Ürün Optimizasyonu İçin 10 Temel E-Ticaret SEO Önerisi | PayTR
Logo Logo

Ürün Optimizasyonu İçin 10 Temel E-Ticaret SEO Önerisi

İçindekiler
31.10.2019 - 5 dk Okuma Süresi

Google Optimizasyonu yani SEO Neden Önemli?

E-ticaret siteleri için ürün sayfalarının içeriği, tasarımı, kullanıcı deneyimi açısından başarısı önemlidir. Ancak ürün sayfanızı yeterince insan bulamıyorsa, ne kadar başarılı olduğunun bir önemi kalmaz. Bu yüzden ürün sayfalarınız için Google optimizasyonu, yani SEO çalışmaları yapmanız gerekir. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler…

1- Anahtar Kelime Arayışında Uzun Kuyruk Kullanın

Anahtar kelime çalışması SEO çalışmalarının vazgeçilmezidir. Belirli anahtar kelimelerin kullanımı sayfa görünürlüğünü artırır. Burada SEMrush ya da Google’ın anahtar kelime planlayıcısı Google adwords gibi araçlar kullanarak kelimelerin aranma sıklığı gibi verilere ulaşabilirsiniz. Rakiplerinizin henüz keşfetmediği niş kelimelere girmek de sizi öne çıkartacaktır. Uzun kuyruk adı verilen bu alt anahtar kelimelerle ürünlerinizi özdeşleştirmelisiniz. Örneğin “çanta” kısa kuyruk bir kelime olarak görülürken, “ucuz deri el çantası” uzun kuyruk bir kelimedir. Bu tümcenin aranması çantaya göre daha az olacaktır ama buraya yatırım yaparak, aramayı yapanlara önde çıkma şansınız olur.

2- Ürün Tanımlarını Detaylandırın

Ürün liste sayfalarını belirlediğiniz nişlere göre hazırlarken, bu sayfaların ürün açıklamalarında detaylı tanımlarını yazmayı ihmal etmeyin. Teknik karakteristiklerin yanı sıra, ürün tanımlarında katma değeri de vurgulayın. Örneğin ürünlerin kullanımının sağlayacağı faydalar, kullanımla ilgili ipuçları gibi konulardaki metinler içeriğinizin Google gözünde daha değerli olmasını sağlayacaktır. Her sayfa için başlık ve meta tanımlarını da girmelisiniz. Ancak yaygın tuzağa düşmeyin: Her metnin birbirinden farklı olması, benzersiz olması gerekir.

3- Tekrarlayan İçerikten Kaçının

Google’ın Panda adlı algoritma güncellemesi sonrasında web sitelerinin içerikleri daha sıkı taranmaya başladı. Bunun amacı, arama motorunun aramalardaki sorulara daha iyi yanıtlar verebilmesini sağlamaktı. Ancak bu durum, bazı web sitelerindeki tekrarlayan kopya içeriklerin arama sıralaması açısından kötü puana dönüşmesine sebep oldu.

4- Canonical URL Kullanın

Standart URL olarak da bilinen canonical sisteminde, bir sayfaya farklı internet adreslerinden erişim önlenmiş olur. Böylece Google ya da diğer arama motorları bu içerikleri kopya olarak görmez.

5- Görseller için ALT Etiketini Kullanın

Arama motorları bilgileri dizin hâline getirirler. Metinler robotlar tarafından kolayca anlaşılır ama görseller (her ne kadar yapay zeka ve makine öğrenimi devreye girmiş olsa da) bilgi veren bir metne ihtiyaç duyarlar. İşte bunu sağlayan ALT etiketini kullanarak her görsel hakkında bir bilgi yazdığınızdan emin olmalısınız. Üstelik bu sayede görsel aramalarında da çıkmış olursunuz.

6- Mobil Optimizasyonuna Önem Verin

TÜBİSAD’ın 2018 Türkiye e-ticaret raporuna göre mobil alışveriş yapanların oranı yüzde 27’nin üzerinde. Google mobil optimizasyona çok önem veriyor ve arama sonuç sayfasında üst sıralarda yer almak için iyi optimize edilmiş bir mobil site şart. İnternet kullanıcılarının yüzde 85’inin mobil web sitelerinin en az masaüstündeki kadar hızlı olmasını beklediği bilgisini de bir kenara koyarsak, site optimizasyonunun başarısının üst sıralarda yer almak için büyük önem taşıdığını görebiliriz. Eğer mobil ile ilgili sorunlarınız varsa, Google Search Console kullanarak birçok özelliğinin yanında Google tarafından verilen optimizasyon önerilerini de alabilirsiniz.

7- Site Hızını Artırın

Digital Century’nin verilerine göre mobil web sitesi 3 saniye içinde açılmıyorsa, ziyaretçilerin yüzde 57’si siteyi terk ediyor. Terk edenlerin yüzde 80’i siteye bir daha dönmüyor.

Google da site hızına önem veriyor ve arama sayfası sıralamasını belirleyen algoritma hızı da hesaba katıyor. Açılış sayfalarınız uzun sürede yükleniyorsa, sitenizi kapsamlı bir analize sokmanın vakti gelmiş demektir.

8- Yapılandırılmış Veri Kullanın

Verilerinizi belirli bir yapı içerisinde hazırlarsanız, tüm arama motorları ve kullanıcılar bunları ayırt etmekte rahat eder. Bu durum arama sonuçlarına da olumlu yansır. Google’ın Microsoft, Yandex ve Yahoo ile kullandığı metodu https://schema.org/ adresinde görebilirsiniz.

9- Bir SXO Stratejisi Belirleyin

Arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimization) artık kullanıcı deneyimiyle birleşerek Search eXperience Optimization, yani Arama Deneyimi Optimizasyonu adlı bir kavram ortaya çıkardı. Sitedeki kullanıcıların dolaşımı ve kullanıcı yolculuğunda yapılan optimizasyonları bir çatıda buluşturan kavram için yapılacak çalışmalar, sadece arama motoru için değil, potansiyel müşterileriniz için de önem taşıyor.

10- İç Ağı Kuvvetlendirin

E-ticaret sitenizin SEO otoritesini yükseltmek için yeni bir teknikten faydalanabilirsiniz. Sayfalarınızı birbirine bağlarak site içi SEO’nuzu güçlendirin. Örneğin popüler ürünleriniz hakkında blog yazıları yazın. Ürün bağlantılarını vererek, diğer sayfalarınızın gücünü artıracak, buradan diğer ürünlerin organik trafiğine de katkı sağlayacaksınız.

2 Saatte PayTR’lı Olun!

PayTR Sanal Pos Hızlı Başvuru : bit.ly/2SaatteSanalPos

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir