2019 Türkiye’sinde Mobil ve Sosyal Medya Kullanımı
Deloitte Global Mobil Kullanıcı Anketi, Türkiye’nin de dahil olduğu 6 kıtadaki 28 ülkenin mobil cihaz kullanım, günlük yaşam aktiviteleri, oyun oynama konularındaki tercihlerini ve alışkanlıklarını ortaya koyuyor.
Türkiye’deki Teknolojik Cihaz Kullanım Oranları
Türkiye’den 1.000 kullanıcının katıldığı toplam 44.150 kişiyle gerçekleştirilen ankete göre akıllı telefon kullanım oranımız yüzde 90’ı buluyor. Bunu %76 ile dizüstü bilgisayar, %59 ile tablet, %47 ile masaüstü bilgisayar izliyor. Tüm kullanımla ilgili istatistikleri aşağıda görebilirsiniz.
Akıllı Telefonumuzu Ne Sıklıkla Değiştiriyoruz?
Deloitte anketine göre Türkiye’de 2019 yılında yeni akıllı telefon alanların oranı yüzde 24. Avrupa ortalamasına bakıldığında ise bu oran yüzde 17.
2018 yılında satın aldıkları telefonu kullananların oranı ise Türkiye’de %34, Avrupa’da yüzde 35. 2017 içinse Türkiye %29, Avrupa %26 olarak dikkat çekiyor.
Tabloya göre telefon değiştirme sıklığımız 2017 yılında azalmış. 2017 yılına göre son iki yılda telefon değiştirenlerin oranı Türkiye’de yüzde 6, Avrupa’da yüzde 9 azalmış.
Akıllı Telefonlar En Çok Nereden Alınıyor?
Telefon satın alma kanallarına bakıldığında, mağazadan satın alanların oranı %54, online kanal ise %21. Son iki yıl içerisinde mağazadan alanlar yüzde 4 azalırken, internetten telefon satın alanların oranı yüzde 5 artmış.
Bunu %13 ile telefonla satış temsilcisinden alanlar, %9 arkadaş/akrabadan satın alanlar izliyor.
Türkiye’de Gelir Seviyesine Göre Akıllı Telefon Satın Alma Oranları
Cep telefonlarının hayatımızdaki yeri artık tartışılmaz bir önem kazandığından telefon değiştirme sıklığı farklı gelir gruplarında benzer oranlardadır. Örneğin, hane halkı geliri aylık 6.000-8.000 TL olan kişilerde son 2 yıl içerisinde telefon aldığını belirtenlerin oranı %55 iken, aylık geliri 16.000- 20.000 TL olanlarda bu oran %65’tir.
Telefon Kullanım Sıklığı Diğer Cihazların Çok Üzerinde
Raporda Türkiye’de günlük cihaz kullanım sıklıkları sırasıyla akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayar olarak belirtiliyor. 9 inçten büyük ekranlı tabletler, 7-9 inç ekranlı tabletlere göre daha sık kullanılıyor.
Akıllı telefonda en çok tüketilen içeriklerin başında anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinde video ve kısa video/canlı yayın/hikaye geliyor.
Dizi/Film Ä°zlemede Birinciyiz
Canlı TV izleme dışındaki tüm aktivitelerde telefon ağır basıyor. Dizi/film izlemede ise cep telefonu %31 ile önde, üstelik bu aktivitede cep telefonunun tercih edilme oranı 2017’ye göre yüzde 11 artmış durumda.
Rapor verilerine göre günde en az 1 kere telefondan canlı TV izleyenlerin oranına bakıldığında Türkiye, Hindistan’dan sonra %34 oranıyla ikinci sırada yer alıyor. Telefondan canlı TV izleyen Türkiye’deki kullanıcıların oranı, %11 ortalamaya sahip Avrupalı kullanıcılardan yüksek. Film/dizi streaming için dizüstü bilgisayarı tercih edenlerde de çalışmanın yapıldığı ülkeler arasında %24 oranla ilk sırada Türkiye geliyor.
Ãœst YaÅŸ Grubu da Mobil Cihazlara Adapte Oldu
Telefonun üst yaş gruplarında da hakimiyet kazandığını gösteren rakamlar, mobilin ağırlıklı bir yaşam tarzı olarak hayatımıza yerleştiğini işaret ediyor.
2017 verilerine göre alışveriş sitelerine göz atma, online satın almada ağırlıkla dizüstü bilgisayar kullanan 45-50 yaş grubu 2019 verilerine göre bu aktivitelerde ağırlıklı olarak telefonu tercih ediyor.
Mobilde Video, Müzik, Gazete/Dergi Servisleri Ağırlıklı
Diğer ülkelere göre daha yüksek oranda eğlence içeriği izlememiz, ilgili hizmet aboneliklerinde de kendini gösteriyor. Türkiye’de mobil cihazlarda üyelikle çalışan hizmetlerden en çok video/TV streaming platformları (%76) kullanıyoruz ve bu oran Avrupa’daki %45’in çok üzerinde.
Bir diğer mobil içerik tüketim alışkanlığımızi ise %58 oranıyla müzik streaming platformları. Avrupalı kullanıcılarda %49 oran ile birinci sırada olan bu hizmetler, bizde ikinci sırada yer alıyor. Gazete ve dergi platformlarına üyelikte ise %36 ile yine Avrupa’yı (%25) geride bırakıyoruz.
Mobil Alışverişte En Çok Tercih Edilen Kategoriler
Telefonda sık gerçekleştirilen aktivitelerden birisi de alışveriş. Online alışverişin önemli bir bölümü mobil cihazlar üzerinde gerçekleştirilirken, market alışverişleri %31 ile birinci sırayı alıyor.
- Market alışverişi (%31)
- Giyim, ayakkabı, aksesuar (%21)
- Sağlık ve güzellik (%19)
- Eğlence (dijital servisler dışında) (%19)
- Dijital servisler (%18)
- Etkinlikler (%15)
- Finansal ürünler (%15)
- Elektronik (%15)
- Çocuk, bebek (giyim dışı) (%14)
- Oyuncak, hobi (%14)
- Spor, egzersiz ve dış mekan ekipmanları (%14)
- Akıllı telefon aksesuarı (%13)
- Ev, bahçe (%12)
- Tatil ve seyahat (%11)
- Araba, motosiklet, bisiklet (%10)
- Ev eşyaları (%10)
Benzer şekilde akıllı telefondan market & yemek dağıtımı uygulamalarını %68, taksi uygulamalarını %42, kurye hizmetlerini ise %33 oranında en az bir kez kullandığımız görülüyor. Gündelik kullanım ise bu kategoriler için sırasıyla %13, %9 ve %6 olarak sıralanıyor.
İletişimde Anlık Mesajlaşma Birinci
Anlık mesajlaşma uygulamaları günlük kullanımda %86 oranına ulaşırken, internet üzerinden sesli ve görüntülü arama da 2017’ye göre sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 24 artmış durumda.
BTK verileri de günlük mobil internet kullanımımızın 2017 ikinci çeyrekteki 3 GB’tan 2019 ikinci çeyrekte 5,6 GB’a ulaştığını ortaya koyuyor.
Günlük kullanılan iletişim uygulamalarında WhatsApp e-postayı %11 farkla geride bırakıyor. Instagram ise Facebook, iş e-postaları, Messenger, Twitter gibi popüler uygulamalardan önde yerini alıyor.
Sosyal Medya Kullanımında Dünya Birincisi Türkiye
Türkiye, Instagram ve Twitter kullanımında saatte en az 1 kez kullanım oranlarına bakıldığında çalışmanın yapıldığı tüm ülkeleri geride bırakıyor.
Özellikle Instagram’da ikinci sıradaki Arjantin’den yüzde 13, Avrupa ortalamasından ise %40 öndeyiz. Twitter’da ise ikinci sıradaki Hindistan’dan yüzde 3, Avrupa ortalamasından %20 yüksek orana sahibiz.
Mobil Oyunda Türkiye Bağımlılık Düzeyinde
Türkiye, oyun oynamak için %55 oranında telefonları tercih ediyor. Bu oran, anketin yapıldığı ülkeler arasındaki en yükseği. Telefonda en çok oyun oynayanların yaş grubu ise %61 ile 35-44 olarak görülüyor. Her 2 akıllı telefon sahibinden 1’i her gün telefonunda oyun oynarken, sıklık açısından da 25-34 yaş grubunun %53 oranı ile Türkiye dünyada birinci sıraya yerleşiyor.
Anketin tamamına https://www2.deloitte.com/tr/tr/pages/technology-media-and-telecommunications/articles/TR-GMCS-2019.html linkinden ulaşabilirsiniz.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen BaÅŸvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çaÄŸda, iÅŸletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığÄ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k