Logo Logo

Perakendede Covid-19 Dönüşümü

İçindekiler
29.06.2020 - 4 dk Okuma Süresi

Koronavirüs pandemisi sonrasında sektörlerin ve e-ticaretin nasıl dönüşeceği üzerine yazılarımıza devam ediyoruz. Perakendede yaşanacak Covid-19 dönüşümü, bunlar içerisinde şüphesiz en çok çalışma gerektireni. Bu sebeple farklı vadelerde neler yapılabileceğini anlattık.

Perakendede Covid-19 dönüşümü nasıl gerçekleştirilir?

Öncelikle kısa dönem çalışması olarak, fiyatların sıkı bir biçimde kontrol edilmesi gerekiyor. Çalışan maliyeti, mağaza ve depo maliyetleri ve işin gelir elde etmeyen süreçleri için esnek bir yönetim yaklaşımı belirlemelisiniz.

İkinci adımda, ekonomik toparlanma amacıyla tedarik zincirindeki değişiklikleri yürürlüğe koymak gerekiyor. Talep yönünden bakıldığında, bu yılın ilk çeyreğinde perakende endüstrisi ve tüketici güveni önemli bir darbe aldı. İkinci çeyrekte ise kayıpların telafisi başladı. Ancak asıl toparlanmanın yaz sonrasında olması bekleniyor.

Tedarik tarafında ise Şubat ayında alışverişlerin azalması ya da tamamen durması ile küçük ve orta büyüklükte üretim odaklı işletmeler, yetersiz nakit akışı sebebiyle işlerini bırakmak zorunda kaldı. Bu da içinde bulunduğumuz dönemde stoklarını tazelemek ya da güçlendirmek isteyen işletmeleri zor durumda bırakıyor.

Tedarik ve lojistik zinciriyle beraber hareket edin

Dolayısıyla bir kriz anında kısa vadede perakendecilerin tedarikçilerle eşlenerek hareket etmesi gerekiyor. Böylece daha sonra ihtiyaç duyacakları üretimi ve ürün tedariğini kesinleştirmiş olurlar. Benzer bir planlamayı, tüketimin artışı öncesinde lojistik ortaklarıyla da yapmak faydalı olacaktır.

Uzun vade çalışmalarında ise risk önleme mekanizmalarını devreye almak gerekiyor. Hükümetle ve ilgili kamu kurumlarıyla, topluluklarla, bankalarla ve hastanelerle bir acil durum mekanizması oluşturmak, insanların hayatlarını korumaya ve kriz sebebiyle oluşan stok yığılmasını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Elbette tek başına bu hareket planını yeterli değil. Bunun için işletmelerin iç yeteneklerini de geliştirmeleri tavsiye ediliyor.

Çok kanallı bir işletmeye dönüşün

Pazarlama ve dijital perakende kabiliyetlerinin artırılarak, sadece fiziksel mağaza sahibi olan perakendecilerin kanal sayısını artırmaları, var olan kanallarını güçlendirmeleri, her ne kadar güç gözükse de, bu işin sadece başlangıcı.

Sonrasında, iş modellerinizi de sürekli geliştirmeniz ve pazar dinamiklerini takip ederek kendinizi yenilemeniz gerekiyor. Dijital dünyanın gücünden tam olarak faydalanabilmek için mobil öncelikli bir yapı ve bütünleşik bir satış öncesi/sonrası destek sistemi de önem taşıyor.

Fiziksel mağazaların geleceği için dijitale yatırım yapın

Sanal ortamı sevdiniz mi? Buradaki fırsatlar baş döndürücü ve heyecanlı gelse de, fiziksel mağazaların bir yere gittiği yok. Ancak azalan taleplerin tek sorumlusu dijital değil; dijitali fizikselde de benimsemeyenler desek, daha doğru olur.

Fijital adı verilen ve dijital ile fizikseli birleştiren çalışma modelleri, klasik perakendenin geleceğinde önemli bir rol oynuyor. E-ticaret siparişlerini mağazadan alma olanağı sunmak, bu modelin en basit örneklerinden birisi. Ayrıca dijital imkanlar, siber ortamdaki takipçileri fiziksel alana çekmek için de fırsatlar sunuyor.

Yapay zeka gibi teknolojiler daha değerli insan emeğinin önünü açıyor

Yukarıda saydığımız iki madde için de, diğer alanlar için de yapay zeka getirilerini kaçırmamak gerekiyor. Özellikle işlem sayısı yüksek perakendeciler, tüketicilerin bir sonraki adımda ne isteyeceğini, hangi zaman hangi ürüne yatırım yapmaları gerektiğini ve müşterilerle bağlarını nasıl güçlendirecekleri konusunda bol ve başarılı tavsiyeler alabilirler. Böylece siz de, elinizdeki insan kaynaklarını daha yaratıcı işlerde kullanabilirsiniz.

Farklı format ve kategorilere açık olun

Tek duraklı alışveriş, tıpkı fizikselde olduğu gibi dijitalde de güçlenen bir konsept. Dolayısıyla farklı kategorilerde online hizmetler sunmaktan ve ürün satışı yapmaktan çekinmeyin. Başlangıçta ürün ailenize yakın kategorileri deneyebilirsiniz, ancak dijitalde bir sınır olmadığını da unutmamalı.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir