Logo Logo

Akılda Kalıcı Bir Marka Sloganı Nasıl Yaratılır?

İçindekiler
25.11.2021 - 21 dk Okuma Süresi

Yaratılan akılda kalıcı marka sloganı, bilinirliği artırma ve imajı güçlendirme noktalarında markalara önemli katkı sağlar. Yaptığı iş ile uyumlu ve dillere pelesenk olmuş her marka sloganı arkasında başarılı firmaların yer alması ise mottonun kazandırdıklarını göstermesi açısından önemli bir istatistiktir. Marka bilinirliğinizi artıracak basit, kısa ve marka kişiliğinizle uyumlu marka sloganlarının nasıl oluşturulacağı yönündeki tüm sorularınızı yazımızda sizler için yanıtlayacağız.

Marka Sloganı Nedir?

Bir markaya ait kültürü, hedefi ve markanın kişiliğini eğlenceli ve akılda kalıcı bir şekilde ileten ifadeler marka sloganı olarak tanımlanmaktadır. Markayı farklılaştırarak rakiplerinden ayırmayı hedefleyen sloganlar, markanın sunduğu ürün ve hizmetlerin kullanılmasına yönelik tüketiciyi tetikleyen bir yapıya sahiptir. İtalyancadan dilimize geçen “Motto” kelimesi mırıldanmak anlamına gelir ve bu kelime, marka sloganını tanımlamak için kullanılarak açıkça markanın hedef kitlenin zihninde yer etmeyi amaçladığını ortaya koyar.

Marka Sloganı Neden Önemlidir?

Marka sloganının önemi hedeflediği başarıda gizlidir. Yukarıda İtalyancada mırıldanmak veya söylenmek anlamında kullanılan “Motto” kelimesinin slogan ile aynı anlama sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu kelimenin seçimi rastgele değildir, zira bulduğunuz slogan müşteri zihninde yer ettiğinde müşteriniz markanızı duyduğu anda sloganınız dilinin ucuna gelmelidir. Marka bilinirliğini artırmanın yanında sadık müşteri kitlesi oluşturmaya da katkı sağlayan marka sloganının üç önemli artısını aşağıdan takip edebilirsiniz:

  • Markanızı Özgünleştirir

Tüketiciler özgün olan markaları sever. Rakiplerinden farklılaşmayı başaran markalar tüketicilerden gördüğü ilgi ile başarıya ulaşır. Marka sloganı farklılaşma anlamında size büyük kazanım sunar. Hedef kitlenizce ezberlenen bir slogan, doğru iş yaptığınızın kanıtıdır.

  • Markaya Duyulan Güveni Artırır

Tüketiciler ne iş yaptığını bildikleri markalara güven duyar. Sloganınızı ezberleyen tüketiciler ise markanızın güvenilir bulunduğu anlamına gelir. Burada basit bir psikolojik gerçek yatmaktadır. Sloganınız ile tüketicilerinizin sizi tanıyormuş gibi hissetmelerini sağlamayı hedeflerseniz. Sloganınız beğenildiğinde ise bu amacınıza ulaştığınızı ve artık tüketicilerin size bir aile üyesine güvendikleri gibi güvenebildiklerini düşünebilirsiniz.

  • Marka Değerini Artırır

Sloganlar işletmenizin değerli yönlerini ön plana çıkarmak amacıyla oluşturulur. Müşterinize vermek istediğiniz mesajı etkili bir şekilde ileten ve tüketicilerce kabul gören sloganlar, marka değerinizin artışını destekler. Markanıza ait piyasaya sürülen her üründe sloganınız müşterilerinizin zihninde canlanır ve rakiplerinizin arasından tercihin sizden yana kullanılmasına katkı sağlar.

Marka Sloganı Nasıl Yaratılır?

Etkili bir marka sloganı oluşturma süreci temel hatları ile üç aşamada özetlenebilir. Müşteri zihninde yer edecek bir motto hayata geçirmeyi hedefleyen her işletme, hedeflerini tanımlama ve işini anlatacak söz öbekleri için yeterli mesaiyi harcamanın ardından etkili bir slogan yaratabilir. Yeterli sayıda alternatif üzerinde karar kılmanın ardından kelimelerle oynayarak marka sloganına son şekli verilebilir. Başarılı bir slogan yaratabilmek için takip edilmesi gereken üç adım şu şekildedir:

  • Marka Hedefinizi Belirleyin

Markanızla neleri hedeflediğinizin bir kez daha üstünden geçmeniz gerekir. Oluşturacağınız sloganın bu hedeflerden güç alacağını bilmelisiniz. Slogan ile ürünü açıklamanın yanında hedeflerinizin de müşteri tarafından anlaşılabileceğinden emin olun. Hedeflerinizi ise mutlaka yüksek tutun. Hedef kapsamı ne kadar genişse etki alanınıza giren müşteri kitlesi de aynı oranda geniş olacaktır.

  • İşinizin Tam Olarak Ne Olduğunu Anlayın

İşinizi tam olarak anlamanız ve slogan ile bunu yansıtmanız önemlidir. Sloganınız akılda kalıcı olması için kısa olmalıdır ve bu birkaç kelimede işinizi tanımlamanın yanında müşterilerinizi harekete geçirmeniz de önemlidir. Bu nedenle pek çok marka kısa bir slogan için milyonlarca dolar ödemektedir. Milyon dolarlık bir slogan ortaya koyabilmek için elinize kağıdı ve kalemi alın ve işinizle ilgili kelimeleri listeleyerek işe devam edin.

  • Kelimelerle Oynayın

İşinizle ilgili kelimeleri listelemenin ardından eleme ve kelime kırpma süreci ile sona yaklaşabilirsiniz. Bu süreçte benzer anlam taşıyan kelimeleri eleyerek işe başlayın. Elemeden kalan kelimelerin daha güçlü anlatıma sahip olduğundan emin olun. Kelimelerinizi seçmenin ardından üzerlerinde oynayarak ve sloganı daha da kısaltmak için farklı öbeklerle benzer anlatımı yapabilmenin yollarını aramanız gereklidir. Bu aşamalardan geçen ve kulağa hoş gelen bir anlatımı yakaladığınızda yeni mottonuzu müşterilerinizle buluşturmaya hazırsınız demektir.

Marka Sloganı Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Marka sloganını oluştururken öncelikle bu kısa cümlelerin ne olup ne olmadığını anlamanız gereklidir. Bu ince çizgiyi atlamanız halinde başarılı bir iş yapmaktan uzaklaşacak ve Ar-Ge için harcadığınız tüm para ve zaman boşa gidecektir. Markanız için etkili bir slogan oluştururken sıralanan şu yedi kritere dikkat ederek doğru yolda ilerleme kaydetmeye hazır olduğunuzdan emin olabilirsiniz:

  1. Slogan işinizle ilgili duygu uyandırmak için kullanılan kısa ifadelerdir. Marka bilinci oluşturmak için yayınladığınız misyon beyanı slogan olarak kullanılmamalıdır.
  2. Sloganınız ile markanızı farklılaştırmayı hedeflersiniz. Farklı markalardan esinlenen ya da başka bir markaya çağrışım yapan sloganlar kullanmak farklılaşma hedefinizden uzaklaşmanıza neden olur.
  3. Sloganlar hatırlanabilmesi ve tüketici zihninde yer etmesi için kısa olmalıdır. Markanızı tanıtan uzun bir paragraf oluşturmanın ortaya koymak istediğiniz marka sloganı olmayacağından emin olabilirsiniz.
  4. Sloganınızı oluştururken her ne kadar geniş bir müşteri kitlesi hedefleseniz de ortaya koyacağınızın işin hedefinizin dışında kalan ve ürünlerinizle ilgilenmeyen kitlelere seslenmemesi gerektiğini unutmayın.
  5. Sloganınızla günü kurtarmayı değil uzun vadeli başarıya odaklanın. Gelecek yıllara hitap edemeyen bir marka sloganı, markanızla birlikte sönüp gidecektir.
  6. Tıkandığınız ya da birkaç seçenek arasında kararsız kaldığınızda farklı fikirlere danışmaktan çekinmeyin. Çevrimiçi araçlardan ya da doğrudan sloganın hedef kitlesinden fikir almayı deneyin. Dünyaca ünlü bisküvi markası Oreo, sloganını bulmak için tam üç reklam ajansı ile çalışmış ve bunun yetinmeyerek 450 şehirde anket yapmıştır.
  7. Sloganınıza güvenin. Tüm ilkelere bağlı kalarak hayata geçirdiğiniz bu söz öbeklerini paylaşmaktan çekinmeyin. Reklamlarınızda, sosyal medya hesaplarında ya da bir röportajda sloganınızı paylaşarak akılda kalıcılığını garanti edin. Eğer sloganınızı dile getirmekten çekiniyorsanız seçiminizin yanlış olduğuna çok kolay bir şekilde karar verebilirsiniz.

Marka Sloganı Oluşturma Adımları Nelerdir?

Marka sloganı hazırlarken üç adımlık bir sürecin takip edilmesi gerektiğini anlatmış ve bu aşamaların neler olduğundan bahsetmiştik. Daha etkili bir slogan için daha fazla yere bakmak gerekir. Akılda kalıcı, ezberlenen ve sizin dışınızda müşterileriniz tarafından da sıkça paylaşılan bir marka sloganı oluşturmanın 10 adımını aşağıdan takip edebilirsiniz:

  • Hedef Kitlenizi Tanıtın

Başarılı bir slogan oluşturmak için tüketicileri harekete geçirmeniz gerektiğini söylemiştik. Bunu sağlamak için hedef kitlenizi iyi tanımanız gereklidir. Müşterileriniz nelerden hoşlanır? Sizden neler bekliyor? Onların dikkatini nasıl çekebilirsiniz? Bu sorulara yanıt verebilmeniz ardından onların duygularına hitap edecek işler ortaya koymak için sıradaki adıma geçebilirsiniz.

  • Rakiplerinizin Yaptığı İşleri İnceleyin

Slogan ile hedeflediğiniz ilk başarı, rakiplerinizden farklı olmaktır. Peki, aklınızdaki slogan adayları bu başarıyı yakalamakta ne kadar başarılı olabilir? Bu sorunun yanıtını almak için iyi bir araştırma yapmanız gereklidir. İşe ilk olarak rakiplerinizin sloganlarını araştırmakla başlayabilirsiniz. Onlardan esinlenmiş ya da çağrışım yapan tanımlamalardan uzak durmalısınız. Bu süreçte başarılı markaların nasıl bir slogan ortaya koyduklarını incelemeniz de işinizi kolaylaştırabilir. Dünyanın en ünlü markalarının zamana meydan okuyan mottolarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde inceleyebilirsiniz.

  • Markanızı Ayıran Özelliklere Odaklanın

Tüketicilerin sloganınız ile sizin rakiplerinizden hangi yönlerde farklı olduğunuzu anlamaları gereklidir. Bu soruya yanıt verebilmek için cevabı markanızın farklılıklarında arayın. Markanızın hangi yönleri ile farklı olduğunu ve onu ayıran artıları ön plana alarak yolunuza devam edebilirsiniz.

  • Tüketicilerin Faydasına Olduğuna İkna Edin

Müşterileriniz sizin hangi yönlerden farklı olduğunuzu anlamış olsa bile hala neden sizi tercih etmeleri gerektiği sorusuna yanıt aramaktadırlar. Bu soruyu yanıtlamak ve onların duygularına seslenebilmek için sizi tercih etmelerinin onların faydasına olacağına ikna olmalarını sağlamanız gereklidir. Dünyaca ünlü kedi maması şirketi Meow Mix bu faydada mamalarının lezzetine odaklandı ve kedilerin bu mamayı yemek istediklerine müşterilerini ikna etmeyi başararak rakiplerini geride bıraktı.

  • Sloganı Basit ve Kısa Tutun

Marka sloganının akılda kalıcı olmasının en önemli şartı, basit ve kısa olmasıdır. Karmaşık ve uzun cümleler müşterilerinizin hatırlaması için uygun birer slogan adayı değildir. Bu nedenle sloganınız ile vermek istediğiniz mesajın maksimum 10 kelimede tutmanız, mümkün olduğunca anlatmak istediğinizi birkaç kelimeye sığdırmaya özen göstermeniz gerekir. Bir destan yazmanın size başarı getirmeyeceğini ve dünyanın en iyi sloganlarının üç kelimeden oluştuğunu aklınızdan çıkarmayın!

  • Yıllar Sonrası Düşünün

Dünyada hiçbir başarılı marka sadece birkaç yıl piyasada kalmak için yaratılmadı. Eminiz ki siz de yıllar boyunca başarılı olacak bir marka yaratma sürecinin henüz başındasınız. Uzun vadeli hedeflerinizi yakalamak için seçtiğiniz sloganın da uzun yıllar sonrası müşterilerinize bile hitap edebilmesini sağlamanız gereklidir. Sloganın üzerinden 50 yıl bile geçse müşterilerinizin halen sizi nasıl hatırlamalarını istediğine karar vererek sürece devam edin.

  • Müşterilerinizin Fikrini Alın

İyi bir slogan oluşturduğunuzun en büyük göstergesi, bu sloganın müşterileriniz tarafından beğenilmesidir. Bu amaçla yola çıkarak aklınızdaki birkaç alternatif hakkında müşterilerinizin fikrini almayı deneyebilirsiniz. Yukarıda değindiğimiz gibi Oreo, sloganı için sahalara inerek 450 farklı şehirde anket yapmak yolu ile soğanına nihai şekli vermiştir. Siz de tıkandığınız ya da karar vermekte zorlandığınız anlarda müşterilerinize yönelerek hangi tanımlamanın daha iyi olduğu noktasında farklı fikirler alabilirsiniz.

  • Slogan Üreten Çevrimiçi Araçlardan Destek Alın

Slogan bulmakta zorlandığınızda çevrimiçi araçlardan destek almak aradığınız ilhama kavuşmanızı sağlayabilir. Bu hususta Procato, Zyro, Wizlogo ve Shopify, pek çok işletmenin kullandığı ve başarılı sonuçlar veren sistemlerdir. Bu sistemlere bir kelime, ürün ismi ya da işletme ismi yazarak slogan oluşturulma sürecini başlatabilirsiniz. Size sunulan önerileri aynen kullanabilir ya da nereden başlamanız gerektiği konusunda önemli fikirler edinebilirsiniz.

  • Logonuz Sloganınızla Yan Yana Olsun

Marka sloganınızı logonuzla birlikte takdim edin. Akılda kalıcılığı artıran bu strateji, müşterilerinizin markanızı nerede görseler tanıyacaklarından emin olmanızı sağlar. İyi bir sloganla birlikte müşterilerinizin beğenisine sunulan markanızın zamanla raflarda arandığını göreceğinizden emin olabilirsiniz.

  • Her Ortamda Sloganınızı Cesurca Paylaşın

Sloganınız müşterilerinizle buluşmaya hazır olduğunda, bunu her ortamda paylaşmaya özen gösterin. Sosyal medya, geleneksel medya ve yayımladığınız reklamlarda sloganınızın mutlaka yer almasına özen gösterin. Unutmayın, müşterilerinizin sloganınızı bazen bir kez duyması yeterli olmayacaktır. Ama farklı kanallarda birkaç kez işittiklerinde güven duyguları tetiklenecek ve tercihlerini sizden yana kullanmaya başlayacaklardır.

Marka Sloganında Akılda Kalıcılık Nasıl Sağlanır?

Etkili bir marka sloganı oluşturmak tek başına akılda kalıcılık için yeterli olmayabilir. Akılda kalıcılığı sağlamak adına sizin de bir takım girişimlerde bulunarak mottonuza destek olmanız gereklidir. Tüketicilerin zihninde yer etmesini istediğiniz sloganınızı hayata geçirmenin ardından yazılı ve görsel medyanın gücünden yararlanarak onu dillere pelesenk edebilirsiniz. Yarattığınız ve başarılı olacağına inandığınız marka sloganının akıllarda uzun yıllar kalmasını sağlamak için yerli ve yabancı markaların nasıl bir strateji izlediğini aşağıda dört maddede paylaştığımız açıklamaları takip edebilirsiniz:

  • İyi Bir Hikâye ile Müşterilerinizle Tanıştırın

Yarattığınız sloganınızı müşterilerinizle tanıştırmak için can attığınızdan eminiz. Ama bu tanıştırmanın unutulma olması için iyi bir hikâyeye ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Etkili ve tüketicilerin ilgisini çekecek bir hikâyeyi kameraya alarak sloganınızı ilk kez kullandığınızda, müşterileriniz bu sloganla tanıştıkları için hoşnut kalacaktır.

  • Sloganınızı Her Fırsatta Kullanın

Sloganınızı bir kez müşteriyle tanıştırmanın ardından elinize geçen her fırsatta kullanmak için ilk adımı attığınızı kabul edebilirsiniz. Her reklam filminde, web sitenizde ya da Influencer’ların dilinde sloganınız yer aldığı müddetçe akıllarda kalmasının garanti altında olacağından emin olabilirsiniz.

  • Sloganınız Logonuzda Yer Alsın

Sloganınızı görsel olarak da desteklemek için marka logonuza eklemeyi unutmayın. Bu strateji her iki iletişim aracının da birbirini desteklemesini sağlar. Yani logonuz sloganınızı desteklerken ünlenen slogan da zamanla marka logonuzun tanınırlığını artırmaya katkı sağlayacaktır.

  • Sosyal Medya Paylaşımlarında Süreklilik Gösterin

Sosyal medyada düzenli paylaşım yapmak önemlidir. Yaptığınız her paylaşımda tanınırlığınız artacak ve daha geniş hedef kitle tarafından takip edilir hale geleceksiniz. Bu paylaşımlarda marka sloganınızı kullanmak ise akılı bir tercihtir. Marka sloganınızda süreklilik yakalamak için sosyal medyanın gücünden yararlanmayı ihmal etmeyin.

Dünya’da Marka Sloganı Örnekleri

Dünyaya mal olmuş pek çok markanın yakaladığı başarıda yarattıkları mottolar yatmaktadır. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu sloganlar tüketiciler tarafından bilinmekte ve markaya duyulan güveni artırıcı unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Uzun yıllar önce yaratılmasına karşın halen müşterileri tarafından ezbere bilinen en başarılı 10 sloganı sizler için yazımızda derledik:

  • Nike – Just Do It

1988 yılında geliştirilmesine karşın halen Nike amblemi gören herkesin aklına, “Just Do It” sloganı gelmektedir. 33 yaşına basan slogan öylesine büyük bir başarı yakalamıştır ki Nike, Pazar payını %18’den %43’e ulaştırarak ezeli rakibi Reebok’un önüne geçmeyi başarmıştır.

  • Citibank – Your Citi Never Sleeps

Küresel yatırım bankası Citibank, 2007 yılında “Hadi Yapalım” sloganına geçiş yapana kadar 1970’li yıllarda yarattığı, “Your citi never sleeps” sloganını kullandı. Bu slogan ile yatırım bankası, müşterileri için her saat hazır olduğunu güzel bir şekilde özetledi. Bu slogan o kadar benimsendi ki yeni slogan için banka, tek bir yılda tam 30 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.

  • Nokia – Connecting People

Her ne kadar akıllı cihaz dönüşümüne ayak uyduramayarak eski Pazar payından uzaklaşsa da Nokia, bir döneme damga vurmayı başarmıştır. Finlandiyalı şirket 1992 yılında ilk kez duyurduğu “Connecting People” sloganı ile büyük ilgi toplamayı başarmıştır. Uzun yıllar cep telefonu pazarının liderliğini elinde tutan Nokia günümüzde iPhone ve Samsung gibi devlerin gerisinde kalsa da tüketicilerin halen kulağında “Nokia, Connecting People” sloganı ve reklam müziği yankılanmaktadır.

  • Coca Cola – Open Happiness

İçecek sektörünün tartışmasız lideri olan Cola Cola, motto oluşturma konusunda her zaman başarılı olan işletmeler arasında yer almayı başardı. Firma, 2009 yılında kazandırdığı “Open Happiness” sloganı ile devrim yaratarak markasını mutluluk ile özdeşleşmeyi başardı. Coca Cola sadece akılda kalıcı bir slogan yaratma konusunda değil sloganı bilinçaltına yerleştirme noktasında da takip edilmesi gereken bir başarıya imza attı.

  • Oreo – Twist, Lick, Dunk, Eat

Dünyanın en gözde bisküvi markası Oreo’nun slogan için çektiği zahmetten ve ödediği bedelden bahsetmiştik. Marka üç farklı reklam ajansına ek olarak 450 şehirde yaptığı anket sonuçlarına göre karar verdiği ve milyonlarca dolar ödediği, “Twist, lick, dunk, eat” yani “Çevir, tat, batır, ye” sloganı ile tam 100 ülkede satış yapmayı başarmıştır. Ülkemizde de giderek popülerleşen bisküvinin slogana yüklediği anlamda ne kadar doğru bir karar verdiğini yakaladığı satış başarısı gözler önüne sermektedir.

  • L’oreal – Because I’m Worth It

Zamanı aşan sloganlara verilebilecek en güzel örnek şüphesiz ünlü kozmetik şirketi L’oreal tarafından literatüre kazandırılmıştır. 70’li yıllarda büyük bir devrim yaparak ilk kez reklamda kadın sesi kullanan L’oreal, o unutulmaz sloganı “Because I’m Worth It” yani “Çünkü ben buna değerim” ile büyük başarı yakalamıştır. Bu slogan 40 yıl sonra bile kullanılıyor olsa da markanın gösterdiği bu yaklaşım, onu dünyanın en değerli kozmetik markası haline getirerek ödüllenmiştir.

  • Volkswagen – Think Small

Volkswagen’in efsanesi ve ülkemizde Vosvos olarak bilinen Beetle, ilk kez 1959 yılında “Think Small” kampanyası ile görücüye çıktı. Marka ve slogan uyumunda yakalanan başarı o denli büyüktü ki halen Beetle modeli tüm dünyada büyük ilgi görmektedir.

  • M&M – It Melts In Your Mouth, Not In Your Hands

1941 yılında Forrest Mars ve Bruce Murrien tarafından kurulan M&M, literatüre kazandırdığı slogan ile renkli drajeye ismini veren marka olmayı başarmıştır. Çikolata severlerin hafızasına kazanan ve Türkçe’ye “Ağzınzda eriyor, elinizde değil” olarak çevrilen “It melts in your mouth, not in your hands” sloganı ile mükemmel bir çıkış yakalamıştır.

  • Apple – Think Different!

Her ürünü için muhteşem mottolar ile tüketici karşısına çıkan Appke, markasının sloganını 1997 yılında “Think Different” olarak duyurarak büyük ilgi toplamayı başardı. Dünyanın en değerli markaları arasında yer alan Apple, bu başarıya sloganında belirttiği gibi “farklı düşünerek” ulaştı. Markanın sloganı ilk kez kullandığı reklam filmi ise halen pek çok kişinin hafızalarında yer almaya devam etmektedir.

  • Heineken – Refreshes The Parts Other Beers Cannot Reach

Carlsberg gibi bir devin karşısında markaya tutunma gücü veren efsanevi “Refresh the parts other beers cannot reach” sloganı, 2005 yıında Heineken tarafından kullanıldı. Marka rakibinin karşısında başarı elde etmekle kalmayıp ününü sınır ötesine taşımayı başardı.

Sloganların Pazarlama Üzerindeki Etkileri

Markalar yarattıkları sloganlar ile elbette sadece akıllarda kalmayı hedeflemiyor. Bu sloganlar yukarıda sıralanan pek çok örnekten takip edebileceği gibi markanın yüksek rekabetten sıyrılarak rakiplerinin önüne geçmesini ve pazardaki pasta payından en büyük dilimi almasına yardımcı oluyor. Pazarlama stratejileri markaların sloganlarından destek aldığında başarıya ulaştırıyor. Sloganların gerçekte ne kadar işe yarar olduğunu gösteren pazarlamaya dört katkısını aşağıdan takip edebilirsiniz:

  • Markaya Yakalamak İstediği Çıkış İçin Temel Oluşturur

Markalar çıkış yakalamak için kendilerine iyi bir temel ararlar. Bu noktada güçlü bir hikayeye dayandırdıkları marka sloganları, aranılan temeli oluşturur. Apple’ın yıllar önce “Think Different” sloganı ile rakiplerinden farklı işler ortaya koyacağını anlattığı bilmek bu konuda açıklayıcı olacaktır. Öyle ki bugün Apple tüm dünyada 263,4 milyar dolar ile dünyanın en değerli markası unvanını elinde bulundurmaktadır. Bugün her ülkede tüketiciler, en az bir Apple marka cihaz kullanıyorsa marka bu başarıyı 1997 yılında farklı düşüneceğini taahhüt ettiği mottosuna borçludur!

  • Markanın Ezeli Rakiplerinin Önüne Geçmesine Yardımcı Olur

Markalar rakiplerinden sıyrılmak için sloganlardan yararlanır. Sloganları etkili bir şekilde yaratan markalar ise rakiplerinden ayrılmakla kalmaz, onların önüne geçer. Dünyanın en ünlü spor ürünleri satan markası Nike, Reebok ile ezeli bir rekabet içindeydi. Nike 1988 yılında efsanevi “Just Do It” sloganı ile bu rekabetin kazananını belirledi. Slogan sonrası Nike’ın Pazar payı %18’den %43’e ulaşarak markaya sektörü liderliğini hediye etti. Nike, Nisan 2021 verilerine göre giyim alanında 30,443 milyar dolarlık değerle dünyanın en değerli yedinci markası olarak listelerde yerini alıyor.

  • Uzun Yıllar Markayla Birlikte Hafızalarda Yer Eder

Sloganların yıllar sonrasına hitap edebilmesi gerektiğinin öneminden bahsetmiştik. Bu önemi pekiştirmek için dünyanın en değerli kozmetik markasından örnek verebiliriz. L’oreal tam 40 yıl önce Türkçeye, “Çünkü ben buna değerim” şeklinde çevrilen sloganı ile büyük bir devrim yarattı. Bu sloganın etkisi ile marka 10,1 milyar dolarlık değerle dünyanın en değerli 43. markası haline gelmeyi başardı.

  • Markanın Sınırları Aşmasına Yardımcı Olur

Markaların sloganları yerel pazardan sıyrılarak tüm dünyaya mal olmalarına yol açar. Alman otomobil devi Volkswagen “Think Small” sloganı ile Beetle markasını tüm dünyaya sevdirmeye başardı. Bu noktada en çarpıcı başarıyı ise Alman Heineken yakaladı. Marka, “Refresh the parts other beers cannot reach” sloganı ile 2005 yılında Carlsberg’e rağmen büyümeyi başararak bugün 55,883 milyar Euroluk piyasa değerine ulaştı. Heineken artık sadece yerel değil tüm ülkelerde severek tüketilen bir bira markasıdır!

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir