Logo Logo

Sanal Mağaza Nedir? Sanal Mağaza Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

İçindekiler
06.07.2022 - 11 dk Okuma Süresi

E-Ticaret’in Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı 2020 yılında %4,1 ilen 2021 yılında %5,1’e ulaştı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün büyüyen e-ticaret pasta payı, sanal mağaza sitesi açılışları için girişimcileri teşvik etmeye devam ediyor. E-Ticaret Bilgi Platformuna (ETBİS) göre 2021 yılında sanal mağaza açılışları hız kazanmaya devam etti ve ülkemizdeki toplam e-ticaret işletme sayısı 484 bin 347 adete yükseldi. 2021 yılında 381,5 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacmi gösteriyor ki internetten satış yapmak ilerleyen yılların favori girişimleri arasında yer almaya devam edecek. Peki, bu büyük pastadan pay almak için sanal mağaza açarken nelere dikkat edilmeli?

Sanal Mağaza Nedir?

sanal mağaza açmak

Online mecralarda girişime başlamak ya da mevcut işyerini dijital ortama aktarmak isteyenlerce açılan sanal mağaza, internet üzerinden ürün ya da hizmet satışı yapılabilen web siteleridir. Uzaktan satış yolu ile ürün ve hizmetlerin tüketiciler ile buluşturulduğu sanal mağaza tezgahları, müşterilerinize 7/24 satış yapabilmenize olanak tanır.

Sanal mağaza açılışı doğrudan e-ticarete atılmak isteyen girişimciler tarafından tercih edilebildiği gibi halihazırda fiziksel işyeri bulunan şirketler için de işi internete taşıma fırsatı tanır. Ürünlerini zaman veya mekan sınırlaması bulunmadan geniş bir potansiyel müşteri kitlesi ile buluşturmak isteyenler, sanal mağaza açarak ilk adımı atabilirler.

Sanal Mağaza Nasıl Açılır?

Sanal mağaza kurmak için teknik yeterlilikten bağımsız olarak bazı detayların belirli bir sırayı takiben halledilmesi gereklidir. Online mağaza açma süreci kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  1. İnternetten ne satacağınızı karar verin. Çeşitli araştırmalara göre yayımlanan en çok satan ürünler listelerini inceleyerek ya da ücretli/ücretsiz analiz araçlarından yararlanarak ne satacağınıza karar verebilirsiniz.
  2. Hedef kitlenizi seçerek Pazar araştırmanızı yapın. Hedef kitlenize nasıl ulaşabileceğinizin yollarını keşfedin.
  3. Rakiplerinizi analiz edin. Sizinle aynı işi yapan rakiplerinizden nasıl farklılaşabileceğinizi öğrenin.
  4. İş planını oluşturun. Tüm detayları kağıt üstüne hallettiğinizden emin olun.
  5. Şirket kurun. Fatura kesmek için şahıs şirketi bile kurmak yeterlidir.
  6. E-Ticaret siteniz için altyapı seçin. Özel yazılım ya da hazır e-ticaret paketi kullanma noktasında kararınızı verin.
  7. Ürün veya hizmetlerinizi yükleyin. Açılan sanal mağazanıza satışını yaptığınız ürünleri veya hizmetleri, fotoğrafları ve açıklamaları ile yükleyin.
  8. Sanal POS kurun. Mesafeli satışlarda kartlı ödemeler için sanal POS altyapısına ihtiyacınız bulunmaktadır.

Sanal Mağaza Açmanın Şartları Nelerdir?

online sanal mağaza

Sanal mağaza açmak için gerekli şartlar esasen neler yapmanız gerektiğini tanımlar. Online alışveriş için yapılması gerekenler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Fatura kesebilmeniz ve vergi levhasına sahip olma zorunluluğunu karşılayabilmeniz için şirket kurmalısınız.
  2. Ödeme alabilmek için sanal POS altyapısının entegrasyonunu tamamlamalısınız.
  3. Ödemelerin yatacağı banka hesabını açmalısınız.
  4. Kendi e-ticaret sitenizi kurmak istiyorsanız domain (alan adı) satın almalısınız.
  5. Kodlama bilgisine sahip değilseniz hazır e-ticaret altyapısı seçerek sitenizin kurulumunu tamamlamalısınız.
  6. Müşteriye ürün teslimatı yapmak için kargo şirketleri ile anlaşmalısınız.

Sanal Mağaza İçin Şirket Kurmak Gerekir Mi?

Sanal mağaza açmak için şirket kurma zorunluluğu bulunmasa da internetten yapılan alışverişlerde fatura kesmeniz gereklidir. Fatura kesmek sanal mağaza açma vergi prosedürlerini tabi olduğunuz anlamına gelir ve şirket kurmanız gerektiğini gösterir. Fatura kesme yetkisine sahip olmak için şirket kurmanız gerekirken, halihazırda şirketiniz varsa mevcut şirket üzerinden fatura keserek online satış yapabilirsiniz.

Sanal Mağaza Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yeni bir dünyaya adım atmanız anlamına gelen online mağaza açılışı, bir dizi bilinmezi de beraberinde getirir. Sanal mağaza açmadan önce sizi nelerin gerektiğini öğrenmek için aşağıda sıralanan bazı kritik noktalara göz atabilirsiniz:

  1. E-Ticarette rekabet yüksektir. Öyle ki Gittigidiyor gibi bir dev bile pazardan çekildi. Bu yüksek rekabeti göz önünde bulundurarak kazanç hedeflerinizi gerçekçi ve zamana yayarak yapın.
  2. İyi bir domain, hatırlanmanızı kolaylaştırır. Bu nedenle kısa, işinizle ilgili, anahtar kelime içeren ve hatırlanabilir alan adı seçin.
  3. Altyapınıza iyi karar verin. Eğer kodlama bilginize güvenmiyorsanız hazır e-ticaret altyapılarına yönelebilirsiniz.
  4. Sanal mağazanızın güvenli olması gerekir. Bu nedenle çalışılacak ödeme kuruluşunun güvenlik anlamında iyi bir izlenime sahip olmasına önem verin.
  5. Kargo şirketi tüm başarınızı gölgeleyebilir. Kötü bir hizmet veren kargo şirketi nedeniyle mağduriyet yaşamamak için sanal mağaza yorumları bölümlerinde gezinti yaparak müşteri geri dönüşlerini öğrenebilirsiniz.

Sanal Mağaza Açmanın Maliyeti Ne Kadar?

Sanal mağaza açma maliyeti tercihe, seçilen altyapıya ve şirket türüne göre farklı seyredebilir. İşletmenin büyüklüğü de maliyeti etkileyen temel unsurlar başında gelir. Bu nedenle sanal mağaza açmak için ne kadar para gerekli sorusuna tek bir yanıt verilememektedir. 2022 yılı maliyetlerine bakıldığında şirket kurulumu için 1.000 TL ila 3.000 TL, e-ticaret altyapısı, domain ve diğer giderler için 20.000 TL ila 50.000 TL arasında değişen bir gider kalemi baz alındığında; maliyetin 25.000 TL ile 50.000 TL arasında değişeceği söylenebilir. Eğer sanal mağaza açma pazaryeri üzerinden yapılacaksa sadece 1.000 TL’lik şirket kurulum masrafı ile online alışverişe başlayabilirsiniz.

Sanal Mağaza Açmak İçin Gerekli Evraklar

Sanal mağaza açmak için gerekli belgeler şirket açılış belgeleridir. İnternetten satış yapabilmek için fatura kesebilmelisiniz. Fatura kesebilmek içinse bir vergi levhanızın olması yani şirket olmanız gereklidir. Bu nedenle sanal mağaza yani şirket açarken ihtiyaç duyulan evraklar şu şekilde paylaşılabilir:

  • Şahıs Şirketi Açılış Belgeleri
    • Kimlik fotokopisi
    • Vesikalık fotoğraf
    • Şirket kuruluş bildirim formu (Şahıs şirketi)
    • İkametgah
    • İmza beyannamesi
    • Şirket adresini gösteren tapu ya da kira sözleşmesi
    • Vekaletname (Muhasebeci ya da mali müşavir tarafından işlem yapılacaksa)
  • Limited Şirketi Açılış Belgeleri
    • Noterde imzalanmış sözleşme
    • Şirket ortaklarına ait kimlik fotokopisi
    • Şirket kuruluş bildirim formu (Limited şirket)
    • İkametgah (Her ortak için)
    • Ticaret odası kayıt beyannamesi
    • Şirket müdürünü ve temsilcisini gösterir belgeler
    • Şirket sermayesinin ödendiği gösterir dekont
    • Vesikalık fotoğraf (Her ortak için)
    • Şirket adresini gösterir kira sözleşmesi ya da tapu
    • İmza beyannamesi
  • Anonim Şirketi Açılış Belgeleri
    • Kimlik fotokopisi (Her ortak için)
    • İkametgah (Her ortak)
    • Şirket temsilcisini gösterir belge
    • Anonim şirket ana sözleşme onayı
    • İmza beyannamesi (Her ortak için)
    • Şirket unvanı
    • Şirket adresini gösteren kira sözleşmesi ya da tapu
    • Oda kayıt belgeleri
    • Bankadan alınan ve sermayenin 1/4’ünün bloke edildiğini gösterir belge

Sanal Mağaza Açmanın Avantajları

Sanal mağaza dijital dünyanın sunduğu pek çok avantaj ticarete iyi bir başlangıç yapmanıza olanak tanır. Sizin için zaman ve mekan sınırlamasını ortadan kaldıran çevrimiçi mağazalar ile sahip olduğunu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

Sanal Mağaza Açmanın Avantajları
  1. Düşük bir bütçe ile online mağazanız hayata geçirilebilir.
  2. Kira ya da personel gideri gibi masraf kalemlerine üstlenmek zorunda kalmayarak işletme maliyetinizi aşağı çekebilirsiniz.
  3. Fiziksel mağazalar aksine 7 gün 24 saat satış yapabilirsiniz.
  4. Hedef kitlenizi muhitinizle sınırlandırmak yerine dünyanın dört bir yanındaki potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz.
  5. Ek bir mağaza ya da şube açmadan yüksek satış rakamlarını yakalayabilirsiniz.
  6. Düşük bir yatırım maliyeti ile işletmenizi hayata geçirebilirsiniz.
  7. Dripshipping gibi modern ticaret yöntemleri ile sanal mağaza açma stoksuz satış yapmanıza olanak tanır.
  8. Dijital pazarlama stratejilerini kullanarak daha düşük bütçelerle dünyanın dört bir yanındaki hedef kitlenize kendinizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi anlatabilirsiniz.

Sanal Mağaza Açmanın Dezavantajları

Her girişimde olduğu gibi sanal mağaza açmanın da olumsuz yönleri bulunmaktadır. Yüksek rekabet başta olmak üzere müşteri iletişimi ve kargo gibi elinizde olmayan operasyon süreçleri, sanal mağaza dezavantajları arasında yer alır. Hangi yönden ekside olduğunuzu anlayabilmeniz adına aşağıda online mağazanın olumsuz yönleri sıralandı:

  1. Pasta payı her ne kadar büyük olsa da rekabet yüksektir.
  2. Müşteri iletişimi noktasında fiziki mağazalara göre dezavantajlıdır.
  3. Kargo şirketinin teslimatta yaşattığı gecikmeler ya da kötü hizmet kalitesi, markanızın itibarına zarar verir.
  4. Güvenlik endişeleri nedeniyle e-ticarete mesafeli olan oldukça büyük bir kitleyi ikna etmeniz oldukça zor olacaktır.

Pazaryerlerinde Sanal Mağaza Açmanın Satışa Katkıları

Online pazaryerleri, bünyelerinde satış yapmak isteyen girişimcilere sanal mağaza açma hizmetleri verir. Her birisi marka değerine sahip ve günde milyonlarca ziyaret alan pazaryerleri, daha yüksek satış hacmine ulaşmak isteyenler için tercih edilen sanal mağaza açma yeri alternatifleridir. Trendyol, N11, Hepsiburada, Amazon, Çiçek Sepeti ve Etsy gibi pazaryerlerinde ücretsiz sanal mağaza açmak mümkünken, satılan ürün kategorisine göre belirlenen tutarlarda komisyon ödemesi yapılmaktadır. Pazaryerlerinde açılan mağazaların satışa sundukları katkılar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Pazaryerleri çok sayıda üyeye ve günde milyonları aşan ziyaretçilere sahiptirler. Pazaryerlerinde mağaza açarak potansiyel müşterilerinizle birlikte potansiyel gelirlerinizi de artırma şansı yakalayabilirsiniz.
  2. Pazaryerleri, geleneksel ve dijital medyada etkili reklam kampanyaları yürütür. Eğer reklam için bir ücret belirlenmemişse tanıtım faaliyetleri için harcama yapmanız gerekmez.
  3. Pazaryerleri güvenilirdir. Sanal mağazanız güvenilir bir markanın çatısı altında çok daha fazla satış yapabilir.
  4. Pazaryerlerinde daha düşük maliyetlerle e-ticarete başlayarak muaf olduğunu giderleri ürün satış fiyatlarından düşerek, rekabetçiliğinizi artırabilirsiniz.
  5. Pazaryerlerinde güvenlik, profil düzenlemesi, SEO ve pek çok faaliyet yürütülür. Siz sadece satışa odaklanarak satış hacminizi hızla büyütebilirsiniz.

Sanal Mağazalar İçin Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Sanal mağazalarda başarılı olmanın önemli koşullarından birisi de ödeme yöntemlerinde sunulan çeşitliliktir. Sunulan ödeme yöntemi çeşitliliği, daha geniş bir kitleye satış yapabilmenizi sağlar. Özellikle tüketici güveni noktasında bazı ödeme yöntemlerine marka değerine ulaşana kadar yer vermeniz şiddetle tavsiye edilir.

Sanal mağazanızda tahsilat için banka havalesi, EFT, kapıda ödeme, e-cüzdan, mobil ödeme, banka, kredi kartı ve sanal kart ile ödeme yöntemlerine yer vermeniz gereklidir. Kartlı ödemeler için sanal mağaza açma POS gerekliliğini ortaya koyar. Mesafeli satışlarda fiziksel POS cihazların yerini sanal POS’lar almaktadır.

Sanal POS bankalarla birlikte BDDK onaylı ödeme kuruluşlarından temin edilebilmektedir. Ödeme kuruluşları tek bir sanal POS ile birden fazla banka ile çalışma şansını size sunar. Bu noktada Türkiye’nin en güvenilir sanal POS hizmet sağlayıcısı PayTR ile çalışabilirsiniz.

PayTR, 2009 yılından bugüne ödeme hizmetleri sektöründe faaliyet göstermektedir. Hızlı ve kolay başvurulan PayTR sanal POS sistemleri, sadece 2 saat içerisinde aktifleştirilmektedir. Ertesi gün ödeme avantajı, düşük komisyon oranları ve yüksek ödeme güvenliği ile PayTR sanal POS sistemlerini tercih ederek müşteri kitlenizi genişletebilirsiniz.

Çevrimiçi mağaza, ürün veya hizmetlerin internet ortamından satıldığı noktalardır. Ürün veya hizmetlerin pazaryerleri ya da e-ticaret siteleri üzerinden satılması, çevrimiçi mağaza satışını tanımlamaktadır.

Dijital mağaza, toptan ya da perakende satış yapan işletmelerin tüketicileri ile internet ortamında buluştukları adrestir. Dijital mağazalar teknolojilerin entegre edildiği modern ve bulut tabanlı bir çözüm seti olarak tanımlanabilir.

Sanal perakende ya da e-perakendecilik, online ticaret yapmayı tanımlar. Elektronik medya ve internet teknolojileri yardımı ile müşterilere ulaşan satıcılar, sanal perakende temsilcileri olarak değerlendirilebilir.

Çevrimiçi ticaret internet üzerinden alışveriş yapmak demektir. Çevrimiçi ticarette tüketiciler; internet sitesinde satın almak istedikleri ürünleri seçer, sepete atar ve ödemesini tamamlayarak kargo ile teslim alır

Online mağaza, tüketiciler ile satıcıları internet ortamında buluşturur. 7/24 açık olan online mağazalarda mesafeli satış yapılırken, tahsilat için online ödeme çözümleri kullanılır.

Kendi e-ticaret sitenizde ya da sosyal medya mecralarında satış yapabileceğiniz gibi online pazaryerlerinde mağaza açabilirsiniz. Sanal mağaza açabileceğiniz en iyi siteler Trendyol, N11, Hepsiburada, Amazon, Çiçek Sepeti, Etsy, PttAVM ve eBay olarak sıralanabilir.

İnternetten satış yapmak için şirket kurmak zorunlu değildir. Fakat e-ticarette alışverişlerin faturalandırması gerektiği düşünüldüğünde ise internetten satış yapmak için şirket kurmak zorunludur denebilir.

Şirket kurmadan e-ticaret yapmak isteyenler Amazon üzerinden satış yapabilirler. Ek gelir elde etmek isteyenler için Amazon’da, hem şirket hem de bireysel hesap açılışları desteklenmektedir.

E-Ticaret yüksek hacme sahip bir girişim türüdür. Fakat istatistiklere göre açılan e-ticaret sitelerinin sadece %5’i, ilk sene içinde 1.000 dolarlık satış hacmine ulaşmaktadır.

E-Ticaret yüksek hacme sahip bir girişim türüdür. Fakat istatistiklere göre açılan e-ticaret sitelerinin sadece %5’i, ilk sene içinde 1.000 dolarlık satış hacmine ulaşmaktadır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir