Logo Logo

Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır?

İçindekiler
20.04.2022 - 14 dk Okuma Süresi

 

Havale, aynı bankanın farklı iki hesabı arasında gerçekleştirilen para transferidir. Örneğin A bankasında hesabı olan bir kişi, yine A bankasında hesabı olan diğer kişiye banka araçlarından birini kullanarak yapacağı para gönderme işlemi havale olacaktır. Gelişen bankacılık teknolojileri ve altyapısı sayesinde günümüzde havale işlemleri saniyeler içinde kolayca yapılabilmektedir. Birçok farklı yöntem tercih edilerek havale işlemleri ile para transferinin gerçekleştirilmesi mümkündür. 

Dijital dönüşüm politikaları kapsamında birçok banka tarafından havale işlemleri dijital kanallar üzerinden yapılabilmektedir. Havale nasıl yapılır sorusu bu nedenle birçok farklı cevaba sahiptir. 

Havale ile Ödeme Nedir?

havale nedir

Havale ile ödeme, çalıştığınız bankanın müşterisi olan başka bir hesaba para göndermeyi ifade etmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için belirli şartlar aranır. Genelde bankaların kendi müşterisi olan hesapları arasında gerçekleştirilen havale ile ödeme işlemlerinde zaman zaman herhangi bir masraf da alınmamaktadır. Hem daha hızlı hesaba geçmesi hem de az masraflı oluşuyla havale işlemlerinin yapılması nispeten kolaydır. 

İster kişi hesabına ister kurum hesabına havale ile ödeme yapılabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken temel unsur iki hesabın da aynı bankaya ait olmasıdır. Farklı bankalar arasında yapılacak para transferleri farklı kapsam dahilindedir. 

Farklı Bankaya Para Gönderme Nasıl Yapılır? 

Farklı bankaya para gönderme işlemi havale olarak değil, EFT olarak tanımlanmaktadır. Her ne kadar bu iki işlem birbiriyle anılsa da temelde bazı farklara sahiptir. İşlem özellikleri bakımından birbiri ile aynıdır. Bu nedenle havale veya EFT ile para gönderme açısından herhangi bir fark yoktur. Bu nedenle ister başka banka hesabına ister aynı banka hesabına para göndermek için ATM, şubeler, internet veya mobil bankacılık ile diğer para transferi araçları güvenle kullanılabilir. 

Aynı Bankadan Aynı Bankaya Havale Nasıl Yapılır?

Aynı bankaya ait iki hesap numarası arasında havale işlemleri birçok farklı alternatif yöntem kullanılarak yapılabilir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde de bu işlemlerin daha da kolay bir hale geldiği söylenebilir. Herhangi bir kişi veya kuruma havale ile par göndermek için şu yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz:

  • ATM’den Havale 
  • İnternet Bankacılığı ile Havale 
  • Mobilden Havale 
  • Banka Şubelerinden Havale 
  • Telefon Bankacılığı ile havale 

İster dijital kanallar üzerinden ister şube veya bankamatikler üzerinden aynı bankadan aynı bankaya para gönderme işlemi yapılabilmektedir. Her bir yöntem farklı aşamaları kapsayabilir. Dijital kanalları kullanarak dakikalar içinde yerinizden bile kalkmadan havale işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkündür. 

ATM’den Havale Nasıl Yapılır?

ATM’den veya diğer kanallardan havale işlemi gerçekleştirmek için IBAN veya hesap numarasına ihtiyacınız vardır. Her müşteriye özel farklı bir numara belirleyen bankalar, bu tür işlemler için müşterilerine IBAN ile numaralandırmaktadır. Bu sayede güvenli ödeme işlemleri gerçekleştirilmektedir. ATM den havale işlemlerinin yapılması için genelde tüm banka ATM’leri üzerinden benzer adımlar takip edilir. 

Bankamatik üzerinden havale işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin şu adımları takip etmesi gerekebilir:

  • ATM menüsü üzerinden  ‘’Para Transferi’’ bölümüne girilir. 
  • ‘’Havale’’ yazan kısımdan işleme devam edilir. 
  • Alıcı bilgileri (IBAN, Hesap Numarası vb.) girilir. 
  • Gönderilmek ister tutar belirlenir. 
  • Paranın çekileceği hesap seçildikten sonra onay sonrasında havale gerçekleştirilir. 

Havale işlemlerini bankamatikler üzerinden yaparak kısa sürede karşı hesaba paranın geçmesini sağlamanız mümkündür. Tek ihtiyacınız olan para göndereceğiniz hesabın bilgilerine sahip olmanızdır. 

İnternet Bankacılığından Havale Nasıl Yapılır?

İnternet Bankacılığından Havale Nasıl Yapılır

İnternet bankacılığı üzerinden havale işlemleri birkaç basit adım izlenerek gerçekleştirilebilmektedir. Günümüzde yaygın olarak tercih edilen bu yöntem ile vatandaşların sadece havale veya EFT gibi para gönderme işlemlerini gerçekleştirmeleri değil, aynı zamanda diğer pek çok farklı bankacılık işlemini de gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır. Özellikle 7/24 havale yapma imkânın elde edilmesinde, şubelere veya ATM’ye gitmeden kolaylık sağlayan bu yöntem dakikalar içinde havalenin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. 

İnternet bankacılığı kullanılarak yapılacak havale işlemlerinde şu adımlar izlenmelidir:

  • Bireysel internet bankacılığı sayfasına girilir. 
  • T.C. kimlik numarası veya hesap numarası yazılır. 
  • İnternet bankacılığı şifresi girilir. 
  • İşlem menüsünden ‘’Para Transferi’’ ‘’Havale/EFT’’ seçenekleri takip edilir. 
  • Alıcı hesap numarası/IBAN eklenir. 
  • Tutar girilerek gönderme işlemi onaylanır. 

Aynı banka havale işlemleri için çoğu zaman ücret de almamaktadır. Ancak bu hesap türüne ve banka kampanyalarına göre değişiklik göstermektedir.  

Mobilden Havale Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonların yaygın kullanılmaya başlamasının ardından mobil internet bankacılığı üzerinden de kolayca havale işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. İnternet veya mobil aracılığıyla para transferi gerçekleştirmek için öncelikle internet/mobil bankacılığınızın açık olması gerekmektedir. Ardından akıllı mobil cihazınızın uygulama mağazasından ilgili mobil uygulamayı indirdikten sonra giriş yaparak, internet bankacılığında yer alan adımlarla benzer adımlar takip edilerek para gönderimi tamamlanır. 

Günümüzde aynı banka para transferi dahil birçok işlem için mobil bankacılık kullanılmaktadır. İstediğiniz yerden ve istediğiniz zaman mobil üzerinden de havale yapabilirsiniz.  

Alıcı Hesap Nedir?

Havale işlemleri sırasında istenen alıcı hesap, para göndereceğiniz kişinin hesap numarası veya IBAN’ını ifade etmektedir. Bu hesap numarası olmadan herhangi bir işlem yapamazsınız. T.C. kimlik numarasına benzer bir numara dizilimi ile vatandaşların hesapları arasında yapacakları para aktarma işlemleri için bu numaralara ihtiyaç duyacaklardır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sadece cep telefonu numarası veya kimlik numarası ile havale – EFT işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. 

Alıcı hesap ile aynı bankaya para gönderme işlemleri kısa süre içinde tamamlanacaktır. Bankalar tarafından belirlenen temel şartlara göre havale işlemlerinden belirli avantajlarında da elde edilmesi mümkündür.  

Havale ve EFT Farkı Nedir? 

Havale ve EFT işlemlerinin her ikisi de para gönderme işlemidir. Ancak bu iki kavram arasında temel farkı oluşturan unsur birinin aynı bankadan aynı bankaya yapılması, diğerinin ise bir bankadan başka bir bankaya yapılmasını ifade eder. Daha açık bir tanımlama ile EFT, A bankasındaki bir hesaptan B bankasında kayıtlı bir hesaba yapılacak para gönderme işlemini ifade eder. Havalede ise bankalar ortaktır. Ayrıca işlem özelliklerine, sürelerine ve ücretlerine göre de bu iki kavram arasında belirli farklar ortaya çıkacaktır. 

Aynı bankadan aynı bankaya yapılacak bir ödeme havale olarak banka içi bir işlem olduğundan daha kısa sürede hesaba geçebilir. Ancak EFT işlemleri mesai saatleri içinde gerçekleştirilmektedir. Bu neden geçme süreleri de aksayabilir. Havale EFT farkı bu yönüyle basit bir düzlem üzerinde değerlendirilmektedir. 

https://www.paytr.com/blog/eft-nedir-3848

Banka Havale Saatleri Ne Zaman?

Aynı banka içinde hesaplar arası para gönderme (havale) işlemleri haftanın 7 günü 24 saat gerçekleştirilebilmektedir. Çoğu zaman havale ve EFT arasında bu saatler karıştırılmaktadır. Havale zaman fark etmeksizin anında hesaplara geçmektedir. Ancak EFT işlemleri için belirli saatler belirlenmiştir. Bu saatler dışında para aktarımı ilk çalışma saatine kadar aktarılmayacaktır. 

Hesaplar arasında aynı bankadan aynı bankaya işlem yapmak nispeten daha kolay olduğu için banka tarafından ödeme işlemi tatil günlerinde bile yapılabilmektedir. Bu nedenle havale işlemleri daha kolay ve avantajlı bir konumdadır. Günümüzde bankaların yenilikçi kampanyaları ise EFT işlemlerinin de benzer avantajlara sahip olması için cazip kampanyalar ve yeni teknolojiler kullanmaya başlamıştır.  7/24 aynı banka içinde para gönderme işleminizi yaparak havale sonrasında dakikalar için alıcı hesabına para aktarma işlemi tamamlanacaktır. Havale işlemlerinde herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Bu yönüyle de oldukça avantajlıdır.  

Havale Ücreti Ne Kadar?

Havale ücretleri bankadan bankaya değiştiği gibi havale tutarına ve alt – üst limitlerine göre de değişiklik göstermektedir. Genelde düşük miktarda havale işlemleri için yüksek kesinti yapılmaz. Öte yandan bazı müşterileri için bankaların havale ve EFT gibi işlemlerden para almadıkları da bilinmektedir. Özellikle emeklilere özel promosyon kampanyaları yürüten birçok banka bu tür günlük bankacılık hizmetleri için müşterilerinden ücret talep etmemektedir. Bankaların müşterilerine belirli dönemlerde sundukları kampanyalar ile bu tür işlemlerin ücretsiz hale gelmesi mümkündür. 

Havale Ücreti Ne Kadar

Öte yandan havale veya EFT ücretlerini ödemek istemeyenlerin günümüzde şubesiz dijital bankacılık uygulamalarını kullanarak birçok işlemi herhangi bir ücret olmadan kullanabilmesi mümkündür. Aynı bankadan aynı bankaya havale işlemleri dahil olmak üzere diğer pek çok günlük bankacılık işlemi, kredi talepleri ve diğer hizmetler için dijital bankacılık faaliyetleri masrafsız bankacılık sisteminin gelişmesini sağlamıştır. 

IBAN Numarası ile Havale Nasıl Yapılır?

IBAN ile para göndermek için işlem yapılacak alanda talep edilen hesap numarası bilgilerinin girilmesi mümkündür. IBAN’ı öğrenmek için internet bankacılığı kullanılabilir veya bankanın diğer iletişim kanalları ile görüşme sağlanabilir. Ülkemizde TR ile başlayan 26 haneli numara ile para transferi işlemleri yapılmaktadır. 

İster aynı banka ister farklı banka müşterisi olsun fark etmeksizin para gönderme işlemlerinin yapılması için IBAN numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. Para gönderme işlemlerinin yanlış kişilere yapılmasını önlemek için ilk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkan bir hesap numarası türü olan IBAN, 26 haneden oluşan bir numaradır. Numaranın başında ülke kodu (TR, DE, AT vb.) kodun sonrasında iki haneli kontrol basamakları gelmektedir. Sonraki 5 hane ise banka kodunu temsil etmektedir. Son 16 hanesi ise kişinin hesap numarasıdır. 

Havale Anında Hesaba Geçer Mi?

Havale işlemleri için herhangi bir bekleme süresi bulunmamaktadır. Günün her saatinde ve haftanın her gününde gerçekleştirilen havale işlemlerinin hemen ardından hesaba geçmesi beklenir. Eğer havale sonrasında alıcı tarafında herhangi bir para ulaşmamışsa gönderim sırasında bir hata yaşanmış olabilir. Miktarın yanlış girilmesi, hesap numarasının eksik olması gibi durumlarda işlem tamamlamayacağı için karşı tarafa para geçmeyecektir. 

Havale aynı bankaya ait iki hesap arasında yapılacağı için işlem kolayca tamamlanabilmektedir. Ancak EFT işlemlerinde durum farklıdır. EFT sonrasında eğer belirlenen süreler içinde işlem yapılmamışsa o zaman hesaba paranın geçmesi de gecikecektir. Havale ile 7/24 işlem yaparak karşı hesaba anında paranın aktarılmasını sağlayabilirsiniz. 

Havale için Hangi Bilgiler Gereklidir?

Havale işlemleri için gerekli bilgiler arasında IBAN en önemlisidir. Ancak günümüzde gelişen bankacılık sektörü sayesinde vatandaşların birbirlerine T.C. kimlik numarasıyla veya diğer hızlı para aktarma yöntemleri ile havale işlemlerini yapmaları sağlanmaktadır. Bu sayede sorunsuz bir şekilde vatandaşlar kısa süre içinde birbirine havale yapabilmektedir. Bu yöntemlerin dışında geleneksel metotlarla havale gerçekleştirecek kişilerden ise bazı bilgiler talep edilecektir. 

Uluslararası Banka Hesap Numarası veya kısa adıyla IBAN, sağlıklı ve hızlı bir şekilde ilgili kişilere para gönderilmesini sağlamak için gerekli temel bilgilerden birdir. Alıcının IBAN bilgileri eksik veya bilinmiyorsa şube ve hesap numarası bilgilerinin yanında alıcının adı ve soyadı da girilerek havale yapılabilir. Sürekli havale yaptığınız hesaplara her seferinde yeniden IBAN veya hesap numarası girerek işlem yapmamak için dijital kanallar üzerinden, ‘’kayıtlı alıcı’’ eklemesi yaparak daha hızlı bir şekilde işlem gerçekleştirebilirsiniz. Banka havalesi nasıl yapılır sorusunun yanıtı günümüzde dijital bankacılık servisleri ile basit bir şekilde verilmektedir. 

Hafta Sonu Havale Yapılır Mı?

Havale işlemleri Cumartesi ve pazar günleri dahil olmak üzere, tüm dini ve resmi tatiller ile 7 gün 24 saat yapılabilir. Havale aynı banka içi işlem olmasından dolayı herhangi bir kısıtlama olmaksızın hesaplar arasında para transferi işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Havale ödeme işlemleri için günün her saatinde kolayca para gönderme işlemleri tamamlanabilir. 

Havale ile Alışveriş Nasıl Yapılır?

İnternetten alışverişin yaygınlaşmasının ardından ödeme yöntemlerinde de ciddi değişimler yaşamaya başladı. Çoğu kullanıcı kredi kartı kullansa da ödemelerini doğrudan hesaplarında tanımlı bakiye üzerinden yapmak isteyenler havale ile nasıl alışveriş yapacaklarını merak etmektedir. Herhangi bir ürün veya hizmet aldıktan sonra ödeme işlemlerini banka kartı ile hesabınızdan para çekerek yapabilirsiniz. Eğer doğrudan işletme sahibi veya işletme hesabına havale ile ödeme yapmak için yine IBAN veya hesap numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. 

İnternet veya gerçek alışverişlerde kurumlar adına açılan banka hesaplarının numaralarını kullanarak tıpkı gerçek kişilere havale veya EFT yapar gibi ödeme işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz. 

Yanlış Hesaba Havale Nasıl Geri Alınır?

Yapılan birkaç rakam hatası sonrasında para transferi farklı hesaplara gönderilebilir. Her ne kadar zor bir ihtimal olsa da IBAN veya hesap numarasının yanlış girilmesi ile işlemin yapılamaması veya yanlış kişiye gönderim yapılması mümkündür. Yanlış hesaba havale yapılmışsa hemen müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeniz gerekir. Paranın geri alınması için zaman zaman hukuki süreçte başlatılabilmektedir. Ancak bu tür hatalara karşı bankaların ve hukuk sisteminin vatandaşı koruyan çeşitli uygulamaları bulunmaktadır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir