Logo Logo

Instagram’da Çekiliş Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçindekiler
15.07.2022 - 11 dk Okuma Süresi

İşletme hesapları tanıtım ve pazarlama faaliyetleri kapsamında Instagram’da çekiliş yaparak satışlarını artırmayı hedeflemektedirler. Marka bilinirliğini artırma ve satışı yapılan ürünlerin tanıtımını gerçekleştirmek adına Instagram çekiliş uygulaması giderek popülerleşmektedir. Instagram çekiliş hediyeleri belirleme ve çekiliş postu hazırlama noktasında işletmeler dijital ajanslardan profesyonel destek alabildikleri gibi kendileri de çekiliş yapmak için tüm süreci kolayca tamamlayabilirler. Bu yazımızda Instagram’da çekiliş yapmak isteyen işletmelerin A’dan Z’ye merak ettikleri tüm detayları derleyerek elde edecekleri avantajları ve nasıl bir süreç izlemeleri gerektiği noktasındaki soru işaretlerini kaldırdık.

Instagram’da Çekiliş Yapma

Instagram’da Çekiliş Yapmanın Avantajları

Mevcut müşterilerinizi aktif tutmanın yanında Instagram’da çekiliş yapmanın ağınızı genişletmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Öyle ki işletme hesapları yanında takipçi sayısını artırmak isteyen bireysel kullanıcılar da bu dijital pazarlama stratejisinden yararlanarak bir aşamaya kadar başarı elde edebilmektedirler. İyi bir pazarlama taktiği olarak bilinen ve yüzlerce etkileşim, binlerce beğeni ve artan satış hacmi gibi çoğaltılabilecek Instagram’da çekiliş yapma avantajları için şunları söylemek mümkündür:

Takipçinizi Artırabilirsiniz

Instagram üzerinden duyurusunu yaptığınız bir çekiliş için hızlı geri dönüşler almanız olasıdır. Hediyenizin maddi değeri artışı ile sayfanıza gelen ziyaretçi sayısı paralel artacaktır. Instagram çekiliş örnekleri incelediğinizde çok sayıda takipçisi bulunan hesapların bazı dönemlerde bu dijital pazarlama stratejisinden yararlandığını gözlemleyebilirsiniz.

İşletmenizi Daha Hızlı Büyütebilirsiniz

Çekiliş düzenlemek işletmenizi de hızla büyütür. Buna verilebilecek en güzel örnek ise Tailwind tarafından yürütülen bir araştırma sonuçlarında saklıdır. Araştırmaya göre promosyon ürünleri veren bir işletme, hiç çekiliş yapmayan bir işletmeye göre sadece 3 ayda %70 daha hızlı büyüme kaydetmiştir!

Müşteri Sadakatini Artırabilirsiniz

Çekilişler sadece müşteri ağınızı genişletmez. Halihazırda ağınızda bulunan ya da yeni katılan müşterilerinizin markanıza olan sadakatini artırır. Profesyonelce hazırlanan bir Instagram çekilişi ile müşteri sadakatini artırabilirsiniz.

Marka Farkındalığı Oluşturabilirsiniz

Markanızın tanınırlığını artırmak için hediyeler dağıtmak iyi bir stratejidir. Bir kez çekilişinizin tanıtımını gören ve katılan bir ziyaretçi, marka renginize ve logonuza aşinalık kazanır. Bir hediye kazanamasa bile ne iş yaptığınızı merak eder ve sizi araştırır.

Hedef Kitlenizi Genişletebilirsiniz

Hedef kitlenizin genişlemesine yönelik sınırları kaldırmak için promosyon dağıtmak iyi bir yöntemdir. Anlık olarak sayfanızın etkileşimini artıracak bu yöntem size Keşfet’in yolunu açacaktır. Keşfet’e düştüğünüzde ise ilgi alanı siz ve ürünleriniz olan pek çok yeni potansiyel müşteri ile hedef kitle ağınızın sınırlarını ortadan kaldırabilirsiniz!

https://www.paytr.com/blog/instagramdan-satis-yapma-teknikleri-3654

Instagram’da Çekiliş Yaparak Satışlarınızı Nasıl Artırırsınız?

Instagram’da çekiliş yapmak için her işletme ya da hesabın farklı bir amacı bulunmaktadır. Bazı hesaplar takipçi artırmak adına çekilişten yararlanırken, e-ticaret ile uğraşanların Instagram çekiliş amacı satış artırmaktır.

Instagram’da Çekiliş Yaparak Satışlarınızı Nasıl Artırırsınız

Çekiliş yapmak size kısa sürede büyük bir etkileşim hediye ederken, hediye olarak verdiğiniz ürünün satışlarının da artmasını tetikler. Eğer iyi ve profesyonel bir pazarlama stratejisi izlediyseniz, tek bir çekiliş ile birden fazla ürün için satışlarınızı artırmanız olasıdır.

Instagram çekilişi esasen size hedef kitleniz ile buluşma şansı verir. Siz bu tek şansı iyi değerlendirirseniz hediyeniz yüksek satış hacmi olurken, başarısız olmanız halinde ise daha iyi bir pazarlama stratejisi izlemeniz gerekecektir. Bu nedenle Instagram sayfanızı satış için hazırlamakla birlikte çekiliş sürecinde indirim kampanyaları düzenleyerek katılan her ziyaretçinin hediye kendisine çıkmasa bile sizi tercih etmesi için bir neden verebilirsiniz.

Instagram çekilişi de bir dijital pazarlama stratejisidir. Bu stratejiyi etkili bir şekilde kullanmak markanıza sadık müşteri kazanmanızı, tanınırlığınızı artırmanızı ve satış hacminizi yükseltmenizi sağlar. Bu nedenle öncelikli olarak sayfanızın ya da e-ticaret sitenizin satışa hazır hale geldiğinden emin olmak, elinize geçen bu fırsatı iyi değerlendirmeniz anlamına gelecektir.

https://www.paytr.com/blog/instagram-takipci-artirma-yontemleri-nelerdir-3245

Çekiliş Yapma ile İlgili Önemli Detaylar

Çekiliş yapmak size %100 başarı güvencesi vermez. Başarılı bir Instagram çekilişi için bazı kritik detaylara dikkat etmeniz gereklidir. Kampanyanızın başarıya ulaşmasını sağlayacak ve adına Instagram çekiliş yapma tüyoları da diyebileceğiniz bahsi geçen önemli 8 detay şu şekilde paylaşılmaktadır:

  1. Adil olmalısınız. Takipçileriniz çekilişinizin güvenilirliği noktasında şüpheye düştüğünde çekilişe katılmayacakları gibi markanıza duydukları güveni de sorgulayacaklardır.
  2. Gerçekçi bir amaç belirleyin. Bir çekiliş ile birden fazla hedef tutturmak her ne kadar cazip gelse de daha verimli bir sonuç için odaklı çalışmanız gereklidir.
  3. Takipçilerinizin ilgisini çekecek hediyeler seçin. Hedef kitleniz üniversite öğrencisi ise porselen takımı vermek doğru bir seçim değildir. Bu süreçte en çok satışını yaptığınız ürünleri hediye olarak seçmek riski en aza indirir.
  4. Daha çok katılım için daha basit çekilişe katılım koşulları belirleyin! İnsanlardan yerine getiremeyecekleri koşulları tamamlamalarını istemek yerine bir beğeni, yorum ya da benzer bir etkileşim talep ederek çekilişinize daha fazla katılımcı toplayın.
  5. Doğru hashtag kullanın. Hedef kitlenizin takip etmesi muhtemel başlıkları seçerek müşteri odaklı bir kampanya süreci yönetin.
  6. Çekilişinizi tanıtın. Gerekirse sponsorlu reklam kampanyası vererek ya da influencer’ları da çekilişe dahil ederek düzenlediğiniz çekilişten tüm hedef kitlenizin haberdar olduğundan emin olun.
  7. Hikayenizde geri sayım çıkartmaları kullanın. Böylece sürekli olarak ilgiyi üzerinize çekerek çekilişe katılımı da artırabilirsiniz.
  8. Sonuçları şeffaf bir şekilde açıklayın! Canlı yayın yapmak ya da kazananların görsellerini hesabınızda paylaşmak iyi bir seçim olacaktır.

Adım Adım Instagram’da Çekiliş Hazırlama Süreci

Instagram çekilişi düzenlemek birkaç basit adımda kolayca tamamlanabilir. Bu süreçte profesyonel dijital pazarlama ajansları ile çalışabileceğiniz gibi aşağıda aktarılan başlıkları takip ederek başarılı bir promosyon süreci geçirebilirsiniz. Etkili, yüksek geri dönüş sağlayan ve hedeflediğiniz amaca sizi yaklaştıran bir çekiliş süreci için takip etmeniz gereken 6 adım aşağıda sıralanmaktadır:

1- Takipçi Kitlenize Uygun Ürünün Belirlenmesi

Çekiliş hazırlama süreci hedef kitle analizi ile başlar. Çünkü başarılı bir Instagram çekilişi için hediyenin ilgi çekici olması ve hedef kitleye hitap edebilmesi önemlidir. İlgi çekmeyen bir hediye ile başarısız bir çekiliş süreci ile yüzleşmek yerine takipçilerinizin beğeneceğinden emin olduğunu ve tercihen çok satan ürünleri hediye ederek daha fazla takipçinizin ilgisini çekebilirsiniz.

2- Çekiliş Görselinin Net Olması

Hediye edeceğiniz ürün ya da hizmetin görselinin sade ve net olmasına önem vermelisiniz. İnsanlar ne hediye ettiğinizi görselden anlamalı ve görsel ile birebir uyan ürünü çekiliş sonrası teslim almalıdır. Görselinizin aynı zamanda dikkat çekici olmasına da önem vererek en yüksek verimi almak için önemli bir adım atabilirsiniz.

3- Çekiliş Tarihini ve Saatini Belirleyin

Çekilişinizin için tarih ve saat belirlemek, aciliyet duygusu yaratarak gönderinizin daha kısa sürede etkileşim almasına yardımcı olur. Çekilişin ne zaman başlayacağını gönderide açık bir şekilde belirterek etkileşiminizi artırabilir ve artan etkileşimle birlikte daha geniş bir kitle tarafından fark edilebilirsiniz.

4- Çekilişe Katılım Koşullarının Sadeleştirilmesi

Instagram çekiliş oluşturma sürecinin kritik adımlarından birisi, şartları mümkün olduğunca basite indirgemektir. Karmaşık bir katılım koşulu isteyen çekiliş sosyal medya kitlenizin ilgisini çekmeyecektir. Takipçilerinizin çekilişe katılmaları için hesabınızı takip etmeleri, bir arkadaşlarını etiketlemeleri ya da yorum yapmaları gibi basit sosyal medya çekiliş kuralları belirleyerek daha yüksek bir etkileşim sağlayabilirsiniz.

5- Çekiliş Sürecinin Uzun Tutulmaması

Instagram’da çekiliş için belirlenen süreyi kısa tutmanız önemlidir. Uzun süre belirlenen bir çekilişin unutulma ya da önemsenmeme riski ile karşılaşması olasıdır. Maksimum 1 günlük Instagram çekiliş süresi ile başarıyı yakalayabilirsiniz.

6- Çekiliş Sonuçlarının Açıklanması

Adil ve güvenilir bir çekiliş süreci yönettiğinizi tüm takipçilerinize göstermeniz gereklidir. Bu nedenle sonuçları şeffaf bir şekilde açıklayarak kazananlara hediyelerini en hızlı sürede göndermeniz önemlidir. Çekiliş sonuçlarını canlı yayında açıklayarak takipçilerinizden artı puan toplayabilirsiniz.

https://www.paytr.com/blog/instagramda-reklam-nasil-verilir-3185

Instagram’da Çekiliş Ücretli Mi?

Instagram çekiliş ücreti düzenleyen işletmenin tercihlerine bağlıdır. Çekiliş sürecini ücretsiz olarak yürütebileceğiniz gibi bazı özellikler için ya da tüm çekiliş sürecini ücretli Instagram çekiliş programları aracılığı ile yürütmeyi tercih edebilirsiniz.

Çekiliş için hazırlayacağınız post dışında hedef gönderi altında yapılan yorumları inceleyerek çekiliş kazananının otomatik olarak belirlenmesi için programlara ihtiyacınız vardır. Bu süreçte ücretsiz Instagram’da çekiliş yapma programı kullanabileceğiniz gibi ücretli seçeneklere de yönelebilirsiniz. Temel anlamda her iki program tipinin de benzer sonuç vereceği baz alındığında, rahatlıkla ücretsiz program seçeneklerinden yararlanabileceğinizi söylemek mümkündür.

Instagram’da Çekiliş Yapmak Yasak Mı?

Instagram’da çekiliş düzenlemenin yasal olup olmadığı en çok merak edilen hususlar başında gelir. Mevcut çekiliş düzenleyen pek çok işletme, herhangi bir izin başvurusu girişiminde bulunmazken esasen bu uygulamanın riskli olduğunu belirtmemiz gereklidir. Değeri 154 TL olan hediyeler için esasen çekiliş izni gerekmektedir. Instagram’da çekiliş yapmak için izin alınması gereklidir. Bu konuda müracaat edilecek yetkili mercii Milli Piyango İdaresidir.

Piyango ve çekiliş tertip edilebilmesi için 15 Ağustos 2003 tarihli ve 25200 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 4971 sayılı Kanunun 20. Maddesi, “320 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 41. Maddesi ve bu maddeye istinaden çıkartılarak 04.10.2006 tarih ve 26309 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Karşılığı Nakit Olmayan Piyangolar ve Çekilişler Hakkında Yönetmelik maddeleri gereği Milli Piyango İdaresinden izin alınması zorunludur” şeklinde değiştirilmiştir. Instagram çekiliş başvurusu yapacak işletmeler, MPİ’ye yapılacak başvuru sürecine yönelik gerekli bilgi ve dokümanlara http://www.millipiyango.gov.tr/node/25/ adresi üzerinden ulaşabilirler.

Mesafeli satışlarda uzaktan ödeme alınabilmesi adına geliştirdiği ödeme çözümleri ile sektörün en inovatif ödeme hizmeti sağlayıcısına dönüşen PayTR, Instagram’dan yapılacak satışlar için link ile ödeme sistemini geliştirdi. Hızlı, pratik ve kolay bir ödeme yöntemi olarak öne çıkan PayTR link ile ödeme sisteminde, oluşturulan ödeme sayfası linkleri e-posta, WhatsApp ya da Intagram direct mesaj yolu ile gönderilerek tahsilat hızla tamamlanabilmektedir.

E-Ticaret siteniz olmasa bile PayTR linkle ödeme yöntemi ile satışını yaptığınız ürünün ödemesini kolayca alabilirsiniz. Yüksek güvenlikli bir ödeme yöntemi olan bu alternatifte, müşterileriniz rahatlıkla banka veya kredi kartı ile ödeme yapabilir. PayTR, linkle ödeme için yabancı para birimlerini desteklemektedir. Sadece Türkiye’ye değil dünyanın dört bir yanına Instagram üzerinden satış yapmak için ertesi gün ödeme avantajıyla PayTR linkle ödeme çözümünden yararlanabilirsiniz!

Instagram’da çekiliş yapmak için Milli Piyango İdaresinden izin alınması gereklidir. Çekiliş başlangıç süresinden 15 gün önce http://www.millipiyango.gov.tr/node/25/ adresi üzerinden temin edilen dilekçe ve dilekçeye ek belgelerle birlikte MPİ’ye başvurulması gereklidir.

Instagram’da çekiliş süresinin ilginin kaybolabileceği nedeniyle uzatılmaması tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen çekiliş süresi Intagram için 1 gündür.

Instagram’da yapılan bazı çekilişlerin sadece takipçi toplamak adına düzenlendiği bilinmektedir. Güvenilir bir çekiliş düzenlemek isteyen işletmeler, tüketicilerin güvenini kazanmak için noter huzurunda çekiliş yapabilirler.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir