Logo Logo

E-ticaret İçin Profesyonel Görünen Ürün Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

İçindekiler
22.06.2021 - 8 dk Okuma Süresi

E-ticaret için profesyonel görünen ürün fotoğrafları nasıl çekilir?

İyi çekilmiş ilgi çekici ürün fotoğrafları, e-ticaretin ortaya çıkmasından çok önceleri uzaktan satışlar için önemli bir araç olarak kullanılıyordu. İyi bir ürün fotoğrafı, müşterilerinizin söz konusu ürünü birçok açıdan görmesine, ayrıntıları inceleyebilmesine, varsa renk, beden veya modelleri karşılaştırabilmelerine olanak tanımalıdır. Ürünlerinizi çevrimiçi kanallarda olabildiğince detaylı sergilemek, birçok müşterinin özlediği yüz yüze satış deneyiminin bazı öğelerini e-ticaret sitenize taşımanızı sağlar.

E-ticaret için profesyonel görünen ürün fotoğrafları nasıl çekilir?

Fotoğraflarınızın ürünü olabildiğince net ve doğru bir şekilde sunmanın yanı sıra, aynı zamanda iyi aydınlatılması ve kurgulanması da önemlidir. Bazı işletmeler için en iyi çözüm profesyonel bir fotoğrafçıyla çalışmaktır. Ancak kısıtlı bir bütçeniz varsa, nispeten makul fiyatlı bir ekipman ve temel fotoğrafçılık ilkeleri bilgisiyle kendi yüksek kaliteli ürün fotoğraflarınızı çekmeyi deneyebilirsiniz.

Ürün fotoğrafı çekmek için ihtiyaç listesi

  • En az 12 MP çözünürlüğe sahip, dijital tek lensli refleks (DSLR) kamera veya akıllı telefon
  • Beyaz arka plan
  • Tripod
  • Ürününüzü yerleştirmek için bir platform (masa, manken vb.)
  • Doğal ışık kaynağı
  • Çekime ayırabileceğiniz bir alan
  • Bir fotoğraf düzenleme yazılımı veya akıllı telefon uygulaması

Çekim yapabileceğiniz yerler doğal ışık almıyorsa veya doğal ışık markanızın tarzına uymuyorsa, zaman uygun fiyatlı bir aydınlatma kiti satın alabilirsiniz. Çekeceğiniz ürünün boyutuna göre, doğrudan ışık almak yerine ufak ürün çekim çadırlarına yönelmeyi düşünebilirsiniz. Bunları 60 liradan başlayan fiyatlarla bulabilirsiniz. Daha büyük ürünler için kesintisiz ışıklı stant, arka plan standı, softbox ve bir stüdyo aydınlatma kurulumuna yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Bu senaryoda temel bir kurulum için yapacağınız yatırım 1000 liranın altında olacaktır.

Fotoğraf makinenizi keşfedin

Fotoğraf makinenizin özellikleri ve ayarları hakkında bilgi edinmek çekeceğiniz ürünlerin kalitesini doğrudan artıran bir faktördür. İster akıllı telefonunuzu ister bir dijital SLR kullanıyor olun, makinenizin neler yapabileceğini ve işlevselliğini nasıl en üst düzeye çıkarabileceğinizi bilmelisiniz.

Pozlama, odaklama ve renk dengeleme ürün fotoğrafları için önemli ayarlardır. Bir akıllı telefonla çekim yapıyorsanız, daha iyi kareler oluşturabilmek için bu ayarları manuel olarak kontrol etmenize olanak tanıyan bir uygulama indirebilirsiniz. Fotoğraf makinenizin özelliklerine aşina olmak yalnızca daha iyi fotoğraflar üretmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çekim sürecinizi hızlandırır ve daha verimli çalışmanızı sağlar.

Doğru lensi seçin

DSLR makine kullanıyorsanız, ayrıntılı çekimler için en az standart bir 35 mm lens ve bir 100 mm makro lense ihtiyaç duyacaksınız. Öte yandan akıllı telefonlar için lens eklentileri geliştiren üçüncü taraf üreticiler de mevcut. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, görüntülerinizin kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak için akıllı telefonunuza makro, telefoto, geniş açılı ve anamorfik lensler ekleyebilirsiniz.

En yüksek kalitede kaydedin

Fotoğraflarınızı her zaman küçültebilirsiniz ancak düşük çözünürlüklü fotoğrafları büyütemezsiniz. Fotoğraflarınızı basılı pazarlama materyallerinde veya web sitenizde geniş görseller olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Fotoğrafların daha iyi görüntülenmesi için klasik bir ürün sayfasındakinden daha yüksek çözünürlüklü olması gerekir. Bu nedenle en büyük dosya boyutuyla kaydetmek ve gerektiğinde daha küçük sürümlerini oluşturmak en iyi yaklaşımdır. Dijital SLR fotoğraf makineniz varsa, RAW formatında çekim yapın ve düzenlenmiş kopyaları JPG olarak kaydedin. Akıllı telefon kullanıyorsanız, en yüksek kaliteli görüntüyü yakalamak için arka kameranızı kullanın ve seçiminizin en büyük dosya boyutuna ayarlandığından emin olun.

Tripod kullanın

Kimse bulanık fotoğrafları sevmez. Tripod, fotoğraf makinenizi kusursuz şekilde hareketsiz tutar, böylece çektiğiniz görüntünün net ve odaklanmış görünmesini sağlar. Tripodunuzun konumunu çektiğiniz her açı için doğru konumlara yerleştirin. Tripod konumunu her seferinde tam olarak aynı olacak şekilde bant kullanarak yere işaretleyin. Tüm ürünlerinizde tutarlı açıları ve mesafeleri korumak, müşterilerinizin bunları karşılaştırmasına ve web sitenize göz atarken daha sorunsuz bir deneyim elde etmesine yardımcı olur.

Beyaz perde önünde çekim yapın

Beyaz çekim perdesi ürün fotoğrafçılığı için temiz ve kesintisiz bir arka plan sağlar. Bir ürünü sert köşeli (yatay ve dikey düzlemlerin birleştiği) bir arka plan üzerine yerleştirmek dikkat dağıtıcı bir çizgi ve gölge oluşturur. Beyaz perde bu sorunu ortadan kaldırır. Çektiğiniz fotoğraflarda perdenin saf beyaz görünmeyeceğini unutmayın. Arka planınıza, ışıklandırmanıza ve pozlamanıza bağlı olarak grimsi bir renk olarak görünecektir. Saf beyaz bir arka plan istiyorsanız, arka planı seçmek ve kaldırmak için görüntü düzenleme yazılımını kullanabilirsiniz.

Aydınlatma seçeneğinize sadık kalın

İster doğal ister yapay ışık kullanmayı seçin, burada önemli olan tutarlılıktır. Işık kaynakları farklı renk sıcaklıklarına sahiptir ve çekimlerinize farklı tonlar kazandırır. Bir nesnenin bir tarafında soğuk bir LED ışık, diğer tarafındaysa sıcak bir akkor ampul kullanırsanız post prodüksiyonda düzeltilmesi zor hatalı renk sonuçları elde edersiniz. Bir nesneye fazladan ışık yansıtmanız gerekiyorsa bir reflektör kartı kullanmayı düşünebilirsiniz.

Flaşı kapatın

Kamera üstü flaş doğru kullanıldığında belirli fotoğrafçılık türleri için harika sonuçlar üretir. Ancak fotoğrafçılıkta yeniyseniz, en garanti seçenek kamera üzerindeki flaşı kapatmak ve daha kolay kontrol edebileceğiniz alternatif ışık kaynaklarını kullanmaktır. Kamera üstü flaşınızı kullanmak aşağıdaki gibi çeşitli sorunlara neden olabilir:

  • İstenmeyen parlama ve yansımalar
  • Sert gölgeler
  • Uzun mesafeden çekim zorluğu
  • Karışık aydınlatma sorunları
  • Daha kısa pil ömrü

Fotoğraf makinesi flaşınızı kullanmak yerine, diyafram açıklığınızı, ISO’yu ve deklanşör hızınızı manuel olarak ayarlayın veya otomatik odaklama, otomatik pozlama ve otomatik beyaz dengesini kullanın. Otomatik ayarlar, manuel ayarlamalar kadar doğru veya tutarlı sonuçlar vermeyebilir ancak manuel ayarlardan memnun değilseniz, bu ayarları kullanarak başarılı fotoğraflar çekebilirsiniz.

Deneme çekimi alışkanlığı edinin

Yüzlerce fotoğraf çekmeden ve bunları bilgisayarınıza yüklemeden önce deneme fotoğrafları çekin ve bunların netliğini kontrol edin. Bunları kameranızda yakından inceleyin, ürünün her bir yanının net ve odaklanmış olduğundan emin olun. Fotoğraflarınız doğru pozlandığından ve eşit renk dengesine sahip olduğundan emin olmak için pozlama ve beyaz dengesini kontrol edin.

Birçok açıdan çekim yapın

Ürününüzü birden çok açıdan fotoğraflamak, müşterilerin onu tıpkı bir mağazada inceliyormuş gibi daha iyi görmesine yardımcı olacaktır. Fiziksel bir mağazada, bir ürünü alıp ön, arka, üst, alt ve iç kısımlarını inceleyebilirsiniz. Çevrimiçi mağazanızda ziyaretçilere aynı deneyimi yaşatmaya çalışmak satışlarınızı artırmak için etkili bir yöntemdir.

Fotoğraf düzenleme yazılımı kullanın

Fotoğraflarınız ne kadar mükemmel olursa olsun, post prodüksiyonda her zaman daha iyi hale getirilebilir. Bu düzenleme bazen yalnızca ürün üzerindeki bir toz parçasını temizlemek, tamamen beyaz bir arka plan oluşturmak veya bir insan modelin üzerindeki saçları temizlemek olabilir.

Ücretsizden ücretliye kadar değişen birçok farklı fotoğraf düzenleme programı seçebilirsiniz. Adobe Photoshop, Photoshop Elements ve Lightroom en iyi bilinen fotoğraf düzenleme uygulamalarıdır; Adobe Creative Cloud aracılığıyla abonelik modeliyle sahip olunabilirler. Ücretsiz seçeneklerde ise GIMP ön plana çıkıyor. Yaygın olarak kullanılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir görsel düzenleyicisi olan GIMP’i bilgisayarınızda kullanabilirsiniz. Mobil cihazınızla çekimler yapıyorsanız Pixlr uygulamasını deneyebilirsiniz.

Yaşam tarzı fotoğrafları çekmeyi düşünün

Beyaz arka plan üzerindeki ürün fotoğrafları netlik ve müşterileri bilgilendirme açısından olmazsa olmazdır. Ancak hayatın içerisinden fotoğraflar da ürününüzü sattırabilir. Bu fotoğraflar işlevselliği sergilerler ve tüketicinin ürünü nasıl kullanabileceklerini hayal etmelerine yardımcı olurlar. Yaşam tarzı fotoğrafları aynı zamanda markanızın hikayesini anlatır ve müşterilerinizle duygusal bir bağ kurmanıza olanak tanır.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir