Logo Logo

eBay Satış Yapma Rehberi

İçindekiler
11.10.2022 - 14 dk Okuma Süresi

eBay’de satış yapma rehberi, yurt dışına açılmak ve yeni müşterilere ulaşmak isteyenler için yol gösterici bir nitelik taşır. Rehberimizin içerisinde bulunan bilgiler ile eBay’de satış yapmaya kolayca başlayabilirsiniz. eBay satış yapma rehberi size platformda bir mağaza sahibi olmak için hangi gereklilikleri yerine getirmeniz gerektiğini anlatır. 

eBay hem bireysel satıcılara hem de firmalara açık olan bir platformdur. Buradan yeni ve ikinci el ürün satışı yapmak da mümkündür. eBay ilk başta ikinci el eşyaların açık artırmayla satıldığı bir pazar yeri olsa da zamanla sabit fiyatlı bir online alışveriş platformu olarak hizmetlerini sürdürmeye başlamıştır. eBay e-ticarette bir otorite olarak kabul edilebilir. 1995 yılında kurulan platform bugün hale yüksek bir popülariteye sahiptir. 

eBay Nedir?

eBay bir online satış platformudur. Koleksiyonluk ve ikinci el eşyaların satıldığı eBay, satış politikasını değiştirerek yeni ürünleri de zamanla kategorilerine eklemiştir. Platform gelirlerinin birçoğunu da bu yeni ürünlerden elde eder. Müzayede usulü ürünlerden olan kazancı her geçen gün azalan eBay artık diğer pazar yerleri ile aynı kategoride değerlendirilebilir. 

eBay satıcılar için oldukça fazla çeşitlilik sunar. Satış yöntemini kendiniz belirleyebilirsiniz. İsterseniz açık artırma isterseniz normal satış yapabilirsiniz. Ürünlerinize açıklama ve fotoğraf eklemek de son derece kolaydır. 

2021’in 4. çeyreği itibarıyla, eBay’ın dünya çapında 147 milyon aktif alıcısı var ve bu aktif alıcıların %78’inden fazlası ABD’de bulunmakta. ABD’li tüketicilerin %19’u 2021 yılında alışveriş için eBay’ı tercih etmiş. Dünya çapında yaklaşık 10 milyon Amazon satıcı hesabına kıyaslandığında 17 milyon satıcısıyla eBay’ın Amazon’u geride bıraktığı söylenebilir. Amazon satıcılarının %28’i ise şu anda eBay’da satış yapmaktadır. 

Bir eBay satıcısı olmak son derece kolaydır. Aynı gün içinde bir hesap oluşturabilir, bir ürünü listeleyebilir ve satabilirsiniz. Evinizde eski eşyalarınız varsa eBay’da satmak size hem para kazandırır hem de evinizi gereksiz eşyalardan arındırmanızı sağlar. 

eBay Üyeliğimi Nasıl Başlatabilirim?

eBay üyeliğini başlatmak için sizden talep edilen bilgileri girmelisiniz. Bu sayede üyeliğiniz başlatılır. eBay’de bireysel ya da firma olarak satış yapma şansınız vardır. Üyeliğinizi başlattıktan sonra ürünleri sisteme yükleyerek satışa başlayabilirsiniz.

Yukarıda gösterildiği gibi şehir, adres ve telefon numaranızı girerek üyelik sürecini başlatabilirsiniz. 

eBay’de Nasıl Mağaza Açılır?

eBay’de dükkan açmak için ebay.com adresine giriş yapmanız ardından sağ üst kısımda bulunan “Sell” seçeneğine tıklamanız gerekir. 

“Sell” kısmına tıkladıktan sonra gelen ekrandan listeleme sayfasına erişebilirsiniz. 

Buradan “List an item” seçeneğine tıklamanız gerekir. 

Gelen ekranda karşınıza bir arama kutusu çıkar. Bu arama kutusuna ürününüze ilişkin ayrıntıları yazarak arama yapabilirsiniz. Aramanızı; marka, model, ISBN numarasını içerecek şekilde yapabilirsiniz. Daha hızlı bir şekilde listenizi hazırlamak için eşleşen modelleri seçerek, onların üzerinde değişiklik yaparak kendi ürününüzün detaylarını girebilirsiniz. 

Örneğin, oyuncak satışı yapmayı planlıyorsanız arama alanına “Toys” yazabilirsiniz. Oyuncaklarla ilgili size sunulan tavsiyeler arasından size uygun olanı seçerek devam etmelisiniz. Erkekler için uygun olan bir oyuncak satışı yapacağınızı düşünelim o zaman “Toys for Boys” seçeneğini tercih etmelisiniz. 

Erkekler için uygun olan oyuncaklar seçeneğini tercih ettiğinizde karşınıza yaş gruplarına göre seçenekler çıkar. Ürününüz hangi yaş grubuna hitap ediyorsa onu tercih edebilirsiniz. “Toys for boysa age 7” seçeneğini tercih ederek devam edelim.

Bu aşamada size eBay’de ilgili kategoride yer alan ürünler gösterilir. Bu ürünlere benzer nitelikte bir ürün yükleyecekseniz eşleştirme yapabilirsiniz. Bunun yerine “Continue without match” seçeneğini tercih ederek eşleştirme yapmadan ilerleyebilirsiniz. 

Bu aşamada artık ürününüze ait özellikleri girmeniz gerekir. İlk etapta size ürünün yeni mi yoksa kullanılmış mı olduğu sorulur. 

Devamında gelen ekranda ürününüze ait bilgileri girmeye başlayabilirsiniz. Title kısmında ürün adınızı kullanıcıların kolayca bulacağı şekilde girmelisiniz. Subtitle kısmına ise ek özellikler girerek daha açıklayıcı ifadeler kullanabilirsiniz. 

Bir sonraki aşamada ürününüz için ikinci bir kategori seçebilirsiniz. Bu işlemi “Add a second category” kısmından yapmanız gerekir. Bunun yanı sıra ürünün farklı varyantlarını da girebilirsiniz. Ancak bu işlemi sadece sabit fiyatlı ürünler için yapabilirsiniz. UPC kısmından ürününüzün bulunmasını kolaylaştırmak için tanımlayıcı girebilirsiniz. Condition kısmından ise new(yeni) ya da used(kullanılmış) seçeneğini tercih etmelisiniz. 

“Photos” kısmından ürününüze ilişkin fotoğraflar ekleyebilirsiniz. eBay en fazla 12 adet fotoğraf eklemenize müsaade eder. Fotoğraflarınızda fazladan kenarlık, metin ya da resim bulunmamalıdır. Ekleme işlemini yapmak için “Add photos” kısmına tıklamalısınız. 

Devamında gelen ekranda marka seçiminizi yapmanız ve satış şansınızı artıracak detaylar girmeniz gerekir. 

Yaş aralığı, renk, cinsiyet gibi detayları yukarıda gösterilen alanlardan girebilirsiniz. “Item description” kısmında ürününüze ilişkin açıklamaları dilediğiniz gibi yazabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar satın alma kararını daha kolay bir biçimde verir. 

Format kısmında seçenekler auction style(açık artırma) ve fixed price(sabit fiyat) şeklindedir. Hangi satış türünü tercih edecekseniz onu belirleyebilirsiniz. Ardından ürününüzün listelenmesini istediğiniz süreyi belirleyebilirsiniz. Listelemeyi başlatmak için ürün girişi yapılır yapılmaz(start my listings when I submit here) seçeneğini tercih edebilir ya da ileri bir tarihte ürünlerinizin listelenmesi için uygun bir zaman belirleyebilirsiniz. 

Açık artırmayla satacağınız ürünler için başlangıç ve bitiş fiyatı girmelisiniz. Bu sayede ürün sizin talep ettiğiniz tutara ulaşmadan satılmaz. “Sell as lot” kısmından aynı nitelikte olan ürünleri gruplayabilirsiniz.  

Son aşamada kargo ile ilgili detayları belirleyerek ürünün sisteme yüklenme aşamasını tamamlayabilirsiniz. 

eBay’de Nasıl Satış Yapılır?

eBay’de satış yapmak için üyelik ve mağaza açılış işlemlerini gerçekleştirdikten sonra sizin için süreç başlar. Bu aşamada artık önemli olan mağazanızı sürekli aktif tutmaktır. Gelen siparişleri vadettiğiniz gönderim süresi içerisinde paketleyip alıcılara ulaştırmanız gerekir. Stoklarınızı her zaman güncel tutmanız da önemlidir. Bu sayede müşterileriniz size sadık kalma noktasında daha kararlı olur. 

eBay sizden satış başına %10-15 arasında bir komisyon alır. Bu komisyon ücretinin yanı sıra belirli bir sınırın üzerine çıktığınızda listeleme ücreti de ödersiniz. Aylık 250 ürün için sizden listeleme ücreti alınmaz. Sonraki ürünler içinse 0,35 Dolar ücret ödersiniz. 

eBay’de Kargo Nasıl Gönderilir?

eBay’de kargo göndermek için farklı firmalardan birini tercih edebilirsiniz. Bazı kargo firmaları size ücretsiz evden teslimat seçeneği sunar. Bu tür avantajlardan yararlanarak gönderilerinizi teslim edebilirsiniz. eBay gönderi etiketleri ile platforma özel indirimlerden yararlanabilirsiniz.

Kargo gönderimi için evinizde bulunan ambalaj malzemelerini kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Bunun yanı sıra kargo şirketlerinin ücretsiz olarak verdiği kutuları kullanabilir ya da eBay’den gönderim için özel ambalaj malzemeleri satın alabilirsiniz. 

eBay’de Fiyatlandırmayı Nasıl Yapmalıyım?

eBay’de fiyatlandırma yapmak için benzer kategoride yer alan ürünlerin fiyatlarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Açık artırma usulü satış yapıyorsanız başlangıç fiyatını düşük tutarak satış yapma şansınızı artırabilirsiniz. eBay satış yapma rehberini okuyarak fiyatlandırma hakkında detaylı bilgi edinmeniz mümkündür. 

eBay’de Ödemelerimi Nasıl Alırım?

eBay’de ödeme almak için siparişinizin onaylanmasını beklemeniz gerekir. Alıcı ödemeyi yaptıktan sonra para size aktarılır. Bankanın işlem yoğunluğuna bağlı olarak paranın aktarılması en geç üç iş gününde gerçekleşir. 

eBay’de Yaptığım Satışlar İçin Vergi Ödemem Gerekir mi?

eBay’de yaptığınız satışlar için vergi ödeme yükümlülüğünüz olabilir. Bu yükümlülük sizin e-ticaret ile kazanç elde etmenizden kaynaklanır. Eğer esnaf muafiyetiniz varsa herhangi bir vergi ödemenize gerek kalmaz. Ancak firma üzerinden yaptığınız satışlarda gelir vergisi ödemeniz gerekir. 

eBay Güvenilir mi?

eBay’ın güvenilirliği konusunda herhangi bir endişe taşımanıza gerek yoktur. eBay milyonlarca satıcıyı ve alıcıyı buluşturan bir platformdur. Bugün Amazon’dan bile daha fazla üye sayısına ulaşan platformda satışlarınızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

eBay’de En Çok Hangi Ürünler Satılıyor?

eBay’de en çok satılan ürünler kategorilere göre değişiklik gösterir. Platformda satabileceğiniz çok sayıda ürün müşterilerin ilgisini çekerse hiç umulmadık bir üründen bile çok sayıda satabilirsiniz. eBay’de satış kategorileri şu şekildedir:

  • Kullanılmış ürünler: Eski elektronik eşyalardan tutun da oyuncaklara, kitaplara kadar pek çok kullanılmış ürünü eBay’de satabilirsiniz.
  • Koleksiyon: Nadir madeni paralar, saatler ve eski oyuncaklar gibi koleksiyon meraklılarının satın almak isteyeceği ürünleri satabilirsiniz. 
  • Arabalar
  • Eski ve antika eşyalar: Bu kategori oldukça geniştir. Belirli bir geçmişe sahip ve antika niteliği taşıyan tüm eşyaları eBay’de satma şansınız vardır. 
  • Yeni ürünler

eBay’de Satış Türleri Nelerdir?

eBay’de satış türleri birbirinden farklıdır. Bu satış türlerinden birini seçip platformun büyük müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. Satış türleri şu şekildedir:

  • Kendi markanıza ait ürünlerin satışı
  • Toptan satış
  • eBay’den aldığınız indirimli ürünleri yeniden Satış/Arbitraj yöntemiyle tekrar eBay’de satabilirsiniz. 
  • Dropshipping
  • Rastgele ögelerin satışı

eBay Satış Stratejisi Nasıl Olmalı?

eBay’de satış stratejisi için ilk önce ne satacağınızı belirlemelisiniz. Ne satacağınıza karar veremiyorsanız ürünleri; kârlılık, rekabet ve talep yönüyle değerlendirmelisiniz. Sırf eBay’de satmak için ürün satın almak çok da mantıklı bir seçim olmayabilir. Bu nedenle öncelikle elinizde bulunan ve satış potansiyeli olan ürünleri değerlendirmelisiniz. 

eBay Komisyon Oranları Nedir?

eBay komisyon oranları kategori özelinde farklılaşır. Aşağıda bulunan tablodan kategori özelinde komisyon oranlarını öğrenebilirsiniz.

KategoriEk ÜcretNihai değer ücreti % + sipariş başına 0,30 ABD doları
Müzik > Vinil Kayıtları ve  Motorlar,  Parçalar ve Aksesuarlar, Otomotiv Araçları ve Sarf Malzemeleri ve Güvenlik ve Güvenlik Aksesuarları 















İlk 250 kayıt ayda ücretsiz, ardından liste başına 0,35 ABD doları
Ürün başına hesaplanan 7.500 ABD Dolarına kadar toplam satış tutarı üzerinden %12,9;Satışın 7.500 doların üzerindeki kısmı için %2.35
Kitaplar ve DergilerFilmler ve TV (Film NFT’leri hariç)Müzik (Vinil Records ve Music NFTs kategorileri hariç).Ürün başına hesaplanan 7.500 ABD Dolarına kadar toplam satış tutarının %14,6’sı;Satışın 7.500 doların üzerindeki kısmı için %2.35
Madeni Paralar ve Kâğıt Para > KülçeSatışın toplam tutarı 7.500 ABD Doları veya daha az ise, ürün başına hesaplandığında %12.9;Ürün başına hesaplanan toplam satış tutarı 7.500 ABD Dolarının üzerindeyse %7
Giyim, Ayakkabı ve Aksesuar > Kadın > Kadın Çanta & El ÇantalarıSatışın toplam tutarı 2.000 ABD Doları veya daha az ise, ürün başına hesaplanan %15;Toplam satış tutarı 2.000 ABD Dolarının üzerindeyse, ürün başına hesaplanan %9
Takı ve Saatler (Saatler, Parçalar ve Aksesuarlar hariç)Satışın toplam tutarı 5.000 ABD Doları veya daha az ise, ürün başına hesaplanan %15;Satışın toplam tutarı 5.000 ABD Dolarının üzerindeyse, öğe başına hesaplanan %9
Takı ve Saatler > Saatler, Parçalar ve AksesuarlarÖğe başına hesaplanan 1.000 ABD Dolarına kadar toplam satış tutarının %15’i,Ürün başına hesaplanan satışın 1.000 ABD Doları’ndan 7.500 ABD Dolarına kadar olan kısmında %6,5,Satışın 7.500 doların üzerindeki kısmı için %3
Sanat > Sanat NFT’leriKoleksiyon kategorileri seçin:Gelişen NFT’lerSportif Olmayan Koleksiyon Kartları > Sportif Olmayan Ticari Kart NFT’leriFilmler ve TV > Film NFT’leriMüzik > Müzik NFT’leriSports Mem, Cards & Fan Shop > Sports Trading Cards > Sport Trading Card NFT’leriOyuncaklar ve Hobiler > Tahsil Edilebilir Kart Oyunları > CCG NFT’leriToplam satış tutarı üzerinden %5
Ağır Ekipman Parçaları ve Ataşmanları > Ağır EkipmanBaskı ve Grafik Sanatları > Ticari MatbaalarRestoran ve Yemek Servisi > Yemek Arabaları, Römorklar ve ArabalarÖğe başına hesaplanan 15.000 ABD Dolarına kadar toplam satış tutarının %3’ü,Satışın 15.000$ üzerindeki kısmı için %0.5
Müzik Aletleri ve Teçhizatı > Gitarlar ve BaslarÜrün başına hesaplanan 7.500 ABD Dolarına kadar toplam satış tutarının %6’sı,Satışın 7.500 doların üzerindeki kısmı için %2.35
Erkek > Erkek Ayakkabı > Spor AyakkabıKadın > Kadın Ayakkabı > Spor AyakkabıÜrün başına hesaplanan 7.500 ABD Dolarına kadar toplam satış tutarının %6’sı,Satışın 7.500 doların üzerindeki kısmı için %2.35

eBay’de Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

eBay’de satış yapmanın avantajları arasında kendinize özel bir satış listesi oluşturma fırsatınızın olması vardır. eBay her satıcı için benzersiz bir listeleme yapma fırsatı sunar. Birçok online pazar yerinde bulamayacağınız aynı ürünün yenisini ve kullanılmışını satma fırsatını da eBay sayesinde elde edersiniz. 

eBay’de Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?

eBay’de satış yapmanın dezavantajlarından bahsetmek mümkündür. İlk önce çok sayıda satıcı olması rekabet etmeyi zorlaştırabilir. Satıcılar burada fiyat artırma ya da düşürme noktasında tereddütte kalabilir. Fiyat artırdığınızda alıcılar için ucuz ürünler daha cazip hale gelebilir. Düşürdüğünüzde ise zararına satış yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi sorunları yaşamamak için rakiplerinizin ücret skalasını dikkate almak zorundasınız.

Bir diğer dezavantaj ise özellikle firmaların markalarını öne çıkarmakta ve tanıtmakta zorlanmasıdır. Her zaman eBay sizin bir adım önünüzde olacağı için bilinirliğinizi artırmak zor olabilir. 

eBay’de Aylık Ücret Var mıdır?

eBay’de aylık ücret tercih ettiğiniz paket seçeneklerine göre farklılık gösterir. Platform size üyelik için dört adet paket seçeneği sunar. Bunlar; starter, basic, premium ve anchor paketidir. Bu paketlerin ücreti birbirinden farklıdır. Aynı zamanda paketlerin sunduğu ayrıcalıklar da birbirinden farklı olarak değerlendirilebilir. Paket ücretleri aşağıdaki tabloda yer alır.

Paket TürüAylıkYıllık
Starter Paketi7,95 Dolar4,95 Dolar
Basic Paketi27,95 Dolar21,95 Dolar
Premium Paketi74,95 Dolar59,95 Dolar
Anchor Paketi349,95 Dolar299,95 Dolar

Yukarıda sıralanan paketler arasından uygun olanını tercih ederek satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. En yüksek ücretli paket “Anchor” olarak ifade edilen pakettir. Başlangıç için ”Starter” paketini seçebilirsiniz. eBay’de satış rehberini okuduktan sonra hangi paketin sizin için daha avantajlı olduğuna karar verebilirsiniz. 

eBay’de satış yapmak için şirket kurmanıza gerek yoktur. Bireysel olarak da platform üzerinden satış yapabilirsiniz. 

ebay.com internet sitesinden üyelik ve mağaza açma adımlarını tamamlayarak satışlarınızı yapabilirsiniz. 

eBay’de kullanılmış ya da yeni ürünler satabilirsiniz. Elektronikten giyime kadar birçok kategoride ürün satabilirsiniz. 

eBay çok sayıda kargo firması ile çalışır. 

İnternetten satış yapmak için tercih edebileceğiniz diğer pazaryerleri şunlardır: – Trendyol – Hepsiburada – Amazon – Çiçeksepeti

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir