Logo Logo

Google Ads Nedir? Google’a Reklam Nasıl Verilir?

İçindekiler
12.04.2022 - 24 dk Okuma Süresi

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, Google Ads hizmeti ile çevrimiçi reklamcılık faaliyetlerinin en çok tercih edilen ismi olmayı başardı. Eski adıyla Google Adwords olan Google Ads, Google iş ortakları ve YouTube üzerinden reklam kampanyaları yürütülmesi için oluşturulan ücretli çevrimiçi reklamcılık platformudur. 2018 yılından bu yana Google Ads olarak hizmet veren platformunda işletmeler ve kişiler, belirledikleri anahtar kelimeler üzerinden hedef kitleleri tarafından görüntülenmeyi ve etkileşime girmeyi hedeflerler. Her geçen gün gerçekleşen güncellemeler ile farklı reklam modellerinin kazandırıldığı Google Ads reklamları ile ilgili hazırladığımız kapsamlı rehberde, başarılı bir reklam kampanyası yürütmek için ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Google Ads reklamları

Google Reklam Modelleri Nelerdir?

Google’a verilecek reklamlarda marka ihtiyaçları baz alınarak farklı reklam modelleri hayata geçirilmiştir. Google, sektörel ihtiyaçlar ve kullanıcı geri dönüşlerinden elde ettiği sonuçları göze alarak 5 farklı reklam modeli hayata geçirdi. Reklamların şeklinin ve yayınlanma biçiminin ayarlanabildiği arama ağı reklamları, görüntülü reklam ağı, alışveriş reklamları, YouTube reklamları ve yeniden pazarlama reklamları olarak adlandırılan 5 farklı Google reklam modeli hakkında ayrıntılı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Arama Ağı Reklamları

Arama ağı reklamları, kullanıcıların yaptıkları aramalarda kullandıkları anahtar kelimelere reklam verilen metin tabanlı reklam modelidir. Reklam verilen anahtar kelimenin arama sonucu sayfasında (SERP) görüntülenerek etkileşimin artırıldığı arama ağı reklamları, en çok kullanılan Google reklam modelidir.

Google sanal pos arama sonuçları

Yukarıda “Sanal Pos” araması yapılarak örneklendirilen arama ağı reklamları, potansiyel müşterilere doğrudan ulaşmayı sağlar. Müşterilerinizin, satışını yaptığınız ürün ya da hizmetlere ihtiyaç duyduğu anda ulaşabilmesini sağlamak için arama ağı reklam modelini kullanabilirsiniz.

Görüntülü Reklam Ağı

Görsel temalı reklamların verildiği bu modelde, Google iş ortakları yanında YouTube, Gmail ve mobil uygulamalar üzerinden hedef kitlenizle buluşabilirsiniz. Hedef kitlenize ulaşma anlamında en etkili Google reklam modelleri arasında yer alan görüntülü reklam ağında; GIF, resim, metin ya da video kullanarak etkileşimi artırabilirsiniz.

paytr google reklamı

Alışveriş Reklamları

E-Ticaret sitelerince satışı yapılan ürün ve hizmetlerinde Google iş ortakları aracılığı ile hedef kitleyle buluşturulduğu Google reklam modeli alışveriş reklamlarıdır. Bu reklam modelinde yararlanılabilmesi için Google Merchant Center hesabı gereklidir. E-Ticaret siteleri, Merchant Center hesabını kullanarak e-ticaret sitelerindeki ürün görsel, fiyat ve özelliklerini istenen bölümlere girerek ve varsa indirim, vb. kampanyalarına ilişkin verileri kaydederek hedef kitleleri ile buluşturmak adına alışveriş reklamları oluşturabilirler.

YouTube Reklamları

Dünyanın en büyük ikinci arama motoru YouTube, 2006 yılında Google tarafından satın alındı. Google reklam modelleri arasına katılan YouTube reklamları markalara, video başlangıç ya da yayın içinde reklam çıkma imkanı tanıyarak hedef kitle ile buluşma şansı tanımaktadır. Video formatında düzenlenen reklamların çoğunlukta olduğu bu modelin dikkat çekicilik anlamında ezici bir üstünlüğe sahip olduğu bilinmektedir.

Yeniden Pazarlama Reklamları

Yeniden pazarlama reklamları, geçmiş dönemde satış yapılmış ya da ziyaret alınmış müşterileri hedefleyen bir Google reklam modelidir. Bu modelde hedef, daha önce etkileşime girilmiş geçmiş müşteri ile etkileşim sağlamaktır. Marka bilinirliğini arttırma anlamında da başarılı olan bu reklam modelinde düzenlenen kampanyalar, Google iş ortakları aracılığı ile potansiyel müşteriler ile buluşturulur.

Google’a Reklam Nasıl Verilir?

Google reklamcılığına katılarak markanızı hedef kitlenizle buluşturacak etkili reklamlar oluşturmak basittir. Sadece 9 adımda Google’a reklam verebilir ve aldığınız dönüşümler doğrultusunda marka tanınırlığınızı artırabilirsiniz. Yukarıda paylaşılan Google reklam modellerinden herhangi birisini veya birkaçını başlatabilmek için takip etmeniz gereken Google Ads reklam verme aşamalarını aşağıdan takip edebilirsiniz:

Google'a nasıl reklam verebilirim
  1. Google Ads Hesabı Açın
  2. Kampanyanızı Oluşturun
  3. Reklam Gruplarına Ayırın
  4. Anahtar Kelimenizi Seçin
  5. Reklam Metninizi Oluşturun
  6. Reklam Uzantılarını Düzenleyin
  7. Kampanya Ayarlarını Yapılandırın
  8. Dönüşümü Tanımlayarak Entegrasyonu Tamamlayın
  9. Faturalandırma Ayarlarını Kurun

1- Google Ads Hesabı Açın

Sürecin ilk aşamasında Google Ads hesabı oluşturmanız gereklidir. Google mail hesabınızı kullanarak açabileceğiniz Ads hesabı için https://ads.google.com/ adresini kullanarak üyelik oluşturabilirsiniz. Eğer bir Google mail adresiniz yoksa Gmail aracılığı ile öncelikle mail adresi almanız ve devamında Google Ads hesabı oluşturmanız gereklidir.

2- Kampanya Oluşturma

Kampanya oluşturma bölümünde Google tarafından sunulan ayarlamalar opsiyonu, kampanyalarınızı doğrudan hedef kitleniz ve reklam verme amaçlarınız için özelleştirebilme şansı tanır. Bütçenizi de verimli kullanmanıza yardımcı olan bu opsiyon ile hedefleme reklam kampanyaları oluşturarak potansiyel müşterileriniz için doğrudan bir hedefleme yapabilirsiniz.

Google Ads kampanya ağacı

Kampanya oluşturma sürecinde Google, her kampanya için alt reklam gruplarına yer verir. Bir kampanya altına birden fazla reklam grubu oluşturma opsiyonu sizin elinizdedir. Böylece kampanya özelinde Google tarafından belirlemenize izin verilen günlük bütçe, ağ hedefleme, reklam yayın saatleri, teklif stratejisi ve konum ile dil hedefleme gibi özellikler ile reklam gruplarını ayrı ayrı tanımlayarak doğrudan hedeflediğiniz kullanıcılara ulaşabilirsiniz. Örneğin Ankara’da yaşayanların ilgileneceği bir ürün veya hizmetle ilgili düzenleyeceğiniz kampanyayı İstanbul’daki yaşayanlar tarafından karşılaşmasını istemiyorsanız, size sunulan konum belirleme opsiyonu ile hedefinizi yakalayabilirsiniz.

Özellikle birden fazla hedef anahtar kelimeye sahip ya da farklı bölgelerin ilgisini çekebilen hizmet ya da ürün satışı yapan markalar için kampanya özelleştirme opsiyonu büyük kolaylık tanır. İlgili ayarlamalar ile ne aradığını bilen kullanıcılar hedeflenerek, doğrudan satış ya da etkileşime girme şansı artırılabilir. Bütçenizi de doğru kullanmanıza ve dönüşleri takip edebilmenize olanak tanıyan bu özellik ile satış odaklı reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz.

3- Reklam Gruplarına Ayırma

Reklam grupları, yukarıda değindiğimiz gibi her kampanya altında yer alan ve ilgi düzeyine göre ayarlamalar yapılabilen bölümlerdir. Reklam grupları, hedef odaklı reklamlar yönetmek isteyen markaların elini güçlendirirken, reklam maliyetlerini de aşağı çekmelerine ve performansları daha kolay takip edebilmelerine yardımcı olur. Reklam grupları, doğrudan ne aradığını bilen kullanıcılara erişme şansını sizlere sunma açısından önemlidir. Birkaç örnekle gruplandırmanın nasıl yapılabileceğine ilişkin aşağıda paylaşılan örnekleri takip edebilirsiniz:

  • İlk örnekte evden eve nakliye hizmeti veren bir firmanın reklam kampanyası oluşturacağını varsayalım. Firmamız Türkiye’nin tüm illerinde hizmet veriyor olsun. Seçtiği anahtar kelime “evden eve nakliye” olsa da il bazlı kampanya da oluşturmak istediği reklam gruplarını konuma göre özelleştirebilir. Böylece firma oluşturduğu kampanya altına “İstanbul evden eve nakliye” ve “Ankara evden eve nakliye” gibi tanımlamalar oluşturarak, her il için farklı gruplandırmalar kullanabilir.
  • İkinci örnekte bütçeye göre reklam gruplandırmasına değinelim. Firmamız A ve B olmak üzere iki farklı ürün satıyor olsun. A ürünün kar marjı yüksek ve rekabeti de aynı oranda yüksek olsun. B ürünü ise daha düşük rekabette olsun. Firma, rakiplerinden sıyrılmak ve yaptığı satıştan daha fazla kar elde etmek için A ürünü için tanımladığı reklam grubuna ayırdığı bütçeyi, B ürünü için ayırdığı bütçeden fazla tanımlayabilir. Farklı kombinasyonlar kullanılarak gruplandırma yapılabilen bu opsiyon ile reklam bütçesi en verimli şekilde kullanılabilir.
  • Reklam grupları, benzer markanın farklı hedefleri doğrultusunda da şekillendirilebilir. Örneğin firmamız farkındalık yaratmak ve satış yapmak hedefi ile iki kampanya oluşturacak olsun. Bu kampanyaları ayırmak yerine reklam gruplarına dağıtarak, her iki tip kullanıcıya da kendisini ulaştıracak iki farklı kampanya ayarı yapabilir. Böylece direkt hedeflediği kitleye ulaşarak bütçesini verimli bir şekilde kullanabilir.

4- Anahtar Kelimenizi Seçin

Arama ağı reklam modelinin anahtar kelime ile çalıştığından bahsetmiştik. Google Ads hesabınızı açmanız ardından arama ağı reklamları oluşturabilmek için reklamlarınızın hangi anahtar kelimede gösterileceğini seçmeniz gereklidir. Anahtar kelime eşleşmesi için tam, sıralı ve geniş olmak üzere üç farklı seçim yapabilirsiniz. Herhangi bir seçim yapmamanız halinde ise otomatik olarak geniş eşleme aktif hale gelir ve ilgili tüm anahtar kelimelerde reklamınız görüntülenir.

5- Reklam Metninizi Oluşturun

Reklamınızın etkileşimini artırmak için etkili reklam metinleri hazırlamanız gereklidir. Hazırladığınız metinin açık ve anlaşılır olması, net bir şekilde istenen mesajı iletmesi ve etkileşimi artırması için harekete geçirici yapıda olması önemlidir. Reklam metinlerinizde rakiplerinizden farklılıklara ve müşteriyi cezbedebilecek güçlü yanlarınıza değinerek dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz.

6- Reklam Uzantılarını Düzenleyin

Potansiyel müşterilerinize iletişime geçmenin anahtarı reklam uzantılarının elindedir. Google arama ağı reklamlarına eklenebilen site bağlantısı, açıklama metni, mesaj, uygulama, fiyat, yer ve müşteri formu gibi uzantılar ile hedef kitlenizle reklam yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

7- Kampanya Ayarlarını Yapılandırın

Doğru bir hedefleme ile Google reklamlarındaki başarıyı artırmanız için kampanya ayarlamalarını yapmanız gereklidir. Reklam bütçeniz ve beklentileriniz doğrultusunda hedef kitlenizi, reklam yayınlanma saatlerini ya da konum ve dil gibi spesifik ayarlamaları yaparak kampanyanızı optimize edebilirsiniz.

8- Dönüşümü Tanımlayarak Entegrasyonu Tamamlayın

Google Ads reklam sürecinin performansını izlemek için dönüşümleri oluşturmanız gereklidir. Google Ads hesabınızın araçlar sekmesinden ulaşılabilen “Ölçüm” menüsü altında, “Dönüşümler” sayfasına ulaşabilirsiniz. Bu alandaki ayarları tamamlamanın ardından Google tarafından verilen Google Ads dönüşüm kodunu ,şe-ticaret sitesine sahipseniz  ‘’Siparişiniz Alındı’’ sayfasına yada ürün hizmet sunan bir siteye sahipseniz aynı zamanda potansiyel müşteri elde etmek istiyorsanız ‘’Form Alındı’’ sayfasına yönlendirebilirsiniz.Bu sayede dönüşüm Google Ads üstünden gerçekleşen dönüşümleri takip edebilirsiniz.Google Ads global etiketini ise sitenizin tüm sayfalarına ekleyerek dönüşüm entegrasyonunu tamamlayabilirsiniz.

9- Faturalandırma Ayarlarını Kurun

Almış olduğunuz reklam hizmetinin Google tarafından faturalandırılabilmesi için ilgili ayarları tamamlayarak, reklam verme sürecini noktalayabilirsiniz. Faturalandırma bölümüne ödeme bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde girerek ayarlamaları tamamlayabilirsiniz. Olası ödeme bilgisi değişimlerinde ise bu ayarları değiştirebileceğinizi unutmayın!

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Arama motorlarının temeli anahtar kelimelerdir. Kullanıcılar, Google ve diğer arama motorlarında aradıklarına ulaşmak için belirli kalıplarda oluşturulan anahtar kelimeleri kullanırlar. Web siteleri ise tüm stratejilerini bu anahtar kelimelerde otorite sahibi olmak üzerine kurgularken, daha fazla etkileşim almak adına anahtar kelimeye Google reklamı vererek hedeflediklerine yaklaşmak adına önemli bir adım atabilirler.

Google, reklam verenlerle buluşturduğu anahtar kelime planlayıcısı ile doğru anahtar kelimelerin seçilmesine olanak tanır. Bu araç ile anahtar kelimelerin hangi sıklıkta ve zamanlarda arandığı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca reklam vermek istediğiniz kelimeye ilişkin tahmini teklif değerlerine ve rekabet oranına da ulaşarak doğru bütçeleme yapabilirsiniz.

Google tarafından sunulan anahtar kelime planlayıcı dışında ücretli ve ücretsiz anahtar kelime araştırma hizmeti sunan çevrimiçi araçları kullanabilirsiniz. Semrush ve Ahrefs gibi ücretli SEO araçlarını kullanabilmeniz yanında LSI Graph ve Keyword Tool gibi online anahtar kelime araştırma araçlarının ücretsiz kullanım seçeneklerinden yararlanarak anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması

Seçtiğiniz anahtar kelime arama aracı her ne olursa olsun, kullanım mantığı basittir. Araçlar yardımı ile tespit edilecek anahtar kelimeler için sektörünüzle ilişkili aramalar yapmanız gereklidir. Araçlar, tarafınızdan yapılan ve muhtemel hedef kitlenizi belirlemenizi sağlayacak aramayla ilişkili yapılmış tüm anahtar kelime sorgularını listeler. Ücretli araçlarda yukarıda değindiğimiz gibi ilgili anahtar kelimelerin aranma hacmi, aranma dönemi, TBM (tıklama başına maliyet) ve rekabet gibi pek çok detaya anahtar kelimelere ek olarak ulaşabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırma süreci bir piramide benzetilebilir. Piramidin en üstü, sektörünüzün en güçlü anahtar kelimesini ya da doğrudan sektörünüzü oluşturur. Piramidin alt basamakları ise sizi piramidin zirvesine taşıyacak ilişkili anahtar kelimelerden oluşmaktadır. Stratejinizi alt basamaklardan yukarılara doğru planlayarak doğrudan sektörü domine etmeyi hedefleyebilir ya da sektörünüzle ilişkili piramidin herhangi bir basamağındaki ilişkili kelimeler üzerinden seçimler yaparak reklam çıkabilirsiniz.

Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Google tarafından kullanıma sunulan anahtar kelime planlayıcı, ücretsiz olarak vereceğiniz reklamlara ilişkin ihtiyacınız olan tüm anahtar kelimeleri size sunar. Anahtar kelime listesi dışında ortalama aylık aranma hacmi, son 3 aylık arama hacmi değişimi, rekabet, en düşük ve en yüksek teklif bilgileri sıralanır. Aracın nasıl kullanılacağının daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıda 4 adımda anahtar kelime planlayıcı kullanımı sizler için özetlendi:

  1. Google Anahtar Kelime Planlayıcıda aşağıda gösterildiği gibi sektörünüzle ilişkili kelime aramasını tamamlayın.
Anahtar Kelime Planlayıcı
  1. Yapılan arama ardından aşağıda gösterildiği gibi arama sonuçlarına ulaşılır. Anahtar kelime fikirleri olarak paylaşılan bölümde sektörünüzle ilgili yapılan aramalara ilişkin anahtar kelime önerilerine ulaşabilirsiniz.
Anahtar Kelime Planlayıcı araştırma adımları
  1. Sorguyu daraltmak ve rekabet – teklif değeri arasında denge sağlamak ya da doğrudan satışını yaptığınız ürünü karşılayan kelimeye odaklanmak için listede yer alan anahtar kelime önerilerinden herhangi birisini kullanarak arama yapabilirsiniz.
  2. Bir üst maddede anlatılan işlemi doğru anahtar kelimelere ulaşana kadar birkaç kez tekrarlayarak en düşük bütçe ile yüksek geri dönüş alabileceğiniz anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz.

Google Ads yönetimi bütçe, rekabet ve hedeflenen başarı arasında iyi bir denge kurulmasını gerektirir. Doğru kampanyayı oluşturmak için ücretsiz araçlar ve kampanya özelleştirme ayrıntıları ile işinizi kolaylaştıran Google, pek çok yükü üzerinizden alarak işinizi kolaylaştırır. Google ayrıca reklam verme sistemini dinamik bir şekilde tasarlayarak yaptığınız analizler sonrası müdahale edebilmeye açık bir ağı kullanmanızı sağlamaktadır. Tüm bahsedilenler dikkate alındığında Google Ads yönetimi için kampanyalarınızda şu kritik hamleleri yapmaya önem vererek başarı şansınızı artırırken, bütçenizi minimize edebilirsiniz:

  1. Bütçenizi hedefleriniz ve mevcut rekabete uygun olarak belirlemeli ve optimize etmek için sürekli kampanyalarınızın performansını izlemelisiniz.
  2. Anahtar kelime seçimlerini doğru bir analizle yaparak bütçenizi gözetmek koşulu ile rekabet ve aranma hacmi arasındaki mükemmel dengeye ulaşmalısınız.
  3. Açılan reklamların kontrolünü sürekli yapmalı, düzenli periyotlarla analizler yaparak geri dönüşleri ölçümlemeli ve yapabileceğiniz iyileştirmelere ilişkin stratejiler geliştirmelisiniz.
  4. Reklamlarınızda daima hedeflerinizi ön planda tutmalı, daha fazla müşteri çekebilmek adına gerekli iyileştirmeleri tam zamanın yapmaya önem vermelisiniz.
  5. Tek bir reklam modeline bağlı kalmamalı, arama ağı ve görüntülü reklamları birlikte kullanmalısınız.
  6. Konum, dil ve diğer hedefleme seçeneklerinden yararlanarak farklı kampanyalar yürütmelisiniz.
  7. Google Analytics sonuçlarına mutlaka önem vermeli, bu sonuçları iyi analiz ederek hedeflediğiniz optimizasyonda kullanmalısınız.

Google Ads bütçe yönetimi, geleceğe dönük hedefler ve seçilecek anahtar kelimeler özelinde uygulanır. Google, her bütçe için reklam vermeyi mümkün kılsa da başarılı olmak için mevcut rekabet koşullarında reklamcılık için küçük bütçeden daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Bütçe optimizasyonu, bu süreçte kaynaklarınızı en verimli şekilde kullanmanız yardımcı olur.

Google Ads sürecinde bir profesyonelden destek alabileceğiniz gibi kendi kampanyalarınızı kendiniz yürütmeyi tercih edebilirsiniz. Tercih her ne olursa olsun bütçe yönetimi konularına eğilmeniz ve en azından yayınlanan reklamın başarısını doğru ölçebilecek kadar bütçe yönetimine aşina olmanız gerekir.

Bütçe yönetiminde henüz reklamcılığın başlarında mükemmelin hedeflenmemesi gereklidir. Bu nedenle Google Ads sistemine önce düşük bir bütçe ile başlanmalı ve elde edilen veriler doğrultusunda kademeli olarak reklam bütçesi artırılarak mükemmel reklam kampanyaları hedeflenmelidir. Genel hatları ile yapılan değerlendirme sonrasında daha detaya inecek olursak, bütçenizi verimli kullanarak Google Ads’de başarılı geri dönüşler alabilmek için bütçe yönetiminde şu hususlara dikkat etmeniz tavsiye edilir:

Ne Amaçla Reklam Verdiğinizi Belirleyin

Kampanya ile hedeflediğiniz başarıyı tespit etmeden bütçe belirlemeniz mümkün değildir. Bu nedenle maliyet kısmına geçmeden önce Google Ads’den beklentilerinizi belirleyerek işe koyulun.

Hedef Kitle Tanımlamasını Yapın

Hedef kitleniz, reklamların gösterileceği ve dikkatini çekmeyi düşündüğünüz potansiyel müşterilerinizdir. Öncelikle hedef kitle tanımınıza kimlerin girdiğini tespit edin. Bütçe optimizasyonu için hedef kitlenizi tanımlarken konum ve dil gibi filtrelemeler kullanmanız gerekebilir. Hedef kitlenizi iyi bir şekilde tanımlamaya çalışın. 

Düşük Bir Bütçe ile Kampanya Oluşturun

Beklenti ve hedef kitle tanımlaması sonrası her şeyi doğru yapıp yapmadığınızı anlamanıza da yardımcı olması açısından düşük bir bütçe ile reklam kampanyası oluşturabilirsiniz. Bölümün giriş paragrafında değindiğimiz gibi işletmelerin ilk kampanyalarından büyük beklentiler taşımamalıdır. Anahtar kelime için belirlenen TBM değerlerine göre belirli bir sayı için bütçe ayırarak ilk reklam kampanyanızı oluşturabilirsiniz. Düşük bir bütçe ile başlayacağınız kampanya ile geri dönüşler alarak kampanyanızı optimize etmenizi kolaylaştıracak verilere ulaşabilirsiniz.

Beklenen Geliri Hesaplayın

Google reklamlarından elde etmeyi planladığınız beklenen getiriyi hesaplamanız gereklidir. Düşük bütçeli reklamlara gelen geri dönüşleri kullanarak fayda – maliyet analizi yapabilecek verileri kullanarak beklenen getirinizi hesaplamalısınız. Eğer ürünlerinizin satışı için belirlediğiniz fiyatlar beklenen getiriyi karşılamıyorsa, reklam için ürün değişimi ya da kampanya optimizasyonu hakkında daha detaylı bir çalışma yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Uzun Vadeli Hedeflere Odaklanın

Google reklamcılığı kısa vadede size müşteri olarak geri dönüş sağlarken, uzun vadede marka bilinirliğinizi ve müşteri sadakatini artırır. Bu nedenle analizlerinizde sadece kısa vadede değerlendirme yapmak yerine uzun vadeli hedeflere de odaklanmayı ihmal etmeyin.

Google Ads sistemi, sunduğu pek çok farklı avantaj ile geleneksel reklam kampanyalarına göre daha ölçümlenebilir, düşük maliyetli ve yüksek geri dönüş oranlı kampanyalar düzenlemenize olanak tanır. Hedefleme yapılabilen Google Ads reklamları, minimum bütçe ile maksimum verim almanız üzerine kurgulanmıştır. En çok kullanılan dijital reklam platformu olan Google Ads kullanımının size, markanıza ve işletmenize sunduğu avantajların tamamı şu şekilde sıralanabilir:

  1. Her bütçe ile çevrimiçi reklamcılık faaliyetleri yardımı ile marka, ürün ve hizmet tanıtımı yapabilirsiniz.
  2. Konum, hedef ve dil hedeflemesi ile potansiyel müşterilerinizi nokta atışı tanımlayabilirsiniz.
  3. Bütçe optimizasyonu ve takibini kolay bir şekilde yaparak, gerekli detaylara hakim olabilirsiniz.
  4. Hedeflediğiniz yüksek trafik ya da satış hacmi artışı başarısına ulaşabilirsiniz.
  5. Reklam kampanyalarınızda anlık değişiklikler yaparak verim artıracak küçük dokunuşları tam zamanında gerçekleştirebilirsiniz.
  6. İnternetten daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilir ve rakipleriniz arasından sıyrılabilirsiniz.
  7. Reklam uzantılarını kullanarak mağaza ziyaretlerini teşvik edebilir, bir müşteriye birden fazla ürün satma şansı yakalayabilirsiniz.

Yeniden pazarlama reklamları, e-ticaret sitenizde geçmişte uğramış ya da alışveriş yapmadan sitenizden ayrılmış kişileri müşterinize dönüştürebilmeniz adına yararlanılan Google reklam modelidir. Potansiyel müşterilerinizi alışveriş yapmaya teşvik eden bu reklam stratejisi, diğer reklam modelleri ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Seçilen türde reklamların yeniden gösterilebildiği yeniden pazarlama reklamlarının önemi şu şekilde açıklanabilir:

  • Doğru zamanda, doğru kişiye erişim fırsatı sunar.
  • Satın alma kararı vermek için ek teşvik ya da hatırlatmaya ihtiyaç duyan kararsız tüketicilerin karar verme sürecini hızlandırır.
  • Satışını yaptığınız ürün veya hizmetle ilgilenen fakat sitenizin adını hatırlamadığı için size ulaşamayan tüketicilerin işini kolaylaştırır.
  • Sepete eklenen fakat tamamlanmayan siparişlerin tamamlanma olasılığını artırır.
  • Ziyaretçilerinize satış yapma istatistiklerinizi artırabilirsiniz.

Oluşturduğunuz Google Ads hesabı üzerinden arama ağı reklam kampanyası oluşturabilirsiniz. 10 adımda Google arama ağı reklam kampanyası oluşturmak için takip etmeniz gereken işlem sıralaması şu şekildedir:

  1. Google Ads hesabınızda kampanyalar sekmesine giriş yapın ve “Yeni Kampanya” seçimini yapın.
  2. Reklam hedeflerinizi belirleyin.
  3. Kampanya türü seçimini “Arama Ağı” olarak yapın.
Google Ads Arama Ağı Reklamı
  1. Kampanyadan elde etmek istediğiniz sonucu seçin ve kampanyanıza bir isim verin.
  2. Kampanyanın hangi tarihler arasında geçerli olduğunu seçin.
  3. Reklam konumlarını, dil ve günlük bütçe belirlemesini yapın.
  4. Teklif verme stratejisini seçin.
  5. Reklamın yayınlanma saatlerini belirleyin ve reklam uzantıları ekleyin.
  6. Standart veya dinamik olmak üzere herhangi bir reklam gurubu türü seçin ve isimlendirin.
  7. Reklama çıktığınız anahtar kelimeleri reklam gurubuna ekleyerek kampanyanızı oluşturun.

Görsel temalı reklamlarınızı Google iş ortakları, YouTube ya da Gmail gibi mecralar üzerinden yayınlamak için Google’un görüntülü reklam ağı modelini kullanabilirsiniz. Konu, yerleşim yeri, ilgi alanı, Pazar ve benzer kitle hedeflemeleri kullanılabilen görüntülü reklam ağı kampanyası oluşturmak için takip etmeniz gereken işlem adımları şunlardır:

  1. Kampanyalar sekmesine girin ve “Yeni Kampanya” seçimi tamamlayın.
  2. Reklam verme amacınızı ve reklamın yayınlanmasını istediğiniz konumları seçim
  3. Dil hedeflemesini seçin ve teklif stratejinizi belirleyin.
  4. Bütçenizi belirleyin.
  5. Reklam rotasyonu, sıklık sınırı, zaman planlaması ve içerik hariç tutma gibi kampanya ek ayarlarını tamamlayın.
  6. Hedef kitlenizi belirleyin ve kitlenizi genişletmek istiyorsanız “Otomatik hedefleme seçeneği” desteğini alın.
  7. Reklamınızı yükleyerek kampanyanıza start verin.

Web sitenizin önceki ziyaretçilerine, görüntüledikleri hizmet ve ürünlere ilişkin kişiselleştirilmiş reklamlar ulaştırabilmek için yeniden pazarlama reklam modelinden yararlanabilirsiniz. Standart ve dinamik olarak verilebilen bu reklamlarda, seçilecek modele göre farklı işlemler takip edilebilmektedir. Bu modelden nasıl yararlanabileceğinizin daha net anlaşılabilmesi için aşağıda paylaşılan görüntülü reklam ağı için dinamik yeniden pazarlama kampanyası oluşturma aşamalarını takip edebilirsiniz:

  1. Google Ads hesabınızda giriş yaparak “Kampanyalar” seçeneğine tıklayın.
  2. “Yeni Kampanya” seçeneğine giriş yapın.
  3. Kampanya hedefini “Satış” ve kampanya türünü “Görüntülü Reklam Ağı” olarak seçin.
  4. Yeniden pazarlanacak ürün ya da hizmete ilişkin web adresinin girişini yapın.
  5. Kampanyanızı isimlendirin ve “Devam” butonuna tıklayarak sıradaki aşamaya geçiş yapın.
  6. Bütçe ve teklif ayrıntılarını girin.
  7. “Kampanya Ayarları” bölümünü kullanarak “Diğer Ayarlar” seçeneğine tıklayın ve “Dinamik Reklamlar” seçimini yaparak “Kişiselleştirilmiş reklamlar için dinamik reklam feed’i kullan” seçeneğine tıklayın.
  8. Feed için işletme türü seçin ve “Hedefleme” bölümünü kullanarak ilgili seçenekleri belirleyin.
  9. “Duyarlı görüntülü reklam” oluşturun ve “Kampanya Oluştur” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.

Google Reklamı Vermeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Google Ads üzerinden reklam vermek basit bir süreç olsa da başarıya ulaşmak için kritik detaylara dikkat edilmesi gereklidir. İyi bir dijital reklam kampanyası oluşturabilmek için hedeflerinizi ve bütçenizi belirlemeniz, hedef kitlenizi iyi tanımanız ve rakiplerinizi analiz etmeniz gereklidir.

Reklam ile Ulaşmak İstediğiniz Hedefleri Belirleyin

Google reklam kampanyanızı oluşturmadan önce, neden reklam verdiğiniz sorusuna doğru yanıt verin. Reklam ile ulaşmak istediğiniz hedefleri doğru ve gerçekçi olarak belirleyin. Site türüne göre reklam hedefleri farklıdır. E-Ticaret sitesi için hedef ürün ya da hizmet satışıyken, içerik üreticileri için reklam hedefi etkileşim ve hit çekmektir. Google reklamlarındaki dönüşüm başarısını da etkileyen hedefinizi doğru bir şekilde belirleyerek elde edeceğiniz verimi artırabilirsiniz.

Hedef Kitlenizi Tanımlayın

Reklamlarınızın muhatabı olan hedef kitleyi doğru analiz etmeniz gereklidir. Müşteri profilinizi doğru tanımlamak, onları nasıl yönlendireceğinize karar vermenize de yardımcı olur. Demografik yapı, cinsiyet, yaş ve diğer filtreleme kriterlerini belirleyerek hedef kitlenizi doğru tanımlayabilirsiniz. 

Rakiplerinizi İnceleyin

Reklam vermek istediğiniz anahtar kelimeler ya da sizinle benzer hizmeti/ürünü sunan rakiplerinizi iyi analiz etmeniz gereklidir. Rakiplerinizden daha iyi dönüşümler alarak reklam hedeflerinize ulaşmak için rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerine iyi çalışın, onlara üstünlük sağlayacak stratejiler geliştirin.

Reklam Bütçenizi Optimize Edin

Google Ads sisteminin en kullanışlı yanlarından birisi, reklam bütçenizi ayarlayabilmenizdir. Reklam verme hedefleriniz ve mevcut rekabete göre karar vererek bütçenizi ayarlamanız gereklidir. Bütçenizi belirlerken reklam gösterim ve tıklama gibi parametreleri de dikkate almayı ihmal etmeyin.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir