Logo Logo

Girişimciler İçin Marka İsmi Bulma Rehberi: Doğru Marka Adı Nasıl Bulunur?

İçindekiler
17.11.2021 - 25 dk Okuma Süresi

Marka ismi bulma süreci, girişimcilerin üzerinde ciddi mesailer harcadığı zorlu bir süreçtir. Bu süreçte marka isminin seçilmesini zorlaştıran akılda kalıcılık, ürün veya hizmetle ilişki ve özgünlük gibi kriterleri tek bir sözcükte toplamak süreci zorlaştırır. Ticari yaşantıda firmalar ismi kadar yaşar. Yeni girişiminizin markaya dönüşerek uzun yılları devirmesini sağlayacak marka ismi bulma rehberimizde merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Marka Adı Nedir?

Marka adı, satışı yapılan ürün ve hizmetlerin farklı şahıs ya da şirketlerin ürettiği muadil ürünlerinden ayrılmasını sağlayan tanımlayıcı işaretlerdir. Marka ismini oluşturan işaretler harf, şekil ve rakamlardan oluşabilir. Marka, çatısı altında satışı yapılan ürün veya hizmetlerin kalitesini gösterirken, sağladığı prestij ile satış yapılmasında büyük etkiye sahiptir. Marka isimlerinin başarılı seçilmesi ve iyi prestij kazanması önemlidir çünkü pek çok marka adı, ait olduğu şirketin önüne geçmeyi başarmış bulunmaktadır.

Marka Adı Nasıl Bulunur?

Marka adı bulmak için uygulayabileceğiniz belirli yöntemler bulunur. Bu yöntemleri takip ederek aylar sürecek bir süreci kısaltarak girişiminizi gereğinden fazla bekletmekten kaçınabilirsiniz. Bu süreçte aşağıda sıralanan marka adı bulma adımlarını her tercihte kullanmanız önemlidir. Böylece akılda kalıcı, özgün ve uzun yıllar sektörde var olacak isimler ile markanızı hayata geçirebilirsiniz. Marka adınızı bulmak için kullanabileceğiniz yöntemler şu şekilde özetlenebilir:

  1. Profesyonellerden destek almak
  2. Marka adı bulma adımlarını takip etmek
  3. Firma ismi bulma araçlarını kullanmak

Profesyonellerden Yardım Alabilirsiniz

İyi bir marka adı çıkarmak, yukarıda belirttiğimiz gibi komplike bir süreçtir. Bu süreçte pek çok alternatifin seçilmesi, her alternatifin özenle araştırılması ve son olarak kullanılabilirlik testinden geçirilmesi gereklidir. İsim bulma adıyla hizmet veren firmalar, sahip oldukları sistemsel yaklaşımlar ile bu süreci sizin için kolaylaştırabilir. Bu şirketlerden destek almak, marka hukuku çerçevesinde izlenmesi gereken aşamaları da ilk elden öğrenmenizi sağlar. İsim seçmek için aklınızda güzel seçenekler varsa bile profesyonellerden destek alarak hangi ismin neden iyi ya da kötü olduğu noktasında önemli bilgiler edinebilirsiniz.

Marka Adı Bulma Adımlarını Takip Edebilirsiniz

İyi bir marka adı seçmek sistemsel yaklaşımlar gerektirir. Aklınızda potansiyel marka isimleri var olsa da bu sistematik yaklaşım çerçevesinde aklınızdaki seçenekleri değerlendirmeniz gereklidir. 10 adımdan oluşan marka adım bulma adımlarını takip ederek yıllar geçse de müşterilerinizin unutmayacağı güçlü bir marka ismi oluşturabilirsiniz.

  •  Firma İsmi Bulma Araçlarını Kullanabilirsiniz

Seçtiğiniz anahtar kelimelere göre isim önerisinde bulunan online firma ismi bulma araçları, bu aşamada size yol gösterici olabilir. Dünya üzerinde pek çok işletmenin kullandığı ve önemli start-up şirketlerine isim bulan bu araçları kullanarak akılda kalıcı, kafiyeli ve gerçek anlamı bulunan kelime önerileri arasından seçimler yapabilirsiniz.

  1. Shopify
  2. NameMesh
  3. Zyro
  4. Company Name Generator
  5. Novanym
  6. Namelix
  7. Oberlo
  8. SquadHelp
  9. Dot-o-mator

Marka Adı Bulma Adımları Nelerdir?

Marka adınızı kendiniz bulmak istediğinizde sistematik bir yaklaşım göstererek en uygun ismi en kısa süre zarfında bulabilirsiniz. Pek çok markanın oluşma hikayelerinden edinilen tecrübeler doğrultusunda şekillenmiş 10 adımlık marka adı bulma adımları, size de etkili bir marka ismi bulma konusunda yardımcı olacaktır.

İhtiyacınızı Belirleyin

Marka adınızı yaratırken ilk olarak ihtiyacınızı belirlemeniz gerekir. Sürecin devamına geçmeden önce hedef kitlenizi ve satış yapacağınız pazarı iyi araştırarak işe koyulun. Tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını belirleyin ve onların özelliklerini analiz edin. Seçeceğiniz isimleri çeşitlendirirken araştırma ve analiz çalışmaları verilerinden yararlanarak çağrışım yapabilecek alternatifler üzerinde durun.

Örneğin; ayakkabı satışı yapan ‘‘Ayakkabı Dünyası’’ markasını ele alalım. ‘‘Dünyası’’ tamlananını Türkiye’de ilk kullanan firmalardan birisi. ‘‘Ayakkabı Dünyası’’ markası günümüzde hepimizin aklına aranan her türde ayakkabının bulunduğu bir mağazayı çağrıştırıyor.

Akılda Kalıcı Seçeneklerde Yoğunlaşın

Güçlü markalar incelendiğinde, hepsinin akılda kalıcı olduğu ve bir kez görülse bile akıllarda yer etmeyi başardıkları gözlemlenecektir. Siz de markanız için isim seçerken tüketicilerin aklında kalabilecek özelliklere sahip olmasına önem verin. Ürünlerinizin muadilleri ile yan yana geldiğinde akılda kalıcı olan marka isimlerinin sunduğu avantajdan yararlanarak tercih edilirliğinizi artırmak için sade ve akılda kalıcı isimler seçmeye özen gösterin.

Örneğin; ‘‘N11’’ marka adını düşünebiliriz. Bir harf ve 2 rakamdan oluşan marka adı, yıllardır uyguladığı başarılı reklam politikalarıyla ‘‘N11’’ kavramını bir ‘‘pazaryeri’’ ile eş anlamlı hale getirmiştir.

Uzun ya da Zor Hecelenen İsimlerden Uzak Durun

Marka adının akılda kalıcılığına zarar veren uzun isimlerden ya da hecelemesi zor olan kelimelerden uzak durun. Bunun yerine kısa, net ve sade isimlere yönelin. Marka adınızın telaffuzu ve yazımı kolay olmalı. Kullanıcılarınız markanızı bir kez gördüklerinde hakkında arama yapmak için arama motorlarını kullandıklarında, marka adınızı yazamazlarsa bu büyük bir sorun oluşturur. Potansiyel müşteri kaybını tetikleyecek uzun ve zor hecelenen isimleri eleyerek isim bulma macerasına devam edin.

Örneğin; ‘‘Muvafakatname’’ kelimesinden bir marka yarattığımızı hayal edelim. Dilimize uyumlu olmayan Arapça kökenli bu kelimenin telaffuzunu da düşündüğümüzde insanların ne kadar zorlanacağı malum.

Marka İsminde Özgün Olun

Özgün olmak uzun vade başarının sırrını elinde tutar. Seçtiğiniz ismin size rakip olsun ya da olmasın farklı markalar ile çağrışım yapmaması gereklidir. Sürecin ilerleyen aşamalarında ayağınıza dolanacak ve Google’da önüne geçmeniz gereken farklı konseptteki bir marka ile sizi rakip yapacak olan bu kriteri es geçmemenizi tavsiye ederiz.

Örneğin; Yerli markalar içerisinde ‘‘FLO’’yu düşünürsek aslında bizim için hiçbir anlamı olmayan bu 3 harfin birleşiminden oluşmuş markanın bugün bizim için ne anlama geldiği malumdur. ‘‘Google’’ markası için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Bugün milyarlarca insanın çok iyi bildiği bu marka, aslında oldukça anlamsızdır; fakat bugün özgün ve anlamlı bir marka halini almıştır.

İsmin “Tınısına” Önem Verin

İsmin fonetiği akılda kalma oranını doğru etkiler. Seçtiğiniz marka adını telaffuz ettiğinizde kulakta hoş bir tını bırakıyorsa, akılda kalıcı bir seçim yaptığınızı düşünebilirsiniz. Alternatiflerinizi oluştururken ve onları elerken fonetik uyumluluğunu da dikkate almanız gereklidir.

Örneğin; ‘’Trendyol’’ markasını ele alırsak oldukça güzel bir tılsım oluşturmuş marka adıdır. İnsanlarda ‘‘Trend ürünlere giden yol’’ anlamı uyandıran markanın adı hem özgündür hem de akılda kalıcı bir tınıya sahiptir.

Marka İsminiz Büyümenizi Sınırlandırmasın

Seçeceğiniz isim size hoş gelse de bu marka isminin ilerleyen süreçte büyümenizin önündeki en büyük engel olmasına izin vermeyin! Seçtiğiniz isim her ne kadar pivot ürününüzü tanımlasa bile ilerleyen süreçte birden fazla popüler ürüne sahip olmak, bu marka adının müşteri algısını bozmasına neden olur. Bu nedenle marka adını seçerken belirli bir konsepte hitap edecek seçenekler arasından tercih etmemeye çalışarak henüz girişim aşamasında kendinizi sınırlandırmayın.

Alternatif Marka İsimlerini Kontrol Edin

Marka adınızı seçmek için hazırladığınız pek çok alternatifi internette aratarak gözlemlerde bulunun. Seçebileceğiniz potansiyel isimlerle ilgili internette mevcut içerikleri kontrol edin. Bu kontrol aşaması size, halihazırda var olan seçenekleri eleme şansı da tanır. Araştırmalar sırasında iyi veya kötü, tüm içeriklere dikkat ederek seçim aşamasında bu verilerden yararlanın. Olası kötü bir yorumun doğrudan marka isminizle ilgili olmasa da müşterilerde olumsuz çağrışımlara yol açabileceğini unutmayın.

Domain ve Sosyal Medya Araştırması Yapın

Marka adınız her ne kadar özgün, akılda kalıcı ve kulağa hoş gelse de bu isme ait alan adı ve sosyal medya hesaplarının da boşta olması gereklidir. Markanızın büyütme aşamasında bir web sitesine sahip olmak ve sosyal medya mecralarının tamamında var olmak tanınırlığınızı artıracak uygulamalardır. Bu nedenle doğrudan seçtiğiniz marka adı ile ve .com uzantılı domain alabilmeniz ve sosyal medya profillerini oluşturabilmeniz gereklidir. Marka adında karar vermeden önce bu küçük ama önemli detayı da kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Karar Verme Öncesi Çevrenizden Fikir Alın

Yukarıda sıralanan 8 önemli marka ismi seçme kriterini uygulayarak mevcut isim alternatiflerini önemli oranda azaltabilirsiniz. Elinizde halen birkaç alternatif kaldıysa, bu aşamada seçenekleri azaltmak için çevrenizden yardım isteyebilirsiniz. Alternatiflerinizi fikrine önem verdiğiniz kişilere sorabilir ve onların görüşlerini dikkate alarak mevcut alternatifleri azaltabilirsiniz. En iyi adayı belirlemek için yapıcı eleştiriler ve fikirler, geleceğin markasını oluşturma aşamasında size önemli fikirler verecektir.

Seçtiğiniz İsmi Test Edin

Seçtiğiniz alan adlarını son kez teste tabi tutarak nihai kararınızı verebilirsiniz. Bu aşamada marka isminizin kullanılabilirliğini test etmeniz gereklidir. Seçtiğiniz isim tescil edilebilir mi ya da küresel piyasalarda herhangi bir olumsuz anlam taşıyor mu gibi soruların yanıtlarına ulaşmanız gerekir. Son testten başarı ile geçen tek alternatifi marka adı olarak seçerek markanızı hayata geçirebilirsiniz.

Bazı markaların ülkelere göre farklı isimler kullanmaları bu stratejinin bir parçasıdır. Örneğin; parfüm markası Axe, anlamının İngilizce’de ‘’balta’’ anlamına gelmesi nedeniyle İngilizce konuşan ülkelerde ‘‘Lynx’’ olarak kullanıyor.

Marka Adı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Marka ismi seçerken aklınızın bir köşesinde her zaman markalaşma süreci bulunmalıdır. Seçeceğiniz ismin uzun yıllar boyunca sizinle olması ve ürünlerinizin seçtiğiniz isimle anılacak olması bu süreci zorlaştıran en temel unsurdur. Tercih ettiğiniz isim seçme yöntemi ne kadar mükemmel olsa da tüm detayları atlamadığınızdan emin olmanız başarının anahtarını elinde tutar. Seçtiğiniz marka adının ilerleyen süreçte başarı sağlayacağını garanti etmek için sizlere 7 adımlık kontrol listesi hazırladık. Kontrol listesinde yer alan her kriterin sağlandığından emin olmanız halinde girişiminizi markalaşma yolculuğuna çıkarabilirsiniz.

İşinizle İlgili Alternatifler Oluşturun

Oluşturulacak marka kimliği ile yaptığınız işin uyumlu olması gereklidir. Marka ismi seçme adımlarında belirttiğimiz gibi sektör ve müşteri analizleri kullanarak ilgi düzeyi yüksek isimler seçme şansı yakalayabilirsiniz. Konuyu daha detaylandırmak gerekirse marka adınız tüketicilere mesaj vermeli; ürün veya hizmetlerinizle çağrışımda bulunmayı tetiklemelidir. Bu nedenle profilinizi oluştururken öncelikle işinizle, sektörünüzle ve müşterilerinizle ilgili alternatifler oluşturduğunuzdan emin olun.

Akılda Kalıcılığa Önem Verin

Kısa ve akılda kalıcı markaların kaderi büyümektir. Satışı yapılan ürün veya hizmetlerle çağrışım yaptıran, rakip ürünler arasında görüldüğünde direkt akıllarda kalan ve hatırlanması kolay marka isimleri başarılı seçimleri tanımlamaktadır.

Marka Adınızı Söylemesi ve Yazması Kolay Olsun

Marka adınızın telaffuzu ve yazımı kolay olmalıdır. İnsanlar bir yerde duyduklarında marka adınızı hatırlamakta zorlanmamalı, hakkında araştırma yapacaklarında kolayca yazarak istedikleri verilere erişebilmelidir.

Kulağa ve Göze Hitap Edin

Markanız telaffuz ettiğinde kulağa hoş gelmeli, akılda kalmalı ve logo tasarımlarında göze güzel görünecek işler ortaya konmasına yardımcı olmalıdır. Marka kimliğinizi yansıtacak görsel tasarımlar ile uyum sağlayacak marka isimleri bulduğunuzda, itibarı her geçen gün artan bir kimlik yarattığınızdan emin olabilirsiniz.

Yabancı Ülkelerde Sorun Çıkarmayın

Markalaşma sürecini tamamlamanın ardından işinizi küresel pazara açmak istemeniz olasıdır. Küresel pazarlarda yer almak istemeseniz bile sürecin sizi buralara sürükleyeceğinden emin olarak isim seçiminde bu zorunluluğu göz önünde bulundurun. Yabancı dillerin herhangi birisinde kötü anlam ifade edecek seçimler yapmanız halinde bu pazarlarda işinizin zorlaşacağını aklınızdan çıkarmayın.

Marka Adında Akılda Kalıcılık Nasıl Sağlanır?

Marka adının akılda kalıcı olması, hatırlanmasını ve dolayısıyla müşterilerinizin ihtiyaçlarında akla ilk gelen isminizi sağlar. Dünyada ve Türkiye’de sektörünün önde gelen markaları akılda kalıcı olmak adına farklı teknikler kullanmaktadırlar. Pek çoğu elde ettiği başarılar ile yeni girişimcilere ilham olmuş, pek çok start-up ismini alırken bu tecrübelerden faydalanmayı seçmiştir.

Akılda kalıcı bir marka ismi oluşturmak sadece kısa, sade ve iyi telaffuz edilebilen kelimelerden seçimler yapmakla sınırlandırılmamalıdır. Tüketicilerin zihinlerinde yer edecek markalar oluşturabilmek için sizlerle paylaştığımız 6 işe yarar teknikten yararlanarak markanız için hafızalarda yer edecek isimler oluşturabilirsiniz.

İki Kelime Birlikteliğinden Yararlanabilirsiniz

İki kelimeyi birleştirerek marka ismi oluşturulması, Türkiye’de ve dünyada en çok tercih edilen marka adı oluşturma stratejileri başında gelir. Bu yöntemde seçilen kelimelerin yapılan işle ilgili olması ya da olmaması gibi farklı yaklaşımlar ile ortaya akılda kalıcı isimler oluşturulabilir. Ülkemizde e-Ticaret devi “Hepsiburada” ve tüp gazın adını değiştiren “Aygaz” buna verilebilecek en güzel örnekler arasında gösterilebilir. Dünyada ise “Microsoft” markası, iki farklı kelime ile oluşturulmuş markalara verilebilecek önde gelen isimler başında gelir.

Şirket Kurucusu Olarak Kendi Adınızı Kullanabilirsiniz

Kurucusu olduğunuz şirkete kendi adınızı ya da soyadınızı vermek, özgün ve akılda kalıcı bir marka ismi oluşturmak için denenebilecek etkili stratejiler arasında yer alır. Bu yöntem belirli bir ürün grubuna hitap etmemesi açısından da markanızın sınırlar içinde kalması riskini de ortadan kaldıracaktır. Ülkemiz giyim devleri Kiğılı ve Sarar gibi markalar bu stratejiyi uygulayan önemli örnekler arasında yer alır. Dünyada ise adını Andre Michelin’den alan Michelin Lastikleri ve kurucusu Walt Disney’den esinlenen Disney markaları, bu yaklaşımın başarılı olduğunun en güzel kanıtlarıdır.

Uydurma İsimler ile Özgün Olabilirsiniz

Dünyada “Neolojizmler” olarak bilinen uydurma kelimeler, iyi bir marka ismi ortaya çıkarabilir. Bu isimler markayı rakiplerinden ayırmanın yanında tamamen özgündür. Dünyada Kodak ve Twitter, uydurma isimlerin güçlü bir marka olabileceğine verilebilecek iki güzel örneği oluşturur. Bu isimlerin özgün olması yanında akılda kalıcı olduğu da dikkatlerden kaçmamalıdır.

Ülke, Şehir ve Coğrafi İsimler Kolay Unutulmaz

En temel isimlendirme kurallarından birisi de marka olarak ülke ismi, şehir veya coğrafi isim seçmektir. Bu yöntem ile lokal veya küresel pazarda önemli başarılar elde eden şirketler bulunmaktadır. İzlanda’da Iceland Süpermarketleri, Japonya’da adını Fuji yanardağından alan Fujifilm ve adını dünyanın en yüksek dağından alan teknoloji şirketi Everest ve e-Ticaret’in dünyada en önemli markası Amazon bu strateji ile başarılı olan marka isimleri arasında yer alır.

Mitolojiden İlham Almayı Deneyebilirsiniz

Markalar bazen efsanelerin gücünden yararlanmak için ilham kaynaklarını mitolojiden yana kullanabilir. Hikayesi olan bir marka tüketici algısını da olumlu yönde etkilemektedir. Firmanın vizyon sahibi olduğunu da gösteren bu seçimlerde eski Mısır, Yunan ve İskandinav mitolojileri çıkış noktasını oluşturur. Yazılım devi Oracle ve ayakkabı devi Nike gücünü mitolojiden alan markalara örnek olarak gösterilebilir.

Kısaltmalar Hayat Kurtarır

Yaptığınız işle ilişkili ya da ilham aldığınız hikayeyle ilgili uzun bir söz öbeğini marka ismi olarak kullanmanın etkili yolu, tanımlamanın baş harflerini seçmektir. Bu yöntem ile marka ismini alan pek çok işletme büyük başarılar elde etmektedir. “Yet Another Hierarchical Offisious Oracle” kelimelerinin baş harfleri ile marka adını oluşturan Yahoo ve kurucusu “Mehmet Nazif Günal” baş harfleri ile oluşturulan MNG Kargo, bu yönteme verilebilecek iki güzel örnek olarak ön planda yer alır.

Dünya’dan Marka Adı Örnekleri

Dünyanın önde gelen markalarından nelerden ilham aldığını bilmek, kendi marka adınızı oluştururken size de ilham olabilir. Yaptıkları seçimler ile marka isimlerini iyi bir hikayeye dayandırmanın yanında özgün ve akılda kalıcı bir seçim yapmayı başaran dünyaca ünlü markalar, sahip oldukları vizyon ile neden bu kadar büyüdüklerini de bizlere göstermektedirler. Dünyanın önde gelen 15 markasının ismini aldığı hikayeyi sizler için aşağıda sıraladık.

Google

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru, ismini alırken matematikten ilham almayı tercih etmiştir. Google markası 1.10100 sayısını ifade eden Googol teriminden almıştır.

Lego

Dünyanın önde gelen oyuncak markası ve ürüne ismini vermeyi başaran Lego, ismini oluştururken leg got kelimelerinin ilk iki harflerini kullanmıştır. Kelimenin anlamı ise iyi eğlenceler olarak Türkçeye çevrilmektedir.

Amazon

Jeff Bezos tarafından kurulan online alışveriş devi Amazon, ismini dünyanın en büyük nehrinden almıştır. Her ne kadar Bezos ismi seçerken alfabetik olarak öne çıkmak amacıyla A harfini tercih etse de yapılan seçim için dünyanın en büyük nehri ilham kaynağı olmuştur.

Yahoo

İsmini “Gulliver’in Gezileri” kitabından alan Yahoo, iyi bir hikayeden ilham almayı tercih etmiştir. Yahoo kitapta geçen ve bir topluluğu tanımlayan “Yet Another Hierarchial Offisious Oracle” söz öbeğinin baş harflerini marka ismi olarak seçmiştir.

Coca Cola

Tartışmasız dünyanın en büyük içecek markası olan Coca Cola, ismini seçerken küçük bir değişiklik ile karışımı tatlandıran bitkilerden esinlenmiştir. Coca yaprakları ve Kola fıstığının ilham olduğu markada, kurucu John S. Pemberton tarafından logonun geleceği düşünülerek K harfi C’ye dönüştürülerek son dokunuş yapılmıştır.

Starbucks

Hikayelerden marka çıkartan dünya devleri arasında Starbucks da yer alır. Marka ismini “Moby Dick” hikayelerinde yer alan ve kahve ticari yapması ile tanınan “Starbuck” karakterinden almıştır.

Reebok

Hız ve zarafetin sembolü antilop, Reebok markasının ilham kaynağı olmuştur. Danca’da rhebok olarak tanımlanan bir antilop türünden esinlenen marka adını oluşturmuştur.

Adobe

Grafik yazılımlarının devi Adobe, ismini seçerken coğrafi yer isimlerini tercih etmiştir. Şirketin kurucusu John Warnock, evinin arkasında yer alan “Adobe Koyunu” marka ismi olarak seçmeyi tercih etmiştir.

Nike

Nike ismini seçerken tercihini mitolojiden yana kullanmıştır. Yunan mitolojisinde Nikea olan zafer tanrıçasını marka ismi olarak seçen spor ürünleri devi, seçtiği logo ile her ne kadar onay tikini andırsa da tanrıçanın uçuşunu temsil etmeyi hedeflemiştir.

Volkswagen

Almanların otomobildeki dünya devi Volkswagen, ismini kendi dilinden almıştır. Volkswagen Almanca’da “Halkın arabası” anlamına gelmektedir.

Ebay

Ebay markasının ismi, hem oluşturulma hem de tercih edilme yönünden marka adı seçme adımlarına verilebilecek güzel bir örnektir. Marka ismi için “Echo Bay Technology Group” söz öbeğinin baş harflerini kullanmak isteyen e-ticaret devi, echobay.com alan adı dolu olduğu için tercih hakkını EBay’dan yana kullanmıştır.

Samsung

Güney Kore’nin dünyaya mal olmuş teknoloji devi Samsung, ilhamını gökyüzünden almıştır. Kendi dilinde “3 yıldız” anlamına gelen Samsung, önde gelen teknoloji devinin marka ismi olarak tercih edilmiştir.

Microsoft

İki farklı kelimeyi birleştirerek şirketine isim veren Bill Gates, Microsoft markası için mikroişlemci anlamına gelen “Mikrochip” ve yazılım anlamına gelen “Software” kelimelerini kullanmıştır.

LG

Kurucusunun ismine ve sloganına uygun bir marka ismi seçen LG, başarılı bir markalaşma süreci yaşadı. Kurucusu olan Lucky Goldstar ile hayat güzeldir anlamına gelen “Life is Good” kelimeleri, LG markasının oluşturulmasında ilham kaynağı olarak kabul edilmektedir.

BMW

Alman otomobil devi BMW, marka adını kendi dilinde Bavyera Motor Fabrikaları anlamına gelen “Bayerische Motoren Werke AG” kelimesinin baş harflerinden almıştır. BMW’nin marka ismi seçimi hem bölge ismi hem de kısaltma tercihi nedeniyle girişimcilere iyi bir ilham kaynağı olabilir.

Ürünleşen/Ürün Adını Alan Markalar

Marka adı seçme noktasında büyük bir başarıya imza atan pek çok marka, temsil ettikleri ürüne isim vermeyi başararak hafızlarda yer etmeyi başarmıştır. Halen pek çok tüketici bu markaya ait ürünleri marka ismi ile çağırmakta, arama motorlarında bile yapılan aramalar marka adları ile yapılmaktadır. Sizlerle marka ismi bulma konusunda ürünleşmeyi başarmış 10 marka ismini aşağıda paylaştık. Marka adı seçerken aşağıda sıralanan markaların yakaladığı başarının sizlere de yeni girişiminizde ilham kaynağı olması için listeyi dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz.

Selpak

Eczacıbaşı firmasına ait kağıt mendillere verilen Selpak markası, tuvalet kağıdı ve havlu kağıt gibi pek çok tek kullanımlık hijyen ürünü üretmektedir. Markanın başarısı ile kağıt mendillerde görülmüş ve Selpak markası uzun yıllardır kağıt mendil yerine kullanılmaktadır.

Aygaz

1961 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan Aygaz, tüp gaza ismini vermeyi başarmıştır. Günümüzde bu alanda pek çok markaya ait ürün bulunsa da tüketiciler, rakip markaların ürünlerini bile “Aygaz” olarak istemektedir.

Uhu

Almanların kırtasiye tipi yapıştırıcı markası olan Uhu, ülkemizde bu ürün grubunun ismi olmayı başarmıştır. Halen kırtasiye tipi yapıştırıcı satın almak isteyen tüketiciler, aramalarını Uhu marka adı ile yapmayı sürdürmektedir.

Kalekim

Yapı kimyasalları üreten Kalekim, gerçek başarısını ısı yalıtım levha sıvası ürün grubunda kazanmıştır. Marka her ne kadar sıvadan fayans yapıştırıcısına kadar pek çok farklı ürün üretse de ısı yalıtım levha sıvası alacak pek çok tüketici, ürün tanımlamasında Kalekim marka adını kullanmaktadır.

Atari

90’lı yıllara damga vuran televizyon oyunları konsollarının esasen bir markası olan Atari, zamanla tüm TV konsollarının ismi haline gelmeyi başarmıştır. Günümüzde halen nostaljik olarak bugünleri yad etmek isteyen tüketiciler, o dönemi anlatırken Atari marka adı ile oynadıkları TV oyunlarını anlatmaktadırlar.

Pakpen

PVC kapı ve pencere doğrama sistemleri üreten Pakpen, uzun yıllar bu ürün grubuna ismini vermeyi başarmıştır. Bir dönem tacını Pimapen’e kaptırsa da halen PVC doğramaları Pakpen olarak tanımlayan önemli bir tüketici grubu bulunmaktadır.

Cif

Dünyaca ünlü temizlik markası Unilever, banyo ve lavabo temizliği ürünü markası olan Cif ile benzersiz bir başarı yakaladı. Türkçeye ciflemek tabirini kazandıran marka, halen lavabo ve tuvalet temizlik malzemesi alacak ev hanımlarınca Cif olarak aranmaktadır.

Post It

3M firmasının tescilli markası post-it, adını tüm küçük yapışkanlı not kağıtlarına verme başarısını gösterdi. 3M’e tescilli olan bu marka tüketiciler tarafından öyle benimsendi ki farklı markalara ait ürünler bile post-it olarak kırtasiyelerden talep edilmektedir.

Hilti

Darbeli matkap yerine üreticisi olan Hilti markasının kullanımı, ürünleşen markalara güzel bir örnek olarak verilebilir. Hilti markası pek çok farklı el aleti üretse de darbeli matkap tüketiciler tarafından halen Hilti ismi ile bilinmektedir.

Bonibon

Kent tarafından üretilen Bonibon markası, draje şekerlerin ülkemizde bilinen tek ismidir. Halen ülkemizde draje şekerler Bonibon ismi ile talep edilmekte ve toptancılar, açık sattıkları draje şekerleri Bonibon etiketi ile satışa çıkarmaktadır.

9 Şirket İsmi Bulma Aracı

Marka isminizi ararken şirket ismi bulma araçlarından yararlanabileceğinizden yukarıda bahsetmiştik. Ücretli ve ücretsiz olarak kullanılabilecek olan bu araçlar, belirttiğiniz anahtar kelimeler doğrultusunda markanıza isim önerileri paylaşmaktadır. Başta start-up’lar olmak üzere çok sayıda ünlü markanın tercih ettiği 9 şirket ismi bulma aracını aşağıda sizler için aşağıda başlıklar halinde inceledik.

Shopify

E-Ticaret altyapı sağlayıcısı Shopify, bünyesinde sunduğu şirket ismi bulma aracı ile online mağaza açmak isteyen girişimcilere iddialı şirket isimleri bulmaktadır. Genellikle endüstriyel odaklı isimlere odaklanan araçta, arama sonuçlarından iyi bir performans elde etmek için birden fazla anahtar kelime girilmesi gerekmektedir.

NameMesh

Şirket ismi, domain, aplikasyon ve ürün ismi seçmek isteyenler için hizmet veren NameMesh, birkaç anahtar kelime girişi arından kullanışlı isimler önermektedir. Seçeceğiniz anahtar kelime doğrultusunda kısa, uzun veya farklı tipte tercihlerinizi değerlendirmeye alan NameMesh, seçimlerinize en uygun seçenekleri önerir.

Zyro

Anahtar kelimeye uygun marka ismi önerisi paylaşan Zyro, doğru isim seçmek için bazı ipuçları belirtmenize izin verir. Marka ismi yanında logo ve web sitesi oluşturmak için de Zyro tercih edilebilir.

Company Name Generator

Sade ve kullanışlı ara yüzü ile öne çıkan Company Name Generator, belirttiğiniz kelimeler doğrultusunda rastgele marka ismi önerileri paylaşır. Paylaşılan önerilerin sade olması, marka adı seçme kriterleri ile programın gösterdiği uyumu gözler önüne sermektedir.

Novanym

Endüstriyel alanda faaliyet göstermeyi hedefleyen girişimciler, Novanym ile uygun marka adı önerilerine ulaşabilirler. Arama için anahtar kelime kullanılsa da platform, kimi zaman önerilerinde anahtar kelimenin dışına çıkabilmektedir.

Namelix

Namelix filtrelemeler yolu ile marka ismi öneren kullanışlı yazılımlar başında gelir. Namelix uzun, kısa, birleşik kelime veya farklı özelliklerde marka isimleri önerebilmektedir.

Oberlo

Anahtar kelime girişi ile firma ismi üreten Oberlo, çok sayıda sonuç veren ve elinizdeki alternatifi oldukça artıracak kullanışlı bir yazılımdır. Kullanışlı ara yüzü ve iki aşamada arama yapabilmesi, Oberlo’nun en büyük iki artısını oluşturur. Arama sonuçlarında yer alan alakasız sonuçlar ise platforma yöneltilen en büyük eleştiriyi oluşturmaktadır.

SquadHelp

Ücretli firma isim bulucusu olan SquadHelp, çok sayıda filtresi ile sizin için her detayı kontrol etmektedir. Uzun, kısa, domain uzantısı ve daha pek çok farklı filtrelere göre arama yapan programı kullanarak işinizi epey kolaylaştırabilirsiniz.

Dot-o-mator

Muadillerinden farklı olarak baş ve son kelime girişi ile çalışan Dot-o-mator, özgün marka ismi bulma konusunda başarılıdır. Ara yüzü eksik olan program, mobil kullanımlarda sadece iOS cihazlar ile uyumlu çalışabilmektedir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir