Logo Logo

Trendyol’da Nasıl Mağaza Açarım? Trendyol Mağaza Açma Rehberi

İçindekiler
13.07.2022 - 14 dk Okuma Süresi

Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformundan biri olan Trendyol, satılarını dijitale taşımak isteyen herkes için mağaza açma fırsatı sunuyor. Trendyol mağaza açma işlemleri için gerekli koşulları sağlayan her satıcının kısa sürede başvuru işlemlerini yaparak satışlarını internet üzerinden gerçekleştirmeye başlamalarına imkan verilmektedir. İstanbul merkezli Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu olmayı başaran Trendyol, 2010 yılından itibaren başarılı şekilde yoluna devam etmektedir.

Ülkemizdeki sayılı online pazaryerlerinden biri olan Trendyol, satışlarını bu platform üzerinden gerçekleştirmek isteyen şahıs ya da sermaye şirketleri için uygun komisyon oranları ile destek sunmaktadır. Çok daha geniş kitlelere ulaşarak hedef kitlesini artırmak isteyenler için iyi bir ortam sağlayan Trendyol, basit birkaç adımda mağaza açma işlemlerinin tamamlanmasını sağlamaktadır. Trendyol pazaryeri sayesinde işletmelerin daha geniş müşteri kitlesine ulaşması sağlanırken, tüketicilerin de çok daha fazla firma ve ürüne kolayca ulaşmaları sağlanmaktadır.  

Trendyol Mağaza Nedir?

Trendyol işbirliği ile işini büyütmek ve internet ortamında da aktif olarak çok daha fazla hedef kitleye ulaşmak isteyenler mağaza açma başvurusunda bulunabilmektedir. Trendyol mağaza, bireysel veya kurumsal tüm e-ticaret girişimcileri ile fiziksel mağaza sahiplerinin ürünlerini internet aracılığı ile satışa sunmasını sağlayan bir online pazaryeridir. Trendyol tarafından mağaza açmak için belirlenen kriterleri sağlayanların mağaza açarak 35 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmak isteyen her e-ticaret girişimcisi tarafından Trendyol mağaza bu olanaklar sağlanmaktadır. 

Müşteri kitlesini artırmak ve 7/24 satış gerçekleştirmek isteyenler için Trendyol ile işbirliği yapılması mağaza açma işlemleri ile mümkündür. Trendyol’da satış yapmak için firma tarafından mağaza açmak isteyenlerde aranacak koşulların sağlanması yeterlidir. Türkiye’nin 81 ilinde milyonlarca Trendyol müşterisine ulaşmak için online pazaryeri modeli ile ürünlerini satmak isteyenler Trendyol Pazaryeri’ne başvurularını kolayca yapabilirler. 

Kimler Trendyol Mağaza Başvurusu Yapabilir?

pazaryerleri

Trendyol’da mağaza açarak Türkiye genelinde satışlarını gerçekleştirmek isteyenlerin online pazaryerine başvuru yapması gerekmektedir. Buna ek olarak Trendyol Yemek, Trendyol Emlak ve Trendyol Market gibi alternatif kanalların da kullanılarak doğrudan faaliyet gösterilen sektöre göre işlem gerçekleştirilmesi mümkündür. Trendyol’da satış yapmak için bazı yasal şartların taşınması gerekmektedir. Buna ek olarak faaliyet alanına göre doğru pazaryerini seçmekte gerekecektir. 

Trendyol üzerinden e-ticaret faaliyetlerini şu kişiler yürütebilmektedir:

Bireysel olarak Trendyol üzerinden kendi ürünlerini satmak isteyenlerin en basit yoldan şahıs şirketi olarak bu faaliyetlerini yerine getirmesi mümkündür. Söz konusu kriterleri sağlayan herkes mağaza açarak satışlarını dijital ortama taşıyarak çok daha yüksek kazanç elde etmeye başlayabilirler. Trendyol’a satıcı olarak kayıt olmak için KEP adresi ve MERSİS numarası gibi temel unsurlar talep edilmektedir. Bu nedenle ilgili kapsamda yer almayan kişilerin başvuru yapmaları mümkün olmayacaktır. Trendyol’da satıcı olmak için gerekenler arasında kayıtlı bir şirket olmak temel unsur olacaktır. 

Trendyol’da Mağaza Açmanın Avantajları Neler?

Trendyol’da mağaza açarak satış yapmanın tahmin edileceği gibi birçok avantajı bulunur. Hem Trendyol’un kendi avantajları hem de e-ticaretin avantajlarından aynı anda bu sayede yararlanılacaktır. Trendyol’da mağaza açanların elde edecekleri bazı avantajlar ve kazanımlar ise şöyledir:

  • 7/24 ürün satışı yapılmaya devam edilir.
  • 35 milyondan fazlaya kullanıcıya ve 81 ile ulaşılır. 
  • Trendyol müşteri kitlesine ulaşarak hedef kitle genişletilir. 
  • Marka bilinirliği ve tanıtımı sağlanır. 
  • Rakip analizleri daha iyi yapılır ve rakiplerin önüne geçme fırsatı yakalanır. 

Trendyol’da kendi mağazalarını açarak çok daha geniş kitlelere ulaşmak isteyenler için sayısız avantajı bulunmaktadır. Satışlarını internet üzerinden kolayca gerçekleştirmek isteyenler için uygun komisyon oranları ile de destek veren Trendyol, müşteri kitlesini genişletmek ve satış rakamlarını artırmak isteyen herkes için uygun online satış kanallarını sunmaktadır. Trendyol’da satış yapmak karlı mı sorusunun yanıtını vermek için sektör, rakip ve ürün bazında doğru değerlendirmelerin yapılması gerekmektedir. 

E-ticaret birçok yönden kârlı olsa da hedeflenen satış başarısının yakalanması için bazı kriterlere uyulması gerekmektedir. Bu nedene Trendyol veya diğer e-ticaret platformları üzerinden satış gerçekleştirmeden önce uygun planlamanın yapılması gerekmektedir. 

Adım Adım Trendyol Mağaza Açma Süreci 

Trendyol üzerinden mağaza açma işlemleri basit birkaç adımda tamamlanabilir. Trendyol mağaza açma şartları kapsamında belirlenen kriterleri sağlayan herkes bu adımları uygulayarak kendi mağazalarını açabilmektedir. Trendyol’da mağaza açma adımları kısaca şöyle özetlenebilir:

  • ‘’Trendyol Parter’’ kapsamında ilgili resmi web sitesine erişim sağlanır. 
  • Trendyol Pazaryeri – Trendyol Yemek veya Trendyol Hızlı Market kapsamında başvuru yapılmak istenen alan seçilir. 
  • Başvuru formunda yer alan bilgiler eksiksiz ve doğru şekilde girilir. (Şirket yetkili adı – soyadı, cep telefonu, şirket türü vb.)
  • SMS ile doğrulama adımları takip edilir. 
  • Şifre oluşturma ve Trendyol satıcı paneli giriş işlemleri yapılır. 
  • Şirket bilgilerine dair detaylar ilgili alanlara girilir.  
  • Operasyon, adres ve iletişim bilgilerinin giriş işlemleri yapılır. 
  • Sözleşme yapılır ve onay süreci beklenir. 

Trendyol’da mağaza açmak ve satışlara buradan devam etmek için satıcıların tüm bu başvuru adımlarını eksiksiz olarak tamamlaması gerekmektedir. Mağaza açılışı sonrasında ürün ekleme, listeleme ve diğer ürünlerle ilgili bilgilerin girilmesi de ayrı bir süreci içinde barındıracaktır. Özellikle ürünlerin açıklamaları, fotoğrafları ve ilgili ana – alt kategorilerinin doğru bir şekilde seçilmesi son derece önemlidir. Trendyol’da mağaza açma başvurusu yapabilmek için sizden istenen tüm bilgileri başvuru formuna girmek gerekmektedir. Bu adımları takip edenler kısa süre içinde başvuru onayı alabilecektir.  

Trendyol Mağaza Komisyon Oranları 

Trendyol’da komisyon oranları diğer birçok e-ticaret sitesinde olduğu gibi kategorilere göre değişmektedir. Trendyol’da satıcı olanlar için ayrıca Trendyol komisyon desteği de verilmektedir. Başvuru tarihinden 3 gün içinde satışa başlayanlar için 1 ay boyunca %40, 4 – 7 gün içinde başlayanlara %40, 8- 15 gün içinde başlayanlara ise %10 özel komisyon indirimleri uygulanmaktadır. Söz konusu komisyon indirimlerinden yararlanarak satıcıların kendi mağazaları ile Trendyol üzerinden yapacakları tüm işlemleri için özel oranlardan yararlanması mümkündür. 

E-ticaret platformları mağaza açılışları için genelde herhangi bir ücret talep etmese de satışlara yönelik farklı oranlarda komisyon almaktadır. Her kategoriye göre farklı komisyon oranları sunulmaktadır. Trendyol komisyon oranları kısaca şu şekildedir:

  • Giyim – %17 – 20 
  • Spor ürünleri – %8 – 10
  • Aksesuar – %5 – %25 
  • Elektronik – %6 – %25 

Komisyon oranları satıcıların onay sonrasında Trendyol mağazalarından yapacakları satışlara göre değişmektedir. Ayrıca uygun komisyon oranları sayesinde satıcıların e-ticaret satışlarında başarıları da desteklenmektedir. Komisyon oranları her kategoriye ve farklı dönemlere göre değişebilir. Trendyol komisyon desteğinden de yararlanarak satıcıların daha makul oranlarla satışlarına başlamaları mümkündür. 

Trendyol Vergilendirme Süreci 

E-ticaret ile yapılan satışlarda Türkiye’deki mevcut yasalar kapsamında belirli vergilendirme seçeneklerine sahiptir. Trendyol mağaza açma işlemleri aynı zamanda sadece vergi mükellefleri tarafından yapılmaktadır. Bireysel satıcıların şahıs şirketi açarak bu platform üzerinden satış gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Öte yandan her satış için fatura kesilmesi de gerekir. Vergilendirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yapılması için fatura kesme işlemleri önemli bir unsur olarak değerlendirilecektir. Kesilen bu faturalar ne kadar gelir elde edildiğinin belirlenmesinde önemlidir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip edilecek vergilendirme süreci kapsamında Gelir Vergisi, KDV gibi temel vergilerin ödenmesi gerekmektedir. Muafiyet kapsamında yer alan satıcılar ise yine ilgili mevzuatta yer alan şartları karşılamaları halinde kestikleri faturalara göre vergilendirme sürecine dahil olacaklardır.

Fatura süreci ise Trendyol satıcı paneli üzerinden yönetilmektedir. Düzenlenen e – faturada yer alan sipariş numarası, alıcı bilgisi ve fatura adresi ile satış tutarı gibi temel bilgiler yer almalıdır. Ayrıca kargo paketinde de fatura ya da sevk irsaliyesinin de olması gerekmektedir. İade işlemlerinde ise gider pusulasının düzenlenmesi gerekmektedir.  

Trendyol Mağazası Açmak İçin İstenen Evraklar 

Trendyol’da mağaza açarak satışlarına hemen başlamak isteyenlerin bir takım belgeleri sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Bu belgeler arasında kısaca şunlar yer almaktadır:

  • Islak imzalı satış sözleşmesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Faaliyet belgesi,
  • Satış yapılacak kategori,
  • Vergi kimlik numarası,
  • Ticari sicil numarası,
  • İmza sirküleri vb. 

Trendyol pazaryeri için mağaza açma başvurusu yapacak kişilerin elektronik ortamdan başvuru formunu doldurması gerekecektir. Bu başvuru formunda yer alan bilgilerin de eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Ad, soyad, e – posta adresi, cep telefonu numarası, satılacak ürün kategorisi, TCKN/VKN, il/ilçe, şirket türü ve referans kodu (isteğe bağlı) bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. 

Trendyol mağaza açmak için gerekli evraklar arasında yer alan tüm belgelerin sisteme yüklenmesi ve bu belgelerin ve talebin doğruluğu onaylandıktan sonra satışlara başlanması mümkündür. Başvuru onayı sonrasında 3 gün içinde satışa başlayanlar için %40 indirimli komisyon ve ücretsiz 250 TL’lik reklam bakiyesi de verilmektedir. 

Trendyol’da Mağazası Açma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Trendyol mağaza açma süreci ile ilgili sıkça sorulan sorulara göz atarak tüm satıcıların daha başarılı bir e-ticaret performansına ulaşmaları mümkündür. Trendyol SSS sayfasında yer alan başlıca soruların yanıtları aynı zamanda satıcılara da rehber olmaktadır. 

Trendyol’da Mağaza Açtıktan Sonra Satışlarınızı Nasıl Arttırırsınız?

Trendyol’da mağaza açarak satışlarının kısa sürede artırmak isteyenler belirli e-ticaret çözümlerinden yararlanması gerekmektedir. Dijital pazarlama stratejilerinin doğru bir şekilde uygulanması ile satıcıların daha başarılı bir satış deneyimi yaşamaları da mümkündür. Trendyol gibi büyük e-ticaret platformları üzerinden satışlarına başlamak isteyen firmaların ilk olarak rakip analizi ve ürünlerine göre doğru kategori çalışmalarını yapması önemlidir. Trendyol mağaza açmak için iletişim kanallarını kullanmadan önce bu analizleri e-ticaret uzmanlarından da yardım alarak yapmanız mümkündür. 

Trendyol’da satış başarısını artırmak için sattığınız ürünler için de belirli çalışmaların yapılması gerekebilir. 

  • Sosyal medya çalışmaları,
  • Dijital pazarlama stratejileri (SEO vb.), 
  • Rakip analizleri,
  • Kategori, ürün ve sektöre göre reklam/pazarlama çalışmaları vb. 

Satışlarını e-ticaret alanında geliştirmek ve daha geniş kitlelere ulaşmak isteyenlerin mutlaka dijital pazarlama çözümlerinden yararlanmaları gerekmektedir. 

Trendyol Mağaza Açma Ücreti Ne Kadar? 

Trendyol’da mağaza açmak isteyenlerin herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur. Trendyol pazaryeri için herhangi bir kira bedeli veya mağaza açılış ücreti olmasa da yapılacak her satış için belirli oranlarda komisyon alınmaktadır. Diğer tüm e-ticaret platformlarında olduğu gibi tüm satışlar için farklı oranlarda komisyonlar alınmaktadır. Trendyol mağaza açma ücreti yerine sektörlere göre ne kadar komisyon alındığının incelenmesi gerekecektir.  

Trendyol’a Ürün Nasıl Yüklenir?

Trendyol’dan satış yapmak için satıcı hesabından ürün girişinin yapılması gerekmektedir. Satış yapılacak markanın önceden Trendyol sistemine kaydı bulunuyorsa listeden seçilerek ekleme yapılabilir. Öte yandan her ürün için görsel yüklenmesi de zorunludur. Trendyol ürün yükleme şartları sağlanmasının ardından farklı birçok yöntem kullanılarak ürün yüklenebilir. Bu yöntemler şunlardır:

  • Trendyol Kataloğundan Ürün Yükleme 
  • Tekil Ürün Oluşturma ve Ürü Yükleme 
  • Trendyol Excel Ürün Girişi – Toplu Ürün Yükleme 

Trendyol tarafından daha önce sisteme yüklenen tüm ürünlerin kataloğu kaydedilmektedir. Böylece eklenmek istenen ürünler arasından daha önce eklenenler için kolayca ekleme yapılabilir. Katalogdan ürün seçmek için barkod numarası veya ürünün tam adının bilinmesi gerekecektir. 

Entegrasyon hizmeti almayan veya elektronik bir sistem kullanmayanlar tekil ürün oluştura yöntemi ile tek tek ürünlerini girmek zorundadır. Fiyat, stok ve diğer detayların da girilmesi ile tekli ürün girişi de yapılır. Excel formatında mağazalarına ürünleri yüklemek isteyenler için en pratik yöntem sunulur. Bu sayede kısa sürede ürün girişi yapılarak satışlara başlanabilir. 

Trendyol Satıcı Giriş Nasıl Yapılır?

Trendyol’a kayıt işlemlerini tamamlayan satıcıların, sisteme girişlerini yaparak ürün yönetimi başta olmak üzere birçok farklı konuda işlem gerçekleştirmesi mümkündür. ‘’partner.trendyol’’ adresi üzerinden sisteme giriş yaparak kayıt olurken istenen üyelik bilgileri ise satıcı paneline erişim sağlanması mümkündür. Başvuru sırasında istenen şifre, e – posta ve telefon numarası gibi temel üyelik bilgileri ile satıcıların kendi panellerine hızlıca giriş yaparak mağaza yönetimini gerçekleştirmeye başlayabilirler. 

Trendyol Mağaza Açmadan Satış Yapılır Mı?

Trendyol’da mağaza açma işlemlerinin yapılmadan satış yapılması mümkün değildir. Bunun için satıcıların mutlaka ilgili kategoride mağaza açma işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Mağaza açabilme için bazı şartların da karşılanması gerekmektedir. Trendyol alışverişi hazırlama işlemlerinin başlatılması için kendi şahıs şirketiniz veya limite, anonim şirket olarak satış yapmak isteyenlerin online olarak başvurularını kısa süre içinde tamamlamaları ve Trendyol’da e-ticaret faaliyetlerine başlamaları mümkündür.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir