Logo Logo

Provizyon Nedir? Provizyondaki İşlemler ne demektir?

İçindekiler
22.10.2021 - 7 dk Okuma Süresi

Provizyon yapılan kredi kartı harcamasının ön onay sürecini tanımlar. Yapılan harcamaya yönelik işlem güvenliği ve limitinin hesap ekstresine yansımadan provizyon üzerinden kontrol edilebilir. Fransızca kökenli bir kelime olarak bankacılık terimlerine giren provizyon, Türkçede “karşılık” anlamına gelir. Yapılan ödemeler için ayrılmış olan karşılık bu bekleme sürecinde bankalar tarafından onaylanır ve böylece çalıntı kart, şüpheli işlem, vb. durumlara karşı kredi kartı kullanıcılarının güvenliği sağlanır.

Yapılan Kredi Kartı Harcaması Neden Provizyonda Bekler?

Kredi kartından yapılan harcamalar provizyon sürecinden geçer ve aldığı onay sonrası kart limitinden düşer. Satıcı ile kredi kartı kullanıcısını korumak isteyen bankalar, yapılan harcamalar için provizyon uygular. Bu süreçte harcamanın güvenliği, satıcının ödemeyi alması ve banka onayı aşamaları beklenir.

Provizyonun takibi bankaların online işlem kanalları üzerinden yapılabilir. Bankanızın mobil veya internet bankacılığı şubesine giriş yaparak provizyondaki harcamaların takibini yapabilirsiniz. Örneğin Kuveyt Türk’e ait kredi kartı kullandığınızı düşünün. Bankanızın mobil uygulamasından ya da internet bankacılığı kanallarını gerekli kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayarak giriş yapın. Kredi kartınıza ait menüden, yaptığınız harcamalara ait provizyonu takip edebilirsiniz.

Kredi Kartı Provizyonu Nedir?

Kredi kartı provizyonu yapılan harcamanın kullanıcı ve banka onayına sunulduğu ön onay sürecidir. Bu süreçte kullanıcı yaptığı harcamanın miktarını kontrol eder ve herhangi bir problem yaşanması durumunda sürece müdahil olur. Provizyondaki işlemler banka tarafından da incelenir ve onay alması ardından “kredi kartı hareketler” bölümüne yapılmış harcama tutarı olarak yansıtılır.

Provizyon İptali Nasıl Yapılır?

Provizyonda bekleyen işlemin iptali için bankanızla görüşmeniz yeterlidir. İptal edilecek işlem için bankanız sizden geçerli bir sebep isteyecektir. İşlemin iptali için kabul edilecek sebebinizi iletmeniz halinde yapılan inceleme sonrası ilettiğiniz problemin doğruluğu teyit edilerek provizyon iptali gerçekleşir.

Kredi Kartı Provizyonu Kart Limitinden Düşer Mi?

Kredi kartı provizyonunda bekleyen işlem, kart limitinden düşülmez. Yapılan harcamanın banka tarafından onaylanması ardından kart hareketlerine yansıması yapılır. Kart hareketlerine yapılan yansıma ardından provizyondaki işlem tutarı, kredi kartı limitinden düşülür.

Provizyon Hangi Nedenlerle İptal Edilir?

Kredi kartınızı kullanarak mağazadan ya da internetten alışveriş yaptığınızda, yaptığınız harcamanın takibini provizyondan yapabiliriniz. Bu takip sürecinde iptal ettirmek istediğiniz bir işlem için bankanızı aramanız ve provizyonun iptali için nedeninizi paylaşmanız gereklidir. Provizyon iptali için geçerli kabul edilen nedenlerden şu şekildedir:

  • İşlemin kart sahibi tarafından gerçekleştirilmemesi nedeniyle iptal gerçekleştirilebilir.
  • Ödemesi yapılan ürün veya hizmetin teslim alınmaması provizyon iptal nedeni kabul edilir.

İnternet Sitesi Üzerinden Yapılan Alışverişte Provizyon Nasıl Çalışır?

İnternetten yapılan alışverişlerde provizyon uygulamasına tabidir. Alıcı ve satıcıyı korumak adına online alışverişte bankalar, ek güvenlik önlemi olarak provizyondan yararlanır. İnternetten yapmış olduğunuz harcama provizyona düşer ve banka ödeme yapıldı onayı ardından kart hareketlerinden takip edilebilir.

Bekleyen Provizyon Nedir?

Kredi kartı ile yapılan alışveriş detaylarının hesap hareketlerinde gösterimi bekleyen provizyonu ifade eder. Gün sonuna kadar yapılan işlem bekleyen provizyonda kalır ve banka tarafından onaylanmanın ardından harcama olarak hesap hareketlerinde yerini alır.

Kredi Kartı Bekleyen Provizyon Ne Zaman Hesaba Yansır?

Yapılan kredi kartı harcamaları, hesaba yansımadan önce bekleyen provizyon olarak görüntülenir. Bekleyen provizyonun hesaba yansıması bir iş günüdür. Farklı bankalara ait POS cihazından yapılan harcamalarda, bekleyen provizyon, en geç iki iş günü içerisinde hesaba yansımaktadır. Örneğin kullanıcısı olduğunuz kredi kartı Yapı Kredi Bankasına, harcama yapılan POS cihazı ise Garanti Bankasına ait olsun. Yaptığınız harcama en geç iki iş günü içerisinde kart hareketlerine yapılan harcama olarak işler.

Bekleyen Provizyon En Fazla Ne Kadar Sürer?

Yurtiçi harcamalarda bekleyen provizyon, farklı banka POS cihazlarından yapılan harcamalarda ortalama 2 iş günü içerisinde hesaba yansıtılır. Bu süre maksimum 7 güne kadar uzayabilir. Yurtdışı kredi kartı harcamalarında bekleyen provizyonun hesaba aktarılma süreci gecikebilir. Bu süreç hakkında detaylı bilginin bankaya ait müşteri destek hattından talep edilmesi ve takibinin yapılması gereklidir.

Bekleyen Provizyon İptal Edilir Mi?

Bekleyen provizyonun iptali mümkündür. İptal işlemini gerçekleştirmek için kredi kartını kullandığınız bankanın müşteri hizmetlerini aramanız gereklidir. Bekleyen provizyon iptali için kayıp, çalıntı, şüpheli işlem veya teslim edilmeyen ürün/hizmet bildiriminde bulunmanız ardından yapılan incele sonrası iptal işlemi gerçekleştirilir.

Açık Provizyon Nedir?

İnternetten ya da fiziki mağazalar üzerinden satın aldığınız ürün veya hizmet sonrası, yapılan harcama banka onayını alması için açık provizyonda tutulur. Açık provizyon; bekleyen provizyon ya da provizyondaki işlem ile benzer anlama sahiptir. Yapılan harcamanın kredi kartı limitinden düşülmeden önce banka onayını alması, alışverişin yapıldığı işyeri hesabına aktarılması ve müşteri hesap hareketlerine yansıması işlemlerinin takip edildiği süreç açık provizyon olarak ifade edilir.

Kredi Kartı Açık Provizyon Ne Kadar Sürer?

Kredi kartı aracılığı ile sanal ya da fiziki yapılan harcamalar anında hesaba yansımamaktadır. Harcama günü kredi kartı hareketlerini takip ettiğinizde, ödemenin yansımadığını ve açık provizyon olarak beklediğini gözlemleyebilirsiniz. Bankanın en geç 7 gün içerisinde onay vermesi ardından açık provizyon, kredi kartı hesabına yansır ve limitten düşülür.

Açık Provizyon Ekstreye Yansır Mı?

Açık provizyonda bekleyen harcama, banka hesap kartı ile yapıldığında bakiyeden anında düşer. Kredi kartlarında ise açık provizyona yansır ve banka onayı ardından dönem içi hareketlere ve ekstreye yansır.

Araç Kiralama Provizyon Ücreti Nedir?

Araç kiralamasında provizyon ücreti, aracın kiralama bedeline göre değişen bir ön ödemedir. Kiralanacak arabanın sınıfına göre uygulanan provizyon ücreti değişir. Kiralanan aracın kullanımı sırasında trafik cezası veya HGS/OGS gibi geçişler nedeni ile ortaya çıkan bedellerin tahsil edilmesi için provizyon ücreti kesintisi uygulanır.

Provizyon İadesi Nedir?

Kiralanan araç için kesilen ücretin kullanıcıya yeniden iade edilmesi provizyon iadesidir. İade edilecek tutar hesaplanırken, varsa araç kullanım süresi boyunca trafik cezası ve HGS/OGS gibi geçişlere ait bedel kesintisi uygulanır. Kesinti uygulanması sonrası kalan tutar, kullanıcıya iade edilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Araç Kiralamada Ön Provizyon Ne Demek?

Kiralanacak aracın kullanımı sırasında karşılaşılacak olan trafik cezası ve HGS/OGS geçişleri, aracı kiralayan kişiye aittir. Araç teslimi ardından yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak olası kesintilerin ön provizyon kesintisinden mahsup edilir ve kalan tutarın iadesi gerçekleştirilir.

Açık Provizyon Nasıl İptal Edilir?

Açık provizyonun iptali için bankanızın müşteri hizmetleri ile görüşmeniz gereklidir. Müşteri hizmetlerine iptal nedeninizi belirterek bildirimde bulunabilirsiniz. Yapılan inceleme sonrası nedeninizin kabulüne göre değerlendirme yapılarak iptal işlemi gerçekleştirilir.

Ön Provizyon Nedir?

Ön provizyon Rent a Car firmalarınca uygulanan ve araç kullanımı sırasında ceza ve geçiş gibi ücretlerin tahsili için yapılan kesintidir. Araç kiralama şirketleri nezdinde ön provizyon sigorta olarak düşünülebilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Kiralanacak aracın kullanımı sırasında karşılaşılacak olan trafik cezası ve HGS/OGS geçişleri, aracı kiralayan kişiye aittir. Araç teslimi ardından yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak olası kesintilerin ön provizyon kesintisinden mahsup edilir ve kalan tutarın iadesi gerçekleştirilir.

Açık provizyonun iptali için bankanızın müşteri hizmetleri ile görüşmeniz gereklidir. Müşteri hizmetlerine iptal nedeninizi belirterek bildirimde bulunabilirsiniz. Yapılan inceleme sonrası nedeninizin kabulüne göre değerlendirme yapılarak iptal işlemi gerçekleştirilir.

Ön provizyon Rent a Car firmalarınca uygulanan ve araç kullanımı sırasında ceza ve geçiş gibi ücretlerin tahsili için yapılan kesintidir. Araç kiralama şirketleri nezdinde ön provizyon sigorta olarak düşünülebilir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir