Logo Logo

Tiktok’ta Pazarlamaya Giriş ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçindekiler
10.06.2021 - 4 dk Okuma Süresi

Kısa sürede en popüler sosyal ağlardan birisine dönüşen TikTok, orijinal içerikleri milyonlarca görüntülemeyle ödüllendirerek viral hale getiren bir platform olarak dikkat çekiyor. TikTok kullanıcıları, amatör çekilen hayatın içerişinden videoları tüketirken, Instagram ve Facebook’ta daha profesyonel prodüksiyonlar ilgi görüyor.

Bu biçimsel farklılık, TikTok için içerik üretenlerle takipçileri arasında diğer platformlarda eşine pek rastlanmayan bir bağ ve sadakat ilişkisi meydana getiriyor. Bazı içerik üreticileri, doğallık, özgünlük ve pazarlama arasındaki ince dengeyi kurmayı başararak, özellikle Z kuşağının satın alma tercihlerini yönlendiriyor.

TikTok Pazarlama İçin Doğru Adres Mi?

TikTok, Twitter ve Instagram gibi popüler platformlarla birçok benzerlik taşısa da aralarındaki en büyük fark fırsat eşitliğidir. TikTok’ta bir içerik üreticisi kaç takipçisi olduğuna bakılmaksızın tüm dünya tarafından izlenen bir viral içerik üretebilir. TikTok’un algoritması, her içeriğe eşit viral olma şansı verir ve kullanıcı etkileşimlerinden yola çıkarak içeriği daha fazla kişiye servis edip etmeyeceğini kararlaştırır.

TikTok ile Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları arasındaki başlıca fark, Facebook ve Instagram akışlarının büyük ölçüde tanıdığınız kişilerden ve takip ettiğiniz kanallardan oluşmasıdır. TikTok bunu tersine çevirerek daha önce hiç görmediğiniz içerik üreticilerin videolarına öncelik veriyor.

TikTok’un kullanıcı arayüzünü dikkatle incelerseniz, baştan sonra insanları Facebook ve Twitter gibi kanallardan çok daha uzun süre uygulamada tutacak şekilde tasarlandığını görebilirsiniz. TikTok ile biyografinize bir bağlantı eklemek de mümkündür, bu sayede pazarlama ve satış için yeni olanaklar yaratır.

TikTok, özellikle genç bir kitleye ulaşmaya çalışıyorsanız, yararlı bir araçtır. Sosyal ağın kullanıcılarının %62’sini 10 ile 18 yaş arasındaki mobil kullanıcılar oluşturur. Bu demografilere dayanarak, videolarınızı Z kuşağının tüketmekten hoşlanacağı şekilde kurgulayabilirsiniz.

TikTok Pazarlama İçin Nasıl Kullanılır?

TikTok markaların, içerik üreticilerinin ve influencerlar’ın bireyselliklerini ifade edebilecekleri ve marka farkındalığını artırabilecekleri video tabanlı bir sosyal medya platformudur.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, TikTok kullanıcının akışında nelerin yer alacağını belirlemek için iyi kurgulanmış bir algoritma kullanır. Keşif algoritması, her videoya viral hale gelme şansı vermek için gizemli bir şekilde çalışır. TikTok, algoritmasının nasıl çalıştığını tam olarak açıklamıyor ancak içeriğin kaç kez izlendiğine bağlı olarak videolara bir nevi “puan” atıyor gibi görünüyor. Öte yandan içerik üreticileri son birkaç yılda bu platformda neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dair iyi bir anlayış kazandılar.

Her video, kullanıcıların “Sizin İçin” sayfasının küçük bir bölümünde veya bir kullanıcının uygulamayı her açışında karşılaştığı benzersiz ön sayfa akışında gösterilir. Bu ilk kullanıcıların video ile etkileşimleri, videonun dünyadaki diğer Sizin İçin sayfalarına eklenip eklenmeyeceğini belirler. Örneğin, videonun 10 kişiye gösterildiğini varsayalım. Bu kullanıcılar videoyla olumlu bir şekilde etkileşime girerlerse (izleyerek, yeniden izleyerek, yorumlayarak, beğenerek ve paylaşarak), video 100 kişiye daha gösterilir. Bu kitlenin tepkileri ise videonun sıradaki 1000 kişiye gösterilip gösterilmeyeceğini belirler.

Algoritmanın nasıl çalıştığına dair bilgi sahibi olmak markalar için önemlidir çünkü içerik oluşturucular, markaları tanıtmak için videolar yayınlar. Dahası, TikTok’un ücretli reklam araçları daha gelişmiş ve zengin özelliklerle güncelleniyor ve bu da sosyal ağı es geçmemeniz gereken bir diğer sosyal medya pazarlama aracı haline getiriyor.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir