Logo Logo

Çiçeksepeti Komisyon Oranları Ne Kadar?

İçindekiler
30.09.2022 - 14 dk Okuma Süresi

Çiçeksepeti komisyon oranları, kategori bazında değişiklik gösterir. Çiçeksepeti önceden sadece çiçek satışı yapsa da zamanla farklı ürünlerin satıldığı bir online pazar yerine dönüşmüştür. Bu pazar yerinde birçok ürünü satma şansınız vardır. Çiçeksepeti komisyon oranlarını ödeyerek satış işlemlerini gerçekleştirebilir ve yüksek müşteri potansiyeli sayesinde yüksek kazanç elde edebilirsiniz.

Çiçeksepeti sayfasını ikiye ayırarak kullanıcılara hizmet vermeye ve satıcılarını sınıflandırmaya başlamıştır. Buna göre Çiçeksepeti ve Çiçeksepeti Extra olmak üzere iki farklı seçenek vardır. Çiçeksepeti kısmında çiçek ve hediyelik ürünler satılır. Çiçeksepeti Extra kısmında ise birbirinden farklı ürünler satılmaktadır. Bu sayede kullanıcılar iki seçenekten birini seçerek aradıkları ürüne daha kolay şekilde ulaşır. Satıcılar da istedikleri kısımda mağaza açarak satışlarına başlayabilir. 

Çiçeksepeti Komisyonu Nedir?

Çiçeksepeti komisyonu satıcılar tarafından platformda satılan ürün başına ödenen ücrettir. Bu ücret her kategoriye göre değişiklik gösterir. Satıcılardan alınan bu ücret bir nevi hizmet bedeli yani platformu kullanmanın bedeli olarak düşünülebilir. Bu uygulama tüm online pazar yerlerinde söz konusudur. 

Satış başına ödenen komisyon tutarlarının bedelini fiyatlara yansıtarak maliyetlerinizi düşürme şansınız vardır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken rekabet gücünü olumsuz etkileyecek bir fiyatlandırmadan kaçınmaktır. Eğer komisyon tutarıyla beraber piyasanın üzerinde bir fiyat meydana geliyorsa bu durum sizin satış grafiğinizi olumsuz etkileyebilir. Böyle durumlarda hangi ürünlerin satışını yapacağınızı doğru belirlemeli ve maddi açıdan getirisi yüksek seçeneklere yönelmelisiniz. 

Çiçek Sepeti Kategori Komisyon Oranları

Çiçeksepeti kategorilerine göre komisyon oranları %5-%30 arasında değişiklik gösterir. Komisyon oranlarının yüksek olması, satıcıların en çok kafasını kurcalayan konulardan biridir. Bu durum hem satışlardan elde edilen kârlılığı azaltır hem de bazı ürünlerin satışını yapmama yönünde karar alınmasına neden olur. Aşağıdaki tabloda Çiçeksepeti komisyon oranlarını bulabilirsiniz.

Ürün KategorisiKomisyon Yüzdesi
Hayvanlara Yönelik Ürünler%10
Giyim%15
Anne&Bebek%15
Yenilebilir Çiçek%25
Tasarım Çiçek%30
Ev Yaşam Ürünleri%16
Süpermarket Reyonu%10
Yapı Market%15
Oto Aksesuarları%10
Spor Ürünleri%15
Hobi Malzemeleri%10
Oyuncaklar%15
Video Oyun Konsolları%10
Ofis, Kırtasiye%15
Bilgisayar ve Tablet çeşitleri%6
Cep telefonları%5
Televizyonlar%6
Beyaz Eşyalar%8
Fotoğraf Makineleri%10
Takılar%20
Saatler%15
Parfümler%18
Aksesuarlar%15
Medikal Ürünleri%10
Altın ve Gümüş%15
Bijuteri%20

Yukarıdaki tabloda kategoriye göre ödemeniz gereken komisyon oranları gösterilir. Bu komisyon oranlarında Çiçeksepeti tarafından değişiklik yapılabilir. Aynı zamanda belirli dönemlerde indirimler de söz konusu olabilir. Hangi kategoride ürün satışı yapacaksanız ona göre yukarıdaki tablodan komisyon hesabını gerçekleştirebilirsiniz.

Bilgi notu: Tabloda belirtilen komisyon oranları 2022 yılı için bu içeriğin yayınlandığı tarihte alınmıştır. 2023 yılında Çiçeksepeti tarafından değişiklik yapılabilir.

Çiçeksepeti Komisyon Hesaplama Nasıl Yapılır?

Çiçeksepeti komisyon hesaplama satış fiyatı üzerinden yapılır. Burada satış fiyatınız üzerinden tabloda belirtilen yüzdelerden uygun olanı düşebilir ve böylece komisyon giderinizi öğrenebilirsiniz. Örneğin, 100 TL tutarında bir bijuteri ürünü sattığınızı düşünelim. Bu üründe komisyon oranı %20’dir. Bu durumda 100 TL’lik bir ürün için ödemeniz gereken komisyon oranı 20 TL olur. 

Çiçeksepeti komisyon oranı hesaplama yaparak istediğiniz kâra ulaşmak için fiyatı nasıl belirlemeniz gerektiğini de öğrenebilirsiniz. Kârlılığın azaldığı durumlarda fiyat yükseltme yoluna gidebilirsiniz. Bu sayede zararınızı ortadan kaldırırsınız. 

Çiçeksepeti Komisyon Tahsilatı Nasıl Yapılır?

Çiçeksepeti komisyon tahsilatı sipariş onaylama süreci tamamlandıktan sonra yapılır. Onay işlemleri tamamlandıktan sonra ürünün toplam tutarından komisyon kesintisi gerçekleştirilir. Kazancınız da komisyon kesintisi yapıldıktan sonra hesabınıza aktarılır. Bu sayede komisyon tutarını ayrıyeten ödemenize gerek kalmaz. Komisyon kesinti ve ücret ödeme zamanları satıcı sözleşmesinde belirtilen tarihe uygun olarak yapılır.

Çiçeksepeti’nde Hangi Durumlarda Komisyon İndirimi Uygulanır?

Çiçeksepeti komisyon indirimleri farklı kampanyalar söz konusu oluğunda ya da yeni satıcılara özel olarak uygulanabilir. Çiçeksepeti ve diğer pek çok online pazar yeri platformu satıcıları kendilerine çekmek için çeşitli kampanyalar düzenler. Bu kampanyalarda en çok komisyon indirimi söz konusu olur. Böylece satıcıların başlangıç aşamasında zorlanmadan ürünlerini platformda listelemesi sağlanır.

Komisyon indiriminin söz konusu olduğu güncel kampanyalardan biri Akbank müşterilerine özel olarak yürütülen uygulamadır. Bu uygulama kapsamında sağlanan ayrıcalıklar şu şekildedir:

  • Kampanya bitiş tarihine kadar en fazla 100 bin TL’ye kadar yapılan satışlarda 0 komisyon hakkı
  • Kampanya sonuna kadar ücretsiz listeleme imkânı
  • Tek seferlik 1000 TL tutarında reklam bütçesi 

Yukarıda sıralanan ayrıcalıklar sadece Akbank müşterilerine özel olarak sunulur. Bu kampanyadan yararlanmak için Akbank müşterisi olabilirsiniz. Kampanya bitiş tarihi 31 Ekim 2022’dir. 

Çiçeksepeti’nde Satıcılardan Alınan Diğer Ücretler Nelerdir?

Çiçeksepeti komisyon oranları dışında Çiçeksepeti’nin satıcılardan aldığı diğer ücretler de vardır. Bunlardan ilki %1,5 oranında olan güvenli ödeme altyapısı kullanımı için tahsil edilen ücrettir. Bu ücret satıcının belirlediği KDV dâhil satış fiyatı üzerinden tahsil edilir. Bu ücretin alınma amacı Çiçeksepeti’ne ait olan yazılımın kullanımıdır. Bu yazılım sayesinde ödemeleriniz güvenli bir ortamda ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir. 

Çiçeksepeti, Trendyol ve Hepsiburada gibi online pazar yerlerinden farklı olarak sizden listeleme için de bir ücret tahsil eder. Bu ücret ürünün satışa konu olması durumunda alınır. Listeleme ücreti sadece söz konusu ay içerisinde satışı gerçekleştirilen ürünler üzerinden ödenir. 

Birim listeleme bedeli sadece ilk satışlar için ödenir. Yani 2022 Ağustos ayında bir ürüne 5 adet sipariş aldıysanız sadece ilk sipariş için sizden listeleme bedeli alınır. Bu durum her ay için tekrarlanır. 

ABCDE
Satıcı tarafından listelenen toplam ürün adediSöz konusu ayda satılan ürün sayısıAy içerisinde toplam sipariş miktarıÜrün başına listeleme tutarıÖdenmesi gereken toplam listeleme bedeli
70010035003 TL300 TL

Yukarıdaki tablo Çiçeksepeti tarafından yapılan ve satıcı sözleşmesinde yer alan örnek hesaplama olarak gösterilmiştir. Her ne kadar sözleşmede listeleme tutarı belirtilmese de örnek tablodan yola çıkarak listeleme tutarının 3 TL olduğu söylenebilir. 

Çiçeksepeti’nde Mağaza Açma Ücreti Ne Kadardır?

Çiçeksepeti’nde mağaza açma ücreti yoktur. Mağaza açma ücreti olmadığı için satışlarınıza kolayca başlayabilir ve ürünlerinizi platformda listeleyebilirsiniz. Satış yapmadığınız sürece sizden listeleme ücreti de alınmaz. Bu sayede sadece Çiçeksepeti satıcısı olmanın sizin için bir maliyeti söz konusu değildir.

Çiçeksepeti’nde Kâr Nasıl Hesaplanır?

Çiçeksepeti’nde kâr hesaplama için ilk önce giderlerinizi düşmeniz gerekir. Giderleriniz arasında kargo ücreti ve komisyon oranı vardır. Bu tutarları düşerek net kazancınızı bulabilirsiniz. Örneğin, 100 TL alış fiyatına sahip bir ürünü 200 TL olarak satmanız halinde %15 komisyon ve 10 TL kargo ücreti bu işleme dâhil edildiğinde sağlayacağınız kâr 60 TL’dir. 

Çiçeksepeti Kargo Ücretleri Ne Kadardır?

Çiçeksepeti kargo ücretleri gönderi türü ve ağırlığına göre farklılık gösterir. Satışlarını platform üzerinden yapanlar, anlaşmalı kargo firmalarından uygun fiyata gönderim yapabilir. Çiçeksepeti; PTT, Yurtiçi, MNG gibi farklı kargo firmaları ile çalışır. Her birinin kargo ücreti birbirinden farklıdır. Çiçeksepeti zaman zaman kargo ücretlerini artırabilir ya da kampanya dönemlerinde satıcıların işini kolaylaştırmak için indirimler yapabilir. 

Yukarıdaki görselde Çiçeksepeti’nin en güncel kargo fiyatları verilmiştir. Bu fiyatlara bakarak hangi kargo firması ile çalışmak istediğinize karar verebilirsiniz. Uygun fiyatlı kargo firmaları ile çalışarak kârlılığınızı maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz. 

Çiçeksepeti’nde Hangi Ürünleri Satabilirim?

Çiçeksepeti’nde satabileceğiniz ürünlerin sayısı oldukça fazladır. Çiçeksepeti’nde canlı çiçek, hediye ve yenilebilir çiçek satışı yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Çiçeksepeti Ekstra’da ürün satışı yapma şansınız vardır. Aşağıdaki tabloda satabileceğiniz ürünlerden bazılarını görebilirsiniz. 

Ev&YaşamTakı&SaatModaElektronikKozmetik
Ev DekorasyonKadın KolyeKadın GiyimCep telefonu-AksesuarParfüm
MutfakKadın SaatErkek GiyimKüçük Ev AletleriMakyaj
Ev TekstilErkek SaatÇocuk GiyimBilgisayar-TabletCilt Bakımı
Ev DüzenlemeTaki, Saat, Aksesuar SetleriÇantaTV,Görüntü, Ses SistemleriKişisel Bakım
MobilyaBileklikAyakkabıBeyaz EşyaAile Planlaması, Cinsel Sağlık
AydınlatmaGümüşAksesuarVideo Oyun&KonsolSaç Bakımı
İç Mekan BitkileriYüzükParfüm&Kişisel BakımFoto&KameraErkek Kişisel Bakım Ürünleri
BanyoTakı SetiTakıElektrikli Yapı Market AletleriEpilasyon, Ağda
SofraCüzdan Bebek ÜrünleriOfis ElektroniğiKadın Ped
BahçeKüpeSpor&OutdoorIsıtma, Soğutma SistemiAğız Diş Bakım
Elektrikli Ev AletleriAltın ÜrünlerSaatSpor Elektroniği, Aksiyon KamerasıMasaj Cihazı
Beyaz Eşya&ElektronikAksesuar SetiSağlık, Medikal
Yapı Market&BahçeÇakmak

Yukarıda sıralanan ürünlerin dışında spor-outdoor, hobi&kitap, petshop ve oyuncak kategorisindeki ürünleri de Çiçeksepeti aracılığıyla satabilirsiniz.

Çiçeksepeti’nde Satışı Yasak Olan Ürünler Var mıdır?

Çiçeksepeti’nde satışı yasak olan ürünler vardır. Bunlardan ilki kişisel veriler için belirlenen kurallara uygun nitelik taşımayan ve mülkiyet hakları yönünden sorunlu olan ürünlerdir. Bunun yanı sıra silah ve patlayıcı nitelikte olan ürünlerin de satışı yasaktır. Yasa dışı, sahte, ilaç ya da tıbbi cihaz kategorisinde yer alan ürünlerin Çiçeksepeti’nde satışı mümkün değildir. 

Çiçeksepeti’nde Nasıl Mağaza Açabilirim?

Çiçeksepeti’nde mağaza açmak son derece kolaydır. Bunun için ilk önce başvuru formunu doldurmanız gerekir. Başvuru formunda sizden firmanıza ilişkin detaylı bilgiler talep edilir. Bu bilgilerin yanı sıra bazı evrakları da sisteme yüklemelisiniz. Vergi levhası, imza sirküleri gibi evraklar sizin o firma adına işlem yapmaya yetkili olup olmadığınızı kanıtlar.

Başvuru adımlarını tamamladıktan sonra mağazanızın Çiçeksepeti tarafından açılmasını beklemeniz gerekir. Bu sayede satışlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Çiçeksepeti’nde satış yapabilmek için bir şirket sahibi olmanız gerekir.

Çiçeksepeti’nde Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?

Çiçeksepeti’nde mağaza açmanın avantajları milyonlarca satıcıya aynı anda ulaşabilmektir. Platformda birbirinden farklı 30 kategori yer alır. Bu kategorilerde mevcut satış yapan 50 binin üzerinde firma vardır. Platformun aylık ziyaretçi sayısı ise 15 milyonun üzerindedir. Bu kadar müşteriye aynı anda ulaşabilmek, dilediğiniz gibi satış yapabilmek açısından avantajlıdır.

Ödeme garantisi yönüyle de Çiçeksepeti her zaman avantajlıdır. Böylesine büyük bir platformda paranızı alamama gibi bir sorunla hiçbir zaman karşılaşmazsınız. Aynı zamanda herhangi bir sorun yaşadığınızda satıcı destek biriminden gerekli yardımı alma şansınız vardır. 

Çiçeksepeti, mağaza açma süreciyle ilgili sizi, dokümanlar ve videolar ile yönlendirir. Bunun yanı sıra düzenli eğitim programları sayesinde platformdan kolayca satış yapabilirsiniz. Platformun satıcı panelinin kullanımı son derece basittir. Aynı zamanda her zaman aklınıza takılan her konuda size gereken destek verilir.

Çiçeksepeti’nde Mağaza Açmanın Dezavantajları Nelerdir?

Çiçeksepeti’nde mağaza açmanın dezavantajları arasında ilk sırada komisyon oranları yer alır. Yüksek komisyon oranları satıcıların kârlılığını düşürür. Bu nedenle pek çok satıcı çareyi fiyat yükseltmekte bulur. Bunun yanı sıra markalaşmak isteyen bir satıcının adı her zaman Çiçeksepeti’nin gölgesinde kalır. Alıcılar her zaman Çiçeksepeti ismine yönelir ve bu nedenle bilinirlik sağlamak zordur. 

Çiçeksepeti’nde dezavantaj sayılabilecek bir diğer durum da listeleme ücretleridir. Her ne kadar satış sonrası böyle bir ücret alınsa da maliyetlerinizi artırdığı için bu durum da dezavantaj olarak değerlendirilebilir.

Çiçeksepeti’nde Satışlarımı Nasıl Artırabilirim?

Çiçeksepeti’nde satışlarınızı artırmak için bazı detaylara dikkat edebilirsiniz. Bunların başında ürün görselleri ve açıklamaları konusunda yeterince özenli davranmak gelir. Çözünürlüğü yüksek görseller, her zaman sizi bir adım öne çıkarır. Ürün fotoğraflarının kaliteli olması için profesyonel bir fotoğrafçı ile anlaşmanızda ya da çekimleri kaliteli bir makine ile yapmanızda fayda vardır. 

Ürün Açıklama ve Görsellerine Dikkat Edin

Ürün açıklamaları da satışlarınızı artırmanız için önem arz eder. Ürün hakkında kullanıcılara ne kadar çok detay verirseniz satın alma ihtimalleri o kadar artar. Ürün açıklamalarında şu konulara değinebilirsiniz:

  • Beden seçenekleri
  • Ebat bilgileri
  • Renk alternatifleri
  • Ürünün nasıl kullanılması gerektiği
  • Ürünün nasıl yıkanması gerektiği
  • Ürünle beraber satın alabileceğiniz farklı ürünler

Yukarıdaki gibi ne kadar çok detayı müşterileriniz ile paylaşırsanız kârlılığınız o kadar artar. Bu sayede Çiçeksepeti’nde aranan satıcılardan biri haline gelirsiniz.

Müşteri İletişimini Önemseyin

Müşteri iletişimi de bu aşamada oldukça önemlidir. Müşterileriniz tarafından size sorulan sorulara anında dönüş yapmak ve onlara her zaman nezaketli bir dille hitap etmek, size artı puan kazandırır. Müşterilerin sizin hakkınızda olumlu yorumlar yapması yeni müşteriler kazanmanıza yardımcı olur. Alışveriş yapmak isteyen bir kişi ilk önce mağaza yorumlarınızı inceleyerek sizden ürün almaya karar verir. Olumsuz yorumlar söz konusu ise satış yapma ihtimaliniz azalır. 

Reklam Verin

Özellikle yeni bir mağaza açtıysanız reklam vermek öne çıkmanız noktasında size yardımcı olur. Bunun için Çiçeksepeti reklamlarını kullanabilirsiniz. Çiçeksepeti reklamları sayesinde mağazanız ya da ürününüz üst sıralarda görünür. Bu sayede insanlar sizi daha kolay bir biçimde keşfeder. 

SEO Çalışmaları Yapın

SEO çalışmaları yapmak yine üst sıralarda çıkmanıza yardımcı olur. Bunun için ürün açıklamalarında ve adlarında anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Anahtar kelimeler kullanıcıların arama sorgularına yanıt olabilecek nitelikte cümleler kurmanızı sağlar. Böylece her zaman üst sıralarda görüntülenebilirsiniz. 

Çiçeksepeti komisyon oranları %5 ila %30 arasında değişiklik gösterir.

Çiçeksepeti’nin yeni satıcılara özel komisyon indirimleri vardır.

Çiçeksepeti’nde satış yapmak milyonlarca müşteriye ulaşmak ve ödeme garantisi gibi yönleriyle avantajlıdır.

Çiçeksepeti’nde mağaza açmak için şirket sahibi olmanız gerekir.

Çiçeksepeti’nde yaşadığınız sorunları çözmek için platformun destek ekiplerinden yardım alabilirsiniz. Destek ekiplerine her konuda danışmanız mümkündür. Müşteriler ile yaşadığınız sorunları da destek ekibi aracılığıyla çözebilirsiniz. Bunun yanı sıra müşterinin size mesaj göndermesi ya da sizin ona ulaşmanız da mümkündür. Bu sayede kargolama, iade ya da değişim gibi işlemler için birebir iletişim kurabilirsiniz.

Çiçeksepeti’nde iade sürecinin işleyişi hem sizi hem de müşteriyi mağdur etmeyecek şekilde olur. Panel üzerinden tüm işlemleri takip edebilirsiniz. Panel üzerinde iade sürecinin başlaması ve kargoya verilmesi gibi aşamalar gösterilir. Cayma hakkı olmayan ürünlerde iadeyi reddetme hakkınız vardır. İade edilen üründe herhangi bir sorun yoksa panel üzerinde kabul işlemini yaparak paranın alıcıya gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Çiçeksepeti komisyon oranlarının yanı sıra iade de önemli bir maliyet kalemidir. 

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir