Logo Logo

Dijital Cüzdan (E-cüzdan) Nedir? Ne İşe Yarar?

İçindekiler
05.10.2021 - 7 dk Okuma Süresi

İnternetten paranızı yönetmek istediğinizde oluşturmanız gereken dijital cüzdan, güvenlik ve takip edilebilirlik konusunda başarılı işler ortaya koyar. Online alışveriş yapanların sıkça tercih ettiği dijital cüzdan; bankalara ait hesap kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartların tek bir yerde tanımlanarak oluşturulan ve e-Ticaret işlemleri sırasında ilgili bilgileri otomatik olarak sağlayan elektronik sistemdir. İnternetten alışverişte güvenilirlik beklentisinin ön plana çıkması ardından geliştirilen bu sistem ile kart bilgilerinizi güvende tutarak e-Ticaret harcamalarınızı hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Dijital Hesap Cüzdanı Ne İşe Yarar?

Dijital cüzdanın işlevi, bir bankaya ait kullanılan kartların tamamını tek bir noktada toplamak ve güvenliğini sağlamaktır. Kullanıcılara ait banka hesapları da dijital cüzdana tanımlanabilmekte ve böylece her harcamada yeniden kart ve hesaba ait bilgilerin girişinin yapılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Uygulama ile kart ve hesap bilgileri pratik bir şekilde kullanılabilmekte, güvenliği sağlayabilmek ve gerekli mecralarda kimlik doğrulama için ilgili bilgilerden yararlanılabilmektedir.Pandeminin de etkisi ile kullanımı giderek yaygınlaşan elektronik cüzdan, “World Payments Report 2020” verilerine göre her iki tüketiciden biri tarafından ödeme yöntemi olarak tercih edilmektedir. Türkiye’de de giderek yaygınlaşan yeni nesil ödeme sisteminin tüm dünyada 2024 yılında 4 milyar adede ulaşması beklenmektedir.

Dijital Cüzdanın Faydaları

Dijital cüzdan kullanıcıları, yaptıkları tercih nedeni ile pek çok avantajdan faydalanmaktadır. Geliştirilen sistem ile online alışverişte hız ve güvenlik maksimum düzeye çıkarılmakta, tüketiciler ise yaptıkları harcamaları daha kolay takip ederek bütçe kontrolünü sağlayabilmektedir. Özetle dijital cüzdan hem tüketici hem de satıcı için pek çok avantaja sahiptir. Dijital cüzdanın artılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

    • Günlük kullanım amacı ile çok sayıda kartın taşınma zorunluluğu ortadan kalkar.
    • Yanınızda fazladan nakit taşıma gereksinimi duymazsınız.
    • Kart ve hesap bilgilerinizin güvenliği için üst düzey önlemlerle korunabilirsiniz.
    • Dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı riski, PIN veya parmak izi okutma işlemi ile yapılan doğrulama etkisi ile sıfıra iner.
    • Online alışveriş deneyiminizi hızlandırabilirsiniz.
    • Birden fazla hesap ve kart sahibi olan bireyler için yapılan harcamaların kontrolü tek bir noktadan kolayca yapılır.

Dijital Cüzdan Nasıl Çalışır?

Hesap ve kart bilgilerinin biyometrik şifreler aracılığı ile saklandığı dijital cüzdanlar, herhangi bir fiziksel aracıya gerek bırakmadan kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Akıllı telefonlar, saatler, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar ve tabletler aracılığı ile etkinleştirilen sistem; şifre girişi veya imza atmak gibi geleneksel bankacılık doğrulamalarına gerek duyulmadan istenen ödemenin yapılmasını sağlamak üzere geliştirilmiştir. Akıllı cihazlarınız vasıtası ile yakın alan iletişimi (NFC) etkinleştirmesi ile cüzdanınızla herhangi bir fiziksel işleme başvurmadan ödeme işlemini yapabilirsiniz.

Dijital Cüzdan Uygulamaları

Dijital cüzdan uygulamaları, sanal ve fiziki marketlerde ödeme yapmanızı sağlayan elektronik sistemlerdir. Yurtiçi ve yurtdışı geliştiriciler tarafından kullanıma sunulan mobil ve dijital cüzdan uygulamalarını kullanarak güvenli ve hızlı alışverişe terfi edebilirsiniz. PayTR, tamamladığı entegrasyon süreci ile en iyi dijital cüzdan uygulamasını hizmete alarak MasterCard’lı müşterilerinin kullanımına sunmuştur.PayTR, 50 binden fazla işyerinde tek bir dokunuş ile ödeme yapılabilmesi amacıyla dijital cüzdan uygulamasını hayata geçirdi. MasterCard yanında Masterpass altyapısı ile ödeme desteği sunan elektronik sistem ile kart bilgilerinizi girmeden harcamalarınızı tamamlayabilirsiniz.

Dijital Cüzdan Kullanmak Güvenli Mi?

Çevrimiçi ve fiziksel mağazalarda yapılan ödemelerde dijital cüzdan kullanmak güvenlidir. Fiziki ödeme yöntemlerine göre elektronik cüzdanın daha güvenli bir ödeme yöntemi olduğunu söylemek mümkündür. Kayıp ve çalıntı riskini ortadan kaldıran dijital cüzdan, olası veri ihlallerine karşı kullanıcısını güvende tutar. Kredi kartının aksine elektronik cüzdanlarınızda yer alan hesap bilgilerinin kötü niyetli kişilerce kullanımı daha zordur.Mobil Cüzdan ve Dijital Cüzdan Arasındaki Fark Nedir?Dijital cüzdan ve mobil cüzdan terimleri temelde benzer olsa da kullanım için tercih edilen yönteme göre farklılaşmaktadır. Mobil cüzdan sadece mobil cihazlar üzerinden kullanılan elektronik cüzdanları tanımlar. Dijital cüzdan ise mobil cihazların yanında masaüstü ve dizüstü bilgisayarların da elektronik cüzdan olarak kullanımının önünü açar.

E-Ticaret İçin Avantajları Nelerdir?

E-Ticaret sektöründe giderek yaygınlaşan kullanımı ile dijital cüzdanlar, hem tüketici hem de site sahibine pek çok avantaj kazandırır. Tüketicilerin güvenilirlik konusundaki endişelerini ortadan kaldıran bu uygulamalar, online alışveriş sektörünü desteklemeyi sürdürür. E-Cüzdan kullanan pek çok tüketici, satın alma tercihlerini fiziki mekanlardan sanal mağazalara kaydırmayı sürdürmektedir. Sektörün pek çok eksiğini kapatma konusunda başarılı olan bu uygulama ile E-Ticaret’in kazanımları aşağıda yer alan başlıklardan takip edilebilir.

  • Ödemeler Hızlı Bir Şekilde Tamamlanabilir

Tüketiciler dijital cüzdan aracılığı ile kart bilgilerini kullanmadan online alışveriş ödemelerini anında gerçekleştirir. Her defasında kart bilgilerini girmeye gerek kalmadan, tüm hesap bilgileri tek bir noktadan hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

  • Güvenlik Endişeleri Ortadan Kalkar

Dijital ve mobil cüzdanlar güvenli ödeme avantajı sunar. Bu araçlar vasıtası ile veri güvenliği endişesi taşıyan pek çok kişi güvenle sanal Pazar yerlerinde alışveriş yapabilir.

  • Limit Yetersizliği Nedeni ile İptal Edilen Siparişlere Son

Alışverişte kullanılan kredi kartlarının limitinin yetersizliği nedeniyle siparişi iptal etmek, elektronik cüzdanla son buldu. Tüm kart limit işlemlerini tek bir noktadan takip ederek bakiye durumuna göre ödeme anında tercihler ayarlanabilir.

  • Tüm Harcamalar Kontrol Altında

Birden fazla kart ve hesap bilgisi üzerinden harcamaları takip etmek hayli zordur. Elektronik cüzdanlar aracılığı ile her dijital harcama kanalı tek bir noktadan takip edilebilir.

  • Nakit ya da Kredi Kartı Taşımanız Gerekmez

Mobil cihazlara tanımlanan elektronik cüzdanlar, kart ve nakit gerekliliğini ortadan kaldırır. Yanınızda cep telefonunuz olduğu sürece dilediğiniz harcamayı NFC aracılığı ile tamamlayabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Dijital Hesap Cüzdanı Ne Demek?

Dijital hesap cüzdanı masaüstü, dizüstü veya akıllı cihazlara tanımlanabilen elektronik hesaptır. Tüm banka hesap ve kartlarınızla birlikte ön ödemeli kartları ve kimlik bilgileri dijital cüzdanlara tanımlanabilir.

Dijital Cüzdanlar Nelerdir?

Dijital cüzdanlar harcama yapmanıza olanak tanıyan uygulamalardır. Bahsedilen uygulamaları kullanarak cep telefonunuz, tabletiniz, akıllı saatiniz, masaüstü ve dizüstü bilgisayarınız elektronik cüzdan olarak kullanılabilir.

Dijital Cüzdan Nasıl Oluşturulur?

Dijital cüzdan oluşturmak için banka şubelerinden, mobil ve internet bankacılığı sistemlerinden yararlanabilirsiniz. İşlemleri gerçekleştirmek için kullanmış olduğunuz hesap ve kredi kartının, dijital cüzdan ile uyumlu olması gereklidir. Gerekli uyum mevcutsa bahsedilen işlem kanalları üzerinden istenen bankacılık ürünü seçilerek dijital cüzdana dönüştürülür.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir