E-postalarınızın İstenmeyen Kutusuna Düşmesini Nasıl Engellersiniz?
İnternet ortamında aynı mesajın sayısız kopyası çıkarılarak mesaj konusu ile ilgili talebi olmayan kişilere istekleri dışında gönderilmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz “spam”, yaygın olarak istenmeyen, alıcının rızası dışında ve herhangi bir talebi olmadan iletilen mailler için kullanılıyor. İstenmeyen e-postalar çoğunlukla ticari amaçla reklam yapmak ya da belirli bir kamuoyu oluşturmak amacıyla toplu olarak gönderiliyor. Bununla birlikte kampanyalar, duyurular, yanıltıcı ve gerçek olmayan vaatler ve kimlik avı saldırıları gibi amaçlarla da istenmeyen e-postalar gönderilebiliyor. Entrepreneur.com‘a göre, spam e-postalar, her gün gönderilen 269 milyar e-posta mesajının yaklaşık % 50’sini oluşturuyor.
Bir e-posta adresi kullanan hemen herkesin karşılaştığı istenmeyen e-postalar, elektronik posta trafiğini olumsuz etkiliyor ve kullanıcılar için can sıkıcı bir hal alabiliyor. Dünyanın en büyük spam e-posta üreticisi ABD’de üretilen spam mailler 2016’nın 2. çeyreğinde, küresel spam hacminin % 10,79‘unu oluşturdu. Bu sıralamada ABD’yi Vietnam, Hindistan, Çin ve Meksika izledi.
Spam mailler ABD’de 2000’li yılların başında o kadar yaygınlaştı ki bu konuda yaptırımlar içeren bir yasa gerekliliği ortaya çıktı. 16 Aralık 2003 tarihinde kabul edilerek 1 Ocak 2004 tarihinde yürürlüğe giren CAN SPAM Yasası, istenmeyen e-postaları gönderenlere ve ürünlerinin reklamını istenmeyen e-postalarla yapan şirketlere yasaları ihlal etmeleri durumunda uygulanacak cezai yaptırımları içeriyor. Dijital içerik tüketimi ve online alışverişe artan ilgiye paralel olarak spam maillerin de katlanarak artması ile bu konu ile mücadelede yasal yollar kadar bireysel olarak önlemler almayı gerekli kılıyor. İstenmeyen e-postalar ile mücadelede spam filtresi gibi bazı araçlar öne çıkıyor.
Spam filtresi nedir?
İstenmeyen e-postalar ile ilgilenmek bireyler ve işletmeler için hem zaman hem bant genişliği kaybı demek. Bu bağlamda spam ile mücadelede bazı yazılımlar çok yaygın kullanılıyor. Bunların başında gelen spam filtresi, bir e-posta programında yerleşik olarak bulunan istenmeyen postayı otomatik olarak silen veya “önemsiz” klasörüne yönlendiren bir yazılımdır.
E-postanız neden spam filtrelerine takılıyor?
Spam mailler için “başlık”, “içerik”, “gönderen” gibi farklı filtre çeşitleri bulunuyor. Bu filtreler yanlış bilgi kullanan e-posta başlıklarını, spam e-postalarında kullanılan yaygın kelimeleri, kara listeye alınan adresleri tarar ve filtreler. Bununla birlikte e-posta sahipleri, istemedikleri e-postaları engellemek için belirli kurallar tanımlayabilir. Örneğin, içerik filtreleri, e-posta kopyasını uygunsuz bir dil arayarak incelerken kara listeye alınan göndericileri tarayan filtreler, bu kişi ya da kurumlardan gelen e-postaların size ulaşmasını engeller. Bazen spam filtreleri e-postanızı yanlışlıkla spam olarak da tanımlayabilir. Bunun nedeni e-postanın kötü yazılmış olması, çok fazla sembol bulunması (! @ # $% ^) veya e-postada uygun olmayan dil olmasıdır.
Peki, spam filtrelerinden nasıl kaçınabilirsiniz?
E-posta oluştururken spam filtrelerinden kaçabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı çok temel konular var. Gelin spam filtrelerine yakalanmamak için işinize yarayacak için şu 7 ip ucuna göz atalım;
İlgi çekici olun
İçerik bu noktadaki en önemli kriterlerden biri. Gönderdiğiniz e-posta ilgi çekici bir içeriğe sahip olmalı. Çünkü içeriğiniz ne kadar ilgi çekici olursa, ilettiğiniz kişilerin tıklama olasılığı o kadar artar. Okuyucular tıkladığında, filtreler spam göndermediğinizi anlar.
Yazım kurallara uyun
Temel yazım kurallarına uyun. Dil bilgisi kontrolü yapmayı unutmayın.
Büyük ve küçük harflerin yazımına, sayıların, kısaltmaların kullanımına dikkat edin ve e-posta içeriğinde kullandığınız ifadelerin doğru yazıldığından emin olun. Hatalı yazılan kelimeler bir başka spam göstergesidir.
Karmaşadan uzak durun
E-posta içeriğinizi tek bir yazı tipiyle yazın ve farklı yazı tiplerinden, farklı karakter boyutlardan ve renklerinden kaçının.
Listeleri düzenli olarak güncelleyin
E-posta listenizi düzenli olarak inceleyin. Geçerli ve etkileşimde olduğunuz sağlıklı bir e-posta listeniz olduğunuzdan emin olun. E-postanızı okumayan veya son zamanlarda işletmenizi ziyaret etmemiş kullanıcıları listenizden temizlemekten korkmayın. İçeriğinizle etkileşimde bulunmayan kullanıcıları e-posta listenizde tutarsanız, bu, spam filtrelerince insanların okumak istemediği içeriği gönderdiğinize işaret eder.
Spam filtresi tetikleyici kelimelerden kaçının
E-posta oluştururken, spam filtrelerinin istenmeyen postayı belirtmek için aradığı “kredi kartlarını kabul et”, “kendi patronun ol”, “kumarhane”, “istediğiniz zaman iptal edin” gibi bazı kelime ve ifadelerden uzak durun. Bu gibi kelimeleri özellikle konu satırında kullanmaktan kaçınmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
E-posta listesi satın almaktan ya da kiralamaktan kaçının
Potansiyel müşteri içeren mail listeleri almak birçok kuruma cazip geliyor. Ancak bu çaba çoğunlukla itibar kayıplarıyla sonuçlanıyor. Çünkü var olmayan e-posta adresleri ve spam tuzaklarıyla dolu olan bu listelere göndereceğiniz e-postaların çoğu spam klasörüne düşüyor ve haliyle hesabınız spam gönderen olarak işaretleniyor.
URL bağlantılarının sayısını sınırlayın
Spam filtreleri bağlantı yüklü mesajlara karşı ihtiyatlıdır, çünkü spam gönderenler bağlantıları mesajlarının etrafına dağıtma eğilimindedir ve okuyucunun en az birini tıklamasını umar. Ancak alıcının bir yere tıklamasını istiyorsanız, e-postanız yalnızca belirgin şekilde yerleştirilmiş tek bir bağlantıya sahip olmalı.
Açıkçası, yukarıdakilerin hiçbiri istenmeyen e-postanızın filtrelenmeyeceğini garanti etmez, ancak şansınızı artırır. Göndermek istediğiniz e-posta her zaman net ve konuya uygun olmalıdır. İçeriği, onu gerçekten okuyan bir kişiyle iletişim kurmuyorsa, spam filtresinden geçmenin de pek bir anlamı olmadığını bilin.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır?
Veri güvenliği standartları, online ödeme sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düny
Veri Şifreleme Nedir ve Ödeme Sistemlerinde Nasıl Kullanılır?
Dijital çağda veri güvenliği gittikçe önem kazanan konuların başında gelir. Özellikle finansal işlemlerde, ha
Ödeme Sistemlerinde ISO 27001 Uyumluluğu Nedir?
Günümüzde bilgi güvenliği her sektör için büyük öneme taşır. Ancak söz konusu ödeme sistemleri gibi hassas