Kitle İletişim Araçları Nelerdir ve Şirketler Bunları Nasıl Kullanabilir?
Kitle iletişim, insanlığın daha hızlı gelişmesini sağlayan araçları ile günümüzde bilginin çok daha hızlı yayılmasını sağlamaktadır. Bilginin giderek önem kazandığı ve her gün yapılan yeni keşifler ile bilgilerin ve fikirlerin çok hızlı sürede demode olduğu günümüzde, şirketler de kitle iletişim araçları ile hedef kitlelerine ulaşmak için etkili stratejiler geliştirebilmektedir. İlk kez 1940’lı yıllarda karşımıza çıkan ve aradan geçen 80 yılda özellikle internetin yaygınlaşması ile kitle iletişimin bize kazandırdıkları, bu kavramın ve bu etkileşimi sağlayan araçların çağımızın vazgeçilmezi haline gelmesini sağlamıştır. Kitle iletişim kavramı ve iletişim araçları ile şirketlerin bu gelişmeleri nasıl kullanabilecekleri hakkında merak edilen her detaya yazımızda yer verdik.
Kitle İletişim Nedir?
Kitle iletişim, tek yönlü olarak verilmek istenen mesajın kalabalık topluluklara ulaştırılmasını tanımlayan iletişim türüdür. Çeşitli araçların kullanıldığı kitle iletişim, iletilmek istenen mesajın veya verilmek istenen bilgininkalabalık bir gruba etkili bir şekilde aktarmanın en kolay yoludur.
Kitle İletişim Terimini İlk Kim Kullandı?
Günümüzde yaygınlaşan internetle birlikte kitle iletişim ve kitle iletişim araçları, insanlık tarihinde en üst seviyede kullanıldığı dönemi yaşamaktadır. Haberleşme ağı konumuna gelen bu kavramın 80 yıllık bir tarihi olduğu düşünüldüğünde ise insanlığın gösterdiği ilerleme göz kamaştırıcıdır.
Kitle iletişimi ilk kez 1940’lı yılların başında Harold D. Lasswell tarafından kullanıldı. Laswell, siyasal güçler ve propaganda üstüne yaptığı çalışmalarda kitle iletişim terimini kullanarak literatüre bu kavramı kazandıran ilk isim olmuştur.
Kitle İletişim Araçları Nelerdir?
Günümüz dünyasında kullanılan pek çok haberleşme aracı, kitle iletişimin gerçekleştirilebilmesi için iletim görevini üstlenmektedir. Alıcı ile bilgi kaynağı arasında üstlendiği mesaj iletme rolünü gerçekleştiren bu araçlar, çağımızın olmazsa olmaz teknolojileri olarak insanlığın tüm dünya ile etkileşim içinde olmasına katkı sağlamaktadır. Genel hatları ile incelendiğinde ise tüm dünya ile bağlantı kurmaya yarayan ve birçok farklı özelliklere sahip kitle ile etkileşime girilmesini sağlayan kitle iletişim araçları şu şekilde sıralanabilir:
- Telgraf
- Telefon
- Posta
- Faks
- Radyo
- Televizyon
- Gazete
- İnternet
Kitle İletişim Araçları Hangi Amaçla Kullanılır?
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kitle iletişim araçları sık kullanılmaktadır. Kullanılma motivasyonları ardında genellikle bilgi edinme ve haberleşme yer alsa da, kurumsal ihtiyaçlar da işe dahil olduğunda pek çok farklı nedenle kitle iletişim araçlarından yararlanıldığı görülebilmektedir.
Türkiye örneğinden gidersek bireysel kullanıcılar, kitle iletişim araçları yardımı ile bilgi alma, haberleşme, öğrenme, öğretme, kültür aktarımı, değer eğitimi, bilgi toplama ve miras aktarımı gibi hedeflerini yerine geçirmek için kullanılır. Kullanım nedenlerinde kurumsal ihtiyaçlar da gözetildiğinde ise pazarlama ve reklam gibi tanıtım amacı ile kitle iletişim araçlarının sıkça kullanıldığı görülmektedir.
Şirketler Kitle İletişimini Nasıl Kullanır?
Sektöründen bağımsız olarak tüm işletmeler, hedef kitlelerine ulaşmak için kitle iletişim araçları ile yayınladıkları reklamlardan yararlanmaktadır. Yazılı ve görsel medya aracılığı ile şirketler, müşteri çekmek ve ürün veya marka tanıtımını gerçekleştirme hedeflerine ulaşır. Aşağıda şirketler tarafından en çok kullanılan 5 kitle iletişim aracı paylaşılmıştır. İşletmeler sıralanan araçlarından tamamından kullanabildikleri gibi hedef kitlelerinin demografik yapısı ve alışkanlıkları doğrultusunda birkaçından yararlanma yolunu seçebilmektedirler.
-
Radyo Reklamları
Radyo her ne kadar televizyon ve internetin gerisinde kalsa da günümüzde halen önemli bir kitle gün içi radyo yayınlarını dinlemektedir. Seyahat ederken ya da ofiste çalışırken takip edilen radyo programları aracılığı ile önemli bir kitle, müzik dinleme ihtiyacını gidermektedir. Müzik dinlemenin dışında haber almak için radyo halen önemli bir kullanım alanına sahiptir.
İşletmeler, hedef kitlelerinin bu alışkanlıklarından yararlanarak verdikleri radyo reklamları ile yeni kitlelere ulaşmayı başarabilirler. Marka itibarını artırmak adına radyo reklamları uygundur ve hedef kitlenizin radyoda vakit geçirdiğini analizlerinizle ortaya koyduysanız siz de reklam vermek için bu mecranın gücünü kullanabilirsiniz.
-
Televizyon Reklamları
Geleneksel medyada televizyonun halen büyük bir etki gücüne sahip olduğu inkar edilemez. Özellikle Y ve X kuşağı olarak adlandırılan 40 yaş ve üzeri tüketiciler, günün önemli bir bölümünü TV izleyerek geçirmekte ve TV’den paylaşılan fikirlerin doğruluğuna önemli oranda inanmaktadırlar.
Şirketleri için televizyon reklamları, hedef kitlenin dikkatini çekmek için etkili bir yoldur. Reklam verilecek kanalın reytingi ve yayın saati gibi değişkenlere bağlı olarak reklam maliyeti değişebilmektedir. Hedef kitleniz Z kuşağı dışında kalıyorsa kitlelere erişim için televizyon reklamlarını kullanmak, markanız için iyi bir pazarlama stratejisi olarak öne çıkacaktır.
-
Gazete, Dergi ve Kitap Reklamları
Basılı yayınlar internetin gelişimi ile giderek etkisini giderse de halen niş bir hedef kitle tarafından takip edilmektedir. Geçmiş yıllara nazaran talebin çok daha fazla azaldığı gazete ve dergiler, azalan talebe karşı halen hedef kitleye ulaşmak için şirketlere etkili bir araç olarak hizmet eder. Genellikle 30 yaş üzeri kitlenin takip ettiği kitap, gazete ve dergileri reklam için kullanarak markanızı tanıtma şansı bulabilirsiniz.
-
Sinema Reklamları
Sinema, şirketler için kitle iletişim aracı olarak kullanılabilmektedir. Hepimizin hatırlayacağı film gösterimi öncesi yayınlanan 15 dakikalık arada şirketler, müşterilerine markalarını ve ürün veya hizmetlerini tanıtma şansını kullanabilmektedirler. Dönüşümün ölçülememesi ve hedef kitle tarafından ilgiyle takip edilmemesi gibi nedenlerden dolayı eskisi kadar tercih edilmese de sinema reklamları, şirketler için yararlanılabilecek kitle iletişim araçları başında gelir.
-
İnternet Reklamcılığı ve Dijital Pazarlama
İnternet, kitle iletişim olarak tanımlanmasa da dijital kitle iletişim araçlarına zemin hazırlaması nedeniyle dolaylı kitle iletişim aracı olarak tanımlanabilir. Marka bilinirliğini artırmak isteyen işletmeler için dijital reklamlar, çağımızın vazgeçilmez fırsatlarını sunmaktadır. İnternetten markasını en önde çıkarmak isteyen ve uygun maliyetli reklamlar ile bilinirliğini artırmayı hedefleyen şirketler, arama motoru ve sosyal medya başta olmak üzere düzenledikleri dijital pazarlama kampanyaları ile hedef kitlelerine ulaşabilmektedirler.
Şirketler İçin Kitle İletişimin Önemi Nedir?
Şirketler için kitle iletişimi ve kitle iletişim araçları, “pazarlama iletişimi” anlamına gelir. Satışı yapılan ürün veya hizmetlerin doğru hedef kitle ile buluşturulması hedefine şirketler, kitle iletişim araçları ile ulaşabilmektedir. Tutundurma faaliyeti olarak tanımlanan pazarlama, doğrudan kitle psikolojisi ile ilgilidir. Hedef kitlenin ikna ve satış teşvik edilmesi için kitle iletişim şirketlerin vazgeçilmezidir.
Ürün pazarlama için şirketlerin elindeki en iyi yol reklamlardır. Markanın görünürlüğünü artırmak, satışı yapılan ürün veya hizmetle ilgili merak edilen bilgileri aktarmak, markaya sadık müşteri kazandırmak ve tüketicilerin alışverişe teşvik edilmesini sağlamak için kitle iletişim araçları yardımı ile reklam faaliyetleri yürütülür. Derdini en iyi anlatan, başarılı ve iyi bir hikaye kurgulanarak oluşturulan reklamlar doğru kitle iletişim araçları üzerinden paylaşıldığında, kitle davranışı üzerinde beklenen etkiyi gerçekleştirerek şirketlerin hedefine başarı ile ulaşmasını sağlar.
Kitle İletişim Toplumu Nasıl Etkiler?
Kitle iletişimin toplumun üzerinde olumlu etkileri kadar olumsuz etkileri bulunduğundan da bahsedilmesi gereklidir. Kitle iletişim araçları, kitleleri manipüle etmek için oluşturulan propagandaların ya da yanlış bilgilerin hızla yayılması için gerekli zemini hazırlar. Kötü niyetli kişi, grup ya da oluşumların elinde toplum yönlendirme ve spekülasyon ile kargaşa çıkarma gibi olumsuz durumların yaşanmasında kitle iletişimin önemli bir rolü olduğunu söylemek mümkündür.
İnsanlığın devam eden gelişimi göz önüne alındığında ise kitle iletişimin toplumlara olumlu yöndeki etkilerinin ağır bastığı söylenebilir. Kitle iletişim dünyanın herhangi bir yerindeki gelişmelerden haberdar olmayı, bilgi aktarımının daha hızlı gerçekleşmesini, merak edilen konular hakkında daha ayrıntılı bilgi toplanmasını, başka kültüre ait insanların tanınmasını ve farklı kültürden insanlarla daha iyi etkileşime geçilmesini sağladığını söylemek mümkündür. Kitle iletişim ile bilgi belirli bir zümrenin tekelinde olmaktan kurtulmuş ve dünyanın farklı noktalarından katılım yolu ile insanlığın daha hızlı gelişmesinin önü açılmıştır.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çağda, işletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k