Logo Logo

Whatsapp Üzerinden Sipariş Nasıl Alınır? Satış Nasıl Yapılır?

İçindekiler
14.06.2022 - 16 dk Okuma Süresi

Pazarlama ve satış alanında ücretsiz olarak kullanılabilen WhatsApp, halihazırda e-ticaret yapan ya da e-ticarete başlamak için uygun platform arayan girişimciler için pek çok avantaj sunar. Müşteri ilişkilerini yöneterek marka imajını güçlendirebilme noktasında farklılaşmanıza yardımcı olan WhatsApp satışları için ihtiyacınız olan tek şey WhatsApp İşletme Hesabı ve doğru tanıtım yöntemleridir. Bu yazımızda WhatsApp üzerinden satış yapılmasına yönelik merak edilen detaylara yer verilirken, WhatsApp üzerinden nasıl sipariş alınacağı ve satışları artırmak için ne gibi adımlar atılabileceğine yönelik önemli soruların yanıtlarına ulaşılabilir.

WhatsApp İşletme Hesabı Nedir?

WhatsApp işletme hesabı, genellikle küçük ölçekli işletmelerin müşterileri ile mesajlaşmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş ve WhatsApp Business isimli uygulama üzerinden oluşturulan kullanıcı kayıtlarını tanımlamak adına kullanılan isimdir. Ocak 2018’de kullanıma sunulan WhatsApp Business üzerinden yapılan her kullanıcı kaydı, WhatsApp işletme hesabı olarak kabul edilmektedir. WhatsApp işletme hesabı ile sunulan mesajlaşma hizmetine ek olarak işletmeler özel geliştirilen bazı farklı özellikler de yer almaktadır.

Kimler WhatsApp İşletme Hesabını Kullanabilir?

WhatsApp işletme hesabının kullanılabilmesi için tanımlanan “Hizmet Koşulları” dışında herhangi bir sınırlandırma kriteri getirilmemiştir. Ücretsiz olarak açılabilen WhatsApp işletme hesabından küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler yararlanabilirler.

WhatsApp Business, her ne kadar ayrıcalıklı özelliklere sahip olsa da daha çok küçük işletmelerin gereksinimlerine odaklanarak geliştirilmiştir. Bu nedenle orta ve büyük ölçekli işletmeler WhatsApp işletme hesabı açabilseler bile bu özelliklerin kendileri için yetersiz kalacağını söyleyebiliriz.

WhatsApp İşletme Hesabının Özellikleri Neler?

WhatsApp işletme hesabı, sunduğu özellikler ile özellikle online satış yapan girişimcilerin önünü açmakta, mesajlaşmanın çok daha ötesinde bir uygulamanın ayrıcalığını yaşatmaktadır. Uyumluluk, anlık iletişim ve daha pek çok ayrıcalığı tanımlayan WhatsApp işletme hesabı özellikleri aşağıda paylaşılan alt başlıklardan takip edilebilir.

Sabit Telefonlar ile Uyumluluk

WhatsApp işletme hesabı, sabit numaralarla uyumlu kullanılabilir. Hesabınızı “0850” ile başlayan sabit telefonlarla ya da alan kodu ile kullanabilirsiniz.

Bilgisayardan Kolay Kullanım

Hayata geçirilen “WhatsApp Web” ile işletme hesabınıza hem cepten hem de masaüstü cihazlardan kolayca erişim sağlayabilirsiniz.

İstenmeyen Mesajları Engelleme

İstenmeyen mesajlara karşı işletme hesabınızda eliniz güçlüdür. “Spam” ya da “Engelleme” özelliği ile istenmeyen mesajlar ile uğraşmak yerine onları önleyebilirsiniz.

Müşteriyle Anında İletişim

Marka imajınızı güçlendiren WhatsApp işletme hesabı ayrıca size müşterilerinizle anında iletişim imkanı tanır. Müşteri ilişkilerini yönetme bakımından elinizi güçlendiren bu özelliği paylaştığınız işletme bilgileri ile pekiştirebilirsiniz.

Takip Edilebilir Ayrıntılı İstatistikler

WhatsApp işletme hesabınızda veri takibi için detaylı istatistikler size sunulur. Mesajlaşma istatistiklerinizi takip ederek olası iyileştirme süreçlerine yönelik gerekli dokunuşları gerçekleştirebilirsiniz.

WhatsApp İşletme Hesabı Kurulum Adımları

WhatsApp işletme hesabı 5 adımda kolayca kurulabilir. Akıllı cihazınıza “WhatsApp Business” indirmenizle başlayan işletme hesabı kurulum adımları aşağıdan takip edilebilir:

  1. Akıllı cihazınıza WhatsApp Business uygulamasını indirin ve çalıştırın! Akıllı cihazınızın işletim sistemine göre uygulamaya Google Play Store ya da Apple Store üzerinden ulaşabilirsiniz.
  2. Hizmet koşullarını okuyun ve kabul edin! WhatsApp Business çalıştırılırken karşılaştığınız “Hizmet Koşulları” bölümünü herhangi bir kural ihlali riskine karşı okuyun, “Kabul Et” onayı vererek “Devam Et” diyerek kurulum aşamalarına devam edin.
  3. Erişim tercihlerinizi belirleyin! WhatsApp Business, telefon rehberinizdeki kişilere ve fotoğraflarınıza erişim izni isteyecektir. Erişim iznine onay verin.
  4. Hesabınızı oluşturun! İşletme adı, kategori ve profil resmi gibi bilgilerin girişini tamamlayın.
  5. İşletme profili oluşturun! “KEŞFET” menüsü altında yer alan “İşletme Profili” sekmesini kullanarak işletme adresi, çalışma saatleri ve daha pek çok şirket detaylarının girişine yaparak WhatsApp işletme hesabını oluşturabilirsiniz.

Web Sitenize WhatsApp Sipariş Alanı Ekleyin

WhatsApp üzerinden sipariş almanın yolu reklamdan geçer ve e-ticaret siteniz, ücretsiz olarak reklam verebileceğiniz etkili alanlarında başında gelir. Gerek müşterilerinize alternatif bir sipariş verebilme alanı sunulması gerek Whatsapp işletme hesabınızın reklamı için web sitenize WhatsApp sipariş alanı eklemeniz tavsiye edilir.

Web siteniz üzerinden ziyaretçilerinizi WhatsApp’tan sipariş almak için yönlendirmek istediğinizde, bu amaçla web sitenizde kullanabileceğiniz “WhatsApp Widget’leri” bulunmaktadır. Bu widget’leri kullanabileceğiniz gibi ürünlerinizin bulunduğu sayfaya ekleyebileceğiniz “WhatsApp Destek Paneli” aracılığı ile hem işletme hesabınızı tanıtabilir hem de müşterilerinizi sipariş vermek için hesabınıza yönlendirebilirsiniz.

WhatsApp Üzerinden Satış Nasıl Yapılır?

WhatsApp üzerinden satış yapmak için “WhatsApp Business” aracılığı ile işletme hesabı oluşturmanız yeterlidir. Satış yapmak için işletme hesabına sahip olmak yeterli olsa da hesabınızdan sipariş alabilmek için daha fazlasını yapmanız ve nasıl ödeme alacağınız gibi detayları çözüme kavuşturmanız gereklidir.  Sizi hantal yapıdan kurtararak daha dinamik bir satıcıya dönüştüren WhatsApp’ta satış yapabilmek için aşağıdaki 6 adımı takip edebilirsiniz:

https://www.paytr.com/blog/internetten-satis-nasil-yapilir-64

WhatsApp İşletme Hesabı Oluşturun

WhatsApp’tan satış macerasına işletme hesabı açılışı ile start verebilirsiniz. İşletme hesabı oluşturmak için “WhatsApp Business” uygulamasını cep telefonunuza indirerek ve “WhatsApp İşletme Hesabı Kurulum Adımları” başlığımızı takip ederek hesabınızı oluşturabilirsiniz.

WhatsApp Profilinizi Oluşturun

WhatsApp işletme hesabı açılışı sonrası yine “WhatsApp İşletme Hesabı Kurulum Adımları” başlığında yer aldığı şekilde “KEŞFET” menüsünü kullanarak profilinizi oluşturmanız gereklidir. Profilinizi oluştururken işletme adı, logosu, varsa e-ticaret sitesi adresi ve açıklama gibi gerekli bölümleri doldurmanız gereklidir. Bu süreçte kurumsal kimliğinize uygun ve markanızı hatırlatacak tasarımları tercih ederek uzun vadede size önemli katkılar sunacak bir adım atabilirsiniz.

WhatsApp Katalog Özelliğini Kullanın

Müşterilerinizin ürün veya hizmetlerinize ulaşması için e-ticaret sitenize yönlendirme yapabildiğiniz WhatsApp’ta, “Katalog” özelliği de bulunmaktadır. Katalog özelliği ile ürün veya hizmetlerinize en kolay şekilde göz atılabilecek düzenlemeler yapabilirsiniz. Satış miktarlarınıza olumlu katkı sunacak katalog ayrıca, müşteri geri bildirimleri açısından işinizi kolaylaştırır. Kataloglarınıza aktarılan müşteri geri dönüşlerinizi daha iyi iş süreci geliştirmelerinde kullanarak her geçen gün sisteminizi daha fazla müşteri memnuniyeti kazanacak boyuta ulaştırabilirsiniz.

Ödeme Yöntemini Seçin

WhatsApp’tan satış yaparken tahsilat konusunun nasıl çözüleceği sizi düşündürebilir. Ödeme hizmeti sağlayıcıları, “Linkle Ödeme” adı verilen yenilikçi yöntemleri ile bu sorununuza çözüm sunmaktadır. Ödeme sayfalarınıza ait oluşturulan linkleri WhatsApp üzerinden müşterilerinize göndererek satışı yapılan ürün veya hizmetin tahsilatını kolayca yapabilirsiniz. Linkle ödeme hakkında detaylı bilgi almak ve hemen bu hizmetten yararlanmak için PayTR ile iletişime geçebilirsiniz.

WhatsApp Sipariş Hattınızın Tanıtımını Yapın

WhatsApp profilinizi oluşturmanız ve PayTR linkle ödeme hizmeti ile sipariş hattınızı satışa hazır hale getirmeniz ardından geriye sadece müşterilerinize ulaşmak kalır. WhatsApp sipariş hattınızı varsa e-ticaret sitenizde paylaşarak işe koyulabilirsiniz. Bunun yanında sosyal medya, Google Ads, YouTube ve medya satın alma gibi dijital pazarlama yöntemlerinin gücünden yararlanarak daha geniş bir müşteri kitlesi içerisinde hedef kitlenizi arayabilirsiniz.

Müşteri İlişkilerine Önem Verin

WhatsApp’ın satış yapmak isteyen işletmeler için belki de en iyi avantajı, müşteriler ile iletişime geçebilme becerisi kazanmaktadır. Satış öncesi ve satış sonrası desteği ihmal etmeden ve müşterilerinizi memnun etmek için tüm hünerlerinizi göstererek marka itibarınızı artırabilirsiniz.

Sepeti Terk Eden Kullanıcılara WhatsApp Üzerinden Mesaj Göndermek

Terk edilen sepetler e-ticaret aktörlerinin en büyük kabuslarından birisidir ve terk eden kullanıcıyı geriye döndürmeyi başarabilen işletmeler, kar kayıpları yaşamanın önüne geçebilmektedir. Halihazırda bir müşterinin dikkatini çekmek ve ürünü sepete eklemesi için ikna etmek zorlu bir süreçtir. Bu aşamaya kadar başarılı olan e-ticaret siteleri, sepet terk nedeniyle düşük satış rakamları gerçeği ile yüzleşmektedirler. Önlem alınmadığı takdirde online ticarette hedeflenen başarının yakalanmasından giderek uzaklaşılmaktadır.

WhatsApp üzerinden yapılacak satışlarda sepeti terk eden kullanıcılara mesaj atarak sepet terk oranını düşürebilirsiniz. Bu noktada tek ihtiyacınız olan şey WhatsApp Business API’dır. API’nin kullanım koşullarını ihlal etmeden hazırlayacağınız şablon mesajlar aracılığı ile sepeti terk eden müşterilere ekledikleri ürünleri hatırlatabilir ve aralarından pek çoğunu satın almak için ikna edebilirsiniz.

WhatsApp mesajları, e-posta ya da diğer sepet terki önlemeye ilişkin alınan önlemlerden çok daha etkilidir. İstatistikler, WhatsApp üzerinden gönderilen mesajlarının %99’unun açıldığını söyler. Ayrıca gönderilen mesajların %40’ı da mesajı alan kişilerce cevaplanmaktadır. Oldukça yüksek geri dönüşüm oranlarına sahip bu özelliğin gücünden yararlanarak sepet terk oranlarını azaltmak için WhatsApp Business API kullanarak çözüme ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Sipariş Hattınızın Reklamını Yapın

Etkili satış istatistikleri ve yüksek kar marjları için tanıtım önemlidir ve WhatsApp sipariş hattınızın daha fazla müşteriye ulaşması için her fırsatta ücretli ve ücretsiz tanıtım araçlarından yararlanmanız gereklidir. Hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek ürün veya hizmetler oluşturmaktan çok daha önemlisi onlara ulaşmak ve dikkatlerini çekebilmektir.

Günümüzde artan mobil internet kullanımı ile birlikte tanıtım yapmak için size çok sayıda seçenek sunmaktadır. Mevcut seçenekleri etkili bir şekilde kullanarak WhatsApp sipariş numaranızı milyonlara ulaştırabilir, başarılı tanıtım ve pazarlama kampanyaları ile satış rakamlarınızda kalıcı artış sağlayabilirsiniz. E-Ticaret sitenizle birlikte WhatsApp sipariş hattını tanıtmak için aşağıda başlıklar halinde sıralanan dijital pazarlamanın vazgeçilmez araçlarından yararlanabilirsiniz.

Sosyal Medya

Mobil cihaz kullanımının artması özellikle sosyal medyanın günün her saati ziyaret edilen bir alan olmasına yol açtı. Bireysel kullanıcılarla birlikte markalar da sosyal medyanın gücünden yararlanmak için ücretsiz paylaşımların yanında sponsorlu reklamlarla hedef kitlelerinin ilgisini çekmeye başladı.

Çok daha geniş kitlelere sesinizi duyurabilecek olan Instagram, Faceebook ve Twitter gibi sosyal medya araçları; gerek WhatsApp sipariş hattınızı gerek e-ticaret sitenizi tanıtmak için doğru noktalardır. Açılacak işletme profilleri ve yapılacak hashtag destekli paylaşımlarla birlikte hedef kitlenize yönelik reklam kampanyaları ile milyonlarca kişiye uygun maliyetle sosyal medya üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal medyada dijital pazarlama stratejilerini uygulamadan önce işletmeniz ve e-ticaret siteniz hakkında bilgilerin yer aldığı, kısa açıklamaların paylaşıldığı ve kurumsal kimliğinizi yansıtan bir profile ihtiyacınız vardır. İlgili sosyal medya araçlarınca sunulan işletme profili açma fırsatını değerlendirerek öncelikle profilinizi satışa uygun hazır hale getirmeniz ve sonrasında yaptığınız paylaşım ve yayınladığınız reklamlarla hedef kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz.

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, reklam vermek isteyenlere özel sunduğu Google Ads hizmeti ile satışınızı artırmanın yanında WhatsApp sipariş hattınızın daha fazla rehberde kayıtlı olmasını garanti ediyor! Satışını yaptığınız ürün ya da hizmetlere ilişkin anahtar kelimelere verilen reklamlar ile daha hızlı ve organik büyüme yakalayarak WhatsApp sipariş hattınıza yoğun müşteri sipariş taleplerinin iletilmesini hızlandırabilirsiniz.

Google Ads’nin en önemli avantajlarından birisi reklam maliyetlerini belirleyebilmeniz ve anahtar kelime seçimi yapabilmenizdir. Hedef kitlenizin yaptığı arama istatistiklerine de ulaşabileceğiniz Google Ads aracılığı ile kısa sürede WhatsApp işletme hesabınızın milyonlar tarafından keşfedilmesini sağlayabilirsiniz.

YouTube

Dünyanın en çok kullanılan ikinci arama motoru olmanın yanında rakipsiz video paylaşım platformu olarak ün salan YouTube, dijital pazarlama stratejilerinin olmazsa olmazıdır. YouTube basit bir video paylaşım sitesi olmanın çok ötesindedir. Platformun kendisi tarafından 2021 yılında paylaşılan verilere göre 2 milyardan fazla aylık aktif kullanıcı sayısına ve günlük 122 milyon ziyaretçiye sahip muazzam bir içerik paylaşım platformudur.

Online ticaret ile uğraşan herkes YouTube üzerinden tanıtım ve reklam kampanyalarının gücünü bilir. WhatsApp sipariş hattınızı kitlelerle buluşturmak için YouTube etkili bir platformdur. İlk olarak işletmeniz açacağınız profil ve profil optimizasyonu ile adım attığınız YouTube dünyasında, paylaştığınız videolar ve vereceğiniz reklamlar ile WhatsApp sipariş hattınızı milyonlarca kullanıcıyla paylaşabilirsiniz.

Medya Satın Alma

Medya satın alma, kritik öneme sahip bir reklam stratejisidir. WhatsApp sipariş hattınızın tanıtımı için başvurabileceğiniz kritik öneme sahip olan bu strateji, etkili mesajlar ile hedef kitlenize erişim şansını sizlere sunar. Bu stratejide iyi ve kapsamlı bir Pazar araştırması yapılması, hedef kitlenin iyi analiz edilmesi ve hedef kitleyi harekete geçirecek cümlelerin seçilmesi önemlidir. Gerekli hallerde medya ajansları ile çalışabileceğiniz bu strateji ile kitleleri WhatsApp üzerinden satış vermeye ikna edebilirsiniz.

Marka Kimliğinize Uygun WhatsApp Tasarımları Kullanın

Marka kimliği yapılan her satış sonrası müşterilerinizin aklında nasıl kalmak istediğinizle ilgilidir. Eğer oluşturduğunuz kurumsal marka kimliği müşterilerinizin hafızalarında yer ediyor ve sizi hatırlıyorlarsa, online ticarette başarının da peşinden geleceğini düşünebilirsiniz.

Satış yapmak için WhatsApp’ı tercih ettiğinizde yine marka kimliğinize uygun WhatsApp tasarımları kullanmanız önemlidir. İşletmenizle ilgili gerekli bilgileri paylaşabileceğiniz WhatsApp’ta, profilinizi fotoğraf ve açıklamalar ile oluşturabilme artısı tarafınıza sunulur. WhatsApp işletme hesabınızın profilini kurumsal kimliğinizi yansıtacak şekilde oluşturarak, ilerleyen süreçte marka sadakati ve imajına yönelik elinizi güçlendirebilirsiniz.

WhatsApp’dan Satış Yapmanın Avantajları

WhatsApp’tan yapılan satışlar maliyet gibi kısa vadede işletmeye doğrudan katı sağlarken, müşteri sadakati gibi orta ve uzun vadede marka değerini artıracak avantajlara sahiptir. Müşteri ile daha etkili iletişim kurulabilen ve beklentilere daha iyi karşılık verebilme imkanı tanıyan WhatsApp’tan satış yapmanın 3 avantajı şu şekilde paylaşılabilir:

Müşteri ile Güvenilir İletişim

WhatsApp esasen bir haberleşme uygulamasıdır ve WhatsApp Business ile birlikte işletmelere farklı bir alanın kapılarını aralamaktadır. WhatsApp’tan yapılan satışlar için tahsilatı mümkün kılan ödeme yöntemleri desteği ile işletmeler e-ticarete doğrudan WhatsApp üzerinden girerken, bu alanda müşterileri ile iletişime geçme fırsatı yakalayabilirler.

Özellikle işe yeni başlayan ve henüz markalaşma sürecine girememiş küçük işletmeler için WhatsApp’ın müşteri ilişkileri yönetimi konusunda sunduğu çözümler önemlidir. Müşteri taleplerine anında cevap verilebilirken, müşteri güveni kazanılır ve marka sadakati elde edilmeye yönelik önemli bir adım atılabilir.

Satış Öncesi ve Sonrası Destek

WhatsApp’tan satış yaparken müşterilerinizin ne istediğini doğrudan kendilerine sorabilir, satış öncesi ve satış sonrası destek vererek memnuniyetlerini artırabilirsiniz. Özellikle kararsız müşterileri ikna etme sürecinde anlık mesajlaşma elinizi güçlendirirken, satış öncesi destek sürecini etkili olarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Müşterileriniz sizin ilginize ve samimiyetinize de önem verir. Ürün satışı yaptıktan sonra ulaşamayacakları işletmeleri tercih etmemeleri olasıdır. Satış sonrası destek noktasında elinizi güçlendiren WhatsApp, marka imajınızı güçlendirmede size önemli avantajlar kazandırır.

Müşteri Memnuniyetini Ölçmek

WhatsApp işletme hesabının mesajlaşmalara yönelik sunduğu ayrıntılı istatistikler, müşteri memnuniyetini ölçme noktasında işinizi kolaylaştırır. Bu istatistikler yardımı ile yapılan alışverişlerinizde müşterilerinizin ne kadarının memnun kaldığını ölçebilir, bu noktada nasıl bir iyileştirme yapabileceğinize yönelik stratejiler geliştirebilirsiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir