Logo Logo

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı) Nedir? Detaylı Rehber

İçindekiler
12.11.2022 - 14 dk Okuma Süresi

Affiliate marketing satış ortaklığı anlamına gelen bir sistemdir. Bu sistemin farklı tarafları vardır. Bir yanda ürünlerinin satışını gerçekleştiren firmalar, diğer yanda bu ürünlerin tanıtımını gerçekleştiren ortaklar bulunur. Affiliate marketing sayesinde gelir elde etmek mümkündür. Farklı avantajları ve dezavantajları olan bu sistem, son yıllarda son derece popülerdir.

Bir ürünün, hizmetin tanıtımını yapmak için geniş bir kitleye ulaşabileceğiniz bir alana sahip olmanız gerekir. Kimi zaman bir web sitesi kimi zaman bir sosyal medya hesabı, bir ürün ya da hizmetin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilir. Affiliate marketing sistemini tüm detaylarıyla öğrenerek siz de bu sisteme ortak olarak katılabilirsiniz. 

Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı) Nasıl Yapılır?

Affiliate marketing sistemi, üçlü bir ayak üzerine kuruludur. Tüccar, müşteri ve ortak olmak üzere üç tarafın bulunduğu bu sistemde tüccar, ürün sahibidir. Ortak ise müşterileri satışa teşvik etme gücünü elinde bulundurandır. Taraflar arasında en önemli ayak ise işin müşterilere bakan kısmıdır. Müşterileri hedef kitle olarak da adlandırmak mümkündür. Bütün tanıtımlar hedef kitle gözetilerek yapılır. 

Tercih edilebilecek ortaklık türleri ise oldukça çeşitlidir. Son yıllarda popülaritesi gitgide artan influencerlar ya da bir web sitesi üzerinden yapılan tanıtımlar tercih edilebilir. 

Influencer İş Ortaklıkları

Influencer iş ortaklıkları, son yılların en popüler tanıtım yollarından ve kazanç kapılarından biridir. Instagram’da farklı konseptlerde hesaba sahip olan kişiler, paylaşımlarını geniş bir kitleye ulaştırarak çok sayıda takipçiye ulaşmayı başarmıştır. Yüz binlerce, milyonlarca takipçisi olan kişiler, halk arasında fenomen olarak da bilinir. Ürünlerinizi alma potansiyeli olan takipçilere sahip fenomen hesapları ile işbirliği yaparak etkili bir tanıtım oluşturabilirsiniz. 

Influencerların tanıtım karşılığı beklentileri farklı farklı olabilir. Kimi influencerlar, para talep etmez ancak sizden ücretsiz ürün talebinde bulunur. Bazı influencerlar ise satış ya da tıklanma başına iş birliği yapar. Bu noktada kendi satış politikanızı belirleyerek de çalışabilirsiniz. 

Blogger İş Ortaklıkları

Blogger iş ortaklıkları, popüler blog sayfaları üzerinden ürün, hizmet tanıtımları yapılmasıdır. Blog sayfaları her ne kadar eskisi kadar popüler olmasa da halen hatırı sayılır bir okuyucu kitlesine sahip siteler vardır. Ziyaretçi trafiği yüksek blog sayfalarından alınacak backlinkler, banner reklamları tanıtım için etkili bir yoldur. Blog sayfaları arasından yine hedef kitlenizin severek takip ettikleri arasından seçim yapmalısınız. 

Blogger iş ortaklıkları için hedef kitle odaklı hareket etmeli; süre, içerik gibi konularda da doğru seçim yapmalısınız. 

Ulusal Gazetelerin Siteleri

Ulusal gazetelerin siteleri, milyonlarca kişiye aynı anda ulaşabilmeyi sağlaması bakımından değerlidir. Sitelerde yapılacak linklemeler, bannerlar daha çok kişiye ulaşmanın etkili bir yoludur. Doğru bir sayfadan verilen link sayesinde web sitenize ziyaretçi çekebilir ya da doğrudan ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bu yolla marka pazarlaması yapmak da mümkündür. 

Türkiye’de yer alan ulusal gazeteler, genellikle tanıtım yazıları yoluyla ortaklık anlaşmaları yapar. Tanıtım yazılarının önemli bir avantajı, sadece linkle değil içerikle de ürüne yönlendirme yapılmasıdır. 

Affiliate Marketing Avantajları Nelerdir?

Affiliate marketing avantajları oldukça fazladır. Bunların başında düşük maliyet gelir. Bütçenize göre bir influencer bulmanız ya da backlink desteği almanız mümkündür. Instagram’da her geçen gün sayısı artan influencerlar, farklı fiyatlarla tanıtımları gerçekleştirmektedir. Bu sayede bütçeniz düşük olsa bile hedef kitlenize uygun bir influencerdan destek alabilirsiniz. 

Affiliate marketingin bir diğer avantajı da iş birliği yapmanın kolay olmasıdır. Influencerlara çoğu zaman hesapları üzerinden ulaşabilir ve iş birliğini gerçekleştirebilirsiniz. Backlink ve reklam verme süreçlerini de kolayca yürütme şansınız vardır. İşin ortaklar açısından önemli bir avantajı da kargo, depolama ve iade gibi süreçlerle uğraşmamaktır. Sadece reklama odaklanan satış ortakları, geri kalan her şeyi firma sahiplerine bırakır. 

Tam tersine firma sahipleri açısından da bakıldığında satış odaklı olarak bir çalışma yürütülür. Bunun yanı sıra reklam süreci tamamen ortaklara bırakılır. Satış ortakları, tanıtım anlaşmaları sayesinde tek bir video, gönderi ya da hikâye üzerinden günün her anında para kazanmaya devam eder. Tıklanma başına ya da satış başına yapılan anlaşmalar sayesinde para kazanma süreci kesintisiz devam eder. 

Affiliate Marketing Dezavantajları Nelerdir?

Affiliate marketingin bazı dezavantajlarından bahsetmek mümkündür. Bu dezavantajlar arasında özellikle düşük bütçeyle iş yapan ortakların yüksek bir kazanç elde edememesi yer alır. Ürün başına elde edilen kazancın düşük olması halinde iyi bir meblağ elde etmek için uzun süreli tanıtım ya da çok sayıda ürün satışı yapmak gerekebilir.

Influencer olmak ya da blog açmak, her ne kadar basit bir iş olarak görülse de ciddi bir pazarlama stratejisi de gerekebilir. Influencerların takipçilerini kaybetmemesi ve daha fazla organik takipçi elde edebilmesi, paylaşımların kalitesi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle doğru pazarlama taktikleri geliştirmek gerekir.

Link ekleme, reklam ekleme, bağlantı verme gibi işlemler için kodlama bilgisine de ihtiyaç olabilir. Bunun yerine siteniz için profesyonel bir yazılımcı ile de çalışabilirsiniz. Reklamlara ilişkin bazı sınırlamalar da mevcut olabilir. Örneğin influencerların paylaşımlarını hikâye şeklinde yapması, diğer gönderi türlerinin kullanılmaması şartlar arasına eklenebilir.

Ödemelere ilişkin sınırlamalar da konulabilir. Belirli bir tıklanma ya da satışa kadar ödeme yapılmaması konulan şartlar arasında yer alabilir. 

Affiliate Marketing Para Kazandırır Mı?

Affiliate marketingden para kazanma durumu hem firmalar hem de ortaklar için söz konusudur. Ortaklar tanıtım başına yapılan ücretlendirme sayesinde kazanç elde eder. Bazı şirketler tanıtımların satışa dönüşmesine göre ödeme yapar. Bu noktada internet kullanıcılarının satın alma kararlarını geç vermesi olumsuz bir etki yaratabilir. Ancak bazı firmalar, çerez ve IP kaydı ile müşterinin hangi ortaktan geldiğini kayıt altına alarak ödemeyi yapmaktadır. Bu durum daha geç kazanç elde etmenize yol açabilir. 

Firmalar açısından düşünüldüğünde ise milyonlarca kişiye tek bir mecradan ulaşmanın getirisinin son derece yüksek olduğundan bahsedilebilir. Reklam senaryoları, çekim süreçleri, oyuncu yatırımları olmadan firmalar, tek bir kişiye ödeme yaparak düşük bütçeyle yüksek kazanç elde edebilir. 

Türkiye’de Affiliate Marketing ile Para Kazanabileceğiniz Popüler Siteler 

Türkiye’de affiliate marketing ile para kazanabileceğiniz popüler siteler arasında Amazon, Trendyol, Hepsiburada sayılabilir. Affiliate marketing sayesinde bu sitelerde satılan ürünlerin tanıtımları yapılabilir. Online pazar yeri formatında hizmet veren sitelerde yer alan satıcılar, farklı affiliate marketing yöntemlerinden yararlanarak tanıtımlarını yapabilir. 

Amazon Affiliate Marketing

Amazon Associates programı, çevrimiçi olarak en büyük bağlı kuruluş pazarlama programıdır. İçerik oluşturucuların, yayıncıların ve blog yazarlarının içeriklerinde Amazon ürünlerini tanıtarak web trafiğinden para kazanmalarına olanak tanınır.

Bu ücretsiz programa kaydolduğunuzda, hedef kitlenize tanıtım yapmak için bağlantılar alırsınız. Birisi bağlantınıza tıklayıp bir ürün satın aldığında komisyon alırsınız. Amazon komisyonları, ürün kategorisine bağlı olarak %1 ile %20 arasında değişmektedir.

Amazon affiliate marketing için bazı temel gereksinimler vardır. Siteniz (veya mobil uygulamanız) orijinal içerik içermeli ve herkese açık olmalıdır. Siteniz ayrıca müstehcen, şiddet içeren veya başka bir şekilde müstehcen materyal içeremez (tanıtımı dâhil), yasa dışı faaliyeti teşvik edemez veya üstlenemez. Amazon, 13 yaşından küçük çocuklara yönelik sitelerle affiliate marketing iş birliği yapmaz. 

Trendyol Affiliate Marketing

Trendyol affiliate marketing için başvurmak isteyen influencerların bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlardan ilki takipçi sayısının 10 binin üzerinde olmasıdır. Aynı zamanda takipçi ve etkileşimler kesinlikle doğal yollarla elde edilmelidir. 

Sahte takipçi ve etkileşim elde edenlerin hesaplarında yapılacak en ufak bir inceleme, bu durumun anlaşılması için yeterlidir. Influencer hesabı üzerinden belirli bir ürün satılmaması bir diğer şarttır. Aynı zamanda influencerın bir şirket ya da ajans üzerinden fatura kesebilmesi de şarttır. https://www.trendyol.com/influencerbasvuru adresinde yer alan formu doldurarak affiliate marketing için gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. 

Hepsiburada Affiliate Marketing

Hepsiburada affiliate marketing için Trendyol ile benzer şartlar söz konusudur. Hepsiburada da Trendyol gibi 10 binin üzerinde takipçi şartına sahiptir. Hepsiburada, influencerlara  sevdikleri ürünleri paylaşarak kazanç elde etme fırsatı sunar. Influencerlar farklı kategorilerde listeler oluşturarak bunları takipçileri ile paylaşabilir. Takipçilerin bu listelerden alışveriş yapması halinde influencerlar kazanç elde eder. 

Çiçeksepeti Affiliate Marketing

Çiçeksepeti affiliate marketing ile satış yapabilmek için 20 bin takipçili bir hesaba sahip olmanız gerekir. Diğer online pazar yerlerinde olduğu gibi Çiçeksepeti’nde de takipçilerinizin organik olması gerekir. Çiçeksepeti sunduğu farklı komisyon teklifleri ve ürün önerileri ile size daha çok kazanç elde etme fırsatı sunar. 

Dünyada  Affiliate Marketing ile Para Kazanabileceğiniz Popüler Siteler

Dünyada affiliate marketing ile para kazanabileceğiniz siteler de vardır. Etsy, Aliexpress gibi dünyanın pek çok ülkesine satış yapan siteleri ile de affiliate ortaklığı oluşturabilirsiniz. Bu sayede döviz üzerinden kazanç elde edebilirsiniz. 

Etsy Affiliate Marketing

Etsy ortaklık programı için gerekli kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra paylaştığınız her ürün için komisyon kazanırsınız. Etsy’nin kullanımı kolay platformu aracılığıyla web sitenizde veya bloğunuzda en sevdiğiniz ürünlerin bağlantılarını yayınlayabilir ve her onaylanmış satış sizin için para kazanabilirsiniz. 

Aliexpress Affiliate Marketing

Aliexpress ortaklık programına ücretsiz olarak son derece kolay bir şekilde katılmak mümkündür. https://portals.aliexpress.com/affiportals/web/portals.htm#/ adresindeki adımları takip ederek programa katılmak için gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. Aliexpress affiliate marketing programı kapsamında satışlarınız ne kadar çok olursa o kadar fazla kazanma şansınız olur. Komisyon oranları ürüne göre değişmekte olup bazı oranlar %50’ye kadar çıkmaktadır.

Affiliate Marketing Ödeme Türleri Nelerdir?

Affiliate marketing ödeme türleri arasında farklı seçeneklerden bahsetmek mümkündür. Bunlardan biri müşteri başına ödemedir. Bunun dışında satış, tıklama başına gibi farklı ödeme seçenekleri de vardır. Ödeme türünün ne olacağına firma ve ortak beraber karar verir. Her iki taraf da tekliflerini yaparak karşı tarafla anlaşma yoluna gitmeye çalışır. 

Müşteri Başına Ödeme

Müşteri başına ödeme sisteminde satışa dönüşen her reklam için ödeme yapılır. Bunun için satışların onaylanması gerekir. Influencerlar ve diğer iş ortakları, firmalara ne kadar müşteri kazandırırsa o kadar yüksek kazanç elde eder. Bunun için reklamın hangi içeriğe dâhil edildiği ve nasıl tanıtıldığı önemlidir. Aynı zamanda tanıtımların ne kadar süre yapılacağına dair de anlaşma yapılmasında fayda vardır. 

Eylem Başına Ödeme

Eylem başına ödeme, herhangi bir eyleme yönlendiren reklamlar için geçerlidir. Bazı reklamlar formlara ve anketlere yönlendirme yapar. Yapılan anlaşma eğer bu şekildeyse satış ortaklarına her form ve anket doldurma başına ödeme yapılır. Bu tür tanıtımlar genellikle hizmet sektöründe uygulanır. 

Tıklama Başına Ödeme

Tıklama başına ödeme, link paylaşımı üzerinden yapılan tanıtımlar için söz konusudur. Influencerlar genellikle link paylaşarak sosyal medya hesaplarına gelen ziyaretçileri doğrudan ürüne yönlendirmeyi hedefler. Bu yönlendirme bazı durumlarda ürünün bulunduğu kategoriye de yapılabilir. Paylaşılan linklere ne kadar çok tıklama olursa influencerın kazancı da o kadar yüksek olur. 

Kupon ve Ücretsiz Ürün Verme

Kupon ve ücretsiz ürün verme, gelir talebi olmayan influencerların çalışma yöntemidir. Bu tür çalışma şeklinde satış ortaklarına alışverişlerinde kullanması için kupon verilir. Bunun yanı sıra ücretsiz ürün verme yoluna da gidilebilir. Ürünler hem tanıtım hem de kullanım amacıyla satış ortaklarına verilir. 

Affiliate Marketing Sürecinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Affiliate marketing sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hem firma hem de ortaklar için söz konusudur. Web siteniz üzerinden tanıtım alacaksanız bu tanıtımların daha çok kişiye ulaşması için içeriklerinizin kaliteli olmasına, SEO optimizasyonuna ve sosyal medya kullanımına dikkat etmelisiniz. 

1- Kaliteli İçerik Üretimi

Kaliteli içerik üretimi, özellikle blog sayfalarından ve web sitelerinden ürün paylaşanlar için önemlidir. Örneğin köpek bakımı ile ilgili uzun ve detaylı bir yazının içerisine köpek mamalarının linklerini yerleştirebilirsiniz. Yazı ve kullanılan görseller ne kadar kaliteli olursa ürünlerin satış ihtimali de o kadar artar. Aynı durum video içerikler için de söz konusudur. Videonun içerisinde ilgili ürünlerden bahsedilerek etkili bir satış politikası izlenebilir. 

2- SEO Optimizasyonu

SEO optimizasyonu, site trafiğinin artırılmasında oldukça etkili bir yoldur. Google’da daha iyi bir sıralama elde edebilmek için ürün içeriklerinde uygun anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Bunun yanı sıra SEO uyumlu bir altyapı kullanarak sıralama noktasında daha fazla avantaj elde edebilirsiniz. SEO uyumlu bir web sitesinden çok daha fazla ürün satabilir ve daha yüksek kazanç elde edebilirsiniz. 

3- Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal medya influencerlarının yanı sıra bloggerlar ve web sitesi sahipleri de sosyal medyayı etkin şekilde kullanmalıdır. Bir web sitesini tanıtmanın en iyi yolu sosyal medyada aktif olmaktır. Web siteniz, e-ticaret siteniz için sosyal medyada hesap oluşturarak çok sayıda kişiye ulaşabilirsiniz. 

4- Upselling

Upselling, fiyatı daha yüksek olan ürünlerin satışına odaklanarak sadık bir hedef kitle oluşturmaktır. Fiyatı yüksek olan ürünlerin komisyonu da daha fazla olur. Aynı zamanda bu ürünlerin alımı süreklilik arz eder. Bu sayede aynı müşteriye birden fazla satış yapabilirsiniz. 

Affiliate marketing tüm taraflar için kazanç vadeden bir sistemdir. Bu sayede müşteriler aradıkları ürüne daha kolay şekilde ulaşabilir, satış ortakları ise ürünlerin tanıtımıyla kazanç elde eder. Firmalar sürekli tanıtımlarının yapılması sayesinde ürünlerinin hafızalara kazınmasını sağlayabilirler. 

Affiliate marketingin kazancı, firmaların sunduğu komisyonlara ve yapılan anlaşmalara göre değişiklik gösterir. 

Kendinize ait bir web siteniz, blog sayfanız varsa; çok takipçili bir sosyal medya hesabına sahipseniz affiliate marketinge başlayabilirsiniz. 

Affiliate marketingten para kazanmak için belirli bir ürünün, hizmetin tanıtımını yapmanız gerekir. 

Amazon affiliate marketingin kazancı satış miktarına bağlı olarak şekillenir.

Sermaye olmadan para kazanmak için affiliate marketing sistemine dâhil olabilirsiniz. 

Satış ortaklığı veren popüler firmalar arasında Trendyol, Hepsiburada, Çiçeksepeti gibi seçenekler vardır. 

Komisyonla Aliexpress, Etsy gibi dünyaca ünlü sitelerden de para kazanılabilir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir