Logo Logo

Online Alışverişte Müşteri Deneyimi Temas Noktaları

İçindekiler
26.11.2020 - 3 dk Okuma Süresi

Online alışveriş yapanlar ne istiyor?

Müşteri deneyimi son dönemde giderek önem kazanan bir kavram haline gelirken, potansiyel ve mevcut temas noktaları ölçmek, e-ticarette de müşterilerin ne istediğini anlamak için kritik bir rol oynuyor.

Müşteri yolculuğundan bahsederken, müşteri deneyiminden bahsetmemek olmaz. İkisi arasındaki fark ise müşteri yolculuğunun araç olmasıdır. Müşteri deneyimi ise müşterilerin tüm temas noktalarında bir şirketle ne tür deneyimler yaşadığını belirler.

Bunun için ayrıntılı sorular sormak çok önemlidir. Satın alma işleminden sonra müşteri memnuniyetini kontrol etmek gerekir. Her bir temas noktasında müşterilerin neler yaşadığını, nereye neden tıkladığını veya bir iptal durumu varsa, bunun sebebini öğrenmek işinize yarar.

Yüksek kargo masrafları

Bir satın alma işlemini iptal etmenin en yaygın nedeni, özellikle nispeten düşük ürün maliyetleri ile yüksek nakliye maliyetleridir. Bu nedenle lojistik şirketleri ile yapılan sözleşmeleri yeniden ele almak gerekebilir. Düşük kargo maliyetleri daha fazla satın alma yapılmasını sağlar.

Ödeme yöntemlerinde çeşitlilik

Bir e-ticaret sitesindeki ödeme yöntemleri yetersizse, müşteriler satın alma işlemini iptal edebilir. Birçok kişinin kullandığı tek bir ödeme yöntemi yoktur. Neredeyse hiç kimse sanal mağazadan alışveriş yapmak için yeni bir ödeme aracı edinmez. Bu sebeple rakibe giden yol kısalır. Ödeme yöntemlerini artırmak için gereken çalışmaları yapmak, müşteri kaybetme oranlarını düşürecektir. Ödeme yöntemlerinizde güvenli ve hızlı sanal pos tercih etmelisiniz.

Kayıt olmadan alışveriş yapmayı sağlayan ‘misafir hesabı’

İnternetten alışveriş yaparken herkes e-ticaret sitesine önceden kayıt olmak zorunda değildir, dolayısıyla bazı alışverişler de ilk kez yapılır. Birçok müşteri satın almadan önce bir müşteri hesabı oluşturmak zorunda kalırsa, buna vakit ayırmak ya da bilgilerini paylaşmak istemeyebilir. Müşteri hesabına ek olarak, “misafir” olarak alışveriş yapmak da mantıklı bir seçenektir. Bu, süreci mümkün olduğunca hızlı tutar ve potansiyel müşterileri alışverişe teşvik eder.

Anlamlı ürün açıklamaları

Online alışveriş ürünlere dokunma veya bir ürünü deneme olanağını ortadan kaldırıyor. Bu yüzden e-ticarette ürün sayfaları ve ürün açıklamaları önemlidir. Bunlar eksik, anlaşılmaz veya yanlışsa müşterinin güveni düşer. Müşteriler sadece karşılaştırma portallarından veya bayi sitelerinden değil, aynı zamanda üreticiden de bilgi alır.

Daha iyi müşteri deneyimi için yapay zeka

Müşteri deneyimi çalışmaları, her zaman daha fazlasına ihtiyaç duyar. Anlamlı bilgiler neredeyse sadece büyük veri kümeleri ve nitel-nicel yaklaşımıyla mümkündür. Yapay zeka müşteri yolculuğundaki tüm temas noktalarında nitel verileri toplar ve değerlendirir. İnsan gözünün göremediği paternleri algılar ve size değerli içgörüler sunar.

Müşteri verileri

Hem müşteri hem de e-ticaret şirketleri, yapay zeka destekli bir müşteri deneyiminden büyük fayda sağlar. İnsanlar artık unutulmaz alışveriş deneyimleri beklentisi içindeler. Ancak, elinizdeki tüm potansiyeli kullanmak için tüm müşteri verilerini birleştirebilmek ve buradan sistematik olarak deneyim verileri oluşturmak gerekir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir