Logo Logo

Influencer Marketing İle Yeni Kitlelerin Güvenini Kazanın

İçindekiler
01.06.2021 - 7 dk Okuma Süresi

Influencer marketing dijital pazarlama ekosisteminin son yıllarda en sık başvurduğu kanalların başında geliyor. Bunun en önemli nedeni sosyal medyanın, satın alma süreçlerindeki etkisinin giderek daha önemli hale gelmesi. Influencer ya da fenomen olarak nitelendirilen YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok gibi sosyal medya kanallarında aktif takipçi kitlelerine sahip kişiler, kendi hesaplarında yaptıkları ürün tanıtımları ile tüketicilerin karar verme süreçlerine doğrudan etki ediyor.

Tiktok’ta Pazarlamaya Giriş ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toplumda güvenilen, kanaat önderi olarak görülen ünlü kişilerin pazarlama iletişiminde bir figür olarak kullanılması reklam dünyasının en eski araçlarından biridir. Pazarlamanın yeni oyun alanı dijitalin ünlüleri influencer’ların kampanya ve iş birlikleri ile markayı tanıtarak kitleleri harekete geçirebilme gücü söz konusu marka ile tüketici grubu arasındaki güven ilişkisini pozitif yönde etkiliyor ve aidiyeti artırıyor. Influencer marketing, doğru ve doğal bir şekilde yapıldığında tüketici ile etkileşim ve geri dönüşlerde markalar istedikleri başarılı sonuçlara erişebiliyorlar, dahası ulaşmak istedikleri yeni kitlelerin de güvenini kazanıyorlar.

Ekosistem Yeni Platform ve Oyuncular ile Hızla Büyüyor

Influencer Marketing Hub’ın istatistiklerine göre 2020’de 9,7 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olan influencer marketing’in 2021’de 13,8 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

Şeffaflığın ve marka amacının pazarlama dünyasının en önemli argümanları olduğu günümüzde hedef kitle ile samimi ve organik bir bağ kurmanın en önemli araçlarının başında gelen influencer marketing, yeni platformların ve oyuncuların ekosisteme katılmasıyla büyümeye devam ediyor. Diğer yandan, tüketicilerin “güven” konusundaki hassasiyetinin her geçen gün artmasıyla influencer marketing de kendi içinde yeni alt alanlar yaratıyor.

Makro yani yüksek takipçili hesapların yanında az takipçi sayısına sahip olmasına rağmen etkileşim oranının çok daha yüksek olduğu mikro hesaplar ve son zamanlarda adını sık duymaya başladığımız bin-10 bin takipçisi olan sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan ve bildiğimiz influencer olma kaygısı olmayan gerçek kişiler olan nano influencer’lar markalar tarafından çok tercih edilmeye başlandı.

Markalar İçin Influencer Marketing İpuçları

Influencer marketing konusunda hem fenomenler hem de platformlar tarafında seçenekler giderek artarken, bu alanda güvenilir ölçümleme yöntemlerine hala ihtiyaç var.

Henüz influencer marketing’i denememiş ve markanız için bu sıcak pazarlama kanalını kullanmaya başlamak için araştırma sürecinde iseniz, nerden ve nasıl başlayacağınıza dair şu ipuçları işinize yarayacaktır.

Kampanyanız İçin Uygun Olan Influencer Türüne Karar Verin

Influencer marketing için influencer seçiminde takipçi sayısı önemlidir fakat daha da önemlisi etkileşim ve söz konusu influencer’ın takipçilerinin sizin içeriğiniz ile ne kadar ilgilendiğidir.

“Makro” diye ifade edilen, 100 bin ila birkaç milyon takipçiye sahip influencer’lar popüler kültürün farklı alanlarında içerik üreten ve daha genel kitlelere hitap eden hesaplardır. Mikro influencer’lar 10 bin ile 100 bin arası takipçiye sahiptir, ancak aldıkları etkileşim yüksektir.

Yüksek takipçi ve geniş kitleler mi? Daha odaklı ve etkileşim oranı yüksek bir iletişim mi? Hangi tür influencer ile çalışacağınıza siz karar vereceksiniz.

250 bin takipçisi olan bir influencer yayınladığı içeriklerde sadece birkaç yorum alıyorsa, bu kişi ile çalışmak muhtemelen pazarlama ihtiyaçlarınız için doğru bir seçim olmayacaktır. Markanız daha küçük ya da niş bir alanda faaliyet gösteriyorsa, yüksek meblağlar talep edebilecek bir makro influencer ile çalışmak yerine, hedef kitleniz üzerinde muhtemelen daha fazla etkisi olacak 5-10 mikro influencer ile çalışmanız daha uygun olacaktır.

Doğru Influencer’ı Seçme

Takipçi sayısı, erişim ve etkileşim gibi kriterleri göz önüne alarak hangi tür influencer’ın size daha uygun olduğuna karar verdikten sonra sıra çalışacağınız kişi ya da kişileri bulmaya geliyor.

Bu noktada sormanız gereken bazı sorular var.

Örneğin; “İlgilendiğiniz influencer sunduğunuz ürün / hizmetle ilgili paylaşımlar yapıyor mu?”, “Değerleri markanız ile uyuşuyor mu?”, “Önceki paylaşımları ile ilgili herhangi bir şey sizi rahatsız ediyor mu?”

Bu sorular kritik. Çünkü bu pazarlama faaliyeti ile aslında yaptığınız markanız adına konuşacak birilerini seçmek. Markanız için en uygun influencer’ı seçmenin bir yolu da sosyal medyadaki takipçilerinizden öneriler istemektir. Kendi takipçilerinizi inceleyin, hashtag’ler üzerinde araştırmalar yapın. Ayrıca e-posta veya sosyal medya aracılığıyla bir anket de yapabilirsiniz. Diğer yandan rakiplerinizi takip etmek ve kimlerle çalıştığı ve nasıl sonuçlar aldığı konusunda analizler yapmak da influencer seçiminde işinize yarayacaktır.

Hedefinizdeki Sosyal Medya Platformunu Belirleyin

Influencer kadar, iletişim yapacağınız platform seçimi de önemlidir. Seçeceğiniz platform aslında çalışacağınız influencer’ın seçiminde de önemli bir belirleyici olacaktır. Söz gelimi son dönemin popüler platformlarından Tik Tok’da bir iletişim yapmak istiyorsanız bu mecranın öne çıkan influncer’larına bakmanız doğru olacaktır. Bununla birlikte işe başlangıçta markanızın güçlü olduğu sosyal medya platformu ile başlamak ideal olanıdır. Sonrasında farklı platformları da sürece dahil ederek kampanyanın iletişim ağını genişletebilirsiniz. Bu seçimde çeşitli platformların demografik özellikleri ile hedef kitlenizin uyumunu göz önünde bulundurmalısınız.

Çalışmak İstediğiniz Influencer ile İletişime Geçin

Influencer marketing konusunda uzman sayısınız ajans var. İlgili ajanslar gerek influencer seçimi gerekse bu kişilerle iletişim konusunda tüm süreçleri hallediyorlar. Ancak ajans yerine kendiniz bu süreci yürütmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Genellikle, özel mesajlaşma yoluyla veya influencer’ların profillerinde listelediği iletişim bilgileri aracılığıyla görüşmeyi başlatabilirsiniz. İletişime geçtiğinizde bir e-posta şablonu hazırlamaya çalışmayın. Olabildiğince samimi davranmaya çalışın. Samimiyet karşı tarafa güven verecek ve influencer çıkacağınız kampanyayı daha fazla sahiplenecektir.

Influencer Marketing Kampanyası Nasıl Oluşturulur?

Influencer ile iletişime geçip güvenini kazandıktan sonra, bir anlaşma yapabilirsiniz. Bir avukatın bu tip anlaşmalar konusunda size tavsiyede bulunması her zaman en iyisidir, ancak bu konuda uzman bir ajanstan da yardım alabilirsiniz. Ardından, hayata geçirmek istediğiniz pazarlama kampanyasını oluşturmak için influencer ile çalışmaya başlayın. Kampanya boyunca influencer’dan istekleriniz konusunda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

Sosyal medyada her şey çok hızlı tüketiliyor. Bu yüzden çalıştığınız influencer ile birden çok kez gönderi yapması konusunda bir anlaşma yapın. Tek bir gönderi ile sonuç almanız çok kolay olmayacaktır. Paylaşımların sonuçlarını takip ettiğinizden emin olun. Spesifik satış teklifleri yapıyorsanız, kampanya trafiğini ve satın almaları izleyebilmek için izleme bağlantıları ve takip kodlarını kullanarak ölçümleme yapın. Ayrıca, etkileşimi izlemek için benzersiz bir #hashtag de oluşturabilirsiniz.

https://www.paytr.com/blog/e-ticarette-ziyaretci-sayisini-artirma-yollari-2047

Bir kampanyadan sonra neyin işe yarayıp neyin yaramadığını değerlendirin. Bir sonraki kampanyada aldığınız bu dersleri uygulayın. Doğru seçimlerle ve iyi kurgulanmış influencer marketing kampanyaları işinizi büyütecek, markanızın etkisini ve işletmenizin gelirini hedeflediğiniz seviyelere çıkaracaktır.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir