Logo Logo

5G İle Mobil E-ticaret Nasıl Değişecek?

İçindekiler
31.01.2020 - 6 dk Okuma Süresi

5G olarak bilinen beşinci nesil mobil iletişim; ABD, Çin, Japonya gibi ülkelerde ve Avrupa’nın çeşitli noktalarında kullanıma girmeye başladı. Bu hızlı gerçekleşecek dönüşümün kısa sürede birçok sektörü etkilemesi beklenirken, 5G ülkemize ne zaman gelecek? 5G ile mobil e-ticaret nasıl değişecek? gibi konular da tartışılıyor.

Peki 5G nedir? Beşinci nesil mobil iletişim olarak bilinen 5G, mobil internetin kullanılabilir kabul edildiği 3G ve hızlandığı 4G’den sonraki adım olarak kapıda bekliyor. Aslında şimdiden 5G kullanan ülkeler mevcut. ABD, Çin, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Güney Kore şebekeleri devreye aldı. Bunu Danimarka, Norveç, Finlandiya, İzlanda, İsveç gibi kuzey ülkeleri ile İsviçre izleyecek. Dünya genelinde ise 2020’de bu ülkelerin sayısının artması bekleniyor.

5G Teknolojisi Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?

5G, 10 Gbit/sn hızına kadar mobil şebeke desteği ile günümüzün LTE bazlı sistemlerinden 100 kata kadar yüksek hız sunuyor. Bir diğer avantajı da ağ kapasitesini artırarak daha çok cihazın bağlanabilmesini sağlaması, özellikle Nesnelerin İnterneti (Internet of Things, IoT) adı verilen ve algılayıcı büyüklüğünde küçük cihazların dahi internete girmesini sağlaması birçok endüstride köklü değişiklikler getirecek.

Düşük gecikme (latency, ping) özelliği sağlayan yeni nesil baz istasyonları, 5G’nin 1 ms altındaki tepki süresi ile akıllı şehirler, cerrahi operasyonlar gibi birçok kritik uygulamada yer almasına sebep olacak.

5G, enerji maliyetlerini de %90 oranında düşürecek. Gönderilen her bit başına enerji tüketimi bugünküne oranla 1000’de 1 seviyesine inecek.

5G ülkemize ne zaman gelecek?

Türkiye’de her ne kadar 4,5G adı verilse de, gelişmiş bir mobil iletişim ağı mevcut. Avrupa, ABD ve birçok bölgeye oranla çok daha yüksek kapsama alanına sahip mobil şebekenin güncellenmesi için 3G ve 4,5G’de olduğu gibi ihale sürecine gerek kalmayacak. Son ihaledeki maddeler, operatörlerin güncelleme yapmasının yeterli olduğunu gösteriyor. Son aylarda sıklaşan 5G testleri, 2020’de bu şebekeye geçileceğinin sinyallerini veriyor. Türkiye’de, Mart 2020’de başlayacak son kullanıcı testlerinin ardından Haziran ayında 5G’yi kullamaya hazır olacak bilgisi verildi. Ancak tüketiciler için biraz daha beklemek gerekebilir.

5G 2020 yılında Türkiye’de

5G, e-ticarete nasıl etki edecek?

5G’nin etkileyeceği alanlar arasında ulaşım, enerji, bankacılık, sigorta, sağlık, eğitim, otomotiv, imalat, inşaat gibi birçok endüstri bulunurken, elektronik ticaret de bundan nasibini alacak. Adobe Digital’ın A Mobile First World araştırmasındaki verilere göre Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin 5G teknolojisi kullanmaya başlaması ile 2 yıl içerisinde mobil ticaret 12 milyar dolar ek gelire ulaşacak.

5G teknolojisi ile hızlanan, gecikme süresi düşen internet bağlantısı tek tıkla alışverişi her zamankinden daha hızlı yapacak. Portent’in araştırmasına göre e-ticarette satışların en yüksek olduğu oran, 0-4 saniye arasında yüklenen alışveriş sitelerinde görülüyor.

Bu sürenin üzerine 5 saniyeye kadar daha beklendiğinde her saniye ortalama %4,42 ziyaretçi düşüşü yaşanıyor. Sonraki 9 saniye için de her saniyede ortalama yüzde 2,11 müşteri kaybı gerçekleşiyor.

Sanal gerçeklik ve yapay zekâ deneyimi gelişecek

5G

5G’nin gelişmiş uygulama sağlayacağı alanlardan olan sanal gerçeklik ve yapay zekâ da e-ticarete olumlu katkı sağlayacak. Örneğin bir mobilyanın evinizde nasıl duracağını kameranızı açıp ürünü koyacağınız yeri çekerek öğrenebileceksiniz. Bunu yapacak teknolojiler bugün de mevcut, ancak 5G ile hem hız hem de deneyim çok daha iyi hâle gelecek. Üstelik hızın artması hem görsel kaliteyi artıracak hem de yapay zekâ sistemine erişimin hızlanması, kamerayı çevirdiğinizde eşyanın yerleştirildiği görüntünün hızla işlenip anında karşınıza gelmesini, daha akıcı şekilde görünmesini sağlayacak.

Yapay zekanın bir katkısı da teknik destek ve ürün tavsiyesi alanında olacak. Mobil e-ticaret ya da m-ticaret, sanal asistanların doğru ürün tavsiyesiyle hareketlenecek.

Videolar ağırlık kazanacak

Bir görüntü bin kelimeye bedel diye düşünüyorsanız, bunun mobil ticarete nasıl yansıyacağını 5G hızıyla bir daha düşünün. Artık ürünlerin fotoğrafları kadar, videolarını da görebileceğiz.

Bu gelişmenin kullanıcı yorumlarına da yansımasını beklemek de hayal değil. Kullanıcıların ürün hakkındaki görüşleri ya da ürünü kullanırkenki hallerini de video olarak görebileceğiz. Bu da online alışveriş sitesi ya da marka ve ürünlere olan güveni artırarak alışverişi fiziksel dünyadan e-ticarete taşıyacak.

Yeni alışveriş kanalları oluşacak

Bir süredir nasıl web’in ve internetten alışverişin akıllı telefonlara, tabletlere taşındığını görüyorsak, bu değişimin bir benzeri de giyilebilir cihazlarda olacak. Akıllı saatler, internete bağlanabilen ev aletleri üzerinden alışveriş 5G sayesinde gerçek olacak. Yani buzdolabından biten meyve sebzeyi sipariş etmek çok uzak değil  : )

5G ve Nesnelerin İnterneti ile depolar gelişecek

Stok tutmak, özellikle büyük e-ticaret yapıları için önemli. Ancak büyük stokları yönetebilmek de ayrı bir lojistik uzmanlığı gerektiriyor. 5G, Nesnelerin İnterneti konusunda da gelişme sağlayacak. Depolarda kullanılacak algılayıcılar ile stok takibi kolaylaşırken, hangi ürünün boyutuna ve satış sıklığına göre yerleştirileceğini insan yerine yapay zeka planladığı zaman, ürün tedariği de kolaylaşacak. Bu e-ticaret siteleri kadar üreticileri ve tedarikçileri de olumlu etkileycek. Bazı ürünlerdeki belki günler, haftalar seviyesindeki bekleme süreleri 5G ve Nesnelerin İnterneti ile çok daha kısalacak.

Ödeme süreçleri hızlanacak

Beşinci nesil mobil iletişim ile mobil e-ticarette ödeme süreçleri de hızlanacak. Sanal POS üzerinden mili saniyeler içerisinde gerçekleşecek ödeme işlemi ile tüketiciler harika bir online alışveriş deneyimi yaşayacak.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir