Logo Logo

Banka Kartı (Debit Card) Nedir? Banka Kartı İle Ödeme Nasıl Yapılır?

İçindekiler
01.12.2022 - 14 dk Okuma Süresi

Banka kartı, kişilerin hesaplarından pratik bir şekilde para çekmesini sağlayan bir üründür. Banka kartı, kişiye özel olarak belirli bir kart numarası ile çıkarılır. Kartı kullanarak ATM’lerden para çekilebilir. ATM’lerden para çekmek için banka kartına özel bir şifre belirlemelisiniz. 

Banka kartı ile para çekme, para yatırma, alışveriş ve online alışveriş gibi işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz. Banka kartı ile ödeme almak için firmalar POS cihazlarını kullanır. Bunun yanı sıra temassız ödeme özelliğine sahip kartlar da vardır.

Banka kartında maaşınız, kendi yatırdığınız paralar ya da diğer kazançlarınız bulunabilir. Öte yandan kredili mevduat hesabı olarak adlandırılan bir limiti de talebiniz dâhilinde kullanabilirsiniz. Ek hesap, eksi hesap olarak da adlandırılan bu limiti talebinize göre kullanıma kapatabilirsiniz. 

Banka kartı ile fatura ödeme, kira ödeme ya da farklı transfer işlemleri de gerçekleştirilir. Türkiye’nin pek çok noktasında bulunan banka ATM’leri üzerinden kartınızla transfer sürecini yönetebilirsiniz. 

Banka Kartı Nedir?

Banka kartı, fiziksel bankacılık ürünlerinden en sık kullanılandır. Banka kartı, günlük hayatı ciddi manada kolaylaştıran bir üründür. Üzerinizde para olmasa bile hesabınızdaki tutarı banka kartı aracılığıyla kullanabilirsiniz. Bunun için hesap açtırma işlemlerini tamamladıktan sonra bankanız tarafından size kart gönderilir. Kart için şifrenizi belirledikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Banka kartınız tamamen size özeldir. Sizin adınıza olan kartı başkasına kullandırmamalısınız. Kartınız kaybolduğu takdirde hemen ilgili bankanın müşteri hizmetlerini arayarak iptal işlemlerinizi yaptırmalısınız. Böylece kartınızdan başkalarının harcama yapmasını engelleyebilirsiniz. 

Banka kartı kullanımı Türkiye’de oldukça yaygındır. Aşağıda verilen istatistiklerden Türkiye’de banka kartı kullanım oranını görebilirsiniz. 

DönemKart Sayısı
Toplam
Kredi Kartı
Toplam
Banka Kartı
Toplam
Ön Ödemeli Kart
Ocak86.209.416150.785.04658.399.395
Şubat86.941.321151.937.68358.722.012
Mart88.073.961153.946.16359.663.518
1. Dönem88.073.961153.946.16359.663.518
Nisan89.208.303155.086.54360.669.595
Mayıs90.142.746155.558.14161.533.081
Haziran91.063.494157.816.85463.864.425
2. Dönem91.063.494157.816.85463.864.425
Temmuz92.103.555158.642.44365.407.490
Ağustos93.832.954161.841.62366.292.447
2022 Yılı93.832.954161.841.62366.292.447

Tabloda gösterildiği üzere Türkiye’de banka kartı kullanım oranı, kredi kartı kullanımından fazladır. 2022 yılında toplam banka kartı kullanıcı sayısı 161 milyonu geçmiştir. 

Banka Kartı İle Taksit Yapılıyor mu?

Banka kartı ile taksit yapılması bazı kartlar için mümkündür. Bu durum tamamen bankanın sunduğu olanaklarla alakalıdır. Banka, kart için böyle bir ayrıcalık sunuyorsa siz de bundan yararlanabilirsiniz. Her banka kartı böyle bir özelliğe sahip olmayabilir. Bu olanaktan yararlanmak için taksit olanağı sunan bankalarla çalışabilirsiniz. 

Banka Kartına Taksit Yapan Bankalar

Banka kartına taksit yapan bankalar arasında ilk sırada Ziraat Bankası yer alır. Ziraat Bankasının Bankkart adıyla anılan ürünü ile kredili mevduat hesabınızı kullanarak taksit yaptırabilirsiniz. Bunun için alışveriş yapacağınız yerin Ziraat Bankası ile anlaşmalı olması gerekir. Vakıfbank da taksit yapan bir diğer bankadır.  

Bankkart’ın bir diğer avantajı da kredili mevduat hesabı üzerinden yapılacak alışverişlerde öteleme olanağı sunulmasıdır. Bunun için kredili mevduat hesabının kullanımda olması gerekir. Bu işlem sonucunda sizden ekstra bir kesinti yapılmaz.

Banka Kartına Nasıl Taksit Yapılır?

Banka kartına taksit yapılması için her bankanın kendine özgü prosedürleri vardır. Ziraat Bankası Bankkart üzerinden taksit yapılması için yeterli kredili mevduat limitiniz bulunmalıdır. Alışveriş sırasında yetkili kişiye taksit yaptırmak istediğinizi söylemelisiniz. Hesabınızda para olsa bile taksitli tutar KMH üzerinden alınır. 

Ziraat Bankası Bankkart’ta yapılan harcama eşit taksitlere bölünür. Bu taksitlerin ödemeleri ise KMH faiz işleme tarihlerine denk gelir. Taksit sayıları iş yerlerine göre değişiklik gösterir. Bazı iş yerleri ek taksit olanakları sunarak daha avantajlı bir şekilde alışveriş yapmanızı sağlar. 

Vakıfbank banka kartınızla yaptığınız alışverişlerde KMH faizinden yararlanabilirsiniz. Ziraat Bankası gibi Vakıfbank da sizden ekstra bir ücret talep etmeden taksitlendirmeyi gerçekleştirir. 

Vakıfbank kartınızı POStan kullandıktan sonra telefonunuza mesaj gönderilir. Mesaj ile size harcamanızı taksitlendirmek isteyip istemediğiniz sorulur. Mesaja olumlu yanıt vermeniz halinde taksitlendirme işlemi gerçekleştirilir. 

Banka Kartı Kullanmanın Avantajları Neler?

Banka kartı kullanmanın avantajları oldukça fazladır. Banka kartınızla alışveriş yaptığınız takdirde ne harcadığınızı bilirsiniz. Bunun yanı sıra ödeyemeyeceğiniz borçların altına girmeden de harcamalarınızı kontrol edebilirsiniz. Ancak bu noktada banka kartı ile sunulan kredili mevduat hesabını kontrollü kullanmaya dikkat etmelisiniz. 

Kredili mevduat hesabı limitleri, kişilerin kredi notuna göre belirlenir. Ancak genel olarak gelirin üç katı ile sınırlandırılır. KMH faiz oranları 2022 yılında %1,63 olarak belirlenmiştir. Bu miktar üst sınır olarak uygulanır. Bankalar bu üst sınırı geçmeyecek şekilde KMH faizlerini belirler. 

KHM faizini hesapladıktan sonra aylık kendinize bir sınır belirleyebilir; bu sınırı geçmeyecek şekilde harcamalarınızı şekillendirebilirsiniz. Bu süreçte kredi kartı harcamalarınızı ve diğer masraflarınızı da göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Gelirinize Göre Harcama Olanağı

Banka kartı kullanmanın en önemli avantajı, gelirinize göre harcama yapma olanağıdır. Geliriniz ne kadarsa ona uygun şekilde banka kartlarından harcama yapabilirsiniz. Bu noktada tüm hesaplarınıza göre harcamalarınızı şekillendirebilirsiniz. Aynı zamanda farklı gelirlerinizi de dikkate alabilirsiniz. Taksit yapan bankaları tercih ettiğiniz takdirde ödemelerinizi uzun vadeye yayabilirsiniz. 

Kredili Mevduat Hesabından Yararlanma İmkânı 

Kredili mevduat hesabından yararlanma imkânı, bankaların sunduğu önemli bir avantajdır. Kredi kartınız olmasa bile banka kartınızdaki KMH limitinizi kullanarak harcamalarınızı şekillendirebilirsiniz. Kredili mevduat hesabından yararlanırken faiz oranlarını da göz önünde bulundurmalısınız. 

Herkes için belirlenen kredili mevduat hesabı limiti farklılaşır. İnternet şubesi ya da mobil şube üzerinden limit artırım talebinde bulunabilirsiniz. Bunun yanı sıra kredili mevduat hesabını kullanıma kapatma olanağınız da vardır. 

Kart Ücreti ve Diğer Masrafların Olmaması

Kart ücretleri ve diğer masrafların olmaması, banka kartı kullanmanın önemli avantajlarından biridir. Kart ücreti ya da farklı bir masraf olmadığı için kazancınızla orantılı olarak harcama yapabilirsiniz. Banka kartındaki kendi gelirinizi kullandığınız takdirde masrafınız yoktur. Ancak kredili mevduat hesabını kullanırsanız faiz tutarına katlanmanız gerekir.

Her Bankanın Banka Kartı var mı?

Her bankanın banka kartı mevcuttur. Ancak banka kartlarının sahip olduğu özellikler farklılaşır. Banka kartı sahibi olmak için ilk önce vadesiz hesap açılışını yaptırmalısınız. Bunun yanı sıra bankalardan vadeli hesap da açtırabilirsiniz.

Türkiye’de aktif büyüklüğü en fazla olan bankalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ziraat Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Halk Bankası
  • İş Bankası
  • Garanti Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Akbank
  • QNB Finansbank
  • Türk Eximbank
  • Denizbank

Bu bankalar ya da diğerlerinden hesap açılış işlemlerini gerçekleştirerek banka kartınızı teslim alabilirsiniz. 

Halkbank

Halkbank, Türkiye’nin en güvenilir bankalarından biridir. Farklı bankacılık ürünleri ile hizmet sunan Halkbank’ın banka kartları şunlardır:

  • Bank24
  • ParaFast
  • Paraf Debit
  • Bank24 Jet

Bank24, tüm ATM ve POSlarda kullanılabilen bir banka kartıdır. Visa, Mastercard ve Troy logosu olan yerlerde bu kartı kullanabilirsiniz. Bu kart ile yapabileceğiniz işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Para yatırma ve çekme
  • Hesap bakiyesi, ekstresi öğrenme
  • Kredi kartı borcu ödeme
  • Fon işlemlerini gerçekleştirme
  • Virman, havale gibi işlemleri yapma
  • Fatura ödeme
  • EFT işlemlerini gerçekleştirme
  • Kredili mevduat hesabından para çekme

Parafast Kart ise üzerinde isim yazmayan bir kart türüdür. Bu kart ile de alışveriş, para çekme gibi pek çok işlem yapabilirsiniz. Paraf Debit ile alışverişleriniz sırasında puan kazanabilirsiniz. 

Yapı Kredi

Yapı Kredi banka kartları TL Card olarak adlandırılır. TL Card’ın; Platinum, Play ve Business gibi farklı seçenekleri vardır. Bu kartlar için sizden herhangi bir aidat alınmaz. TL Card’ın özellikleri şunlardır:

  • Vadesiz hesap üzerinden alışveriş yapma
  • Her alışverişten puan kazanma
  • Nakit çekme

Temassız özelliğine sahip kartlar sayesinde 750 TL’ye kadar şifre girmenize gerek kalmadan alışveriş yapabilirsiniz. 750 TL’yi geçen tutarlar içinse şifre girmeniz gerekir. Platinum kart kullanmanız halinde en seçkin otellerden ve restoranlardan indirim ayrıcalığından yararlanabilirsiniz. 

Asistans ve concierge hizmetleri de yararlanabilecekleriniz arasındadır.  Play Card, 26 yaşından küçük olan kişiler için çıkarılan bir üründür. Bu kart ile puan kazanmak mümkündür. Business TL Card ise şirketlere özel olarak çıkarılan bir üründür. 

Ziraat Bankası

Ziraat Bankası, kredi kartı özellikli banka kartları ile ön plana çıkar. Bankkart, Gold, Platinum ve Genç seçenekleri arasından size uygun olanı tercih edebilirsiniz. 18-26 yaş arası gençlere uygun olan Bankkart Genç sayesinde gençler alışverişlerini yapabilir ya da para çekme işlemlerini gerçekleştirebilir. Gold ve Platinum kartlar ise farklı ayrıcalıklara sahip olan kartlardır. 

Garanti Bankası

Garanti Bankası banka kartları arasında farklı seçenekler vardır. Bu seçenekleri şöyle sıralamak mümkündür:

  • Paracard Bonus
  • Paracard Bonus Platinum
  • Paracard Bonus Troy
  • Bonus Genç Paracard
  • Paracard Business

Kartların puan avantajlarından yararlanarak bazı alışverişlerinizi ücretsiz yapabilirsiniz. Aynı zamanda para çekme, fatura ödeme gibi işlemler de sorunsuz bir şekilde yapılabilir. Garanti Bankası, Paracard Business ile firmalara özel ayrıcalıklar sağlar. 

QNB Finansbank 

QNB Finansbank ürünleri arasında Card Finans, Card Finans Nakit Kartı gibi farklı seçenekler vardır. Bu kartlar sayesinde alışverişlerinizde nakit taşıma derdinden kurtulabilirsiniz. Her kartın sunduğu farklı ayrıcalıklar da vardır. QNB Finansbank’ın Enpara Card seçeneği de vardır. Şubesiz bankacılık parolasıyla yola çıkan Enpara ile diğer kartlarla yapabileceğiniz tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 

İnternet Ödemelerinde Banka Kartı Kullanılır mı?

İnternet ödemelerinde banka kartı kullanılabilir. Bunun için kartınızı internet işlemlerine açık hale getirmeniz gerekir. Bu işlemi internet şubesi üzerinden ya da mobil şube üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Banka kartı ile internet alışverişi yapabilir ya da KMH taksit olanaklarından yararlanabilirsiniz. 

İnternet ödemelerinde banka kartı kullanımının kredi kartı kullanımından bir farkı yoktur. Kart numaranızı, son kullanma tarihini ve CVS kodunu girerek alışveriş yapabilirsiniz. Bazı bankalar tek çekim olarak yaptığınız işlemlerden sonra size taksit teklifinde bulunur. Bu teklifi kabul ederek taksit ayrıcalığından yararlanabilirsiniz. 

Banka Kartıyla Alışveriş Yapmak İçin Ne Gerekir?

Banka kartıyla alışveriş yapmak için fiziksel mağazalarda POS cihazından şifre girmeniz gerekir. Temassız özelliği olan kartlarda belirli bir limite kadar şifre girmeden ödeme yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra puan, ödeme erteleme gibi kartlara özel ayrıcalıklardan yararlanma şansınız vardır.

Gold, Platinum gibi kartlarda size indirim avantajı da sunulur. Restoranlar, oteller ve farklı lüks mekânlarda sunulan ayrıcalıklardan indirimli yararlanmak için özel müşterilere sunulan gold ve platinum kartlara sahip olmalısınız.

İnternetten alışveriş yapmak için kartınızın internet harcamalarına açık olması gerekir. Aksi takdirde kartınızı internet harcamalarında kullanmanız mümkün değildir. Banka kartınızın kredili mevduat hesabı kapalıysa limitiniz olmadığında alışveriş yapma şansınız yoktur. 

Banka Kartıyla Nerelerden Alışveriş Yapılır?

Banka kartıyla POS cihazı olan tüm fiziki mağazalardan alışveriş yapabilirsiniz. İnternetten alışveriş yapmak içinse ilgili e-ticaret sitesinin banka kartı ile ödeme alması gerekir. Banka kartınız fiziki alışverişler sırasında yanınızda olmalıdır. Ancak dijital cüzdan, mobil cüzdan gibi uygulamalar kullanıyorsanız kartınız yanınızda olmadan da ödeme yapabilirsiniz. 

Banka kartıyla alışveriş yapmak son derece kolaydır. Bunun için kartınızın üzerinde bir bloke ya da kısıt bulunmaması gerekir. 

Borçlarınız dolayısıyla kartınıza kısıtlama getirilebilir. Banka kartıyla online pazar yerlerinden de alışveriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kartınızı yurt dışı işlemlere açtırarak e-ihracat sitelerinden de alışveriş yapma olanağınız bulunur. 

Banka Kartı Dışındaki Diğer Bankacılık Uygulamaları Nelerdir?

Banka kartı dışındaki diğer bankacılık uygulamaları sayesinde hem şahsınıza ait parayı kullanabilir hem de sonra ödemek üzere kullanım yapabilirsiniz. Bankaların bu noktada çok fazla uygulaması vardır. Paranız üzerinden kazanç elde etmek için fon alıp satabilirsiniz. Aynı zamanda vadeli hesap ve altın hesabı kullanabilirsiniz. 

Bankaların sunduğu diğer uygulamalar arasında kredi, kredi kartı ve sanal kart gibi seçenekler vardır. Tüm uygulamalarda vade süreleri ve faiz oranları farklılaşır. Bankacılık uygulamalarından yararlananların ödemelerini zamanında yapması önemlidir. Aksi takdirde yasal faiz ve icra takibi gibi durumlar söz konusu olabilir. 

Kredi Kartı

Kredi kartı en sık kullanılan bankacılık ürünleri arasında yer alır. Kredi kartı ile taksit, puan gibi avantajlardan yararlanmak mümkün olur. Kredi kartı limiti gelir durumunuza göre belirlenir. Aylık geliriniz ne kadar yüksekse o kadar yüksek bir limit talep edebilirsiniz. 

Kredi kartından yapılan harcamalar, bir sonraki ay ödenir. Hesap kesim tarihini kendiniz belirleyebilirsiniz. Hesap kesim tarihinizde ekstreniz hesaplanır ve ödemeniz için size 10 günlük bir süre tanınır. Bu süre içerisinde ekstre borcunuzu ödemediğiniz takdirde borcunuza faiz uygulanır. Üst üste yapılmayan ödemeler söz konusu olduğunda ise icra takibi başlatılır. 

Kredi kartınızla online alışverişlerinizi de yapabilirsiniz. Bunun için kredi kartı numaranızı, kartın son kullanma tarihini ve CVC kodunu girmelisiniz. Kredi kartınız internet alışverişine açıksa istediğiniz e-ticaret sitesinden alışveriş yapabilirsiniz. 

Krediler

Krediler farklı ihtiyaçlar için sunulan bankacılık ürünleridir. İhtiyaç, taşıt, konut gibi farklı kredi seçenekleri vardır. Bunların yanı sıra kamu çalışanlarına, emeklilere özel gibi farklı seçeneklerin de sunulması mümkündür. 

Ne kadar tutarlık bir kredi kullanacağınıza gelirinize göre karar verilir. Böylece farklı ihtiyaçlarınız için nakit desteğini bankalar aracılığıyla sağlayabilirsiniz. Krediler için uygulanan faiz oranları bankalara göre değişiklik gösterir. Devlet bankalarında faiz oranları daha düşüktür. 

Sanal Kart

Sanal kart, kredi kartına bağlı olarak kullanacağınız bir araçtır. Sanal kart özellikle güvenlik noktasında endişeler taşıyanlar tarafından kullanılabilir. Bu sayede bir limit belirleyebilir ve bunu istediğiniz zaman sıfırlayabilirsiniz. Sanal kart sayesinde kredi kartı bilgilerinizin çalınması gibi durumlar söz konusu olmaz. 

Banka kartı ve hesap kartı aynı şeydir. Banka kartı, kişisel hesabınıza bağlı olarak çıkarılır. 

Banka kartı kredi kartı gibi kullanılabilir. Bazı banka kartlarının taksit ve ödeme erteleme gibi özellikleri vardır. 

Banka kartı çıkarmak için herhangi bir bankadan hesap açmanız yeterlidir. 

Banka kartı online alışverişlerde kullanılabilir. Bunun için kartınızı internet işlemlerine açmalısınız. 

Bazı banka kartları ile puan kazanma şansınız vardır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir