Logo Logo

Kargo Desi Bilgisi Nasıl Hesaplanır? Desi Hesaplama Formülü Nedir?

İçindekiler
20.10.2021 - 4 dk Okuma Süresi

Kargo maliyetlerini belirlenirken, taşınacak ürünün kg/desi cinsinden ağırlığı kullanılır. Ücretlendirmeye doğrudan etki etmesi nedeniyle desi değeri, başta e-ticaret olmak üzere kargo yolu ile ürün gönderimi gerçekleştiren firmalar için önem arz eder. Desi hesaplanırken, gönderiye ait ambalajın hacmi bulunur ve 3000’e bölünür. Hesaplamadan da anlaşılacağı gibi desi değerini etkileyen ambalaj seçimlerinde optimizasyona giderek, daha düşük kargo ödemeleri ile gönderi teslimi yapabilmeniz mümkündür.

Desi Nedir?

Kargo paketine ait hacimsel ağırlık anlamına gelen desi, gönderim ücretinin hesaplanmasında belirleyicidir. E-Ticaret için önemli olan ölçü birimi, cm3 cinsinden paket hacminin yurtiçi gönderilerde 3000’de birini ifade eder. Yurtdışı gönderilerde ise desi hesaplanırken, hacim 5000’e bölünmektedir.

Kargoda Desi Ne Demek?

Kargoda desi kavramı, “maliyet” anlamına gelir. Gönderimi yapılacak olan ürünün hesaplamasında kullanılan bu ölçü birimi, taşınan ürünün ağırlığı kadar hacmini de önemli olduğunu göstermektedir. Kargo birimlerinde kg ve desi birimleri birlikte kullanılır. Büyük hacimli ürünlerin ağırlığı fazla olmasa bile taşınacak toplam ürünü etkilemesi, desi biriminin bu alanda kullanımını önemli kılar. Kargo şirketleri ise her iki hesabı yapmasının ardından büyük olan birimi “ücrete esas ağırlık” olarak kabul ederek fiyatlamayı tamamlar.Desi Nasıl Hesaplanır?Desi hesaplaması yapılırken gönderiye ait üç uzunluk birimi çarpılır ve 3000’e bölünür. Örneğin gönderi yapılacak buzdolabı için en 70 cm, derinlik 80 cm ve boy 190 cm olsun. Buzdolabı için desi hesaplaması (70 x 80 x 190) / 3000 işlemi ile hesaplanır. İşlem tamamlandığında çıkan 355 sonucu, buzdolabı desisi olarak kabul edilir ve “ücrete esas ağırlık” olarak kargo şirketince baz alınır.Yukarıdaki tanımlama yurtiçi gönderilerde geçerlidir. Kargo şirketleri yurtdışı gönderilerde cm3 cinsinden hesaplanan hacmi 5000’e bölerek desi değerine ulaşır. Aşağıda tablo halinde verilen ölçülere göre yurtiçi taşımacılıkta kullanılacak desi hesaplama örneğini takip edebilirsiniz:

En Boy Yükseklik Hesaplanan Desi
10 cm 20 cm 30 cm 2 Desi
20 cm 25 cm 30 cm 5 Desi
30 cm 40 cm 70 cm 28 Desi
50 cm 70 cm 120 cm 140 Desi

Desi Hesaplama Formülü

Desi hesaplama formülü cm biriminden en, boy ve yükseklik ölçülerinin çarpılarak 3000’e bölümünü ifade eder. Yurtdışı gönderilerde ise bilindiği gibi hacmin 5000’e bölünmesi gereklidir. Bireysel ve ticari gönderilerde desi hesaplaması için kullanılan formül aşağıdaki gibidir:

  • Desi = (En x Boy x Yükseklik) / 3000 (Yurtiçi gönderi)
  • Desi = (En x Boy x Yükseklik) / 5000 (Yurtdışı gönderi)

Desi Kiloya Nasıl Çevrilir?1 kg kilogramın 10 binde 1’i olarak kabul edilir. Desi kilograma çevrilirken, gönderiye ait desi değerini 10 bine bölmek yeterlidir. Örneğin 80 desi olan bir ürün 0,008 kg’a tekabül eder.

Desi Hesabına Göre Kargo Ücretleri Nasıl Değişir?

Kargo ücretleri, taşınacak ürünün kilogram cinsinden ağırlığı ve hesaplanan desisi kullanılarak bulunur. Desi değeri artan ürünün gönderi fiyatı artacaktır. Bu nedenle ürünler için optimum boyutlarda ambalaj seçilmesi gereklidir. İhtiyaçtan büyük ölçülerde kullanılan ambalajlar, kargonun desi değerinin fazla çıkmasına ve buna paralel yapılacak ödemenin artmasına neden olur. Mümkün olduğunca küçük ambalajlar tercih ederek gönderilerinizi daha düşük kargo ücreti ödeyerek müşterinize teslim edebilirsiniz.

Desi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

1. Desi Kaç Kilo?

1 desi kilogramın 10 binde 1’ine karşılık gelir. 1 desi 0,0001 kg eder.

2. Desi Neden 3000’e Bölünür?

Kargo ambalajının hacimsel ağırlığını bulmak için kullanılan desi ölçü birimi, yurtiçi kargo ücretleri hesaplanırken cm3 cinsinden hacmin 3000’e bölünmesi ile hesaplanır. 3000 rakamı yurtiçi gönderilerde kullanılmakta olup, yurtdışı gönderilerde 5000 sabiti kullanulur.

3. 1 Desi Kaç Cm?

Desi, hacimsel ağırlık anlamına gelir. 1 desi 0,0001 kg’a karşılık gelmekte olup, desinin cm cinsinden karşılığı bulunmamaktadır. Uzunluk olarak kullanılan ve desi kısaltması ile kullanılabilen ölçü birimi desimetredir. 1 desimetre 10 cm uzunluğa eş değerdir.

4. 1 Desi Ölçüleri Nedir?

1 desi 3000 cm3 hacme karşılık gelir. 10 x 10 x 30 ya da 5 x 20 x 30 gibi ölçüler, 1 desiye karşılık gelecek şekilde kabul edilebilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir