Logo Logo

2022’nin En Kârlı İşleri Hangileri Oldu?

İçindekiler
12.03.2021 - 4 dk Okuma Süresi

2020’nin en karlı işleri, 2022’de de kazandırmaya devam edecek. Yeni bir iş fikri arayanlar ve yatırım yapmak isteyenler için bu işleri bir araya getirdik.

Herkes içten içe 2022’nin bir önceki yılın sorunlarına bir sünger çekmesini ve her şeyi sıfırlamasını umuyordu. Ancak salgın hâlâ devam ediyor; 2020’de uygulanan ve bu yıla da sıçrayan salgın kısıtlamaları işletmeleri bir hayli zorladı. Birçok işletme faaliyetlerini askıya almak veya tamamen durdurmak zorunda kalırken; internet üzerinden satış yapan bazı e-ticaret kategorileri tarihlerinin en ışıltılı dönemlerinden birisini geçirmeye başladı.

2022’in iş kurmak için en ideal şartları sağlamadığı gün gibi ortada, ancak çok zor geçen 2020’de bazı işletmelerin müthiş yükselişe geçtiği gerçeğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Popüler e-ticaret platformu Shopify tarafından gerçekleştirilen ve 2020’nin sürpriz şekilde kârlılık yakalayan e-ticaret kategorilerini ortaya koyan araştırmasına bu yazıda mercek tutuyoruz. Bu veriler, 2022 ve ötesinde internetten satış yapmaya başlamayı düşünenler için değerli içgörüler sağlıyor.

2020’de sahiplerini en çok mutlu eden ve beklenmedik yükselişler yaşayan kategoriler sağlık/güzellik, abonelik hizmetleri ve hem B2B (kurumdan kuruma) hem de B2C (kurumdan son kullanıcıya) satış yapanlar oldu.

Sağlık ve Güzellik Ürünleri

Sağlık ve güzellik ürünleri satan e-ticaret sitelerinin kurucularının yarısından fazlası (%55), geçen yılki iş performansından memnun olduklarını bildiriyor. Geçen yılın performansı, başarının iyi bir göstergesi olsa da daha da yüksek bir yüzde başarının devam etmesini bekliyor. İnternetten sağlık ve güzellik ürünleri satanların %79’u önümüzdeki dönemde de satışlarını artırarak devam ettireceklerini düşünüyor.

Sağlık ve güzellik kategorisi altında, el dezenfektanı ve sabunlar gibi kişisel bakım ürünleri de yer alıyor. Bu ürünler, özellikle pandeminin başlangıcında yüksek talep görüyordu. Artan kapanma önlemlerinin bir başka yan etkisi de güzellik hizmetleri sektörü üzerindeki etkiydi. Tüketiciler güzellik harcamalarını artırdı. Aşıların yavaş yaygınlaşması ve kişisel bakıma duyulan ihtiyaçla birlikte, sağlık ve güzellik ürünleri satan işletmelerinin 2022 yılında da büyümeye devam etmesini sağlayabilir.

Abonelik Hizmetleri

Abonelik satan işletmelerin kurucularının çoğu (%63), abonelik satmayanların %55’ine kıyasla 2020’deki iş performansından memnun kaldıklarını belirtiyor. Abonelikler, tüketicilere sık sık satın aldıkları ürünleri mağazalara gitmek zorunda kalmadan ve riske maruz kalmadan edinmeleri için kolay bir yol sunarak başarılı oldular. 2020’de başarılı olan işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılan iki abonelik modeliyse şöyle:

  • Yenileme modeli: Abonelerin belli zaman aralıklarında aynı veya benzer ürünleri aldığı model.
  • Üyelik modeli: Abonelerin özel ürünlere veya avantajlara erişebildiği model.

Hem B2B Hem de B2C Satan İşletmeler

Hem B2B hem de B2C satan işletmelerin %62’si 2020’deki iş performansından memnunken, yalnızca B2C işletme sahiplerinin yalnızca %53’ü iş hacminden memnuniyet bildirdi. Bu model, en çok yiyecek ve içecek endüstrisinde faaliyet gösterenler arasında yaygındı ve ankete katılanların %53’ü hem müşterilere hem de kurumlara satış yaptıklarını belirtti. Planlanan iş genişlemesi, bir işletmenin mevcut başarısının açık bir göstergesidir. Hem B2B hem de B2C satışı yapanların %24’ü 2022’de işlerini yeni ürün kategorilerine genişletmeyi planlıyor.

Mağazalar kapandıkça ve teslimatlar arttıkça, yeni müşterilere ulaşmak ve ürünleri teslim etmek daha zor hale geldi. Müşterilere ulaşmak için birden fazla kanalı veya modeli kullananların 2020’de hayatta kalma şansı artarken ve 2022’de kârlı olma potansiyeli de yükseldi.

Örneğin, el yapımı cilt bakım ürünlerini güzellik perakendecilerine satan bir marka, fiziksel mağazaların kapanmasıyla B2B işinde düşüş yaşarken, aynı ürünleri bir çevrimiçi mağaza aracılığıyla B2C satarak zararını kapatma yoluna gitme şansına sahipti. Bu sayede hem B2B hem de B2C satanlar salgına karşı direnç göstermek konusunda yalnızca tek bir gruba satan rakiplerinden daha avantajlıydı.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir