Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Nedir? Nasıl Kayıt Olunur? | PayTR
Logo Logo

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Nedir? Nasıl Kayıt Olunur?

İçindekiler
14.10.2021 - 8 dk Okuma Süresi

İnternet alışverişlerini daha güvenilir kılmak adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hayata geçirilen Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), e-ticaret yapan işletmeleri kayıt altına almak ve izlemek amacı ile kullanılır. Türkiye’nin bölgesel ticaret merkezi olma hedefi doğrultusunda 11 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” ile hayatımıza giren sistem sayesinde; online alışveriş sektörü denetim altında tutulurken çeşitli istatistikler elde edilebilmektedir.

ETBİS Nedir?

ETBİS Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınarak e-ticaret verilerinin toplanması amacı ile oluşturuldu. Toplanan verilere yönelik istatistiki bilgilerin edinilmesi işlevine de sahip ETBİS, “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi” tanımlamasının kısaltması olarak kullanılır.

ETBİS Ne İşe Yarar?

ETBİS birden fazla işlev için hayata geçirilmiştir. Proje internet alışverişlerinde tüketici güvenliğini sağlamak amacı ile faaliyete geçmiştir. E-Ticaret’te güvenlik hedefi doğrultusunda işletmeler kayıt altına alınarak sektör temsilcileri de korunmuş ve sektörün gidişatının izlenebilmesi için gerekli istatistiklerin kolayca temin edilmesinin önü açılmıştır.

Ülkemizde faaliyet gösteren E-Ticaret temsilcileri ETBİS’e kayıt olmanın ardından Bakanlıkça denetlenebilir ve faaliyetleri izlenebilir hale gelir. Kayıt dışılığı önleyen bu çalışma ile tüketicilere yapılan mal veya ürün satışı için güvenlik gereksinimleri sağlanarak, sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesi desteklenmiştir.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalı?

ETBİS’e kayıt olma zorunluluğu, yayımlanan tebliğin 5. maddesinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Tebliğe göre ETBİS’e kayıt olması gereken gerçek ve tüzel kişiler şu şekilde tanımlanmıştır:

  • Kendi E-Ticaret platformunda faaliyet gösteren hizmet sağlayıcıları
  • E-Ticaret yapmak isteyen girişimciler için aracılık hizmet sağlayıcıları
  • Yurtiçinde yerleşik olan ve faaliyetleri için yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcılar ve hizmet sağlayıcı ile sözleşme yapanlar

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS kayıt işlemi “E-Ticaret Bilgi Platformu” üzerinden yapılır. Platforma kayıt için gerçek ve tüzel kişiler MERSIS numarası ve vergi kimlik numarasını kullanılır. ETBİS’e kaydolmak için esnaf ve sanatkarlardan TC kimlik numarası ve vergi numarası istenmektedir. Elektronik ticaret alanında faaliyet gösteren işletmelerin ETBİS kaydı sırasında mobil uygulama ve alan adına sahip olmaları gereklidir. Gerekli bilgilerle birlikte kayıt işlemlerini tamamlamak için takip edilecek işlem sırası aşağıdaki gibidir:

  1. https://www.eticaret.gov.tr/ adresine giriş yapın.
  2. Açılan sayfanın sağ üstünde yer alan ve aşağıda gösterilen “ETBİS GİRİŞ” butonuna tıklayın.

3. Yapılan tıklama sonrası açılan “e-Devlet Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden, aşağıda gösterildiği gibi “TC Kimlik No” ve “e-Devlet Şifresi” bilgilerini girerek doğrulamayı tamamlayın.

4. Kimlik doğrulama ardından yönlendirme yapılan ve aşağıdaki ekranla karşılaşılan sayfada, “ETBİS’e Kayıt Ol” yazan kahverengi çerçeve içine alınmış alana tıklayın.

5. Giriş yapılan ETBİS sayfanızda, sitenizi eklemek için aşağıda kırmızı çerçeve içine alınan “Site Ekle” butonuna tıklayın.

6. Yapılan tıklama sonrası aşağıda gösterilen bilgi kutucuklarında, kahverengi bölümde gösterilen soruları yanıtlayın ve gri çerçevede gösterilen “Sonraki” butonu aracılığı ile ilerleyerek ETBİS kaydınızı tamamlayın.

ETBİS Kayıt Ücretli Mi?

ETBİS kayıt işlemleri ücretsizdir. Kayıt esnasında Bakanlıkça herhangi bir evrak gönderimi talep edilmediği gibi sistemde yer alınması için kayıt ücreti talebi bulunmamaktadır.

ETBİS Cezası Nedir?

Elektronik ticaret yapan işletmeler, ETBİS’e kayıt olmalıdır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde işletmelere 5 bin TL ila 20 bin TL arasında ETBİS cezası uygulanır.

ETBİS Kayıtlı Siteler Güvenilir Mi?

ETBİS elektronik ticarette satıcı ve alıcı için güvenliği sağlamak adına hayata geçirilmiştir. ETBİS’e kayıtlı her e-Ticaret sitesi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimi altında faaliyetlerini sürdürmektedir. ETBİS’e kayıtlı siteler güvenilirdir ve yapılacak online alışverişlerde, seçilen platformun ETBİS sicilinin kontrol edilmesi gereklidir.

E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Kullanabileceğiniz 6 Platform

Kendi E-Ticaret sitenizi kurmak istediğinizde, hazır paketleri ile ihtiyacınız olan altyapıyı sağlayacak platformları tercih edebilirsiniz. Bahsedilen e-Ticaret altyapı sağlayıcılar aracılığı ile kurulum aşamasını sorunsuz bir şekilde tamamlarken, faaliyetleriniz sırasında karşılaşabileceğiniz sorunlara da çözüm yolu bulabilirsiniz. Türkiye’de en çok tercih edilen ve kullanıcı dostu arayüzleri ile hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştıracak 6 platform şu şekilde sıralanabilir:

  1. Ideasoft (2.450 TL – 9.750 TL)
  2. Ticimax (2499 TL – 9799 TL)
  3. T-Soft (10.500 TL – 80.000 TL)
  4. Medyasoft
  5. Shopify
  6. Wix

IdeaSoft

IdeaSoft 2005 yılından bu yana hizmet veren ve 12 bini aşan müşterisi ile sektörün en önemli isimleri arasına gelmeyi başaran e-Ticaret altyapı sağlayıcısıdır. Mobil ve web tabanlı yazılım çözümleri üreten şirket, e-Ticaret’e yönelik paketleri ile tüm gereksinimleri karşılamayı başarır. Lite, Pro, Entegre, Enterprise ve Platinium e-Ticaret paketleri ile hizmet veren altyapı sağlayıcı tercih ederek online alışveriş sektörüne adım atabilirsiniz.

Ticimax

Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. ağırlıklı olarak e-Ticaret yazılımları ve özel çözümler üretmektedir. 15 yılı aşan tecrübeye sahip olan şirket, 10 bini aşan ve büyük bölümü e-Ticaret devlerinden oluşan müşteri referansına sahiptir. E-Ticaret ve E-İhracat çözümleri ile öne çıkan şirkette Soft, Plus, Special, Special Extra ve Special Omni olmak üzere toplam 5 farklı paket yer alır. 15 günlük ücretsiz deneyebileceğiniz Ticimax çözümlerini ile sosyal medya destekli e-Ticaret serüvenine atılabilirsiniz.

T-Soft

2003 yılında kurulan Tekrom Teknoloji tarafından üretilen T-Soft yazılımları, e-Ticaret’e başlamak isteyenlere yönelik A’dan Z’ye gereken her detayın düşünüldüğü hazır paketler içerir. Starter, Plus, Active ve Clever olmak üzere dört farklı e-Ticaret paketi ile hizmet veren yazılım şirketi ile çalışarak sektöre başarılı bir adım atabilirsiniz.

Medyasoft

1999 yılında kurulan Medyasoft, B2C ve B2B E-Ticaret yazılımları üretir. Ar-Ge merkezi ile gelişimine devam eden şirket, sektör ve müşteri analizleri ile ihtiyaca yönelik yazılım üretmektedir. E-Ticaret sektörüne adım atmak için Medyasoft ile çalışarak web tabanlı e-Ticaret sisteminize sahip olabilirsiniz.

Shopify

Kanada merkezli e-Ticaret şirketi olan Shopify, çevrimiçi mağazalar ve perakende satış noktalarına yönelik çözümler geliştirir. 2006 yılında kurulan ve aralarında Türkiye’nin de yer aldığı dünyanın pek çok ülkesinde tercih edilen şirketi tercih ederek, E-Ticaret sektörüne güçlü bir adım atabilirsiniz.

Wix

Wix basit adımlar ile web sitesi kurulmasını amaçlayan ve işletmeler ile e-Ticaret’e yönelik paketlere sahip güvenilir platformlar arasında yer alır. Dünyanın pek çok ülkesinde hizmet veren Wix’te VIP İşletme, Sınırsız İşletme ve Temel İşletme olmak üzere üç farklı paket yer alır. Kapsamlı e-Ticaret platform hizmetleri ile öne çıkan Wix, dünyanın pek çok ülkesinde hizmet verir. Her Wix paketini 14 gün boyunca ücretsiz deneyerek, tercih öncesi gerekli bilgiyi edinebilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

ETBİS Zorunlu Mu?

Elektronik ticaret yapan her işletme için ETBİS’e kaydolmak zorunludur. ETBİS kaydı olmadan e-Ticaret yapan işletmelere 5 bin ila 20 bin TL arasında değişen para cezası uygulanır.

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmak Zorunda?

ETBİS’e gerçek ve tüzel kişiler ile esnaf ve sanatkarlar kayıt olabilir. İnternetten ürün veya hizmet satışı yapan platformların ETBİS’e kayıt olması zorunludur.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir