Logo Logo

Yurt Dışı Kargo Gönderimi Nasıl Yapılır?

İçindekiler
03.08.2020 - 3 dk Okuma Süresi

E-ihracat yapan e-ticaret sitelerinin sayısı artarken, yurt dışı kargo nasıl yapılır, hangi şirketler yapar gibi sorular da gündeme geliyor. Yurt dışına kargo göndermek istiyorsanız, ilk olarak gönderimi hangi firma ile yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Her kargo şirketinin yurt dışına gönderim prosedürü, birbirinden farklılık gösterir.

Yurt dışı kargo nasıl yapılır, hangi şirketler yapar?

PTT yurtdışı kargo

PTT yurtdışı kargo hizmeti, hepimizin aklına gelecek olan ilk alternatiftir. Çünkü PTT, Türkiye’nin her noktasındaki şubeleri olmasından dolayı en geniş hizmet ağına sahip olan kargo şirketi. Yurtdışı kargo hizmeti alacak kişi ya da kurumun, PTT yurtdışı hizmeti almak için bulunduğu yerdeki PTT şubesine ulaşmak dışında bir şey yapmasına gerek kalmıyor.

Yurtdışı kargo firmaları

Eğer gönderim yurtdışı kargo firmaları yoluyla yapılacaksa, tercih yapmak için seçeneğiniz çok. Türkiye’de hizmet veren global yurtdışı kargo firmaları DHL, FEDEX, TNT ve UPS’ten herhangi birini seçebilirsiniz. Bu şirketler ile ekspres kargo göndermek isterseniz de her birinden fiyat teklifi ve teslimat bilgisi almalısınız.

Yurtdışı kargo ücreti hesaplama

Yurtdışı kargo ücreti hesaplaması yaparken gönderinin tartı ile ölçülen ağırlığı ve hacimsel ağırlığı hesaplanıyor.

Kargo desi hesaplama (Hacimsel ağırlık formülü)

En x Boy x Yükseklik/Hacimsel Bölen

Bu hesaplamayı yaparken kolinizin 60x40x40 ebadında olduğunu varsayalım.

Yukarıdaki formüle göre işlem yapıldığında 60X40X40/5000 = 19,2 sonucuna ulaşılır.

Ücretlendirme ise daha yüksek olan sayıya göre yani 19,2 sonucuna göre devam eder. Bu noktada her kargo firması kendi standartlarına göre bir fiyatlandırma yapar. Bütçenize en uygun olan yurtdışı kargo fiyatlarını bulmak için her kargo şirketini araştırmalı teklif almalı ve sonucuna göre kargonuz göndereceğiniz firmaya karar vermelisiniz.

Gerekli belgeler nelerdir?

  • Konşimento belgesi

Konşimento belgesi hazırlamak, kargonuzun sağlıklı bir şekilde yola çıkabilmesi için yapmanız gerekenlerden biridir. Eğer yurtdışı gönderiniz evraksa, sadece konşimento doldurmanız yeterli olacaktır.

  • Proforma fatura
  • Gıda sertifikası (ilgili ürünlerde)
  • MSDS belgesi (ilgili ürünlerde)

Yurtdışına kargo gönderirken, gönderiniz bir koli veya ihracat numunesi ise proforma fatura düzenlenmesi zorunludur. Eğer kolide bir gıda ürünü bulunuyorsa bu ürünün gıda sertifikası, kimyasal ve tehlikeli maddeler için MSDS belgesi bulunmalıdır.

Yurtdışı kargo takibi nasıl yapılır?

Yurtdışı gönderinizi seçtiğiniz kargo şirketine teslim ettiğinizde, kargo şirketi gönderinizin üzerine bir barkod numarası yapıştırır. Bu barkod numarası aynı zamanda sizin kargo takip numaranızdır. Gittiği adreslerde okutulacak olan barkod numarası sonucunda bilgiler sisteme girilir. Bu sayede kargonuzun takibini yapabilirsiniz.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir