Logo Logo

Advertorial Reklam Nedir? Advertorial Reklam ve Geleneksel Reklam Arasındaki Farklar

İçindekiler
07.08.2022 - 11 dk Okuma Süresi

Markalı reklam ya da sponsorlu reklam olarak adlandırılabilen advertorial içerik; herhangi bir kişi, kurum ya da marka adına hazırlanmış ve ücreti karşılığında medyada yayınlanan metin ve görsel destekli içerik türleridir. Advertorial içerik, tanıtım yapmanın yanında reklamı yapılan içerikle ilgili bilgi vermeyi ve tüketicilerin bu ürünü neden kullanmaları gerektiğini anlatmayı hedefler. Bilgilerin ön planda tutulduğu bu reklam türü ile tüketicilerin dikkati çekilmeye çalışılarak kurulan ilk etkileşimde başarının elde edilme ihtimali artırılır.

Sosyal Medya Videoları

Artan rekabet ve değişen tüketici anlayışı, markaları farklılaşma arayışına iter. Bilinçlenen tüketiciler, ürün seçimlerinde fayda motivasyonuna önem verirken markalar da advertorial reklam ile bu motivasyona sahip tüketicileri etkilemeye çalışır. E-ticaret aktörlerinin de pazardaki etkinliğini artırması ile sık kullanılan reklam türleri arasına giren advertorial içerik hakkında merak edilenlerin kaleme alındığı rehber yazımızda; advertorial nedir, neden kullanılır, hangi avantajları sunar ve en etkili örneklerine değinildi.

Advertorial Ne Demektir?

Reklam ve tanıtım literatürüne İngilizceden geçen advertorial, iki farklı İngilizce kelimeden türetilen bir melez kelimedir. Advertorial, reklam anlamına gelen “Advertisement” kelimesi ile metinsel anlamına gelen “Editoryal” kelimelerinden türetilmiştir. Bu kavram sadece kelimelerde değil uygulamasında da görsel, metinsel ve işitsel bir kurguyla oluşturularak melez bir reklam tipi olarak hazırlanır.

E-ticaret siteleri, hedefledikleri Z kuşağını etkilemek için sosyal medyayı da etkili bir şekilde kullanarak advertorial reklamların gücünden yararlanır. Online alışveriş siteleri için hazırlanan advertorial reklamlarda açıklayıcı metne grafik, video ve fotoğraf gibi görsel içerikler de eşlik ederek doğrudan reklama maruz kalmaktan şikayet eden tüketicileri rahatsız etmeden satışı yapılan ürün veya hizmetlerin tanıtımı yapılır.

Advertorial Reklam Neden Kullanılır?

Advertorial reklamlar, değişen tüketici anlayışı doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Yukarıda değindiğimiz gibi satışı yapılan ürün veya hizmete ilişkin bilgiler veren ve faydasına odaklanan bu reklam türü, geleneksel reklamlara karşı mesafeli olan tüketicinin ilgisini canlı tutarak vermek istediği mesajı iletir. Tüketicinin hayatında kullanabileceği bilgileri etkili bir PR yöntemi ile sunmayı başaran advertorial içeriklerin neden kullanıldığını sizler için şu şekilde özetlemeye çalıştık:

Tüketicinin İlgisini Canlı Tutar

Geleneksel reklamlar ile tüketiciler arasındaki mesafe giderek artmaktadır. Artan bu mesafe, bilinen yöntemler ile tüketiciye reklam verenlerin mesajını iletme şansını azaltır. Dikkat çekici ve günlük kullanıma yönelik hazırlanan advertorial reklamlar ise geleneksel reklamların aksine tüketiciye mesajını iletmenin ardından yeniden okunur, izlenir ve dinlenir.

Tüketicilerin Tanıtılan Ürünü Benimsemesini Sağlar

Tüketiciler, verecekleri satın alma kararında ürünün faydasına odaklanır. Faydalı buldukları ürün veya hizmetleri satın almayı tercih ettikleri gibi bu bilgiyi başkaları ile paylaşmak ister. Advertorial reklamlar tüketicilere satış yapmanın yanında onların ürünü benimsemesini ve kampanyayı paylaşarak başkalarına ulaştırmasını hedefler.

Daha Düşük Maliyetle Reklam Kampanyası Yürütülebilir

Advertorial reklamlar, daha düşük bütçelerle hazırlanır ve gösterime girer. Fayda – maliyet analizinde fayda lehine önemli artılara sahip bu reklam türü ile çok düşük bütçelerle beklenenden yüksek etkileşim yakalanabilir.

Her Proje İçin Uygulanabilir

Advertorial reklamlar, iki farklı içerik tipinin birleşimi ile hazırlanır. Sınırlı ürün gurubu için uygulanabilen görsel reklamlar ile metin reklam metinlerin her ürün ve hizmete uygulanabilme avantajlarını birleştiren advertorial reklamlar, farklı sektörlerde tanıtım amacıyla kullanılabilir.

Advertorial Reklam Türleri Nelerdir?

Advertorial içerikler sadece dijital medyada değil, basılı mecralarda da haber bülteni formatında kullanılabilir. Dijital medyada yer alan farklı alternatifler ile hızla yayılsa da basılı olarak dikkat çekici bir formatta kullanımıyla karşılaşmak mümkündür. Bu yönü ile advertorial reklamların iki farklı türünden bahsedilebilir:

Advertorial Haber Bültenleri

Basılı ve online medyada hedef kitleyi etkilemek amacıyla uygulanan advertorial haber bültenleri, basın bülteni formatında hazırlanarak okuyuculara istenen mesajı etkili bir şekilde ulaştırabilir. Bu formatta haber değeri kaygısı ortadan kaldırılarak görsel ve metinsel içerikler bir uyum içinde kullanılırken, dijital habercilik alanında yayımlanacak bültenler için SEO uyumuna da önem verilmektedir.

Advertorial haber bültenlerinde iletilecek mesaj haber diliyle verilirken başlık ve kullanılan görseller ile hedef kitlenin dikkati çekilmektedir. SEO uyumunun da takip edildiği dijital habercilikte bu yöntem ile yüksek etkileşim alınabildiği gibi arama motorlarında üst sıralara yerleşmek mümkün olmaktadır.

Sposorlu İçerik Çalışmaları

E-ticaret aktörleri de “sponsorlu içerik” adı ile advertorial reklamın gücünden yararlanırlar. Belirli bir konu üzerine odaklanmış ve iyi bir hikayeye dayanan kurgusu ile dikkat çeken bu kampanyalar; video, fotoğraf ve grafik destekli olarak hazırlanarak arzu edilen dikkat çekici formata uygun şekle getirilir.

Geçmiş yıllarda pek çok diş macunu reklamının tercih ettiği gibi advertorial formatındaki reklamlar TV üzerinden yayılıyordu. Dijital medyanın sunduğu yeni araçlar ile artık sponsorlu reklamlar çok daha hızlı ve düşük maliyetle yayılabiliyor. Reklam verenin beklentileri doğrultusunda hazırlanması ardından sosyal medya, podcast mecrası, web siteleri vb. dijital mecralarda yayınlanan advertorial reklamlar; markaları hedefledikleri başarıya ulaştırabiliyor.

Advertorial Reklam İçerikleri Nasıl Hazırlanır?

Markalı içerik hazırlama süreci, editoryal içerik dili ve görsel desteğinden maksimum verimde yararlanılması gibi genel geçer bir kabulün ötesine geçilmesini gerektirir. Gerektiğinde profesyoneller ile çalışılmasını gerektiren bu kampanya sürecinde reklam verenler;  rakip ve hedef kitle analizi, ihtiyaç belirlemesi ve platformların incelenmesi gibi bazı çalışmaları önceden tamamlıdır. Hedef kitle tarafından anlaşılan, beğenilen, benimsenen ve hızla yayılan bir advertorial reklam hazırlama süreci 4 adımda şu şekilde yürütülür:

Kime Seslendiğinizi Unutmayın

Her reklam tipinde olduğu gibi advertorial içerik hazırlarken hedef kitlenin kim olduğunu iyi tespit edilmesi önemlidir. Bu reklamda amaç, tüketicinin ilgisini çekecek bilgiyi sunmak ve mesajı iletmenin ötesine geçebilmektir. Bu amaca ulaşabilmek için hedef kitlenizi iyi tanımanız önemlidir. Hazırlanacak editoryal içeriklere ilgi gösterilmesini istiyor ve hazırladığınız reklamın tüketicilerce paylaşılmasını istiyorsanız kime seslendiğinizi iyi analiz etmeni ve içeriğinizi buna uygun hazırlamanız gerekir.

Advertorial Reklam Felsefesinden Ayrılmayın

Advertorial reklamların önceliği “tanıtım” gibi görünse de bunun ötesinde bir felsefe taşıdığından bahsetmiştik. Geleneksel reklamların aksine advertorial reklam, tüketicinin ilgisini canlı tutmayı ve bunu başarmak için bilgi odaklı metinler sunmayı hedefler.

Tüketicilerin size kulak vermesi ve sizi dinlemeye karar verdiğinde bu kararından vazgeçmemesi için kaleme aldığınız içeriklerde reklam hissi vermekten kaçının. Ürüne veya hizmete değil markaya odaklanın. Detaylı, ispatlanabilir ve ikna edici bilgilerle tüketicileri buluşturmayı amaçlayarak başarılı bir advertorial kampanya süreci yönetmeye odaklanın.

Reklamın Yayınlanacağı Mecrayı İyi Seçin

Hedef kitlenizi analiz etmek size sadece içerik hazırlama anlamında değil kampanyayı nerede yürüteceğinize karar verme sürecinde de yardım eder. Sponsorlu reklamlar için bütçenize uygun mecra seçimi yapmanın yanında hedef kitlenize bu mecralardan ulaşabilmeniz de önemlidir.

Marka itibarınızı da gözetmeniz gereken bu seçimlerde hedef kitlenizin itibar ettiği, yoğun zaman geçirdiği, markanızın yan yana görünmesinden çekinmeyeceğiniz ve tanıtım bütçenizi aşmayan bir seçim yapmalısınız.

Profesyonel Desteklere Açık Olun

Advertorial içerikler hazırlanırken önceliğiniz niteliktir. Nitelikli bir çalışma içinse kimi zaman yetkinliğe başvurulması gerekebilir. Özellikle hazırlanacak içerikte bir SEO uzmanı ile çalışırken, editoryal düzenlemelerde profesyonel bir reklam metni yazarından destek almanız gerekebilir. Her advertorial kampanyanın başarılı olma garantisi taşımadığını aklınızda bulundurun ve kampanyanızın her detayında işinin uzmanları ile çalışmaya özen gösterin.

Advertorial Reklam Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Advertorial içerik avantajları bilinen reklam faydalarından öteye geçebilir. Her reklam kampanyası gibi satışı yapılan ürün veya hizmeti tanıtarak satış artırmayı hedefleyen bu reklam tipi, marka farkındalığı oluşturma ve marka inşa etme aşamasında e-ticaret sitelerine önemli artılar sunar. Bunun yanında tüketicilere fayda sağlamayı hedefleyen advertorial reklamlar, bu hedefi ile geleneksel reklam türlerinden ayrılmaktadır. Advertorial reklamları iyi bir pazarlama stratejisine dönüştüren 7 avantaja gelin hep birlikte göz atalım:

  1. Satışı yapılan ürün veya hizmetlerle ilgili daha detaylı bilgi vererek tanınmalarını sağlar.
  2. Daha fazla etkileşim alarak e-ticaret sitesine yapılan ziyaret sayısını artırır.
  3. Hedef kitleye üründen daha fazlasını verdiğinizi hissettirerek ürünlerinize ve markanıza olan güvenlerini artırır.
  4. Ürünlerinizi tüketicileriniz için lüks değil ihtiyaç olduğuna ikna etmenize yardım eder.
  5. Günlük kullanım için yararlı bilgiler sunar ve hedef kitlenizce sosyal medya hesaplarında paylaşılır.
  6. SEO uyumlu hazırlan metin içerikler ile arama motorlarında sıralamanızın yükselmesine katkı verir.
  7. Yayınlanacağı mecralar ve kimi zaman hedef kitlenizce paylaşım yolu ile daha geniş bir alanda yayınlanabilmesi nedeniyle alternatif reklam türlerine göre daha düşük maliyetle yürütülebilir.
  8. Markanıza artan güven etkisi ile sadece tanıtılan değil diğer ürün veya hizmetlerin de satış rakamlarının artmasına yardımcı olur.

Advertorial Reklam Örnekleri

Advertorial reklamların en bilinen örneğinin diş macunu reklamları olduğundan bahsetmiştik. Bu advertorial reklam örneği uzman bir doktorun sunumu, animasyon desteği ve ürünün faydalarını etkili bir şekilde tüketicilere ulaştırarak başarı yakalamıştır. Pek çok diş macunu markasınca takip edilen bu strateji diş fırçaları için de kullanılarak pazarlama alanında fark yaratmayı başarmıştır.

Diş macunu reklam örneğinden çıktığımızda advertorial içeriğin nasıl hazırlanması gerektiği ile ilgili pek çok detay kendiliğinden ortaya çıkar. Markalar, bu strateji doğrultusunda hazırladıkları içeriklerde tüketicilere bilgi verir gibi görünürler fakat ürün reklamını da fark ettirmeden yapabilirler. Bu örnekten yola çıkarak bir deodorant için advertorial içerik nasıl hazırlanmalıdır sorusuna yanıt vermeye çalışalım.

geleneksel reklam

Marka, hazırlayacağı reklam filminde terlemenin olağan bir süreç olduğunu ve yoğun terlemenin kötü bir görüntüye yol açmanın yanında kokusu nedeniyle çevredeki insanları rahatsız edebileceğine odaklanmalıdır. Bir sağlık uzmanı tarafından seslendirilen ve tercihen canlandırmanın da yer alacağı bu reklamda terlemenin önlenebileceği ve aynı zamanda hoş koku ile fark edilebileceği metinde işlenerek ürünün neden faydalı olduğu sorusu yanıtlanabilir. Metnin sonunda web sitesine yapılan yönlendirme ile başarılı ve hedefine uygun bir advertorial içerik ortaya çıkarılabilir.

Advertorial Reklam ve Geleneksel Reklam Arasındaki Farklar

Advertorial reklam ile geleneksel reklam arasındaki farklar kısaca şu şekilde paylaşılabilir:

  • Geleneksel reklamlar ilgi çekmeyi amaçlarken advertorial reklamlar bilgiye odaklanarak hedef kitlenin satın alma davranışını etkiler.
  • Geleneksel reklamlar ünlü isimlere ve sanatçılara seslendirme yaptırırken advertorial reklamlarda seslendirmeler için verilen bilgiler konusunda yetkin uzmanlar tercih edilir.
  • Geleneksel reklamlar markaya odaklanırken advertorial reklamlar tanıtımı yapılan ürün veya hizmetin faydalarına odaklanır.
  • Geleneksel reklamlar yüksek bütçelerle hazırlanır ve yayınlanırken daha yüksek maliyetler gerekir. Advertorial reklamlar ise gerek hazırlanma gerek yayınlanma aşamasında daha düşük bütçe ister.

Advertorial, kavram olarak editoryal içerik anlamına gelir. Bilgi ve haber yönünden zengin tanıtıcı reklamlar, advertorial kapsamında değerlendirilebilir.

Advertorial yayın, bir ürün veya hizmeti tanıtmak adına kaleme alınan içeriklerdir.  

Advertorial reklamlar ile basın bültenleri pek çok yönü ile benzerdir. Her ikisi de okuyucular tarafından reklam olarak algılanmaz. İkisini ayıran fark ise bilgi verme yönündedir. Basın bültenleri bilgi vermek yerine okuyucunun ilgisini çekmeyi hedefler. Advertorial reklamlar ise bilgi vererek tüketicinin ilgisini canlı tutmayı tercih etmektedir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir