Logo Logo

KOSGEB E-Ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?

İçindekiler
10.01.2022 - 8 dk Okuma Süresi

E-Ticaret yapan şahıs ve firmalara yönelik KOSGEB tarafından önemli destekler verilmektedir. 2020 yılında Türkiye’de önemli bir rekor kırarak 250 milyar TL hacimle %85 büyüyen e-ticaret sektörü, Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2021 yılının ilk ayında 161 milyar TL büyüklüğe ulaşarak bir önceki yıla göre %75,6’lık artış yakalanmıştır.

sepete ekle

Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere küresel çapta 4,9 trilyon dolara ulaşan e-ticaret sektörüne öncelik verilmiş ve önemli teşvik ile hibelerle bu alanda faaliyet sürdüren işletmeler desteklenmeye devam etmiştir. Bu politika doğrultusunda e-ticaret, KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek Programı kapsamına alınmıştır. Peki, KOSGEB tarafından e-ticarete verilen destekler nelerdir? Nasıl başvurulur? KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen okurlarımızın neler yapmaları gerektiği ile ilgili detay bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KOSGEB E-Ticaret Desteği Nedir?

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), stratejik sektörler arasında yer alan e-ticaret sektörüne “Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” dahilinde hibe ve kredi faiz desteği vermektedir. Belirli şartlar ve uygun KOSGEB e-ticaret desteği başvurusunu tamamlayan kişi ve işletmelere KOSGEB tarafından kuruluş, istihdam ve kredi faiz desteği başlıkları altında farklı içeriklere sahip teşvikler sunulmaktadır:

Kuruluş Desteği

Şirket kuruluş giderlerinin karşılanması amacıyla verilmektedir. Şahıs şirketleri için 5 bin TL olarak belirlenen geri ödemesiz destek, limited ve anonim gibi sermaye şirketleri için 10 bin TL üst limitle verilmektedir. Kuruluş ayrıca “İleri Girişimcilik” kapsamına giren ve makine ile teçhizat ve yazılım destekleri başlıkları altında sunulan; ileri teknoloji ürünlerin imalatını teşvik etmek amacıyla teknoloji seviyesine bağlı olarak 100 bin TL, 200 bin TL ve 300 bin TL gibi üst limitlerle destek vermektedir. Ayrıca işletmeler, KOSGEB’den 5 bin TL sertifika desteği alabilmektedir.

İstihdam Desteği

İşletmede istihdam edilen personel sayısına bağlı olarak kuruluş, 50 bin TL’ye kadar hibe desteği vermektedir. Verilen istihdam desteği tutarı belirlenirken KOSGEB, işletmenin faaliyete geçtiği ilk yılsonu ile ikinci yılsonunda çalıştırılan personellerin prim gün sayılarına bakmaktadır. Ek olarak kuruluş, 10 bin TL mentörlük desteği ile e-ticaret girişimcilerine maddi destekte bulunmaktadır.

Kredi Faiz Desteği

KOSGEB’den işlemeler 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli sabit yatırım desteği alabilmektedir. Kredi faiz desteğinde KOSGEB, anlaşmalı bankalar üzerinden kullanılan kredilerin faiz oranlarının belirli bir tutarını karşılayarak işletmenin faiz yükü hafifletilir.

KOSGEB E-Ticaret Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB’den e-ticaret desteği alma süreci 5 aşamada özetlenebilir. Destek için KOSGEB tarafından istenen şartları taşıyan girişimciler, hazırlık ve başvuru sürecini KOSGEB’in istediği sıra ile tamamlayarak destekten yararlanabilirler. Başvuru yöntemi uygun olsa bile desteklerden yararlanılabilmesi için son kararı KOSGEB verecektir. 5 aşamada KOSGEB’den e-ticaret desteği alma sürecini aşağıdan takip edebilirsiniz.

KOSGEB Kaydını Yapın

KOSGEB’e herhangi bir destek ya da hibe başvurusunda bulunmanın ön şartı, KOSGEB kaydına sahip olmaktır. KOSGEB’e web sitesini kullanarak internetten ya da İl Müdürlükleri aracılığı ile fiziksel başvuruda bulunarak kayıt işlemi tamamlanabilir. İnternetten KOSGEB kayıtları için https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/KOSGEBRegistration linki üzerinden giriş yaparak işletme, organizatör ve AR-GE Girişimcisi adı altında sunulan kayıt sürecini yöneterek ilk koşulu yerine getirebilirsiniz.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini Tamamlayın

KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyen e-ticaret girişimcileri, kayıt işlemini tamamlamanın ardından “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” programına katılmaları ve 32 saatlik bu programı tamamlamalıdır. Eğitim KOSGEB bünyesinde online olarak verilmektedir. 32 saatlik girişimcilik eğitimini tamamlayan girişimciler aldıkları “Girişimcilik Sertifikası” ile başvuru süreci için gerekli evrakları tamamlamaya başlayabilir.

İş Planı Hazırlayın

KOSGEB başvuru sürecinde hazırlanan iş planları incelenmektedir. İş planları, KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitimi bilgileri kullanılarak hazırlanmalıdır. Destek için incelenen iş planlarında KOSGEB, devamlılık ve gelecek vaat eden girişimleri aramaktadır. Bu süreçte ikna edici bir iş planı hazırlayarak işinizin sürekliliğine KOSGEB’i ikna edebilirsiniz.

KOSGEB Destek Başvuru Sürecini Yönetin

İş planı ve gerekli belgeleri toplamanın ardından destek için son olarak başvurunuzu yapmanız gereklidir. KOSGEB e-ticaret desteği başvuru işlemleri web sitesi ve İl Müdürlükleri üzerinden yapılır. Veri tabanına kayıt olurken gerekli evrakları sunmanın ardından iş planınızı da KOSGEB’e ileterek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

İnceleme ve Onay Süreci

Yapılan başvuru sonrası KOSGEB tarafından verilen iş planı incelenir. Yukarıda yer alan başlıklarda değindiğimiz gibi KOSGEB, destek istenen girişimin sürekliliğine ve sahip olduğu potansiyele bakarak karar verir. İnceleme sürecinde onay alan projeler desteklerden yararlanırken, onay verilmeyen iş planlarını revize ederek başvurunuzu yenilemeniz gereklidir.

KOSGEB E-Ticaret Desteği Şartları Neler?

KOSGEB’e e-ticaret desteği için başvuru yapmadan önce, belirlenen şartların karşılanmış olması gereklidir. KOSGEB tarafından istenen şartların bir kısmı, şirket kurulumu öncesinde yerine getirmelidir. KOSGEB’den e-ticaret desteği almak isteyen adayların yerine getirmeleri gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. En az 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşı olunmalıdır.
  2. Şirket kurucu ortaklarından en az birisi tarafından Online Girişimcilik Eğitimi, şirket kurulmadan önce tamamlanmalıdır. (En az %50 ortaklık şartı bulunmaktadır.)
  3. Şirket kuruluşunu takip eden 1 yıllık sürede e-ticaret destek başvurusunun yapılması gereklidir.
  4. Desteğe başvuruda bulunan girişimcinin, şirket kurulumu öncesindeki 3 yıl içinde şahıs şirketine sahip olmaması ya da herhangi bir şirkette %30 ve üzerinde ortaklığa sahip olmaması istenmektedir.
  5. İş planı ile birlikte KOSGEB e-ticaret desteği başvuru evraklarının eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir.
  6. KOSGEB tarafından yapılan iş planı incelemesinden olumlu yanıt alınmalıdır.

KOSGEB E-Ticaret Desteği İçin Gerekli Evraklar Neler?

KOSGEB’e başvuru evrakları, veri tabanına yapılan kayıt aşaması ve destek başvuru sürecinde teslim edilmektedir. Girişimciler ilk olarak KOSGEB kaydını yaparken evrakları sisteme yüklemekte, tamamladıkları girişimcilik eğitimi sonrası kalan evrakları tamamlayarak başvuru sürecini noktalamaktadırlar. Verilen bilgiler doğrultusunda tüm belgelerin sıralanması gerekirse, asılları ve fotokopileri ile teslim edilecek KOSGEB e-ticaret desteği için gerekli evraklar şu şekilde paylaşılabilir:

  1. KOBİ Beyannamesi
  2. KOBİ Bilgi Dokümanı
  3. Ticaret Sicil Gazetesi
  4. Oda Faaliyet Belgesi
  5. İmza Sirküleri veya İmza Beyannamesi
  6. E-Ticaret Desteği Başvuru Formu
  7. Girişimcilik Sertifikası
  8. İş Planı

KOSGEB E-Ticaret Desteği Ne Kadar?

KOSGEB tarafından e-ticaret yapmak isteyen girişimcilere verilen destek tutarları, kurulan şirketin statüsüne göre değişir. Sermaye şirketleri, şahıs şirketlerine göre KOSGEB’den nispeten daha yüksek meblağlarda destek alabilmektedir. Destek tutarları çalıştırılan personel sayısı ve teknolojik ürün imalatı gibi özel şartlara göre farklı tutarlarda verilebilir. Genel hatları ile incelendiğinde KOSGEB, kuruluş masrafları için şahıs işletmelerine 5 bin TL ve limited ile anonim şirketlere 10 bin TL maddi destek vermektedir.

KOSGEB E-ticaret destekleri

İstihdam edilen personel sayısına göre KOSGEB’den 50 bin TL istihdam desteği alabilen işletmeler, ayrıca 10 bin TL mentörlük ve 5 bin TL sertifika desteklerinden yararlanabilmektedir. İmal ettiği teknolojik ürünleri satmak için e-ticarete adım atmaya hazırlanan girişimciler; ürettikleri düşük ve orta seviye teknolojideki ürünler için 100 bin TL, orta yüksek seviye teknolojideki ürünler için 200 bin TL ve ileri seviye teknolojiye sahip ürünler için 300 bin TL tutarında KOSGEB’den makine ve teçhizat desteği alabilmektedir. Geri ödemesiz desteklerin yanında KOSGEB girişimcilere, 100 bin TL’ye kadar krediler için faiz desteği vermektedir.

Hangi Sektörlere KOSGEB E-Ticaret Desteği Veriliyor?

KOSGEB, desteklerinden yararlanabilecek sektörleri belirlerken NACE kodu kullanır. Paylaşılan kod kapsamında faaliyet gösteren işletmeler, KOSGEB tarafından verilen geri ödemesi ve kredi faiz desteği gibi desteklemelerden yararlanabilirler. KOSGEB e-ticaret desteği Nace kodu 47.91.14 olarak belirlenmiştir. Kodun tanımı ise Radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret olarak geçmektedir. Tanımlamadan anlaşıldığı gibi spor malzemeleri, giyim eşyaları, kozmetik ürünler, gıda, elektrikli ev aletleri, kimyasal ürünler, canlı hayvan, ev eşyası, aksesuar, takı ve pek çok internetten satılan popüler ürün grubu KOSGEB tarafından desteklenmektedir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir