Logo Logo

İnternetin Geleceği Metaverse Nedir? Metaverse Nasıl Alınır?

İçindekiler
14.03.2022 - 18 dk Okuma Süresi

İlk kez 1992 yılında Neal Stephenson’ın bilimkurgu romanı “Snow Crash” ile ortaya çıkan ve spekülatif bir gelecek olduğu nedeniyle eleştirilen metaverse kavramı, günümüzde teknoloji devlerinin yatırım yapmak için yarışa girdiği bir gerçekliğe dönüştü. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg tarafından 28 Temmuz 2021 tarihinde tüm dünya ile duyurulan ve Facebook’un adını “Meta” olarak değiştirerek sosyal medya devinin metaverse şirketine evrildiğinin açıklanması ile popülaritesini kazanan kavram, teknoloji dünyasının en çok konuşulan ve merak edilen konusu olmayı başardı.

Metaverse

Türkçeye “sanal evren” olarak çevrilebilen metaverse, sanal ve artırılmış gerçeklik (VR/AR) cihazları aracılı ile giriş yapılabilen, 3 boyutlu çevrimiçi sanal ortamları tanımlar.  Zuckerberg Metaverse’i, “insanların sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik cihazları, akıllı telefon uygulamaları ya da diğer cihazları kullanarak buluşabilecekleri, çalışılabilen ve oyun oynanabilen birbirine bağlı sanal topluluklardan oluşan bir dünya” olarak tanımlamaktadır. Zuckerberg’in tanımlamasından da anlaşıldığı gibi metaverse, sanal bir dünyadan fazlasıdır. İnsanların gelişmiş teknoloji yardımı ile eş zamanlı olarak bir araya geldikleri kültürel, entelektüel ve ekonomik paylaşımlarda bulunabildikleri siber toplumsal bir düzendir.

Neden Metaverse?

Sanal bir kamusal alan oluşturmayı vaat eden metaverse, son günlerde değeri her geçen gün değeri artan kendisine ait kripto para birimleri ve fahiş fiyatlara gerçekleşen “metaverse arsa alımı” haberleri ile adını duyururken sahip olduğu teknoloji ve fırsatlar göz ardı edilmektedir. Metaverse’in sadece bu yönlerinin ön plana çıkartılması, pek çok kişinin zihninde bu gelişmenin “yeni tip bir dolandırıcılık” olarak değerlendirilmesine yol açmakta ve gerçeği varken neden sanal bir evrene ihtiyaç duyulacağı sorularının yanıtsız kalmasına yol açmaktadır.

Metaverse

Zuckerberg’in de belirttiği gibi Metaverse’in yeterince gelişmesi için 5 ila 10 yıllık bir süreye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu sürecin sonunda hedeflenen özelliklerin tamamını edinmiş bir metaverse teknolojisi, gerçek dünya ile sanal dünyayı tam anlamıyla birbirine bağlayabilecek ve barındırdığı fırsatlardan eşit bir şekilde tüm katılımcıların yararlanabilmesini sağlayabilecektir. Pek çok eylemi herhangi bir fiziksel çaba gerektirmeden gerçekleştirme fırsatı sunan metaverse teknolojisinin neden gerekli olduğuna anlamak için aşağıda paylaşılan şu potansiyel fırsatlara göz atabilirsiniz:

  1. İnternet ile iletişim hızı ve verimliliği önemli oranda iyileşme yakaladı fakat internet, tek başına iletişim kalitemizi arttırmak için yeterli gelmedi. Metaverse ile avatarlarla temsil edilen bireyler, aynı ortamda buluşarak daha verimli ve kaliteli etkileşime geçme fırsatını değerlendirebilir.
  2. Sürekli seyahat etme zorunluluğu metaverse ile tarih olabilir. Sosyal gezi ya da iş seyahatleri için fiziksel olarak bir yerden bir yere gitme zorunluluğu metaverse ile son bulabilir. Siz evinizden gerekli cihazlar ile Metaverse’e bağlanarak yapmanız gereken tüm işleri herhangi bir fiziksel çaba sarf etmeden avatarınıza yaptırabilirsiniz.
  3. Ulusal sınırlar ortadan kalkarak kültürel etkileşim hızlanabilir. Farklı bir ülkeye seyahat ederek yabancı kültürlerle etkileşime geçebilmek için pasaport ve vize gibi zorunluluklar Metaverse’de ortadan kalkacaktır. Bu şekilde avatarınızla farklı kültürlere sahip bireyler ile metaverse üzerinden etkileşime geçebilirsiniz.
  4. Ailenize ve sevdiklerinize ayırabileceğiniz zamanı artırabilirsiniz. Metaverse ile ortadan kalkan fiziksel bulunma zorunluluğu, seyahat sırasında harcanan vakti size hediye eder. Böylece bu vakti hobilerinize ya da sevdiklerinize ayırabilirsiniz.
  5. Yaptığınız işle ilgilenen hedef kitleniz ile metaverse üzerinden buluşabilirsiniz. Örneğin bir dil eğitmeniyseniz, metaverse üzerinden becerilerinizi kullanarak dünyanın pek çok farklı noktasından kendinize öğrenci bularak işinizi yapabilirsiniz.
  6. Metaverse ile birlikte yaratılan yeni iş kolları, sizin yeni işiniz olabilir. Yeni kariyeriniz için tur rehberliği, avukatlık, stilist ya da varlık danışmanı gibi metaverse üzerinde oluşması muhtemel mesleklerde kariyer yaparak hayallerinizin peşinden gidebilirsiniz.
  7. Daha gerçekçi oyun deneyimi ile eğlenirken kazanabilirsiniz. Metaverse teknolojisi ile geliştirilen tüm oyunlarda etkileşim ön plandadır. Rakipleriniz ile mücadele ederken avatarınızın hissettiği her duyguyu siz de hissedebilir ve oyun için NFT ticareti ya da ödül gibi maddi kazançları elde ederek oyna-kazan mekanizmasının tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz.
  8. Hayatımıza pandemi ile giren ve yeni bir salgın hastalıkla yeniden gündeme gelebilecek olan kısıtlamalar metaverse evreninde yoktur. Sokağa çıkma ya da kapalı alanda oyun yasağı gibi sizi sınırlandıran kısıtlamalara takılmak yerine Metaverse’e giriş yaparak arkadaşlarınızla iskambil oynayabilir ya da renkli gece hayatını soluksuz yaşayabilirsiniz.
  9. E-Ticaret için beden veya numara uygunluğu gibi en büyük handikaplar metaverse ile son bulur. Satın almak istediğiniz ürünleri VR cihazlar aracılığı ile deneyerek size uygun olduğundan emin olmanız sonrası satın alabilirsiniz.

Metaverse Hangi Özelliklere Sahip?

Metaverse’i anlamak ve nasıl göründüğü hakkında net bilgi sahibi olmak için özelliklerini bilmeniz gereklidir. Metaverse’in sadece “Facebook Projesi” olmadığını ya da yeni bir ponzi sistemi olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden şu özelliklere göz atarak teknolojiyi daha iyi anlayabilirsiniz:

Sanal ve Fiziksel Dünyayı Birleştirir

Metaverse, aynı anda gerçek dünyayı da içine alan dijital bir evrendir. Gerçek dünyadaki her şey dijital olarak oluşturularak deneyimlenmesi için Metaverse’e aktarılabilir. İki dünya arasında köprü görevi gören Metaverse, gerçek dünyadaki kazançlarınızı Metaverse’de kullanabilmenin yanında dijital olarak kazanılan paranın da gerçek dünyada kullanılabilmesinin önünü açar.

Kalıcıdır

Metaverse, tıpkı gerçek dünyadaki gibi kalıcı deneyimler ve tecrübeler elde etmenizi sağlar. Bu evrende yaşadıklarınız oturum kapatılsa bile var olmaya ve çalışmaya devam eder. Böylece Metaverse’de hiçbir şeye sıfırdan başlamanız gerekmez. Her yeni deneyiminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Birlikte Çalışılabilir

Metaverse, bir dizi sanal evrenin birlikte çalışabilmesini sağlar. Bu özellik, dijital bilgi ve varlıkların tüm sanal platformlarda kullanımının önünü açar. Avatarınız için herhangi bir sanal evrende kıyafet aldığınızda, bu kıyafetleri farklı bir sanal dünyada da kullanabilirsiniz.

Her Zaman Yaşar

Metaverse içerisinde edinilen bilgi ve tecrübe kalıcıdır. Her zaman var olmaya devam eder. Oturumu kapatmak, bilgilerin kaybolması anlamına gelmemektedir. Gerçek zamanlı olarak edinilen bu deneyimlere istediğiniz farklı bir zamanda erişebilirsiniz.

Milyonlarca Kullanıcıya Ev Sahipliği Yapabilir

Metaverse’de milyonlarca kullanıcı aynı anda bir araya gelebilir ya da aynı olayı eşzamanlı olarak deneyimleyebilir. Tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi metaverse evreninde de milyonlarca kişiyi etkileyebilen deneyimler yaşanmaktadır.

Kişiselleştirme Serbesttir

Metaverse’de avatarınız ya da dijital kimliğiniz, istediğiniz an değiştirilebilir. Ruh halinizin ya da maddi durumunuzun değişimlerine bağlı olarak metaverse kişiliğinizi özelleştirebilirsiniz.

Sürdürülebilir Ekonomik Sisteme Sahiptir

Metaverse deneyimlerinin geliştirilmesi için dijital ürün ve hizmet satın almak mümkündür. Yapabileceğiniz satın almaları gerçek dünyada istediğiniz herhangi bir noktaya göndermek üzere fiziksel ürünlere yönelik olarak da yapabilirsiniz. Kendisine ait kripto para birimi ve ekonomisi bulunan metaverse evrenleri, sürdürülebilir ekonomisi ile var olmayı sürdürebilecektir.

Metaverse ile Yapılan Projeler

Halen gelişim aşamasında olsa da metaverse alanında yapılan projeler dünya çapında ses getirmeyi sürdürüyor. Henüz emekleme aşamasında olduğu bilinen ve Zuckerberg’e göre yaklaşık 10 yılın ardından tam anlamı ile kullanıma hale gelecek olan metaverse teknolojisi ile geliştirilen şu projelere göz atarak gelişime tanıklık edebilirsiniz:

Minecraft

MinecraftOyuncuların farklı dünyalar inşa ederek keşif yapabildikleri Minecraft, Mojang Studios tarafından geliştirilen bir Sandbox video oyunudur. Tekli ve çoklu oyuncu seçeneği ile oynanabilen Minecraft’da diğer oyuncularla etkileşime geçmek ve yeni dünyalara keşfe çıkmak için öncelikle web sitesi üzerinden avatarınızı yaratmanız gereklidir. Dilerseniz herkese açık bir oyun oluşturarak arkadaşlarını bu platforma davet edebilirsiniz.

Minecraft satın alımlarında kullanılmak adına Minecoins geliştirilmiştir. Minecoins, mini oyunlar ve eğitici içeriklere ulaşmak için kullanılan oyun içi para birimidir. Kendi ekonomisini de oluşturan Minecraft her ne kadar gerçekçi grafik görüntülerine sahip olmasa da tüm dünyada en çok oynanan çevrimiçi video oyunları başında gelmektedir.

Axie Infinity

Pokemon’dan esinlenen Axie Infinity, Ethereum tabanlı AXS adı verilen kripto para birimine sahip olan ve “Axies” adı verilen karakterler ile oynanabilen metaverse oyunudur. Oyna-kazan mekanizması ile geliştirilen Axie Infinity, oyuncuların Axies edinerek savaşabildikleri ve canavarlarına yetenek kazandırarak oyun içi öğelerin ticareti yoluyla kazanç elde edebildikleri bir çevrimiçi video oyunudur. Vietnamlı oyun stüdyosu Sky Mavis tarafından geliştirilen bu NFT tabanlı çevrimiçi video oyunu ile metaverse dünyasının sunduğu pek çok ayrıcalığı deneyimleme şansı yakalayabilirsiniz.

Roblox

Çevrimiçi oyun oynanabilen ve oyuncuların oynamaları için oyun geliştirilmesine izin veren Roblox, geride bıraktığımız yıllarda sanal konserlere ev sahipliği yaparak adını duyurmayı başardı. Avatar mağazası kullanılarak ücretsiz öğeler seçilebilen Roblox, topluluk ekonomisini desteklemek için Robux oyun içi para birimini kullanmaktadır. Ücretsiz ve Premium üyelik seçenekleri ile adım atabileceğiniz bu platformda eğlenceli vakit geçirirken kazanç elde etme fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Star Atlas

Yıldızlararası keşfi mümkün kılan strateji temelli strateji video oyunu Star Atlas, metaverse ile insanlığın neler başarabileceğini gösteren en güzel projeler arasında gösterilmektedir. ATLAS ve POLIS Coin olmak üzere iki farklı kripto para biriminin kullanıldığı Star Atlas, oyna-kazan teması ve oyun içi NFT ticareti yolu ile kazanç kapılarını da ardına kadar aralamaktadır. Automata S.A, Sperasoft Studio ve LLC tarafından geliştirilen metaverse oyunu ile etkileşim, kazanç ve keşif heyecanını bir arada yaşayabilirsiniz.

Trove

Roblox özellikleri ile Genshin Impact ya da Final Fantasiy gibi ilerlemeli RPG oyunlarını birleştiren Trove, masaüstü ve Xbox One, PS4 ya da Nintendo Switch gibi cihazlarla oynanabilmektedir. Seçilen avatar sınıfı ile farklı portalları kullanarak Hub’a erişim sağlayan oyunda, yeni portaller keşfetmenin yanında karakterinizi geliştirebilirsiniz. Tüm MMO oyunlarında olduğu gibi arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz Trove ile özel kulüpler ve dünyalar oluşturulabilmektedir.

Ceek VR

Ceek VR kendi lisanslı gözlük ve VR başlığına sahip olan, dijital içerik üreticileri ile sanatçıları hayranları ile metaverse üzerinde buluşma şansı sunan popüler projeler arasında yer alır. CEEK Coin adı ile kendi kripto para birimine sahip olan projede kullanıcılar, hayranı oldukları sanatçının Ceek VR üzerinde düzenlenen konserine herhangi bir fiziksel çaba sarf etmeden katılabilmektedir. Sanatçılar için düzenlenen etkinliklerden kazanç elde edilmesini sağlayan proje Lady Gaga ile anlaşarak adını duyururken, pek çok sanatçı ile büyümesini sürdürmektedir.

Ready Player Me

Fiziksel özelliklerinizi kullanarak 3D avatar oluşturmanızı sağlayan Ready Player Me, Wolf3D tarafından geliştirildi. Web sitesi üzerinden çektiğiniz selfie ile dijital versiyonunuzu oluşturmanızı sağlayan projede, avatarınızın pek çok özelliğini kişiselleştirebilme şansınız bulunmaktadır. Pek çok platformda kurduğu ortaklık ile avatarınıza kullanım alanı açan Ready Player Me, bünyesinde bulunan oyunlar ile yeni dijital avatarınızla eğlenmenin kapılarını aralamaktadır.

Decentraland

Metaverse arsa alımı ile adını sıkça duyduğunuz Decentraland, MANA Coin adı ile geliştirdiği kendi kripto para birimine sahip olan ve 90.601 adet parsel araziden oluşturulmuş 3D sanal gerçeklik platformudur. İlk kez Arjantinli geliştiriciler tarafından 2015 yılında geliştirilse de 2018 yılının Ekim ayında Decentraland ve Animoca Brands şirketleri tarafından halka açılan proje, kar amacı gütmeyen Decentraland Vakfı tarafından denetlenmektedir.

MANA ile satın alınabilen NFT’ler üzerine tesis inşa edilerek kazanç elde edilebilen ve sosyalleşme anlamında önemli ayrıcalıklara sahip olan Decentraland, Haziran 2021’de Londra merkezli müzayede evi olan Sotheby’s tarafından oluşturulan ve içerisinde dijital sanat eserlerinin yer aldığı bir sanat galerisine ev sahipliği yaparak metaverse hedeflerine çok yaklaştı. Yine aynı yılın Ekim ayında dört günlük Metaverse Müzik Festivali için de ev sahibi olarak seçilen Decentraland, en popüler metaverse projeleri arasında gösterilmektedir.

Fortnite

Hayatta kalmak için birbirleri ile savaşması gereken 100 oyuncunun bir adaya gönderilerek rekabet etmesine olanak tanıyan Fortnite, Epic Games tarafından geliştirildi. Avatarlara kazandırılan Emote özelliği ile dans hareketleri gerçekleştirilerek eğlenceli bir yön kazanan oyun, metaverse’i hızlandırma vizyonuna uygun olarak Ariana Grande ve Travis Scott performanslarının gösterildiği bir dizi oyun içi konsere de ev sahipliği yapmayı başardı. Epic Games profil kaydınızı oluşturarak katılabileceğiniz oyunda avatarınızı süslemek için kostümler, silahlar ve aksesuarlar bulunmaktadır.

Uzay keşfi ve NFT ticareti denince öne çıkan popüler metaverse projeleri arasında yer alan Starlink, STARL Coin adıyla kendi kripto para birimine sahip olan blockchain temelli çevrimiçi video oyunudur. Uzay aracı satın alınarak yıldızlararası seyahate çıkılabilen oyunda oyuncular, gezegen alıp satma ve uzay aracı kiralama gibi kazanç fırsatlarından yararlanabilirler.

Keşif, ticaret ve sosyalleşme üzerine kurgulanan Starlink, metaverse misyonunu en iyi yansıtan projeler arasında gösterilir. Kendi kripto para tabanlı ekonomisi ve rekabete dayalı sürükleyiciliği ile Starlink, metaverse teknolojisinin henüz başında nelere muktedir olduğunu gösteren güzel bir örnektedir.

Metaverse Coin Nedir?

Metaverse Coin, NFT ve dijital eşyaların alınıp satılabilmesi için kullanılan kripto para birimleri için kullanılan bir terimdir. Kripto para birimleri bilindiği üzere metaverse evrenine entegre edilebilecek ve sanal dünyada alım ve satımda kullanılabilecektir. Metaverse teknolojisi ile çıkartılan projelerin yerel kripto para birimleri, kripto para endüstrisinde “Metaverse Coin” olarak sınıflandırılmaktadır. Oyun, sosyal medya, alışveriş ve NFT ticareti gibi alanlarda öne çıkan popüler metaverse coinlerinden bazıları aşağıda sıralanmaktadır:

https://pixabay.com/tr/photos/kripto-para-kavram-blockchain-para-3409725/

  1. Mana Coin (Decentraland)
  2. AXS Coin (Axie Infinity)
  3. ENJ Coin (Enjin)
  4. STARL Coin (Starlink)
  5. ATLAS Coin (Star Atlas)
  6. YGG Coin (Yield Guild Games)
  7. MBOX Coin (MOBOX)
  8. CEEK Coin (Ceek VR)
  9. RACA Coin (Radio Caca)
  10. WAXP Coin (WAX)
  11. WEMIX Coin (Wemix)
  12. SUSHI Coin (Sushi Swap)
  13. ILV Coin (Illuvium)
  14. BLOK Coin (Blocktopia)
  15. UFO Coin (Ufo Gaming)
  16. SAND Coin (The Sandbox)
  17. GHST Coin (Aavegotchi)

Metaverse İnternetin Geleceği Mi?

Metaverse için paralel evren ya da Matrix gibi tanımlamalar kullanılsa da en dikkat çekici yakıştırma internetin geleceğidir. Yakın gelecekte sanattan eğlenceye, alışverişten sosyal etkinliklere varıncaya dek hayatı baştan aşağı değiştirmesi beklenen metaverse; internet vizyonunu çok daha ileri taşıma potansiyeli ile internetin geleceği olarak kabul edilmelidir.

Fiziksel olarak aynı ortamda bulunmayan dünyanın farklı noktalarındaki pek çok kişi, VR gözlük ve başlıklarını kullanarak metaverse üzerinde bir araya gelebilmektedir. Herkesin bir şekilde hayatına gireceği düşünülen metaverse, tuşlu cep telefonlarından akıllı telefonlara yaşanan değişim göz önünde bulundurulduğunda bilim kurgu değil internetin geleceği olduğu fark edilecektir. Pek çok insan şüphe ile yaklaşsa da teknoloji devlerinin yaptığı milyarlarca dolarlık yatırım karşılaştırıldığında, hayal edilen gelişmelerin yaşanıp yaşanmayacağı zaman içerisinde anlaşılabilecektir.

Metaverse Neden Popüler Oldu?

Sanal dünya ya da paralel evren gibi terimler dönemsel olarak kitlelerin dikkatini çekse de pek çok akım, zamana yenik düşüp tarih sayfalarına karıştı. Metaverse ise unutulmanın aksine her geçen gün popülerliğini artırmaya devam etmektedir. Kripto para endüstrisinde de yükselen metaverse coin ve arsa fiyatları da nispeten teknolojinin popülerliğinde önemli etkiye sahiptir.

Metaverse’in popülerliğinde itici güç şüphesiz Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg oldu. Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmekle kalmayıp teknolojinin vizyonunu anlatan animasyon gösterisi ile yeni teknolojinin sınırı olmadığını göstermeyi başardı. Zuckerberg ile birlikte Sony ve Microsoft gibi teknoloji devleri de metaverse yatırımlarını artırarak bu teknolojiye verilen önemi gözler önüne serdi.

VR Gözlük

Gerek bireysel gerek kurumsal anlamda hiç kimsenin rakibinin gerisinde kalmak istemediği metaverse teknolojisi, Covid-19 pandemisinin getirdiği kısıtlamalar ile giderek daha fazla dikkat çekmeyi başardı. İnsanların özgürce temas etmeleri, fiziksel engellere katılmadan kalabalıklara karışabildikleri ve diledikleri şekilde seyahat edebildikleri bu evrenin hayatımızı ve ticareti değiştirme potansiyeli de popülerliği ardından yatan nedenler olarak gösterilebilir.

Ortaya çıkabilecek yeni meslekler, yeni kazanç fırsatları ve e-ticaretin geleceği yeni nokta heyecanla takip edilmektedir. Çinli e-ticaret devi Alibaba, Pekin merkezli Yuanjing Shengsheng Technology isminde 1,6 milyon dolarlık yatırım ile yeni şirket kurarak Metaverse’in e-ticaretin geleceğinde önemli bir rolü olduğunu göstermiş oldu.

Metaverse E-Ticareti Nasıl Etkileyecek?

Metaverse ile ilgili yapılan haberler, paylaşımlar ve milyon dolarlık yatırımlar teknolojinin geleceği hakkında sağlıklı bir bilgi vermekten ziyade spekülasyon olarak nitelendirilebilecek veriler ile değerlendirme yapılmasına neden olmaktadır. Zuckerberg’in ifade ettiği gibi Metaverse’in hazır olması için en az 5 yıl daha zamana ihtiyaç vardır ve mevcut haliyle yapılabilecekleri doğru tahmin etmek söz konusu olmayabilir. Anlatılanlar ve teknoloji geliştiricilerin beklentileri değerlendirildiğinde Metaverse’in e-ticareti şu şekilde etkilemesi beklenebilir:

    1. Açılacak sanal dükkanlar, avatarlar ile ziyaret edilebilir. Fiziksel olarak bulunma zorunluluğu olmadan satın alınacak eşyalar avatar aracılığı ile denenerek satın alınabilir.
    2. Ürün ve hizmet reklamları için sanal reklam panoları kullanılabilir. E-Ticaret siteleri dijital reklam kampanyalarını bu alana taşıyarak tanıtım faaliyetlerini yürütebilir.
    3. Fiziksel dünyanın engellerini ortadan kaldıran metaverse ile e-ticaret aktörleri, müşterilerine kişiselleştirilebilir deneyimler sunabilir.
    4. Markalar, klasik haline gelen ürünlerini Türkçeye değiştirilemeyen token olarak çevrilen ve NFT kısaltması ile tanımlanan Non Fungible Token olarak dönüştürerek satışını yapabilir. Böylece koleksiyonerler için üretilen nadir ürünler metaverse aracılığı ile iyi bir Pazar bulabilir.
    5. E-Ticaret yapmak için açılan dijital mağazalar, farklı metaverse dünyalarına inşa edilerek kullanıcılara çok daha kolay ulaşabilirler. Böylece kullanıcılar oyun oynarken ihtiyaç duydukları ürünleri dijital mağazalar üzerinden yaparak oyun deneyimlerini kesmeden ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
    6. Metaverse aracılığı ile uluslararası sınırların ortadan kalkması, e-ticaret aktörlerine daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşma şansı tanır. Böylece ihracatın zorlukları ile uğraşılmadan dünyanın dört bir yanına ürün satışı yapılabilir.

Metaverse Nasıl Alınır?

Metaverse Coin satın alım, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile benzer süreçte gerçekleştirilir. İlgilendiğiniz Metaverse Coin’i satın almak için bahsi geçen coinin listelendiği kripto para borsasında hesap açmanız ve para transfer ederek bakiyeniz tutarınca alış emri oluşturmanız yeterlidir. Metaverse Coin’i satın alınabilecek borsalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Binance
  2. Gate.io
  3. Kraken
  4. KuCoin
  5. Paribu
  6. OKEx
  7. LBank
  8. Bithumb
  9. Huobi Global
  10. PancakeSwap
  11. Uniswap
  12. FTX
  13. Coinbase Exchange
  14. Bitfinex
  15. Bittrex
  16. SushiSwap
  17. BtcTurk
  18. Bitbns
  19. Bitrue
  20. Biswap

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir