Logo Logo

Yapay Zeka E-Ticareti Nasıl Değiştiriyor?

İçindekiler
19.09.2019 - 4 dk Okuma Süresi

Sattığınız ürünlerin fiyatında yapacağınız bir değişikliğin talebe yapacağı etkiyi çabucak ölçmek ister miydiniz?

Bunun için bir regresyon modeli oluşturmanız gerekir. Eskiden dijital pazarlamacılar bunu Excel kullanarak yapıyordu ve  haliyle süreç saatler alıyordu. Günümüzde ise yapay zekanın sağladığı dijital dönüşüm sayesinde dakikalar hatta saniyeler içerisinde bu modeli oluşturmak mümkün olurken, belli dönemlerde talebin artmasına sebep olan faktörlerin de saptanmasını mümkün kılıyor.

Yapay zeka ve onun sürekli kendini geliştirmesini sağlayan makine öğrenimi yöntemi, artık regresyon modeli oluşturmak gibi basit durumları aşmış ve kullanıcıların henüz ortaya çıkmayan ihtiyaçlarını bile öngörmeye başlamış durumda.

Bir kozmetik markası olan Shiseido’nun, BareMinerals Made-2-Fit isimli mobil uygulaması bunun en iyi örneklerinden sadece birisi. Uygulama, kullanıcının ten rengi ve yılın belli mevsimlerine göre ürünler öneriyor. Uygulamadan gelen veriler, markanın kullanıcılara hangi reklamları göstermesi gerektiği ve müşterinin gelecekte hangi ürünü tercih edebileceğine dair kılavuz niteliğinde ipuçları sağlıyor. Birçok e-ticaret markasının uyguladığı bu yapay zeka destekli model, alışveriş deneyimlerini kullanıcı bazında oluşturduğu için kullanıcı deneyimini de önemli oranda güçlendiriyor.

3B Fotoğraflar Dönüşüm Oranını Artırıyor

Yapay ZekaYapay zeka teknolojisi ve makine öğreniminin e-ticaretteki pratik uygulama şekillerine bir diğer örnek de, yeni bir hizmet olan ve ECOM EXPO 19’da sergilenen Cappasity.

Bu araç, e-ticaret sitelerini ziyaret eden müşterilerin, alışveriş sepetlerine ekledikleri ürünlerin üç boyutlu (3D/3B) görsellerini en ince ayrıntısına kadar incelemelerini sağlıyor, bu da müşterilerin ürünü alıp almama kararlarını en doğru şekilde vermelerini sağlıyor. Bu uygulamalar sayesinde müşteriler memnun kalıyor ve o e-ticaret sitesine karşı güven duymaya başlıyor.

Müşterilerin ürünleri tıpkı fiziksel mağazalardaki gibi en ince detayına kadar incelemesine olanak tanıyan  3B görsellere ilişkin araştırmalar, bu görsellerin dönüşüm oranını yüzde 30’a kadar artırdığı ve iade taleplerini önemli ölçüde azalttığı yönünde sonuçlar veriyor. Bu fotoğraflar, ürünlerin her açıdan dijital kameralarla fotoğraflanması ve sonrasında ilgili programlar aracılığıyla dakikalar içerisinde üçüncü boyuta taşınmasıyla oluşturuluyor. Bu multimedyalar aynı zamanda artırılmış ve sanal gerçeklikte de görüntülenebiliyor ki, bu teknolojilerin de e-ticaretin gelecekte 10 yılına damga vuracağı tahmin ediliyor.

İnsan Davranışlarını Analiz Ediyor

Yapay Zeka ve E-ticaret3B fotoğraflar işin yalnızca ilk ayağını oluşturuyor. Yapay zeka kullanımı ile müşterilerin her bir fotoğrafta ne kadar süre geçirdiğini, en çok hangi açıları incelediği gibi birçok veriyi gözlemliyor ve bunlardan yola çıkarak müşterinin satın almayı tamamlama ihtimalini hesaplıyor. Öte yandan bir ürünün en çok hangi açılardan görüntülendiği gibi değerli verileri de e-tüccarlarla paylaşıyor. Kullanıcıların 3B fotoğraflarla etkileşiminden toplanan analitik veriler, ısı haritası formunda e-ticaret sitesi sahiplerine sunuluyor. E-tüccarlar, müşterilerin en çok ilgi gösterdikleri açı ve noktaları bu şekilde görebiliyor.

Peki, böylesi bir veri e-ticaretinize nasıl katkıda bulunabilir?

Akla ilk gelen e-ticaret sitenizdeki içeriklerin en iyi hale getirilmesiyken, bunun yanı sıra bir ürünün hangi renk seçeneğinin daha büyük rağbet gördüğü gibi satış odaklı bilgilerin de elde edilmesini sağlayabilir. Örneğin, binlerce müşteri spesifik bir ürünün iyi ışıklandırılmış bir fotoğrafında çok fazla zaman geçiriyorsa, bu sizin için yeterli bir pazarlama ipucu olmalıdır. Bu veriler ışığında hedefli reklamlarınızı daha iyi kurgulayabilir, ürün stratejilerinizi iyileştirebilir ve sonuç olarak daha fazla satış yapabilirsiniz.

PayTR olarak biz de üye işyerlerimizin e-ticaret süreçlerini sahtecilikten korumak için, yapay zeka tabanlı Fraud Kontrol ve Engelleme ürünlerini kullanıyoruz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir