Logo Logo

E-Ticaret Firmaları İçin Viral Reklam Nedir?

İçindekiler
16.04.2022 - 13 dk Okuma Süresi

E-ticarette yaşanan rekabet, dijitalleşmenin de etkisiyle reklam, tanıtım ve pazarlama alanına kaymıştır. Hedef kitlelerine ulaşmak adına geleneksel medya yanında dijital kanalları da etkili bir şekilde kullanmaya çalışan e-ticaret aktörleri, farklı olmak ve tüketicinin dikkatini çekebilmek adına daha farklı ve etkili işler yapmaya mecbur kalmıştır. Potansiyel müşterilere ulaşma adına e-ticaret siteleri yeni yöntem ve stratejilere başvurmakta, “viral reklam” ya da “viral pazarlama” kavramı bu noktada öne çıkmaktadır. Peki, e-ticaret firmaları için bu denli önemli olan viral reklam nedir? Firmalara ne gibi artılar kazandırır?

Viral Reklam Nedir

Viral Reklam Nedir?

Viral reklam, ağızdan ağıza pazarlama stratejisinin günümüz teknolojisi ile dijitalleştiği bir reklam modelidir. Tıpkı adını aldığı “viral” kelimesinde bir hastalık nasıl yayılıyorsa, bu reklam modelinde markalar da benzer şekilde tüketicilerin birbirlerini etkilemesi yolu ile tanıtımı yapılan ürün veya hizmetlerin kitleler arasında yayılmasını hedefler. Genellikle video kullanılan bu reklam modelinde e-mail ve sosyal medya aracılığı ile hazırlanan video paylaşılarak hedeflenen başarı yakalanmaya çalışılır.

Viral reklam doğal olmalı, sıradan görünmeli, reklam olduğu anlaşılmamalı ve tanınmış simalar yerine tüketicilerin hiç tanımadığı kişilerden oluşan yeni yüzler ile çekilmelidir. Böylece viral reklam, tüketicilerin günlük maruz kaldıkları reklamlara karşı tepkilerini kırabilir ve ağızdan ağıza yayılabilme hedefine ulaşabilir.

Viral Reklam Nasıl Yapılır?

Viral bir reklam hazırlamak iyi bir strateji gerektirir. Etkili ve markanızın mesajını kısa sürede milyonlara ulaştıracak etkili bir reklam için oluşturulacak strateji ise hedef kitlenizi tanıma, iyi bir hikaye oluşturabilme, doğru kişiler ve çekim yöntemleri ile hazırlanan hikayeyi kayda dökebilme çerçevesinde şekillenir. Viral bir reklam hazırlamak için 4 altın kural ise aşağıda paylaşılmaktadır:

  1. Viral reklamın ilk kuralı, tüketicinin reklam izlediğinin farkında olmamasını sağlamaktır! Reklam içerisinde marka arka planda tutularak, tüketiciler tarafından hazırlandığı izlenimi verilerek, tanınmış yüzler yerine amatörlere reklamda yer vererek ve verilecek mesaj üstü örtülerek tüketiciye ulaştırılarak ilk kural yerine getirilebilir.
  2. Reklamı izleyenler üzerinde olumlu etki bırakılmalıdır! Bu nedenle eğlenceli bir içerik hazırlanmalı, izleyenlerin keyif almasına önem verilmelidir.
  3. Akıcı bir anlatım benimsenmelidir! Viral reklamlar tüketicilerin keyifle ve büyük bir dikkatle izlemelerine yönelik hazırlanmalıdır. İçeriğin akışını tekdüze değil inişli bir çıkışlı hazırlamanız, anlatmak istediğinizi iyi bir hikaye eşliğinde sunabilmeniz gereklidir.
  4. Etkin kullanıcıları hedeflemelisiniz! İçeriğinizi etkin kullanıcıları hedefleyerek, harekete geçirici cümleler içeren ve argo gibi hoşnutsuzluk içerecek kelimelerden kaçınarak hazırlayabilirsiniz.

E-Ticaret Firmalara Nasıl Viral Reklam Hazırlanmalıdır?

E-Ticaret firmaları dijital pazarlamayı etkin bir şekilde kullanır. Özellikle yeni faaliyete geçmiş bir e-ticaret sitesi yüksek rekabetten sıyrılabilmek için etkili, özgün, fark yaratan ve tüketicide güven oluşturan dijital pazarlama stratejilerini benimsemelidir. Viral reklam, e-ticaret sektörünün yeni ve eski tüm üyeleri için etkili bir pazarlama stratejisidir. Bu stratejiyi en verimli şekilde kullanabilmek için e-ticaret firmaları viral reklam hazırlarken aşağıda paylaşılan kritik 7 detaya dikkat etmelidir:

Hedef Kitlenizle Yakınlaşın

Pazarlama stratejilerinin tamamının hedefinde hedef kitleye ulaşmak vardır. Hedef kitleye ulaşabilmenin ilk yolu da onlara yakınlaşabilmekten geçmektedir. Potansiyeli müşterilerinizi daha iyi tanımak için onlara yakınlaşmalı ve ne beklediklerini iyi analiz etmelisiniz. Hedef kitlenizin eğilimlerini, ilgi alanlarını ve neler beklediklerini kavramanın yanında medya trendlerini de yakından takip ederek onlara yakınlaşabilirsiniz.

Hazırladığınız Brieflerde Amacınızı Unutmayın

Kampanyanızın yol haritasını oluşturan briefleri hazırlarken, planınıza her zaman sadık kalın. Kampanyanızı ana amacına uygun şekilde hazırlayarak istenen hedefe ulaştırın. Henüz başlangıç aşamasındayken amacınızı iyi belirleyerek ve bu amaç dışına çıkmamaya özen göstererek başarılı olacak bir reklamı hazırlayabilirsiniz.

Basit Görünün

Viral bir reklamın içeriği kurgularken karmaşadan uzak durulmalı, sade ve basit olunmalıdır. Bir amatörün kamerasından çıkmış izlenimi vermek için olabildiğinde basit yollar tercih edilerek, ana mesaj ile marka bağlantısı olabildiğinde sade bir çerçevede şekillendirilmelidir.

Duygulara Seslenin

Viral pazarlamanın başarısı duygulara hitap edebilmekten geçer. Bir kitleyi ağlatabilen ya da güldürebilen markalar, vermek istedikleri mesajı kısa sürede çok daha fazla kişiye ulaştırabilirler. Satışını yaptığınız ürünler ile tüketiciler arasında duygusal bir bağ kurmayı sağlayarak ve güven aşılayarak başarılı olabilirsiniz.

Hikayeleştirin

Viral reklam hazırlarken e-ticaret firmaları, reklam havası yaratmaktan kaçınmalıdır. Tüm sürecin doğal görünmesi için hikayeleştirme iyi bir taktiktir. Gerçek bir hikayeye dayanan viral bir reklamın başarısız olma şansı yok denecek kadar azdır!

Kısa ve Öz Olun

Basit ve sade bir viral reklam aynı zamanda kısa olmalıdır. İstatistikler tüketicilerin izledikleri içeriklerin ilk 5 saniyesinde tamam ya da devam kararı verdiklerini göstermektedir. Tüketicinin ilgisini dağıtmamak için kısa ve etkili bir reklam hazırlayarak başarılı olabilirsiniz.

Doğru Mecrada Reklamı Paylaşın

Viral reklamı her ne kadar özgün, ilgi çekici, özgün, yaratıcı ve sürükleyici bir şekilde hazırlasanız da paylaşım için doğru platformu seçmediğinizde sonuç yine başarısızlığa çıkacaktır. Doğru mecra seçimi ise hedef kitlenizi iyi tanımaktan geçer. Hedef kitlenizin hangi sosyal medya mecralarında daha fazla vakit geçirdikleri ile ilgili tutarlı istatistiklerden yararlanarak kısa sürede herkesin diline dolanacak kampanyanızın ilk paylaşım fitilini ateşleyebilirsiniz.

Viral Reklam Özellikleri

Viral reklamların karakteristik yapısını anladığınızda, başarılı bir pazarlama kampanyası yürütebilirsiniz. Başarılı olmuş kampanyalardan edinilen verilere göre viral reklamın 6 özelliği şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hedef kitle analizi yardımı ile oluşturulan stratejiyi takip eder! Hazırlanan içerikte hedef kitlenin ihtiyaçları ve beklentileri ön planda tutulurken, onların dikkatini çekerek duygusal bağ kuracak hikayeler ile konu işlenir.
  2. Samimiyet ve gerçeklik vurgusu ile tüketiciye güven aşılar! Seçilen gerçek kullanıcılar ile çekilen reklamlar hedef kitlenin hakkında bilgi verilen ürün veya hizmete güvenmesini sağlar.
  3. Doğrudan satışı değil markalaşma sürecine adım atmayı hedefler! Anlatılan ürün veya hizmetin ya da markanın viral reklamda tanıtımı yapılmaz. Verilecek mesaj fark ettirilmeden tüketiciye iletilir.
  4. Basit ve sadedir! Verilecek mesaj anlaşılır olmanın yanında en eğlenceli şekilde tüketiciye aktarılır.
  5. Paylaşılabilir içerikler hazırlanır! Tüketici izlediği reklamı kendi iradesi ile paylaşmak istemelidir. Paylaşmaktan çekinilecek öğeler içermeyen ve tüketicinin bağ kurduğu içerikler bu hedefe markayı ulaştırır.
  6. Zamanlama doğrudur! Paylaşım için medya trendleri yakından izlenerek en uygun zamanlamada viral reklam hedefe ulaştırılır.

Viral Reklam Örnekleri

Viral reklamın ne olduğu ve nasıl hazırlanması gerektiğini anlamak için dünyadan ve Türkiye’den başarılı olmuş viral reklam örnekleri incelenebilir. Paylaşılan her örnekte okurlarımız, listede yer alan reklamların ne denli etkili olduğunu hatırlayacak ve reklamda verilen mesajı yeniden anımsayacaktır. Üzerinden yıllar geçse bile tüketicinin zihninde yer edecek başarılı bir reklam hazırlamak için aşağıda paylaşılan 5 viral reklam örneğini inceleyebilirsiniz:

Turkcell – Dümdük

Sıcaklık ve doğallık bakımından iyi bir örnek olarak gösterilebilecek olan Turkcell’in Dümdük olarak bilinen viral reklamı, verilecek mesajı en samimi şekilde izleyenlere iletmektedir. Köye gelen yabancı bir fotoğrafçının pek çok teçhizatla yaptıklarını tek bir cep telefonu ile yapılabileceği mesajını veren bu viral reklam, çocuk oyuncuların hafızalarda yer eden replikleri ile günümüzde bile hala tüketicilerin yüzünü gülümsetmeyi başarır.

Coca Cola – Mutluluk Kamyonu

Coca Cola’nın yayınladığı Mutluluk Kamyonu reklam filmi, dünyanın farklı ülkelerinde çekilmiş ve insanları mutlu edebilme temasını en iyi şekilde işlemiştir. İstanbul’da da çekimi yapılan ve köprü trafiğinde Cola Cola almayı başaran insanların yaşadığı mutluluk bugün bile hatırlanmaktadır.

Gittigidiyor – Fulya’nın İntikamı

Fulya isimli genç bir kadının kendisini aldatan erkek arkadaşının eşyalarını Gittigidiyor üzerinden satışını hikaye alan reklam filmi halen hatırlanmaktadır. Viral pazarlamaya iyi bir örnek olarak gösterilebilecek bu reklam filmi, amatör bir şekilde gerçek bir hikayeyi işleme başarısını göstererek viral reklam örnekleri arasına adını yazdırmıştır.

Garanti Bankası – Kolay Taşın

Çekilen bir reklamın aslında bir reklam olduğunun anlaşılmamasına, keyifli ve samimi bir reklam filmine en iyi örnek; Garanti Bankası’nın viral olmuş “Kolay Taşın” reklamıdır. Sırtlarında çamaşır makinesi ve sandalyeler olan iki hamalın çiftetellide oynaması bugün bile halen izleyenler tarafından hatırlanmaktadır.

  • P&G – Teşekkürler Anne

Duygulara hitap eden Teşekkürler Anne reklam filmi ile P&G, viral reklam uygulamalarına iyi bir örnek kazandırmayı başarmıştır. P&G tarafından yürütülen 1 paket 1 destek kampanyasına katılan annelerin gizli kamera ile kaydının alındığı reklam her detayı ile sizlere aktardığımız detaylara sahiptir.

Viral Reklamın Avantajları Nelerdir?

Düşük bütçe, doğal bir reklam hazırlanma ortamı ve tanınmayan oyuncular ile hazırlanan viral bir reklam pek çok yönden markalara büyük kazanımlar sunar. Doğrudan tüketicilerin reklamlara karşı önyargılarını kırmayı başararak hedeflenen başarıya ulaştıran viral bir reklam, olay örgüsünü tüketiciye ince ince işleyerek benimsetmek istediği mesajı hafızalarına kazır. Tüketiciler tarafından benimsenen ve kendi iradeleri ile paylaşılan marka mesajları ise marka oluşturma sürecinden satış artırmaya kadar çok sayıda avantaj kazandırır. Viral reklamın ilk kuralı, hazırlanan içeriğin reklam olduğunun anlaşılmamasıdır ve bu başarıldığında markalar, aşağıda sıralanan avantajlar ile hedefledikleri başarıya yönelik büyük bir adım atabilirler:

viral pazarlama

Düşük Maliyetlidir

Viral reklamın yayılma görevini tüketiciler üstlenir. Tanıtımın gerçekleştirildiği platformun kullanıcıları, yaratıcılık ya da farklı bir özellik nedeniyle içerikten etkilenerek yayılmasına katkı sağlar. E-ticaret firmaları, ekstra bir harcama yapmadan daha düşük bütçe ile hedef kitlelerine ulaşabilir.

Yüksek Etkiye Sahiptir

Düşük bir bütçe istese de viral reklamın etkisi çok büyüktür. Hedeflediği başarı kullanıcıları etkileyerek ürün veya hizmet bilgilerinin yayılmasını sağlamak olan firmalar, viral reklam ile düşük bir reklam maliyeti karşılığında daha geniş bir kitle üzerinde etki bırakmayı başarabilir.

Markalaşmaya Olumlu Katkı Sağlar

Gerek yaratıcılığı, gerek içerik özgünlüğü, gerek verdiği mesaj ile viral bir reklam farklılaşmak anlamına gelmektedir. Hedef kitleyi etkileyerek kendiliğinden tanıtımını yaptırmayı başaran firmalar, marka bilinci ve farkındalık oluşturma hedeflerine tek bir viral reklamla bile daha kolay ulaşabilir.

Geniş Kitlelere Ulaştırır

Salgın bir viral hastalık nasıl hızla yayılıyorsa, viral reklam da benzer şekilde paylaşım yapılan platformda farklı tüketicilere ulaşır. Firma, vermek istediği mesajı tüketiciye benimsetmeyi başardığında kullanıcı kendi iradesi ile harekete geçerek içeriği beğenme ya da paylaşma gibi etkileşime girer. Girilen her yeni etkileşim, e-ticaret firmaları için daha geniş bir kitleye ulaşmak anlamına gelir.

Marka Bilinirliğini Artırır

Viral reklam sadece satış artırmayı hedeflemez. Asıl hedef, marka bilinirliğini artırmaktır. Doğrudan tüketiciler tarafından bilgileri paylaşılan bir ürün veya hizmet ile birlikte markaya duyulan güven de artar. Çok kısa sürede viral bir reklam ile markanızı milyonlar tarafından bilinen popüler bir markaya dönüştürebilirsiniz.

Tüketicilerin Satın Alma Kararları Olumlu Yönde Etkiler

Her ne kadar viral reklamın asıl amacı satış artırmak olmasa da bu hedefi de başarı ile yerine getirdiği söylenebilir. Bir ürün veya hizmet hakkında doğrudan kullanıcıdan bilgi alan tüketicilerin satın alma kararlarında olumlu yönde etkilendikleri bilinmektedir. Verilen mesajınızı üstü kapalı bir şekilde tüketicilerinize ulaştırdığınızda satın alma kararlarını sizi memnun edecekleri şekilde vereceklerinden emin olabilirsiniz.

Viral Reklam Dezavantajları Nelerdir?

Pek çok artısı ile e-ticaret firmalarının markalaşma süreçlerine ivme kazandıran viral reklamlar, faydalı olduğu kadar bazı küçük dezavantajlara da sahiptir. Genellikle hazırlık aşaması ile ilgili olan ve aşağıda paylaşılan 3 dezavantaj, viral reklamların olumsuz yanları olarak sayılabilir:

  1. Sonucu tahmin edilemez! Tıpkı viral bir hastalığın yayılma aşaması gibi viral reklamın da ne hızla yayılacağı hatta başarılı olup olmayacağı kolayca öngörülemez.
  2. Fikir bazen maliyetli olabilir! Film kalitesi yüksek olmasa da bazen viral bir reklam fikri bulmak için fazladan harcama yapmak gerekebilir.
  3. Hedef kitle sınırlıdır! Yaptığınız paylaşım sadece iletmek istediğiniz mesajla ilgilenen ve paylaşım için seçtiğiniz sosyal ağda aktif olan hedef kitleye ulaştırılır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir