuckerberg

Facebok’un kurucusu olan Mark Zuckerberg’in hayat hikâyesi bir hayli ilginçtir. Zuckerberg, Facebook’u 2004 yılında arkadaşlarıyla beraber Harvard Üniversitesi’ndeki yurt odasında kurar. Zuckerberg’in lise hayatı da oldukça başarılı geçmiştir. Pek çok bilim dalında ödül alan ve sporda da başarılı olan Zuckerberg, üniversitede de başarılarını sürdürmüştür. Üniversite sıralarında kurduğu Facebook, Zuckerberg’in bugün dünyanın sayılı zenginleri arasında yer almasını sağlar. 

Elon Musk

Elon Musk da tıpkı Mark Zuckerberg gibi başarılı bir eğitim geçmişine sahiptir. Doktora seviyesinde eğitim alan Musk, ilk önce web yazılım şirketi kurarak iş hayatına başlar. Sonrasında çevrimiçi banka ve nihayetinde PayPal’ın kuruluşunu gerçekleştiren Musk, şu anda SpaceX şirketinin sahibidir. 

Türkiye’deki Genç Girişimciler

Türkiye’deki genç girişimci örnekleri arasında da oldukça başarılı hikâyeler vardır. Türkiye’de ailesinden bir işi devralarak başarıya taşıyanların hikâyesine de rastlamak mümkündür. Ancak genelde başarı hikâyelerinin arkasında iyi bir eğitim ve zeka yatar.

Nevzat Aydın

Yemeksepeti’nin CEO ‘su olarak tanınan Nevzat Aydın, her ne kadar bu işini bıraksa da popülaritesini Yemeksepeti sayesinde kazanmıştır. Aydın, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra ABD’de eğitim hayatına devam eden Aydın, ilk girişimciliğini 21 yaşında gerçekleştirir. Türkiye’den 700 kişiyi U2 konserine götüren Aydın, yurt dışındaki yemek sipariş modellerini Türkiye uyumlu hale getirerek Yemeksepeti’nin kuruluşunu gerçekleştirmiştir. 

Cihat Dündar

Cihat Dündar, hikâyesiyle ilham veren girişimcilerden biridir. Dündar, küçük yaşlardan itibaren şifalı bitkilere merak duymaya başlamıştır. Bu konudaki araştırmalarını uzun yıllar sürdüren ve deneyler gerçekleştiren Dündar, ailesinden gereken desteği alamamıştır. Kendine küçük bir laboratuvar kurarak çalışmalarını sürdüren Dündar, ilk olarak Bioxcin’i geliştirir. Ardından Biota Laboratuvarlarını kuran Dündar bugün 35 ülkeye satış yapan, binlerce kişi çalıştıran bir firmanın sahibidir. 

Alp Saul

Pronet’in kurucusu olan Alp Saul, University of Virginia mezunudur. Makine mühendisi olan Saul, 1995 yılında Pronet firmasının kuruluşunu gerçekleştirir. Saul, 2002 yılında medya sektörüne de girmeye karar verir. Next Generation Media şirketinin kuruluşunu gerçekleştiren Saul, bu şirket ile dijital ekranlar üzerinden reklam ve içerik yayını yapmıştır. Alp Saul, 2009 yılında Grupanya’ya ortak olur. Grupanya, sizi farklı şehirlerde farklı alışveriş fırsatlarından haberdar eden bir sitedir.  

Girişimci Olmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Girişimci olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken pek çok detaydan bahsetmek mümkündür. İlk önce girişimciliğin herkesin yapamayacağı bir iş olduğunun bilincinde olmanız gerekir. Her girişimin başarılı olması elbette mümkün değildir. Ancak iyi düşünülmüş ve üzerine detaylı bir çalışma yapılmış girişimlerin başarılı olma şansı bir hayli yüksektir. 

Türkiye’de bir girişimde bulunmak isteyenlerin özellikle şu detaylara dikkat etmesinde fayda vardır:

  • Yasal yükümlülüklerin bilincinde olmak gerekir.
  • İş ortaklarını ve beraber çalışacağınız diğer kişileri seçerken dikkatli olmalısınız.
  • İş konusunda yeterince deneyimli olduğunuzdan emin olmalısınız.

Gençlerin deneyim konusundaki eksiklikleri, girişimcilerin başarısız olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Bunu önlemek için staj süreçlerinin verimli geçirilmesi ya da işi bilen kişilerle iş birliği yapılması faydalı olur. 

Kadın Girişimcilere Yönelik Destekler Var mı?

Kadın girişimcilere yönelik destekler sayesinde iş hayatına daha ayrıcalıklı bir başlangıç yapılabilir. Gençler kadar kadınların da işgücü piyasasında yer almasına önem verilmektedir. Bu nedenle kadınlara yönelik farklı destekler söz konusu olmaktadır. Örneğin KOSGEB, kadın girişimcilere yönelik desteklerde, destek tutarını arttırmaktadır. Bunun yanı sıra online pazar yerlerinde satış yapan kadınlara özel ayrıcalıklar da söz konusu olabilir.

Bankalar ve diğer kuruluşlar da kadın girişimcilere avantajlı kredi seçenekleri sunmaktadır. Hem gençler hem de kadınlar için sunulan girişimlerden yararlanarak iş hayatına yüksek maliyetlere katlanmadan atılabilirsiniz. 

Genç girişimci desteği rehberi sayesinde desteklerden yararlanmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda profesyonel danışmanlık alarak da bu süreçte adımlarınızı daha sağlam atabilirsiniz. ,

Genç girişimci desteği şartları, sağlayıcı kuruluşlara göre değişiklik gösterir. Bu kuruluşların belirlediği şartları taşıyanlar, desteklerden yararlanabilir. 

2023 genç girişimci desteği miktarı kuruluşlara göre değişiklik gösterir. 29 yaş altı girişimcilik desteğinde BAĞ-KUR priminin ödenmesi ve gelir vergisi muafiyeti ile destek sağlanır. 

KOSGEB genç girişimci desteği; 65 bin ve 350 bin arasında değişiklik gösterir. 

KOSGEB hibe desteği, kurum tarafından girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik yapılan maddi yardım olarak ifade edilebilir. 

KOSGEB genç girişimci desteği, gençlere yönelik olarak sağlanan destektir. 

KOSGEB genç girişimci desteği şartları; girişimcilik eğitimi sonrası şirket kuruluşunu gerçekleştirmek, sıfırdan bir firma kurmak ve firmayı destek sürecinde kapatmamak olarak sıralanabilir. 

Genç girişimci desteği şartları arasında yaş, şirket türü gibi farklı kriterler yer alır. 

Gerekli şartları taşımanız halinde genç girişimci hibe desteği alabilirsiniz. 

Genç girişimci desteği için ilgili kuruluşa başvuru yapmanız gerekir. Kurumların başvuru formları internet sitelerinde yer alır. 

Prim ve vergi muafiyetinden yararlanmanızı sağlayan destekte 18-29 yaş arasında olma şartı vardır. Bunun yanı sıra farklı kuruluşların da yaş şartları olabilir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir