Logo Logo

Mobil Ticaret Nedir, Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?

İçindekiler
16.09.2019 - 4 dk Okuma Süresi

Zaman içerisinde kablosuz mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen veri alışverişi çok daha hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir hale geldi. 2017 yılında e-ticaret kullanıcılarının gerçekleştirdiği satın almaların yüzde 34,5’inde mobil cihazlar kullanıldı. Mobil kullanıcıların sayısındaki sürekli artışla birlikte mobil üzerinden alışveriş yapanların sayısının da artmaya devam etmesi bekleniyor. Bu durum dijital pazarlamanın kurallarını değiştirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Mobil ticaret denildiğinde akla ilk gelen tüketicilerin kablosuz cihazlarıyla sipariş vermeleri ve satın almalar gerçekleştirmesiyken, yalnızca bundan ibaret olmadığını belirtmek gerek. Finansal servislerden telekomünikasyona birçok alanda m-ticaretin meydana getirdiği dramatik değişimleri görmek mümkün. Bu da bizi m-ticaretin türlerini incelemeye götürüyor.

M-ticaret üç ana kategoriye ayrılabilir; mobil alışveriş, mobil bankacılık ve mobil ödemeler. Mobil alışveriş, müşterilerin mobil cihazlarındaki uygulamaları ya da mobil web sitelerini kullanarak alışveriş yapmalarını içeriyor. Mobil bankacılıkta ise herhangi bir taşınabilir cihaz üzerinden müşteriye gerçekleştirme şansı tanınan tüm bankacılık işlemleri sayılabilir. Bu kategoride genellikle bankalar tarafından gerçekleştirilen güvenli mobil uygulamalar kullanılır. Son olarak mobil ödemeler ise müşterilerin satın alma işlemini mobil cihazlarından tamamlamalarını sağlar. Günümüzde günbegün popülerleşen mobil cüzdanlar, müşterilerin herhangi bir kart bilgisi girmesini gerektirmeden, ödemelerini güvenli şekilde tamamlamalarını mümkün kılıyor.

Mobile SEO, web sitenin mobile uyumlu olması, sosyal medya kullanımı gibi alanların iyi kullanılması cep telefonları ile alışveriş yapan hedef kitleye ulaşabilmek adına gene kritik önem arz ediyor. Akıllı telefon ve tabletlerin genel olarak masaüstü bilgisarlara kıyasla kullanımındaki kısıtlayıcı koşullar, kullanıcı deneyimini mobil satışları arttırmak adına en önemli noktalardan biri yapıyor. Mobil cihaz kullanıcıları genel olarak hızlı ve pratik siteleri tercih ediyor. Mobil siteniz var ise bunları dikkate alarak optimize etmeniz faydalı olacaktır.

M-Ticaret Nasıl Çalışır?

Kablosuz ağa bağlı mobil cihazlarla yapılan satın alma işlemleri, genellikle e-ticaret sitesinin ya da çevrimiçi pazar yerinin güvenli mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirilir. Bir m-ticaret uygulamasının başlıca başarı kriterleri mobil trafik, ortalama sipariş değeri ve siparişlerin zaman içerisindeki değişimleridir. Öte yandan mobil ziyaretçilerden kaç tanesinin sepete ürün ekledikleri ve bunlardan kaç tanesinin satın almayı tamamladığı gibi müşteri davranışları, m-ticaret platformuna dair işlevsel çıkarımlar yapılmasını ve gerekli geliştirmelerin saptanmasını mümkün kılar. M-ticarete atılmak isteyenler ayrıca m-ticaret uygulamalarının yükleme sürelerinin e-ticaret sitelerinin çevikliğini aratmayacak seviyede olması gerektiğini bilmeliler.

M-ticaretin bir türü olan mobil ödemeler ise eşler arası (P2P) paylaşım esasına göre çalışır. Kullanıcıların önce mobil cihazlarını banka kartlarının bilgileriyle eşlemeleri, ardından bu bilgiyi kullanarak dijital ve fiziksel ödeme yapmaları şeklinde gerçekleşir. M-ticaret platformlarının yanı sıra, bu yöntem yakın alan etkileşimi (NFC) kullanılarak, akıllı telefon veya tablet aracılığıyla temassız ödemeler yapılmasını da mümkün kılar.

Mobil Ticaret

M-Ticaretin Avantajları ve Dezavantajları

Mobil ticaretin başlıca avantajları şu şekilde sıralanır:

  • Daha erişilebilir olmak ziyaretçi ve satış sayısını artırır.
  • Tüketicilere bilgisayara gerek duymadan ürün ve fiyat karşılaştırması yapmak, kullanıcı yorumları okumak için fırsat sağlar.
  • Daha geniş yelpazede ürün ve servis arzını mümkün kılar.
  • Yeni bir satış kanalı olarak kullanılabilir.

Uygulanma şekline göre mobil ticaretin getirebileceği olası dezavantajlara değinmek gerekirse:

  • Kötü tasarlanmış bir mobil deneyim müşterilerin satın almaktan vazgeçmesine sebep olabilir.
  • Yetersiz mobil ödeme seçenekleri satın almaların tamamlanmasını engelleyebilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir