Logo Logo

Alibaba’da Nasıl Satış Yapılır? Mağaza Nasıl Açılır?

İçindekiler
16.09.2022 - 22 dk Okuma Süresi

Alibababa satış yapma rehberi, platformu etkin bir şekilde kullanmak isteyen satıcılar için yol göstericidir. Alibaba, B2B türünde yani firmadan firmaya satışların gerçekleştirildiği bir platformdur. Bu platforma, B2C online ticaret sitelerinden farklı olarak daha çok ürünle giriş yapmanız gerekir. Toptan satışlarınız sırasında Alibaba tarafından belirlenen kurallara sadık kalmanız, satışlarınızın aksamaması açısından son derece önemlidir. Alibaba satış yapma rehberi ile satış sürecini her detayıyla öğrenebilirsiniz. 

Alibaba, 13 milyonun üzerinde kullanıcıyla, 200’e yakın ülkede faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’den de pek çok satıcının bulunduğu Alibaba’da siz de toptan satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Alibaba Nedir?

Alibaba uluslararası online toptan ticaret firması olarak tanımlanabilir. Platformun amacı tedarikçiler ile alıcıları buluşturmaktır. Bu sayede dünyanın farklı yerinde ticaretle uğraşan kişiler aradıkları ürünlere kolayca ulaşır. Alibaba.com; tüketici elektroniği, makine ve giyim dâhil olmak üzere 40’tan fazla ana kategoride yüz milyonlarca ürünün satışını gerçekleştirir. 

Alibaba Group, eski bir İngilizce öğretmeni olan Jack Ma tarafından yönetilen 18 kişi tarafından kuruldu. Şirketin kurucuları, en başından beri internetin küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin büyümesinde önemli bir rolü olacağını düşünerek hareket etti. Çin’deki firmalar için kurulan Alibaba, zamanla tüm dünyadaki kobilerin başarısının artmasında önemli bir paya sahip oldu. 

Alibaba’da Mağaza Nasıl Açılır?

Alibaba mağaza açılışı için https://turkish.alibaba.com/?tracelog=schd_lang_tr_TR adresinden giriş yapmanız gerekir. Bu adreste üst kısımda “Alibaba’da satış yapın” seçeneği yer alır. O kısma tıklayarak kayıt için gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Bu bölümde şu üç seçenek yer alır:

  • Küresel satıcı için
  • Çin satıcısı için
  • Partner program

Siz buradan “Küresel satıcı için” seçeneğini tercih etmelisiniz. Bu sayfadan itibaren dil desteği bulunmadığı için İngilizce bilginizle ya da çeviri yaparak ilerlemeniz gerekir. İlk yapmanız gereken”Start Selling” yazan yere tıklamaktır. Aynı zamanda canlı destek alarak da ilerleyebilirsiiz. 

İlk olarak size ad, soyad, e-posta, şirket adı, ülke ve telefon numarası bilgileri sorulur. Bu bilgileri doldurarak “Next” kısmına tıklamalısınız. 

“Next” seçeneğine tıkladıktan sonra size birtakım sorular daha sorulur. Bu kısımda sorulan sorular ile elde edilmek istenen bilgiler şu şekildedir:

  • Başka bir e-ticaret sitesinde satış yapıp yapmadığınız
  • Ticari amaçlı satış yaptığınıza ilişkin bilgi
  • İşinizin ana kategorisi

Şirket Bilgilerinizi Girin

Şirket bilgilerini girmek için “Manage Company Profil” alanına ulaşmanız gerekir. Burada sizden şirket bilgileriniz talep edilir. Bu aşamada size tedarik için hangi endüstrileri tercih ettiğiniz sorulur. Buradan en fazla 3 adet kategori seçimi yaptıktan sonra alt kategorilerinizi belirlemeniz gerekir. 

Kategori seçimini yaptıktan sonra sizden birtakım evraklar talep edilir. Bunlar; vergi levhası, ticari faaliyet belgesi, imza sirküleri ve ticari sicil gazetesi olarak sıralanabilir. 

Alibaba Satıcı Planını Seçin

Alibaba satıcı planı seçenekleri ile cazip fiyatlardan ücretlendirilen farklı paketler sunar. Platformun üç farklı paket seçeneği vardır. Bunlar:

  • Plus Pro
  • Plus
  • Basic olarak sınıflandırılır.

Paket özellikleri birbirinden farklıdır. Plus Pro paketinde yıllık ücret 4999 $ olarak uygulanır. Bu pakette sınırsız ürün yükleme hakkınız vardır. Ürünleriniz, vitrinde 20 adet olacak şekilde sergilenir. Ayda 60 alıcıya yeni bir teklifle karşılık verebilirsiniz. 

Plus Pro hesap ile popüler anahtar kelimeleri öğrenebilir ve uygun şekilde sayfanızı şekillendirebilirsiniz. 3000 dolarlık anahtar kelime reklamlarına harcama yapabilirsiniz. Bu reklam, ürünlerinizin tam olarak hedeflediğiniz kitle için arama sonuçlarında görünmesini sağlar. 

Plus Pro hesap, veriler ve raporlamalar ile satışlarınızı her zaman kontrol altında tutmanızı sağlar. Elde ettiğiniz verilere göre yeni stratejiler geliştirebilirsiniz. İşletmenizin ana hesabına bağlı ve yetkili kullanıcılar tarafından çalıştırılabilen alt hesaplar oluşturabilirsiniz. Her ücretli satıcı üyeliğinde beş alt hesap açma hakkı tanınır. Plus pakette de hemen hemen aynı haklar satıcılara sağlanır.

Basic pakette vitrinde sergilenebilecek ürün sayısı 5 ile sınırlıdır. 20 alıcının teklifi karşılığında yeni teklif verilebilir. Anahtar kelime trendleri bu paket kapsamında öğrenilemez. Bunun yanı sıra anahtar kelime reklam bütçesi de bu paket dahilinde söz konusu değildir. 5 alt hesap açma hakkı Basic satıcılara da tanınır. 

Alibaba’da Ürün Yükleme Nasıl Yapılır?

Alibaba’da ürün yükleme “My Alibaba” alanından yapılır. Bu kısımda bulunan, “Sell” yazan yere tıklayarak işlemlerinizi sürdürebilirsiniz. Ardından yapmanız gereken Products ve New Products seçeneklerini tercih etmektir. 

Ürüne ilişkin başlık, kategori, görsel, açıklama ve adet gibi bilgileri girmelisiniz. Bu bilgilerin en detaylı haliyle sisteme eklenmesi alıcılar açısından ciddi fayda sağlar. Aynı zamanda satışlarınızı artırmanız için de bu detay son derece önemlidir. 

Ürün görselleri de oldukça önemli bir detaydır. Birebir kendi çektiğiniz görselleri kullanmalısınız. Aynı zamanda ürünü en net haliyle yansıtabilmek için kaliteli fotoğraflar seçmenizde de fayda vardır. 

Alibaba’da Toplu Ürün Yükleme Nasıl Yapılır?

Alibaba toplu ürün yükleme Excel ile yapılabilir. Ürünleri tek tek yüklemek yerine toplu yükleme formu kullanarak geniş çaplı değişiklikler yapabilirsiniz. Birden fazla ürünü, anahtar kelimeyi, fotoğrafı ve açıklamayı bu şekilde yüklemek, size ciddi anlamda zaman kazandırır. Bu işlem tek bir e-tablo içinde birden çok düzenleme yapmaya imkân verir. Toplu dosyalarda çevrimdışı değişiklikler yapılabilir.

Toplu ürün yükleme için şu adımları takip etmelisiniz:

  • My Alibaba-Ürünler-Toplu yükleme alanına girin.
  • İlgili kategoriye ait şablonu indirin.
  • Şablonu doldurduktan sonra sisteme yükleyin. 

Alibaba’da Nasıl Satış Yapılır?

Alibababa’da satış yapmak normal bir e-ticaret sitesinden farklıdır. Satışlar kişilere değil de firmalara yapıldığı için tek bir paket yerine belki de yüzlerce ürünün aynı ana paketlenmesi ve kargolanması gerekir. Bu nedenle bir üründen sisteme yüklemeniz gereken en alt limit belirlenmiştir. 50, 100 ya da 1000 adet olacak şekilde ürünlerinizi yükleyerek satışlarınızı yapabilirsiniz. 

Alibaba’da Ürün Başlığı Nasıl Olmalıdır?

Alibaba’da ürün başlığı belirli kriterlere uygun olmalıdır. Yapılandırılmış yüksek kaliteli başlıklar, alıcıların aradıkları ürünleri daha kolay bulmalarına yardımcı olabilir. Başlıklar, ürün sıralamasını ve tıklama oranını etkiler. İyi bir başlık, temel anahtar kelimeleri; malzeme, özellikler ve kullanım gibi önemli ayrıntıları içermelidir. Bu sayede alıcı ürüne ilişkin bilgileri hızlı bir şekilde öğrenir. Başlık, yaklaşık 50 karakter olmalıdır.

Başlık bulma sürecini daha kolay hale getirmek için şu örnekleri inceleyebilirsiniz:

  • Saf Ayçiçek yağı 5 litre
  • Avrupa stili modern tasarım tekli koltuk
  • Yüksek kaliteli 18v akülü şarjlı matkap
  • Saf beyaz inci kolye

Alibaba’da Hangi Anahtar Kelimeler Kullanılmalıdır?

Alibaba’da kullanılması gereken anahtar kelimeler, hedef kitlenize sizi ulaştıracak olanlardır. Anahtar kelimeler; arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmanıza yardımcı olur. Ürün adı ön ekleri ve son eklerinin arkasına gelecek şekilde en az üç anahtar kelime önerilir. Aynı anahtar kelimeyi birden çok kez girmemelisiniz. Ancak eş anlamlı anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. 

Her bir anahtar kelime 128 karakterden az olmalı ve en az üç karakter girmelisiniz. Alakasız sözcükleri sırf aranma hacmi var diye kullanmamalısınız. Alibaba anahtar kelime bulmanız için size şu kaynakları önerir:

  • My Alibaba-Analytics-Anahtar Kelime analizi
  • My Alibaba-Analytics-En çok arananlar
  • Google Ads

Alibaba Ürün Görselleri Nasıl Olmalıdır?

Alibaba ürün görselleri için bazı standartlar belirlemiştir. Bu standartlara uygun şekilde ürünleri yüklediğiniz takdirde alıcıların ilgisini çekmeniz daha kolay olur. Alibaba’nın bu konudaki standartları şöyledir:

  • Görüntü dosya boyutu 5 MB’den az olmalıdır. 
  • Desteklenen biçimler “.jpeg”, “.jpg” ve “.png”’dir.
  • Önerilen resim boyutu 640px x 640px’den fazladır. Görseller, net ve kolay anlaşılır bir yapıda olmalıdır. 
  • Ürünün çizimlerinin sayfaya eklenmesine izin verilmez.
  • Görsellerde kafa karıştırıcı detaylar bulunmamalıdır. 
  • Birden çok resmin bir araya getirildiği görseller kullanılamaz. 
  • Renkler gerçekçi, kenarlar pürüzsüz olmalıdır. 

Alibaba ana ve ek resimler için farklı kriterler belirlemiştir. Bunlar:

  • Daha üst sıralarda yer almak için ana görseller, düz bir arka plana sahip olmalıdır.
  • Ürünler görselin en az %85’ini kaplamalıdır.
  • Ürünün tamamı görselde yer almalıdır.
  • Ürünün kullanımını veya ölçeğini göstermeye yardımcı olmaları durumunda görselde farklı ürünlere yer verilebilir.
  • Ek görseller ürünü farklı açılardan gösterebilir ve etiketler gibi önemli ayrıntılara odaklanabilir
  • Ürün özelliklerini açıklayan bilgi grafikleri kullanılabilir. 

Alibaba Ürün Ayrıntıları Nasıl Olmalıdır?

Alibaba ürün ayrıntıları eksiksiz ve zengin içeriğe sahip olmalıdır. Alibaba algoritması sizi bu bilgilere göre alıcılara gösterir. Alibaba tarafından ürün detay kısmı için tavsiye edilenler şu şekildedir:

  • Ürün açıklamalarında grafik ve metin bir arada kullanılmalıdır.
  • Teknik özelliklerin bir tabloda gösterilmesi daha etkili olur.

Alibaba’da Ürün Videoları Ekleyebilir miyim?

Alibaba’da ürün videoları eklemek satışlarınızı artırmanız için iyi bir yoldur. Videolu bir ürün, videosuz olanlara kıyasla yeni iş fırsatları kazanmanıza daha fazla yardımcı olur. Video, zengin ayrıntılar ve potansiyel alıcılarınızın güvenini kazanmanızı sağlar. Aynı zamanda işinizi ne denli profesyonel yaptığınızı da gösterir. 

Alibaba’da Fiyat Nasıl Belirlenir?

Alibaba’da fiyat belirlemek için maliyetlerinizi, rakiplerinizi ve müşterilerinizi doğru bir şekilde araştırmalısınız. Ürününüzün fiyatına karar verirken rakip araştırması yapmak çok önemlidir. Rakiplerinizle çok alakasız şekilde fiyatlandırma yapmamalısınız. Aynı zamanda müşterilerin ürününüzün kalitesinden şüphe duymasına yol açacak kadar düşük bir fiyat da belirlememelisiniz. Bu nedenle Alibaba satış yapma rehberinde yer alan adımları izleyerek fiyat belirlemelisiniz. 

Rakiplerinize göre fiyat belirlemek her zaman avantajlı olmayabilir. Bazen sizin rakipleriniz çok büyük firmalar olabilir. Bu da onlarla aynı maliyetlere sahip olmadığınız anlamını taşır. Bu nedenle rakiplerinizin yanı sıra kendi şartlarınızı da fiyat belirlerken dikkate almalısınız. 

Fiyat belirlerken ürününüzü ve hedef kitlenizi tam olarak anlamak önemlidir. Böylece müşterilerin ne kadar ödeme yapmaya meyilli olduğunu bilirsiniz. Bazı insanlar bütçelerine uygun fiyata sahip ürünleri satın alırlar. Bazıları ise daha pahalı ürünler almayı cazip bulur. Bu nedenle hedef kitlenizi doğru analiz etmeniz önemlidir. 

Fiyatlandırma konusunda esnek olmak ve bölge gibi farklı değişkenlere göre belirleme yapmak daha mantıklı bir seçenektir. Bu sayede değişen koşullara göre en uygun seçeneği sunarak zarar riskini azaltabilirsiniz. 

Ödeme çeşitliliğini artırmak da fiyat politikanıza dâhil edebilecekleriniz arasındadır. Örneğin, taksitli satış seçenekleri sunabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken taksitli satış yapmanın nakit ihtiyacınızı olumsuz etkileyip etkilemediğidir. Olumsuz bir etki söz konusu olduğunda bu seçeneği çıkararak sadece tek seferde ödeme alabilirsiniz. 

Alibaba’da Toptan Fiyat Nasıl Belirlenir?

Alibaba’da toptan fiyat belirleme yukarıda anlatılan adımlardan sonra yapılmalıdır. Toptan fiyat belirlerken şöyle bir formül kullanabilirsiniz:

Ortalama üretilen mal maliyeti + kâr marjı

Ortalama üretim veya tedarik maliyeti, ürünlerin kullanılabilir hale getirilmesiyle ilgili her türlü gideri kapsar. Buna malzeme, işçilik, genel-idari giderler, nakliye ve yaptığınız diğer masraflar dâhildir. Kâr marjınız ise her bir üründen elde etmeyi düşündüğünüz kârın yüzdesidir. Kârınızı en uygun ve makul bir seviyede belirlemelisiniz. 

Alibaba’da En Çok Hangi Ürünler Satılır?

Alibaba’da en çok satılan ürünler arasında farklı alternatifler yer alır. Bu ürünleri öğrenmek özellikle ilk defa bu platformda satış yapacaklar için avantajlıdır. Böylece yatırımlarını nasıl yönlendirmeleri gerektiği konusunda fikir edinen satıcılar, rekabet şansını da artırabilir. Örneğin 2022 yılında Avustralya’da en çok satan ürünler şu şekilde sıralanabilir:

  • Akıllı saatler
  • Bikini ve mayolar
  • Bahçe mobilyaları
  • Akıllı telefonlar ve aksesuarları
  • Oyun ekipmanları

Genel olarak bir Alibaba çok satanlar listesi arayışındaydanız aşağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz. 

KategoriÜrün
ElektronikiPhone şarj aleti
ElektronikBluetooth kulaklık
ElektronikGüvenlik kamerası
ElektronikUSB Bellek
Ev dekorasyonuDuvar süsleme eşyaları
AksesuarlarKol saati
AksesuarlarKolye
AksesuarlarGözlük
AksesuarlarBilezik
GüzellikTakma kirpik
GüzellikDantel peruk
GüzellikDövme seti
GüzellikOje
OyuncakDrone
OyuncakUzaktan kumandalı araba
OyuncakPeluş oyuncak
Spor ve Dış MekanÇadır
Spor ve Dış MekanBisiklet
Spor ve Dış MekanOlta takımı
Spor ve Dış MekanSırt çantası
Otomobil ve MotorsikletKask, motorcu eldiveni
Otomobil ve MotorsikletAraç kameraları
EvAvize

Yukarıda yer alan tabloda farklı kategorilerde en çok satan ürünler gösterilir. Bu ürünler arasından size uygun olanların satışını yaparak rekabet şansınızı artırabilirsiniz. 

ALİBABA’DA SATIŞ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR?

Alibaba’da satış stratejisi alıcı odaklı olmalıdır. Her ne kadar firmadan firmaya satış yapsanız da karşınızdaki sizin müşterinizdir. Bu nedenle her zaman müşteri memnuniyetini sağlamaya odaklanmalısınız. 

Uluslararası alanda bir satıcı olarak, potansiyel ve mevcut alıcılara yanıt vermeniz ve onlarla iletişim kurmanız önemlidir. Bunu yapmanıza yardımcı olmak için Alibaba, size özel bir mesaj merkezi sağlar. Diğer Alibaba kullanıcılarıyla gerçek zamanlı etkileşim kurmanıza olanak tanıyan ve Alibaba sohbet platformu olan TradeManager’ı yükleyerek kolayca kullanabilirsiniz.

Alibaba’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Alibaba’da satış yapmanın avantajları oldukça fazladır. Bunlardan ilki platformun sizin gelişiminiz için gerekli eğitim desteğini vermesidir. 

Alibaba, işletme sahiplerinin en iyi şekilde ticari faaliyetlerini yürütmelerine yardımcı olabilecek çok sayıda eğitim ve öğretim kaynağına sahiptir. Dış ticaret ve endüstri analizinin temellerinden e-ticaret ve Alibaba temellerine kadar pek çok konu, eğitimler sırasında satıcılara anlatılır. 

Dünyanın her yerinden milyonlarca ticari alıcıyla bağlantı kurmak için Alibaba ideal bir platformdur. Bazı durumlarda %0’a kadar düşen komisyon oranları sayesinde kazancınızda ciddi bir artış sağlamanız mümkündür. 

Alibaba size kategori analizi yapma fırsatı da sunar. Alibaba.com’da kategori veri performansınızı kontrol etmek için seller.alibaba.com adresinde yer alan arama çubuğuna kategorinizi girmelisiniz.  Bu sorgulama ile pazar büyüklüğü, en çok satın alınan ülkeler, modaya uygun ürün seçimi ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Alibaba’da Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?

Alibaba’da satış yapmanın dezavantajlarından bahsetmek mümkündür. Buna göre platform her ne kadar yıllardır faaliyetlerini sürdürse de memnuniyetsizlik oranı çok yüksektir.

Alibaba’nın uluslararası itibarının çok da iyi olduğu söylenemez. Birçok firma Alibaba hakkında şikâyetlerini yetkili mercilere ulaştırmıştır. Şikayetler, bir ürünle, hizmetle ilgili sorunları, faturalandırma, reklam ve teslimat ile ilgili konuları kapsamaktadır. 

Alibaba’da gerçek satıcıların yanı sıra dolandırıcı olanlar da var. Bu nedenle alıcılar size güven duymakta zorlanabilir. Onları ikna etmek için elinizden gelen çabayı göstererek kalıcı müşteriler kazanabilirsiniz. 

Alibaba’da dezavantajlı olarak değerlendirilebilecek bir diğer durum da ek masraflardır. Malların Çin, Kanada veya ABD gibi üçüncü ülkelerden (AB dışındaki ülkeler) ithal edilmesi durumunda, gönderinin değerine ilave edilen ek masraflar söz konusu olabilir.

Alibaba’da Şirket Kurmadan Satış Yapılır mı?

Alibaba’da şirket kurmadan satış yapmak mümkün değildir. Bu nedenle ilk önce şirket kurulum aşamalarını tamamlamalı ve ardından platformda satıcı olmak için başvuruda bulunmalısınız.

Alibaba’da Kargo Süreci Nasıl İşler?

Alibaba’da kargo sürecinin işleyişi taraf ülkelerin gümrük ve taşımacılık politikalarına göre şekillenir. Bu nedenle yerel yönetiminiz ve alıcılarınızın bulunduğu yer için nakliye ve ticaret yönergelerini kontrol etmeniz önemlidir.

Alibaba size temelde iki farklı taşıma alternatifi sunar. Bunlardan biri deniz diğeri hava yoludur. Gönderiniz için bunlardan birini tercih etmeniz gerekir. Ardından gönderinizi hangi kargo firmasının taşıyacağını belirlemelisiniz. Burada önemli olan Türkiye ve gönderim yapacağınız ülke arasında taşımacılık hizmeti veren bir firma tercih etmektir. 

Sevkiyat yöntemine ve kullanacağınız taşıyıcı firmaya karar verdikten sonra sıra bir gümrük müşaviri bulmaya gelir. Gümrük müşavirleri her büyüklükteki siparişler için hizmet verir. Ama özellikle büyük çaplı siparişlerde bir gümrük müşavirinden destek alınmalıdır. 

Belgelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra gönderiyi kargo firmasına teslim etmelisiniz. Firmaya göre değişmekle beraber bazen kendiniz teslimat yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kolay sevkiyat için kapınızdan ürünleri alan kargo firmaları ile çalışmanızda fayda vardır. Ürünleri teslim ettiğinize dair kargo firmasından bir belge almanız da bu aşamada önemlidir. Alıcıyla yaşadığınız olası sorunlarda bu tarz belgeler kanıt niteliği taşır. 

Teslimat yapıldıktan sonra alıcılarınızla iletişime geçmeniz önemlidir. Bu sayede ilerleyen süreçte de nakliye işlemlerini alıcılardan aldığınız geri dönüşlere göre şekillendirebilirsiniz. 

Alıcınızı arayarak ona birkaç kısa soru sorun veya doldurması için bir anketi e-posta ile gönderin. Soracağınız sorular şu şekilde olmalıdır:

  • Gönderim sürecinden ne kadar memnun kaldınız?
  • Siparişiniz zamanında teslim edildi mi?
  • Tüm ürünler beklendiği gibi teslim edildi mi?
  • Daha iyi bir kargo deneyimi için tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu tarz bir iletişim, alıcılarınızın bir dahaki siparişlerinde tekrar sizi tercih etmesine yardımcı olur. 

Alibaba’da Satışlarımı Nasıl Artırırım?

Alibaba’da satışlarınızı artırmak için platformun kendine özel araçlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede ürünlerinizi öne çıkarmanız daha kolay hale gelir. 

Vitrin ve Katalog

Vitrin ve Katalog, sizin Alibaba’daki dijital kimliğinizi ifade eder. Mağazanızda kendinize özel bir alan oluşturarak, markalaşma ve yeteneklerinizi hedef kitlenize duyurma anlamında fayda elde edebilirsiniz. 

Kolay İletişim

Kolay iletişim, Alibaba’da satışlarınızı artırmanızı sağlayan özelliklerden biridir. Platformda alıcılar ya da diğer satıcılarla iletişim kurmakta zorlanmazsınız. Tam 18 dilde tercüme desteği verilmesi sayesinde herhangi bir sorunu çok kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz. 

En İyi Ürünleri Sergileme

Ürün sergileme, iyileri ön plana çıkarmanızı sağlar. En iyi ürünlerinizi seçerek vitrininizde sergilediğiniz takdirde görüntülemelerinizi artırabilirsiniz. 

Anahtar Kelime Reklamlarını Kullanın

Coğrafyaya, tıklama geçmişine ve daha fazlasına dayalı olarak gösterilen anahtar kelime reklamlarının gücünden yararlanabilirsiniz. Bu reklamlar için yalnızca tıklama başına ödeme yaparsınız. Bu nedenle bütçenizi zorlamadan reklam vermenin ayrıcalığını yaşarsınız. 

Teklif Sistemini Kullanın(RFQ)

Teklif sistemi Alibaba’ya özel bir uygulamadır. Bu sistemde sattığınız ürünlere ihtiyacı olabilecek kişilerle iletişime geçme şansınız vardır. Bu sayede onlara teklif vererek ürünlerinizi satın almalarını sağlayabilirsiniz. 

Kampanyalara Katılın

Kampanyalara katılarak artan trafiğin ve yoğunluğun ayrıcalığını yaşayabilirsiniz. Alıcılara çeşitli avantajların sağlandığı kampanya dönemlerini takip ederek siz de satışlarınızı artırabilirsiniz. 

Otomatik Yanıt Sistemini Kullanın

Otomatik yanıt sistemi ile normal çalışma saatleri dışında bile alıcıların sizden hızlı bir şekilde yanıt almasını sağlayabilirsiniz. Bu sistemde alıcılardan gelen sorgulamalara sizin belirlediğiniz bir otomatik yanıt gönderilir. Otomatik yanıt, son 30 gün içinde hiçbir iletişim geçmişiniz olmayan alıcılara gönderilir. Bu özellik, sınırlı kaynaklarınız varsa ancak potansiyel iş fırsatlarını kaçırmak istemiyorsanız son derece avantajlıdır. 

Alıcılarla En Doğru Şekilde İletişim Kurun

Alıcılarla en doğru şekilde iletişim kurmak satışlarınızı artırmanızı sağlar. Bunun için alıcılardan gelen mesajlara en hızlı şekilde dönüş yapmalısınız. Aksi takdirde sizin yerinize başka bir satıcı ile anlaşma ihtimalleri yüksektir. 

Alıcının ihtiyaçlarını ve taleplerini doğru anlamak da önemli bir detaydır. Bunun için farklı sorular yöneltebilir ve problemi çözmek için gereken gayreti gösterebilirsiniz. Böylece alıcının beklentilerine uygun bir ürün skalanız ya da fiyat seçenekleriniz olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Alibaba ve Aliexpress’in Farkları Nelerdir?

Alibaba ve Aliexpress’in farkları satış yapılan kitle ve satış yöntemi olarak sıralanabilir. AliExpress, Amazon veya Hepsiburada bireyleri hedefleyen bir pazar yeriyken Alibaba, toptan alıcılar için bir pazar yeridir. Başka bir deyişle AliExpress bir B2C platformudur ve Alibaba bir B2B’dir.

Alibaba’da fiyatlar rekabet ortamına göre şekillenir. Aynı zamanda teklif sistemi ile adede göre belirleme yapılabilir. Aliexpress ise sabit bir fiyat belirleyerek ona göre satışlarını yapar. 

Alibaba’nın Satıcılara Özel Bir Mobil Uygulaması Var mıdır?

Alibaba’nın satıcılara özel bir mobil uygulaması vardır. Android ve IOS telefonlar için kullanılabilen AliSuppliers Mobil Uygulaması ile şunları yapabilirsiniz:

  • Alıcı sorgularını yönetme
  • Yeni teklif taleplerini (RFQ’lar) kontrol etme
  • Alıcılardan gelen taleplere yanıt verme
  • TradeManager işlevini kullanarak alıcılarla doğrudan sohbet etme

TradeManager Sohbet Uygulaması, satıcılar ve alıcılar için bir anlık mesajlaşma/sohbet hizmetidir. Bu sayede işletmeler kendilerine bir mesaj gönderildiğinde anında bildirim alabilirler. Ayrıca, kişiler oluşturabilir ve sohbet geçmişlerinde arama yapabilirler. Bu mesajlaşma aracı, AliSuppliers Mobil Uygulamasına ek olarak Windows ve Mac işletim sistemlerinde de kullanılabilir. İngilizce ve Çince olarak kullanılabilen uygulama ile networkünüzü genişletebilirsiniz.

AliSource Pro Nedir?

AliSource Pro alıcılarla satıcıların buluşmasını kolaylaştıran araçlardan biridir. Satıcı arayan işletmeler, RFQ talebi oluşturabilir. Ürün özellikleri, sipariş miktarı ve daha fazlası gibi bilgiler RFQ’da yer alır. Yapılan talep Alibaba tarafından incelendikten sonra en iyi 10 satıcı, alıcıya önerilir. Alibaba satış yapma rehberi ile öğrendiğiniz tüm bu bilgiler, kısa sürede başarıya ulaşmanıza katkıda bulunur. 

Alibaba ile dünyanın pek çok ülkesine satış yapabilirsiniz. 

Alibaba satıcısı olmak için firmanın internet sitesi üzerinden başvurularınızı yapmanız gerekir.

Alibaba Türkiye’de Yurtiçi, PTT gibi farklı firmalarla çalışır. 

Alibaba gönderilerinin teslim süresi ülkelere göre farklılaşır. 

İnternetten satış yapılan diğer pazar yerleri: – Aliexpress – Hepsiburada – Ebay – Amazon – Çiçek Sepeti Trendyol

Alibaba komisyon oranları hangi paket kapsamında sistemde satıcı olduğunuza göre değişiklik gösterir. Üst paket seçeneklerinde sizden herhangi bir komisyon ücreti talep edilmez. 

Alibaba vergi oranları her ülkenin mali politikalarına göre değişiklik gösterir. Gümrük, özel tüketim vergisi gibi ödemeler alıcının sorumluluğundadır. Satıcılar ise elde ettikleri gelire göre vergilendirmeye tabii tutulur.  Türkiye’de uygulanan vergi oranları son yapılan düzenlemeye göre 150 Euro’ya kadar olan eşyalarda %30 olmuştur. Bu oran AB ülkeleri dışından gelen gönderilere uygulanır. Eşyanın ağırlığına da bir sınırlama getirilerek 30 kg olacak şekilde bir tutar belirlenmiştir. Kitap ve basılı yayınlardan, değeri 1500 euroyu geçmediği sürece gümrük vergisi alınmaz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir