Ödeme Sistemlerinde ISO 27001 Uyumluluğu Nedir?
Günümüzde bilgi güvenliği her sektör için büyük öneme taşır. Ancak söz konusu ödeme sistemleri gibi hassas verilerle işlem gerçekleştirilen sektörler olduğunda bilgi güvenliğinin önemi daha çok ön plana çıkar.
Bilgi ve siber güvenliğin sağlanması için çeşitli teknik uygulamalar mevcuttur. Güvenlik duvarları ve antivirüs yazılımları gibi teknik uygulamalar, kuruluşların bilgi güvenliğini sağlamada tek başına yeterli değildir. İnsan kaynaklı hatalar ve iş süreçlerinin yanlış yapılandırılmış olması bilgi güvenliğine ciddi zarar verebilir.
Bilgi güvenliğinin en üst seviyede sağlanması için kuruluşlar tarafından mutlaka bilgi güvenliği yönetim sistemi (BGYS) oluşturulması gerekir. BGYS’nin oluşturulmasında kuruluşlara yol gösteren en iyi model ise ISO tarafından tasarlanan ve tüm dünyada kabul gören ISO 27001 standartlarıdır. Gelin, ISO 27001 uyumluluğu ödeme sistemleri için ne ifade ediyor yakından göz atalım.
ISO 27001 Nedir ve Neden Önemlidir?
International Organization for Standardization ya da kısaca ISO, teknik ve teknik dışı konularda standartların belirlenmesi için kurulmuş bir uluslararası organizasyondur. ISO tarafından oluşturulan standartlar, dünyanın hemen hemen her noktasında kabul görür. ISO 27001 standartları ise kuruluşların bilgi güvenliği yönetim sistemleri için oluşturulmuş standartlardır.
ISO 27001 standartları, kuruluşların BGYS’lerini oluşturmaları için takip edebilecekleri bir çerçevedir. Kuruluşlar ISO 27001 ile uyumlu sistemlerini oluşturarak ISO 27001 sertifikası alabilir. Bu sertifika kuruluşun belirli güvenlik standartlarını karşıladığı konusunda müşterilerini ve iş ortaklarını bilgilendirir ve güven duymalarına katkı sağlar. Aynı zamanda ISO 27001’in ödeme sistemleri için birçok ülkede yasal yükümlülüklerin karşılanmasına da yardımcı olduğunu ifade etmek mümkündür.
ISO 27001 Uyumluluğu için Gereksinimler
ISO 27001 standartları, kuruluşlarda bilgi güvenliğinin sağlanması için teknik ve teknik dışı belirli şartlara uyulmasını gerektirir. Standartlara uyumlu bir şekilde geliştirilen BGYS kapsamında teknik uygulamaların yanı sıra iş süreçleri ve personelleri içeren düzenlemeler de yer alır.
ISO 27001 gereksinimleri arasında bilgi güvenliğinin üç ilkesini karşılayan bir yönetim sistemi oluşturulması yer alır. Gizlilik, bilgi bütünlüğü ve veri kullanılabilirliğinden oluşan bu üç ilke standartlara uygun bir biçimde bilgi güvenliğinin sağlanmasının anahtarıdır. Bu ilkeler çerçevesinde ISO 27001 uyumlu bir sistem şunları karşılamalıdır:
- Verilere sadece yetkisi olan kişiler erişebilmelidir. Bunun sağlanabilmesi için siber güvenliğin önemi oldukça büyüktür. Sadece kuruluş bünyesindeki yetkisiz kullanıcıların değil, siber saldırganların da hassas verilere erişiminin önüne geçilmesi gerekir.
- Kuruluşun iş süreçlerini gerçekleştirebilmesi için verileri güvenilir biçimde saklaması ve bütünlüğünden emin olarak kullanabilmesi gerekir. Bu sebeple saklanan verilerin düzenleme ve silme işlemleri sadece bu yetkilere sahip personel tarafından gerçekleştirilebilmelidir.
- Bilginin güvenle saklanması kadar ihtiyaç duyulduğunda, bilgi güvenliğinden taviz vermeden her an ulaşılabilir olması gerekir. BGYS geliştirilirken verilerin her an erişilebilir olması da en önemli gereksinimlerden biridir.
Ödeme Sistemlerinde ISO 27001 Uyumluluğu Nasıl Sağlanır?
Ödeme sistemlerinde ISO 27001 uyumluluğu için belirli gereksinimlerin karşılanması gerekir. ISO 27001 standartlarına uyumlu bir bilgi güvenliği yönetim sistemi oluşturmak için ilk adım olarak kuruluşunuz için bir güvenlik politikası hazırlamalısınız. Sonrasında bu güvenlik politikası çerçevesinde, iş süreçleri ve bilişim sistemlerini kapsayacak şekilde BGYS geliştirebilirsiniz. BGYS hazır olduğunda ise ISO 27001 sertifikasyon sürecine geçilebilir.
Kuruluşlar, oluşturdukları ISO 27001 uyumlu bilgi güvenliği yönetim sistemi ile belirli siber güvenlik standartlarını karşıladığını beyan eder. ISO 27001 sertifikası alabilmeniz için ise oluşturduğunuz sistemin yetki sahibi sertifika kuruluşları tarafından denetlenmesi gerekir.
ISO 27001 sertifikasyon süreci farklı aşamalardan meydana gelir. İlk aşamada bilgi güvenliği yönetim sisteminin ön incelemesi gerçekleştirilir. Başvuru yapmanızın ardından, bilgi güvenliği politikanız ve risk yönetimi planlarınız gibi sistemin güvenliğine dair gerçekleştirdiğiniz çalışmalar incelenir. Bir sonraki aşama içinse çok daha sıkı bir denetim gerçekleştirildiği söylenebilir. Bilgi güvenliği yönetim sisteminin standartlara uygun bir şekilde tasarlanıp çalıştığından emin olmak için bazı incelemeler yapılır. Bu detaylı denetim sürecinin ardından ISO 27001 sertifikasına uygunluğunuz tescillenir.
ISO 27001 Uyumluluğunun Avantajları
Belirli güvenlik standartlarını sağlayan bir BGYS’ye sahip olmak, kuruluşunuz için birçok farklı avantajı da beraberinde getirir. Ödeme sistemlerinde ISO 27001 avantajları bu şekilde sıralanabilir:
- Siber güvenlik ve bilgi güvenliğinin belirli standartları karşılayacak şekilde yönetilmesini sağlar.
- Olası veri ihlallerinin önlenmesine yardımcı olur. Böylelikle işletmenizin maddi kayıplara uğramasının ve marka değerinin zedelenmesinin önüne geçebilirsiniz.
- Hizmet verdiğiniz ülkeler tarafından zorunlu tutulan yasal sorumlulukların karşılanmasına yardımcı olur.
- Müşterileriniz ve iş ortaklarınız için daha güvenilir bir marka imajına sahip olabilirsiniz.
- İş süreçlerinizi çok daha güvenli ve verimli hale getirmenize katkı sağlar.
- İş sürekliliğinin sağlanmasına yardımcı olur.
- Risk yönetim sürecini daha kolay ve verimli şekilde yürütmenizi sağlar.
- Özellikle insan kaynaklı hatalardan meydana gelen siber saldırıların önlenmesine yardımcı olur ve bu türden saldırıların işletmeniz için yol açabileceği zararları önlemenizi sağlar.
Siz de PayTR ile kolay ve hızlı bir şekilde ödeme almaya başlayabilirsiniz. Online, fiziksel ve alternatif ödeme yöntemlerini kullanabilmenizi sağlayan PayTR, işletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz güvenli ödeme altyapısını sunar. Müşterilerinize farklı para birimleri ve alternatif ödeme kanallarını kullanma imkanı tanır. Siz de hemen PayTR ayrıcalıkları ile ödeme deneyiminizi bir sonraki seviyeye taşıyın, 7/24 operasyonel ve teknik destek sayesinde sorunsuz bir deneyim yaşayın.
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çaÄŸda, iÅŸletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığÄ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k