Provizyon Nedir? Provizyondaki İşlemler ne demektir?
Provizyon yapılan kredi kartı harcamasının ön onay sürecini tanımlar. Yapılan harcamaya yönelik işlem güvenliği ve limitinin hesap ekstresine yansımadan provizyon üzerinden kontrol edilebilir. Fransızca kökenli bir kelime olarak bankacılık terimlerine giren provizyon, Türkçede “karşılık” anlamına gelir. Yapılan ödemeler için ayrılmış olan karşılık bu bekleme sürecinde bankalar tarafından onaylanır ve böylece çalıntı kart, şüpheli işlem, vb. durumlara karşı kredi kartı kullanıcılarının güvenliği sağlanır.
Kredi Kartı Provizyonu Nedir?
Kredi kartı provizyon süreci, alışveriş ya da ödeme işlemi yapıldığında başlatılan güvenlik ve doğrulama aşamasıdır. Yani bankanız, karttan çekilecek tutarı geçici olarak bloke eder ve işlem “provizyonda” beklemeye alır. Bu süre zarfında bankanız gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Ancak işlem tutarı, kullanılabilir limitinizden düşülmüş gibi görünse de henüz kesinleşmemiş statüdedir. Kredi kartı provizyon süresi genellikle birkaç saatle birkaç gün arasında değişebilir. Ancak “provizyon ne zaman düşer?” diye soracak olursanız, bankaya bağlı olarak çoğu işlem birkaç gün içinde tamamlanır.
Yapılan Kredi Kartı Harcaması Neden Provizyonda Bekler?
Kredi kartından yapılan harcamalar provizyon sürecinden geçer ve aldığı onay sonrası kart limitinden düşer. Satıcı ile kredi kartı kullanıcısını korumak isteyen bankalar, yapılan harcamalar için provizyon uygular. Bu süreçte harcamanın güvenliği, satıcının ödemeyi alması ve banka onayı aşamaları beklenir.
Provizyonun takibi bankaların online işlem kanalları üzerinden yapılabilir. Bankanızın mobil veya internet bankacılığı şubesine giriş yaparak provizyondaki harcamaların takibini yapabilirsiniz. Örneğin Kuveyt Türk’e ait kredi kartı kullandığınızı düşünün. Bankanızın mobil uygulamasından ya da internet bankacılığı kanallarını gerekli kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayarak giriş yapın. Kredi kartınıza ait menüden, yaptığınız harcamalara ait provizyonu takip edebilirsiniz.
Provizyon İptali Nasıl Yapılır?
Provizyonda bekleyen işlemin iptali için bankanızla görüşmeniz yeterlidir. İptal edilecek işlem için bankanız sizden geçerli bir sebep isteyecektir. İşlemin iptali için kabul edilecek sebebinizi iletmeniz halinde yapılan inceleme sonrası ilettiğiniz problemin doğruluğu teyit edilerek provizyon iptali gerçekleşir.
Ödeme Sistemlerinde Neden Provizyon Uygulanır?
Güvenli ve sağlıklı işlem süreci sağlamak adına uygulanan güvenlik adımlarından biri ödeme sistemlerinde provizyondur. Bankalar, özellikle online alışveriş ve büyük tutarlı işlemlerde, işlemin doğru ve güvenilir şekilde tamamlanmasını sağlar. Dolayısıyla “provizyon neden uygulanır?” sorusuna verilebilecek en basit yanıt “güvenlik” olabilir. Çünkü sistem sayesinde banka provizyon süreci ile kart bilgilerinizi korunur ve işlemler onaylanmadan önce beklemeye alınır.
Kredi Kartı Provizyonu Kart Limitinden Düşer Mi?
Kredi kartı provizyonunda bekleyen işlem, kart limitinden düşülmez. Yapılan harcamanın banka tarafından onaylanması ardından kart hareketlerine yansıması yapılır. Kart hareketlerine yapılan yansıma ardından provizyondaki işlem tutarı, kredi kartı limitinden düşülür.
Provizyon Hangi Nedenlerle İptal Edilir?
Kredi kartınızı kullanarak mağazadan ya da internetten alışveriş yaptığınızda, yaptığınız harcamanın takibini provizyondan yapabiliriniz. Bu takip sürecinde iptal ettirmek istediğiniz bir işlem için bankanızı aramanız ve provizyonun iptali için nedeninizi paylaşmanız gereklidir. Provizyon iptali için geçerli kabul edilen nedenlerden şu şekildedir:
- İşlemin kart sahibi tarafından gerçekleştirilmemesi nedeniyle iptal gerçekleştirilebilir.
- Ödemesi yapılan ürün veya hizmetin teslim alınmaması provizyon iptal nedeni kabul edilir.
Ön Provizyon İşlemlerinde Sıkça Karşılaşılan Terimler
Provizyon söz konusu olduğunda en sık merak edilen terim ön provizyondur. Peki, ön provizyon nedir ve nasıl çalışır? Ön provizyon, kart sahibinin ödeme güvencesi sunması için yapılan işlem olup geçici süre için kart limitinden düşülen miktarı ifade eder. Özellikle otel rezervasyonları, araç kiralama gibi işlemlerde karttan geçici olarak bir tutarın bloke edilmesi anlamına gelir. Toplam açık provizyon ise bu işlemin, toplam kullanılabilir bakiye üzerinde geçici etkisi olduğunu gösterir. Diğer terimler ise şöyle sıralanabilir:
- Bekleyen Provizyon: İşlemin banka tarafından onaylanmadığı ve geçici olarak beklemede olduğu durumdur.
- Provizyon Süresi: İşlemin provizyonda kalma süresi olup genellikle birkaç gün sürebilir, bankaya ve işleme göre değişiklik gösterebilir.
- Açık Provizyon: İşlemin onaylanmadan kartta bekletildiği ve limit üzerinde etkisi bulunan provizyon türüdür.
- Bekleyen İade: Provizyon işleminde iade sürecine giren ancak henüz tamamlanmamış olan tutardır.
- Provizyon İptali: Provizyonda bekleyen işlemin iptal edilmesi ve bloke edilen tutarın serbest bırakılması işlemidir.
Harcamalarda Provizyon Görünmemesi Ne Anlama Gelir?
Bazen kullanıcılar, bankalara ya da alışveriş yapılan şirkete “kredi kartı hesaplarında harcamalarda provizyon görünmüyor” diye destek talebi açabilir. Ancak bu provizyon görülmemesi işlemin banka sisteminde bekletilmediğini ya da doğrudan hesabınıza yansıtıldığını gösterir. Ancak provizyon eksik işlem veya provizyon hatası gibi durumlar da bu eksikliğin nedeni olabilir. Eğer işleminiz provizyon aşamasında takılmışsa banka tarafından banka provizyon beklemede olarak işlenir, onay bekler. Böyle durumlarda ödeme görünmeme sorunu yaşanabilir, yani işlem yapılmış gibi görünse de hesaba yansımamış da olabilir.
Provizyon işlemi görünmediğinde bunun genel nedeni sistemsel hata ya da doğrudan işlem yapılması olabilir. Benzer durumlarda provizyonun işleme alınıp alınmadığını teyit etmek için bankanızla iletişime geçebilirsiniz. Eğer kart bilgilerinizle ilgili sorun ya da banka sisteminde geçici bir arıza varsa işlem provizyon olmadan tamamlanabilir.
İnternet Sitesi Üzerinden Yapılan Alışverişte Provizyon Nasıl Çalışır?
İnternetten yapılan alışverişlerde provizyon uygulamasına tabidir. Alıcı ve satıcıyı korumak adına online alışverişte bankalar, ek güvenlik önlemi olarak provizyondan yararlanır. İnternetten yapmış olduğunuz harcama provizyona düşer ve banka ödeme yapıldı onayı ardından kart hareketlerinden takip edilebilir.
Bekleyen Provizyon Nedir?
Kredi kartı ile yapılan alışveriş detaylarının hesap hareketlerinde gösterimi bekleyen provizyonu ifade eder. Gün sonuna kadar yapılan işlem bekleyen provizyonda kalır ve banka tarafından onaylanmanın ardından harcama olarak hesap hareketlerinde yerini alır.
Kredi Kartı Bekleyen Provizyon Ne Zaman Hesaba Yansır?
Yapılan kredi kartı harcamaları, hesaba yansımadan önce bekleyen provizyon olarak görüntülenir. Bekleyen provizyonun hesaba yansıması bir iş günüdür. Farklı bankalara ait POS cihazından yapılan harcamalarda, bekleyen provizyon, en geç iki iş günü içerisinde hesaba yansımaktadır. Örneğin kullanıcısı olduğunuz kredi kartı Yapı Kredi Bankasına, harcama yapılan POS cihazı ise Garanti Bankasına ait olsun. Yaptığınız harcama en geç iki iş günü içerisinde kart hareketlerine yapılan harcama olarak işler.
Bekleyen Provizyon En Fazla Ne Kadar Sürer?
Yurtiçi harcamalarda bekleyen provizyon, farklı banka POS cihazlarından yapılan harcamalarda ortalama 2 iş günü içerisinde hesaba yansıtılır. Bu süre maksimum 7 güne kadar uzayabilir. Yurtdışı kredi kartı harcamalarında bekleyen provizyonun hesaba aktarılma süreci gecikebilir. Bu süreç hakkında detaylı bilginin bankaya ait müşteri destek hattından talep edilmesi ve takibinin yapılması gereklidir.
Bekleyen Provizyon İptal Edilir Mi?
Bekleyen provizyonun iptali mümkündür. İptal işlemini gerçekleştirmek için kredi kartını kullandığınız bankanın müşteri hizmetlerini aramanız gereklidir. Bekleyen provizyon iptali için kayıp, çalıntı, şüpheli işlem veya teslim edilmeyen ürün/hizmet bildiriminde bulunmanız ardından yapılan incele sonrası iptal işlemi gerçekleştirilir.
Bekleyen Provizyon Nasıl İptal Edilir?
Bekleyen provizyon, işlemin henüz banka tarafından onaylanmadığı durumda tutarın geçici olarak bloke edildiği anlamına gelir. Çoğu kullanıcı, bu işlemi nasıl iptal edebileceğini merak eder. Bekleyen provizyon iptal etme işlemi, genellikle bankanın müşteri hizmetleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Eğer siz de “provizyondaki işlem nasıl iptal edilir?” diye düşünüyorsanız, ilk olarak ilgili banka ile iletişime geçmeniz en doğrusudur. Bankanız, satıcıyla birlikte provizyonu kaldırarak tutarın kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
Bazı işlemler, özellikle otel rezervasyonları veya araç kiralama gibi durumlarda ön provizyon şeklinde işleme alınır ve uzun süre bekleyebilir. Yani ödemenin durumu “açık provizyona” alınır, bu da işlemin onaylanmamış halde beklediği durumu ifade eder. Dolayısıyla provizyonun durumu sonuçlanma sürecini de etkileyebilir. Bu nedenle provizyon ne kadar sürer? sorusunun net bir yanıtı yoktur. İşlemler türüne göre değişiklik gösterir, genelde birkaç gün içinde tamamlanır, beklenmeyen durumlar oluştuğunda süreç uzayabilir. Aynı şekilde iptal süreçleri de alışveriş yaptığınız marka/kurum ya da banka nedeniyle değişecektir.
Açık Provizyon Nedir?
İnternetten ya da fiziki mağazalar üzerinden satın aldığınız ürün veya hizmet sonrası, yapılan harcama banka onayını alması için açık provizyonda tutulur. Açık provizyon; bekleyen provizyon ya da provizyondaki işlem ile benzer anlama sahiptir. Yapılan harcamanın kredi kartı limitinden düşülmeden önce banka onayını alması, alışverişin yapıldığı işyeri hesabına aktarılması ve müşteri hesap hareketlerine yansıması işlemlerinin takip edildiği süreç açık provizyon olarak ifade edilir.
Kredi Kartı Açık Provizyon Ne Kadar Sürer?
Kredi kartı aracılığı ile sanal ya da fiziki yapılan harcamalar anında hesaba yansımamaktadır. Harcama günü kredi kartı hareketlerini takip ettiğinizde, ödemenin yansımadığını ve açık provizyon olarak beklediğini gözlemleyebilirsiniz. Bankanın en geç 7 gün içerisinde onay vermesi ardından açık provizyon, kredi kartı hesabına yansır ve limitten düşülür.
Açık Provizyon Ekstreye Yansır Mı?
Açık provizyonda bekleyen harcama, banka hesap kartı ile yapıldığında bakiyeden anında düşer. Kredi kartlarında ise açık provizyona yansır ve banka onayı ardından dönem içi hareketlere ve ekstreye yansır.
Araç Kiralama Provizyon Ücreti Nedir?
Araç kiralamasında provizyon ücreti, aracın kiralama bedeline göre değişen bir ön ödemedir. Kiralanacak arabanın sınıfına göre uygulanan provizyon ücreti değişir. Kiralanan aracın kullanımı sırasında trafik cezası veya HGS/OGS gibi geçişler nedeni ile ortaya çıkan bedellerin tahsil edilmesi için provizyon ücreti kesintisi uygulanır.
Provizyon İadesi Nedir?
Kiralanan araç için kesilen ücretin kullanıcıya yeniden iade edilmesi provizyon iadesidir. İade edilecek tutar hesaplanırken, varsa araç kullanım süresi boyunca trafik cezası ve HGS/OGS gibi geçişlere ait bedel kesintisi uygulanır. Kesinti uygulanması sonrası kalan tutar, kullanıcıya iade edilir.
Provizyon Sürecinde Sıkça Yaşanan Sorunlar
Provizyon süreci, bankalar ve kullanıcılar adına güvenli alışveriş deneyimi sağlamak amacıyla uygulanır. Ancak yine de çeşitli provizyon süreci sorunları yaşanabilir. Örneğin; provizyon bekleme sorunu, işlemin beklenenden daha uzun sürmesi ya da onay sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle oluşabilir. Özellikle büyük tutarlı alışverişlerde ve uluslararası işlemlerde sıkça görülebilir.
Provizyon hataları ise işlemin onaylanmaması veya yanlış şekilde işlenmesi durumunda ortaya çıkar. Özellikle kredi kartı provizyon sorunları, işlemlerinizin bloke edilmesine veya kartlarınızın geçici olarak kullanım dışı kalmasına yol açabilir. Ödeme provizyon süresi uzadığında ise işlem doğrulaması yapılmadığı için mağduriyet yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, provizyon sürecinde karşılaşılan sorunların çözümü için bankalarla düzenli iletişimde kalmanız önemlidir.
Kiralanacak aracın kullanımı sırasında karşılaşılacak olan trafik cezası ve HGS/OGS geçişleri, aracı kiralayan kişiye aittir. Araç teslimi ardından yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak olası kesintilerin ön provizyon kesintisinden mahsup edilir ve kalan tutarın iadesi gerçekleştirilir.
Açık provizyonun iptali için bankanızın müşteri hizmetleri ile görüşmeniz gereklidir. Müşteri hizmetlerine iptal nedeninizi belirterek bildirimde bulunabilirsiniz. Yapılan inceleme sonrası nedeninizin kabulüne göre değerlendirme yapılarak iptal işlemi gerçekleştirilir.
Ön provizyon Rent a Car firmalarınca uygulanan ve araç kullanımı sırasında ceza ve geçiş gibi ücretlerin tahsili için yapılan kesintidir. Araç kiralama şirketleri nezdinde ön provizyon sigorta olarak düşünülebilir.
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çağda, işletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k